Dagens utmaning...

...blir att få plats med fem små barn i bilen. Det låter ju helt galet och faktum är att det förmodligen är det också. Fem barn i åldrarna ett till fem. De stora barnen har tingat på att åka i bagageutrymmet, tur att jag kom ihåg att byta till combin, det hade blivit mörkt och trångt för dem i en sedanbaklucka, särskilt som vagnen också måste få plats där.

Min man undrade om jag hade lite suicida drag men vaddå? Det ska bli rätt skoj det här. Alla barnen äter mellis på dagis och sen kommer föräldrarna vid fem och hjälper till att skära upp maten åt de små. Ja, förstås att de också får smaka. Och vad vet jag, potatis och morötter är redan skalade och bordet dukat sedan igårkväll. Allt annat som ska in i ugnen är klart från fabrik. Glöm oxfilén Jenny, det blir fiskpinnar, korv och köttbullebuffé.

Det kommer gå bra. Jag är stark, jag är inte orolig alls.

Juno

Pappans goda minne

Son och kompis är ute och leker. De sticker in huvudet och ropar:

- Pappa får vi spela Lego Star wars?

Mamman skakar på huvudet och mimar "nä, de spelade ju igår". Pappan svarar att "nej, det hade vi ju bestämt förut" varpå son säger till kompis:

- Åh nej, han kom ihåg. Typiskt.

Juno

I wanna be your drill instructor...

Tanken med projektet "Sova sova säng säng säng" var förstås att projektet ska övergå i linjeverksamhet så småningom, och förvaltare av linjen skulle sonen få den stora äran att vara. Och vi drog igång med rejäl kick-off, vi involverade alla projektmedlemmarna och vi hade en spikad projektplan.

I början var det lite knackigt men snart nådde vi milstolpe 1; att sova hela natten i egen säng i tre nätter i rad. Peppad av framgången tog sig huvudprojektmedlemmen i kragen och rusade fram mot milstolpe 2; att sova hela natten i egen säng i sju nätter i rad. Här firades det lite extra med videofilm som han fick välja själv.

Och sen var det bara implementeringen kvar. Elva nätter är det sista delmålet och efter det är det linjeverksamhet som gäller. Fast nu gick plötsligt luften ur projektet. Kanske var projektmedlemmarna så nöjda med delmål videofilm, kanske blev insikten om att aldrig mer sparka projektledaren i ryggen på natten, eller att aldrig mer dra styrgruppens ordförande i håret på natten, för stark.

Vem vet. Styrgruppen sammanträder. Riskanalys 2 resulterar i förädlad projektspecifikation, och uppdaterad budget. Kvarvarande belöningar fryses, tidsplanen förlängs och nu blir det lite tuffare tag som gäller. Nu kallas militären in. Sonen drillas i bootcamp, hepp hepp. Det måste funka, annars måste ny styrgrupp tillsättas medan befintliga lånar annat hus att sova i.

Juno


Tack, men nej tack

När jag öppnar kylen för att se om det finns något färdigt att värma till lunch öppnar jag en låda med fiskpinnar och spagetti. Urk!

Juno

Varför?

Solen skiner, himlen är klarblå. Eftersom kontoret flyttar idag så sitter jag i vardagsrummet hemma och jobbar. Det i sin tur innebär att jag kan dricka goda lattes istället för maskinblasket på kontoret. Jag gillar hösten, den är min favoritårstid. Jag gillar kaffe latte. Jag gillar mitt vardagsrum. Faktum är jag i rent generella termer också gillar att jobba. Så varför känner jag mig så jävla låg för?

Juno

G som i gemenskap

 Nu visas G som i gemenskap på 4+ och så klart måste jag kolla lite. Alla tjejerna doooog för Kim var ju såååå söööööt. Niclas Wahlgren alltså. Svim svim. Vi fattade inte vad filmen handlade om och det var liksom inte poängen heller. Vi körde med coola Kristoffer à la Magnus Ugglas "tjenna och det skulle'ru ha tänkt på liiite tidigareee" och var nöjda med det.Men att se filmen igen och vara tjugosju år äldre än sist, vafan det säger ju sig självt att en tolvåring inte fattar prylen, och med egna barn i rummet bredvid så fasar jag för att de ska bli sexton år och vilja uppfattas som coolingar. Det är deppmusik med en jävla massa röka och lite naziinslag, det är tyngre droger, langning och trots mot alla mossiga vuxna personer.

Och alla problem som de har framför sig, även om de klarar sig undan drogträsket så är det vänskap på riktigt eller på låtsas, det är kärlek, ligga eller inte ligga, gay eller inte gay och vem kan man lita på? Den här mysiga flashbackfilmen har i en handvändning förvandlats till en ren terror på motherhood street film. Nu måste jag gå och tröstäta...skitfilm.

Juno

Bojkott Skavlan

Låg nivå när Skavlan tar in Anna Anka som gäst. Bojkott av gårdagens avsnitt.

Juno


Det här med Idol

Nu tittar hela Sverige på Idol mellan klockan åtta och nio. Ikväll har jag sällat mig till skaran. Och några är bra och några är mindre bra. Jag vet att många ser på programmet och tycker att det roliga med det hela är att se de som är kassa göra bort sig. Men jag vet inte. Det är så pinsamt och vissa kan ju inte ens vara medvetna om vilket åtlöje de gör sig. Min stora skräck att jag plötsligt ska se någon i rutan som jag känner och bryr mig om sjunga fult.

Juno

Fuck you?

I bilen sitter två mammor och tre barn i åldrarna fem, sex och sju år. Mammorna sitter fram och shit-chattar om ditten eller datten, vad är lite oklart men den ena mamman konstaterar att "då gör man bara så här" och visar sitt högra långfinger för den andra mamman.

Från baksätet hörs sjuåringen ropa "Mamma, varför gjorde du fuck you?". Äh, inte för något särskilt och inte bry sig om det för det var bara, ja... Mammorna droppar ämnet eftersom det inte känns så viktigt att fördjupa sig i det. Fast barnen är inte av samma åsikt.

Femåringen undrar "Vaddå fuck you? Vad betyder det? Hur gör man det?". Äh, det betyder ingenting särskilt och det är absolut ingenting man behöver veta hur man gör och ja... Mammorna försöker återigen droppa ämnet och försöker snabbt komma på något annat att prata om.

Men nä. När man är sex år vet man nämligen många saker "Titta här, så här gör man, jag ska visa!". Och så har femåringen utökat sitt ordförråd och sitt universella språk med. Engelska är ju lätt som en plätt.

Juno

Fel bok

På pendeltåget mellan centralen och Trångsund sitter två personer och läser varsin bok. Mitt emot dem sitter en tredje person och tittar konfunderat på de två bokmalarna. När killens bok är slut lägger han ner den i knät. Champagneflickan heter hans bok och den är lite röd och lite rosa och så. När tåget närmar sig Trångsund slår tjejen ihop sin bok. Handel med döden heter den och den är bara svart och vit.

Personen mitt emot tittar på killen som kanske är i tjugoårsåldern, sen tittar han på tjejen som är knappa fyrtio. Tillslut säger han på bruten svenska "Jag är från Irak och vet inte allt om Sverige, men ni läser fel bok va?" Ja vad vet jag, min bok handlar om en polis som extraknäcker som yrkesmördare och det är ju fel, det är det faktiskt.

Juno


Från R3 till R5

Meningen med att rensa ur sitt hus måste vara att få plats med de saker som grannen rensat ut ur sitt. En häst, en gris, ett bord att lägga lego på... Maken ger mig stränga ögonkast så jag måste lasta av och lägga av. Men det var en bra fin gris, Elsa kommer att älska den!

Juno


Inne eller ute?

När det är så härliga dagar vill man ju  helst bara vara ute. Av alla val i hela världen vill man ju ligga med en påse chips (som man absolut inte skulle bli fet av), i en hängmatta och smågunga, knapra och läsa en spännande deckare. Men som andra val kunde man ju också klippa gräsmattan, rensa ogräs, plocka undan skräp på tomten, skära ner lavendeln. Eller något annat.

Å andra sidan har jag påbörjat ett stort projekt inomhus och nu är det så himla nära att få i ordning lillans rum. Lite skrapning av lister, ett par gardinstänger (jo, gardinerna sydde jag häromkvällen), lite möbler... Så nu vet jag inte hur jag ska bete mig. Ska jag göra fint ute eller inne? Inne eller ute? Trädgård eller Elsa?

Va? Jaha. Maken ropar att han har latte och bulle framdukat i solen. Tack, då slapp jag ha ångest över det här valet längre. Det blir ute. Hej hej.

Juno

Fina Liv

Fredagkväll och Skavlan är tillbaka. Med Liv Ullman. Jag har inte förstått vidden av Liv Ullman tidigare. Visst, vacker, skådis, regissör, norska. Ja förstås och varit ihop med Ingemar Bergman vilket ju är ganska stort. Men vad större är, hon har dejtat riktigt stora grabbar. Så nu är jag verkligen imponerad, helt såld. Underbara människa, ikväll blev jag lite kär igen för första gången sedan Elsa föddes.Juno

idag är jag sur

jättesur är jag just nu. undrar om det hjälper att skrika lite?

äääääh. ääääähhhhhhh. iiiiiäääääähhhh. ÄÄÄÄÄÄÄHHHHHHHHH!

nä. jag är ändå sur.

varför? strunt i det du.

elsa

Vad krävs för att överleva?

Läste i en Huddingeblaska härom månaden om en snubbe som levde på bara frukt. Varannan dag klämde han i sig två liter fruktsmoothie. And that's it. Okej, så med det i bagaget kanske jag inte behöver bli så förtvivlad över att min ettåring inte äter annat än lite yoghurt, äppelmos, äpple, nektarin, avocado och fetaost? Just ja, och halloumi. Allt med betoning på lite. Eller borde man ringa någon? M kanske, hon kan allt om vuxnas nojjor om deras barn. Men barn dör inte av svält i Sverige har jag hört. Det läste jag i en tidning så det måste ju vara sant. Eller? M?

Juno

Ro hit med popcorn, bums tack

Mor och dotter har spenderat morgonen på vårdcentralen. Det är alltid lika skoj. För det första går man ju inte dit om man mår bra, så grundförutsättningarna är liksom lite kass. Ettåringen är gnällig. Hon har feber, hon är trött, hon är förmodligen hungrig. Mamman är bara trött.

De väntar. Först väntar de på att få berätta att de är där överhuvudtaget. Flickan är fortfarande vid hyfsat humör, plockar bland lite annonsmaterial, tuggar på en näve, torkar lite snor på mammans jacka. Lagom förströelse. Sen måste de vänta vidare i hörnet längst in, där infektionskliniken ligger. Man hör på namnet att det är ett otrevligt ställe. Där får mamman lite nojja bland alla andra snörvlande och hostande människor.

Barnet får leka med medhavda leksaker för mamman får för sig att hon kan få svininfluensa bara av att titta på leksakerna som alla andra sjuka ungar redan har tuggat och slaskat på. Under en liten promenad i rummet hittar barnet en golvlampa som hon känner på, varpå en tant ropar "nej nej nej, sluta du kan ju få den i huvudet". Varpå barnet i sin tur börjar gallskrika av, ja av vad, rädsla, surhet, harm i största allmänhet.

Sist av alla in till farbror doktorn är dottern ganska sur. Lyssna på hjärta och lungor generar lite pip, titta i öron och hals är inte alls skoj, dumma, och klämma på magen ska han bara ge tusan i. Uäääh! Men det ser i alla fall bra ut. Jaha tack och hej tänker mamman men icke. Blodprov också. För säkerhets skull. Ja, såklart.

De väntar på att ta blodprov. Barn brukar skrika lite av det men det här barnet märkte nog inte ens att det stack till, hon gastade för fulla muggar redan innan. Och så väntar de på resultat av blodprov. Gast gast, jag är en gast på de stormade sju haven, gastar barnet. Och tillslut. Hej ni kan gå nu, hon har feber och snuva. Inget att göra något åt. Hej hej.

Mor och dotter är utmattade. De måste genast hem och ta igen sig. Ettåringen ligger ute och sover i sin vagn. Mamman sitter och smågungar i hamocken med en skål popcorn och en bok. Skål.

Juno

Prinsessfeber

Jag stod igår på Pressbyrån på centralen och glodde på tidningar medan jag väntade på tåget. Och oavsett vilken tidning jag tittade på, i kategorin tidning för varelser av kvinnokön, så var det en bild på en prinsessa. Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleines nya bröllopsstil. Kräk. Ett år innan de ska gifta sig. Prinsessa för en dag, skaffa din egen prinsesslook. Sade jag kräk?

Jag sätter en tia på att vi i maj kan läsa i tidningar som är menade för manligt kön om hur du fixar bästa prinsstilen à la Daniel. Kläder, brillor, muskler för femtontusen (eller vad det nu kan kosta) på hans gym. Leta efter år tvåtusentios stora quiz: Vilken prins är du? - Daniel eller Jonas, testa här!

Men okej, detta är ju rena spekulationer och jag kanske kan sluta hetsa upp mig för något som kanske inte ens kommer att hända och dessutom inte förräns om tio månader. Men ändå. Minikräk.

Juno

Äta bör man...

När man är ett komma två år vill man väl inte bli matad som en liten bebis längre, då vill man äta själv. Oavsett vad det är (youghurt och flingor). Och man kan också själv! Mamman undrar när det var man lär sig tvätta sig själv nu igen?Och efter frukost kommer lunch. Men eftersom kylens utbud var skralt åkte mor och dotter till Haninge för att dela på en femtonbitars sashimi. Nej, dottern kan inte sitta still så mamman bestämmer sig för att genast köpa sig en w995 (Sony Ericssons fina mobil med 8 megapixel kamera med blixt).Och till mellis duger ingenting annat än ett halvt paket fetaost. Nam!

Juno


Hatar lingon

Familjen tog en sväng i skogen för att speja efter trattisar. Fast det började regna lite grann så det blev svängen hemåt som gällde. Men mamman hittade lingon istället. En korg med lingon kan också vara trevligt tänkte hon och hukade sig ner bland allt det fina röda. En timme eller två senare, fyrahundra myggbett senare rätar hon ut sin värkande rygg. Efter att ha kastat ut de största pinnarna och löven ur korgen täcker bären precis botten på korgen. Mamman surar och går hem. Nu undrar hon vad tusan man gör med ett bottenslask lingon.

Juno

bad hair day

undrar om jag kan fixa till det här eländet med lite mousse à la messmör?elsa


Svampbob fyrkant regerar

Barnens åttaåriga kusin var på besök igår. Han och hans mamma hade varit och storshoppat berättades det.

Mamman: Ska du berätta om din stora sak som du köpte igår?
Sonen tveksamt: ?
Mamman: Jo, men du vet det här speciella som du köpte...
Sonen lyckligt: Ja, titta - Svampbob fyrkant kallingar!!!
Mamman: Men din nya mobiltelefon...?

Så. Då vet vi vad som är viktigt här i livet, om vi någonsin undrade.

Juno


Jag är fullt normal, jag är fullt normal, jag är...

Min kompis på jobbet ska vara mammaledig varpå det är korvstoppning som gäller. Hjärnan kändes komprimerad när jag raglade från jobbet igår och jag såg framför mig hur jag sket i att hämta ungarna och istället tog en tupplur i parken. Men nej. Såklart inte.

Istället slår värsta prettot sig ner på min axel (ge dig iväg bara) och jag tog med en extra unge hem från dagis. Hemgjord pizza ska det förstås vara och medan barnen badar målar jag sista lagret med rosa på dotterns väggar. Puh!

Klockan åtta snurrade pedalerna på träningscykeln och sen däckade jag äntligen i teve-soffan. So far, so normal?

Ja? Nähä. Men det värsta är att när klockan ringde kvart över fem i morse hade jag ju sparat in tiden för en dusch, och istället för att göra det vilken normal person som helst skulle göra, somna om, så går jag upp. Hänger tvätt, laddar tvättmaskin och marinerar en fläskfilé. För att sedan åka till jobbet 06.25. Kära B.O. Nu undrar jag om det är något fel på mig?

Juno

Blommor och bin

För tre veckor sedan hittade jag denna fantastiska växt i en kruka hos min svägerska. Den ska bli en frukt, vissa blommor hade redan blivit frukter. Någon som vet vilken frukt det är?Juno


Tvärtemot tvärtom

Oftast när jag är så där trött att jag skulle kunna däcka på fläcken gör jag precis tvärtom. I fredags till exempel, två mammor och två femåringar på Grönan i sex och en halv timme. Hemma vid tiotiden på kvällen, astrött naturligtvis. Sova direkt eller titta på överflödig film på teve ett par timmar först?

Med det stora barnet kan ibland sovmorgon inträffa men ettåringen är inte så intresserad av sovmorgon. Å andra sidan sover ju hon middag, vilket är ett ypperligt tillfälle för stora människor att ta sig en tupplur också. Sova middag eller sortera sopor?

Framför allt så kan man inte ta det lugnt på R3:s kräftfest, vilken himla befängd idé. Ja ja, hon vaknar vid sex halv sju och ja ja, jag är trött redan nu och ja ja, gå hem du älskling jag kommer snart efter. Öh, sen gick de andra gästerna hem och sen gick värden och lade sig. Och vi brudar, vi bara "sova fem timmar innan barnen vaknar eller sjunga singstar?"

Totalt ologiskt prioriterat naturligtvis, men vem är logisk när klockan är ett och det är kräftfest? Tre och en halv timme senare ringde den ettåriga veckarklockan. God morgon.

Så nu gör jag tvärtemot mitt vanliga precis tvärtom. Jag går och lägger mig fast klockan bara är nio. God natt.

Juno

Alt + 3

Jag har precis lärt mig något nytt. Alt + 3 = ♥ Det tycker jag är fint och det blev jag glad av!

Juno


Nu får du skärpa dig, mamma!

Mamman och barnen åker tunnelbanan till stora staden. Bilen parkeras i förorten. Eftersom de i vanlig ordning är ute i sista sekunden så tar mamman den kortaste vägen över parkeringen och hoppsan, det var kanske enkelriktat här? Gubben i mötande bilen såg väldigt sur ut. Tur i alla fall att det är gott om plats och inga poliser i närheten.

Femåringen gillar poliser så han undrar vad det är för bra med att de inte är där, han vill ju se om de har alla sakerna som i Halvanboken. Mamman förklarar om enkelriktat, polisen och pengarna man får betala i böter. Jaha, okej då tycker sonen.

På vägen hem står det en polisbil utanför tunnelbanan. Sonen stannar och kikar en stund men kommer sedan på:

- Nu måste vi skynda oss till bilen innan polisen kommer och ska ha våra pengar...

Sagt och gjort, mamman stuvar in barn och vagn i bilen och ska precis starta motorn när en annan polisbil passerar bakom dem. Sonen tittar strängt på sin mamma i backspegeln:

- Och så är det bäst att du skärper dig nu, mamma!

Juno


viktigaste knappen

dagis är stängt idag. mamma är hemma och leker med oss. men hon är inte så rolig alls. hon ska bara säger hon. och nu sätter hon sig på den blå stolen och knattrar på de små svarta knapparna med vita krumelurer på. då är hon faktiskt extra tråkig.

- ba ba du blöblblblu? frågar jag
- jag ska bara svara på det här mailet att jag kan vara med på ett möte imorgon, svarar mamma
- dudu br br iiiihhh? frågar jag
- nej det tar inte alls lång tid, det går jättefort, svarar hon

fast nu försvann den där lilla rutan och upp kom en ny ruta. och mamma knattrar fortfarande. klick. sådär, nu försvann rutan. nu försvann allting faktiskt. jag har lärt mej var den viktiga knappen på den gråa lådan sitter. och den funkar bra för nu knattar inte mamma mer, nu leker vi med klossar.

elsa

Det går verkligen sådär

Det är stressigt att jobba deltid. Det vet alla som en gång försökt. Sjuttio procent ska mamman jobba under hösten. Tidiga morgnar till jobbet och tidiga eftermiddagar till dagis.

Två dagar tog det innan mamman ringde och var sen till hämtning av lillan. Två ynka dagar. Man kan få magsår för mindre.

Juno

Det går sådär

Förra veckan tänkte jag att jag en gång på gym är okej som start, för jag ska ju promenera mellan centralen och kontoret två gånger om dagen. Och det blir ju en timme om dagen i alla fall, väldigt friskus.

Jag skulle börja igår men då var det något med att glömma plånboken hemma och hur det nu var så rullade visst bilen in till stan. Så då blev det en aningen kortare promenad, från parkeringen till kontoret. Och idag, jo då SL access kortet är laddat, och jag kom på pendeltåget som planerat.

Men så var visst 56:an lite sen. Tänk att den bara råkade komma just när jag klev ut från centralen i regnet.

Juno

Inga problem alls

Jaha, nu när jag ska börja jobba igen och vara på kontoret sju så måste jag träna på att gå och lägga mig tidigare, sa jag häromkvällen när jag i vanlig ordning satt uppe alldeles för sent och stirrade på onödig teve. Träna på att gå och lägga mig, jag vet inte hur jag tänkte. Jag är redo att gå och sova utan att passera gå redan klockan åtta.

Juno