Den glade, den arge och den förskräcklige

Okej, det måste ju när säsongen är slut, stå mellan Kevin och Johan. Den glade och den arge. Båda har i alla fall både sångröst och utstrålning.

Men skit i dem, nu något viktigare. Varför kan man bara ringa och rösta på dem som man vill ska vara INNE i tävlingen? Jag är inte tillräckligt intresserad av att slösa pengar på varken Kevin eller Johan men jag skulle gladeligen spendera en rejäl slant för att rösta UT denna förskräcklige LarsE. Han bara måste ju bort nu. Eller hur.

Juno

Lyssna till ditt hjärta

Fredag igen. Om jag kände mig ensam och uttråkad förra veckan så är jag glad över att titta på Idol idag. För det är hundra gånger roligare att kommentera personer, röster, låtar och kläder om man har sällskap. Och det har jag idag. Det är Bella och jag. Hurra. Och vi är än så länge eniga om att det är Kevin som gäller ikväll. Hade ingen aning om att killen bara bott i Sverige i nio månader. Han ser lite festlig ut. Glad men festlig. Och han sjunger svenska schlager som om han aldrig gjort något annat. Wow.

Juno

Ett modigt gäng

Och så satt jag där igen. Uppe på kanten till fritt-fall-rutschkanan. Med samma känsla av obehag som sist. Med lika mycket handsvett som förra gången. Men något var ändå annorlunda den här gången. Jag hade sällskap av elvaåriga brorsdottern. Medan vi satt där och svettades, Bella och jag så kom Joar och satte sig på kanten, sade tjena och svish svosh så hade han dragit iväg ner för backen.

"Ner ner ner, ner för backen ner..."

För när man är fyra år tycker man inte det är läskigt att kasta sig ut för en brant, bara spännande. Det satte ribban, kan kan så kan vi. Tillslut, efter många om och men så halkade således en elvaåring och en trettiosjuåring ner i bollhavet under högljudda skrik. Av både skräck och förtjusning. Mest förtjusning tror jag för Bella sprang genast upp för alla trapporna för att åka en gång till.

"...go go go, me' en jäkla fart."

Jag: Vad modiga vi var som vågade åka ner här...
Joar: Ja, jag var perfekt modig!

Juno


Lite överskottsenergi

Det är höstlov, det är lite ruggigt och småregnigt väder. Barnen är rastlösa. De har lite energi att göra av med, så är det ju med ungdomar. Snart kommer pappan hem från möte på jobbet och vi ska åka till Andy's och förbruka lite av deras energi. Vi och våra Tyresövänner. Vi, våra Tyresövänner och resten av södra Storstockholm. Misstänker jag. Oj, vad trött jag blev helt plötsligt. Bara av tanken. Jag är visst ingen ungdom längre.

Juno


Zzzzjukt trött

Mamman brukar skryta över sin dotter som sover så gott om nätterna. Faran med att bli borskämd av sin lilla bebis är att när hon för en gångs skull inte vill somna om efter nollfyra.femtonamningen har mamman ingen tolerans för sömnbrist - som vanliga bebismammor har - och nu vid kvart över sex på kvällen är mamman totalt väck. Puts väck sovsäck.

Juno

veveve punkt supermamman punkt nu

Så känner jag mig idag. Det är höstlov och två av mina barns kusiner är här. Eftersom det regnade på förmiddagen har vi halloweenpysslat, hela vardagsrumsbordet är fullt av spöken, fladdermöss, paljetter, piprensare, flirkulor och papper i all världens färger.

När regnet avtog packade jag in alla ungarna i bilen och åkte en sväng till skogen. Lillasyster i sele på magen genom Vilses skog och vidare till ICA Maxi på jakt efter en pumpa och svart karamellfärg. Mellis, amma, pling plong på dörren och välkommen till storebrors kompis i huset bredvid.

Nu står makaronilådorna i ugnen, den orangea ljuslyktan med spökslottet står och lyser på bordet och jag väntar bara på att maken ska komma hem och ta över lite grann så jag kan få bli trashanksmamman en stund istället. Det är ju jobbigt med suveränitet ju.

Juno

Så där ja!

Plötsligt så bara nej nu jävlar är det faktiskt dags. Och så åkte jag till Farsta, köpte ett tiogångers träningskort och körde ett Body Pump pass. Trots mina löjliga vikter sladdrar det lite om både ben och armar. Undrar i mitt stilla sinne varför jag valde att göra detta just idag, kvällen innan jag planerar att åka till skogen med fyra ung(dom)ar. Hade jag tänkt att de skulle bära mig över stock och sten eller? För jag kommer nog inte kunna röra mig imorgon...

Juno


Drömmen om en Peakjacka

I familjen råder jackfeber. Maken brukar anklaga sin fru för att ha för många jackor, vilket är helt befogat, men inser inte att han själv har minst lika många (hoppas hon). Så nu är det sagt att för varje jacka som köps in måste en annan jacka ut. Detta är naturligtvis inget som följs och garderoben bångnar.

Mamman har letat efter en schysst höst/vårjacka. Eller två. En svart, lite sportig i halvlång modell och ganska smal i modellen vore fint tycker hon. Och på Länna Sport i helgen hittade hon en jääääättefin Peakjacka som stämde otroligt bra in på beskrivningen. Den kostade mer än två och ett halvt tusen på REA.

Att prova en fiiiin jacka och tro att man inte ska köpa den är ungefär som att åka och titta på kattungar och tror att man ska komma hem utan något som jamar i fickan. Lite naivt sådär. Det krävdes ungefär allt för att motså att prova jackan. Men mamman klarade det. Peakjackan hänger kvar på affären och hon är ändå glad över sin nya grå HMjacka för femhundra spänn.

Efter en snabb inventering av de jackor som hänger synliga i garderoben kan mamman inte bestämma sig för vilken av pappans jackor som ska åka ut efter hennes senaste nyförvärv.

Juno


Njae

Kvällens ABBA-artister var sådär. Efter att ha sett min första, för säsongen, Idolfinal säger jag hej då Lars och Robin och tjena LouLou och Johan "LillThåström" Palm.

Men framför allt säger jag godnatt. Äntligen.

Juno

ABBA-fredag...

Halv nio sover alla barnen. Så då är det bara att kasta sig i bingen då. Men det är ju ABBA som tema på Idol och då är jag fast. ABBA-låtar är det värt att vara vaken för.

Det är dock med viss irritation jag noterar att någon som heter LARSE sjunger en tafflig version av Money money money, vilket ger mig totalt dåliga associationer till tidigt nittiotal. Och förutom att han sjunger si så där, gör våld på en klassiker och ser ut som ett spektakel, så sitter juryn och hurrar över att han är bra på musikal. Musikal?! Eventuellt kabaré. På sin höjd.

Nu är det någon som heter Kevin. Han ser glad ut och ska sjunga Gimme gimme gimme. Just det, ge mig lite sång som gör det värt att sitta här och vara vaken för än så länge har det varit fattigt.

Juno

Sjung och var gla', tjolahoppsansa

Och så det vanliga dilemmat. Vad ska man se på teve ikväll? Det går bara sångprogram, det är Doobidoo och Singing bee och Idol och Sing a long. Fredagkväll och inte en enda film i sikte. Boring. Men nu låter lillan lite trött så då kanske jag kan få sova istället. Nä, hon är bara sur för hon har vänt sig och kan inte krypa. Jo, det kan ju göra vem som helst lite förbaskad. Då är det bara att ge sig, Elsa och jag går och sjunger framför teven. Ha en mysig kväll.

Juno

En tidig fredagkväll

Jaha ja, då var den här veckan slut. Mamman också. Och storebror också. Pappan har åkt till landet, det stora barnet däckade vid halv åtta och mamman hade gärna gjort likaså. Men tyvärr verkar lillasyster rätt så pigg. Hon ligger  i sitt Bamsegym och tjattrar med Jansson och Skutt. Söta lilla skitunge.

Juno


Livet på en pinne

Hösten är min absoluta favoritårstid. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Visst finns det dagar som är trista när det är mörkt, blåser och regnar men alla de dagarna suddas ut ur kroppen när det finns dagar som idag.

Det är vindstilla, det är sol och klarblå himmel. Jag har unnat mig en lyxdag. Efter att ha lämnat han som är fyra på dagis körde jag hem och gav henne som snart är fyra månader lite käk. Sen drog vi vagn i en och en halv timme (ohhh, åttatusenfemhundra steg), och nu medan hon fortfarande sover där ute har jag ätit lunch, druckit latte och läst mama i solskenet.Det är den 23 oktober och det är 22,5 grader i solen. Det kan inte bli bättre.

Juno


Fattig och smal eller fattig och rund

Det är dags att komma i form. Någon sade att rund också är en form, men det blev jag inget gladare av. Min stegmätare ligger på ett bedrövligt snitt. Cykeln i teverummet står och samlar damm allt för många dagar och roddmaskinen är inte ens uppmonterad. Och då tänker jag att jag måste träna på gym istället. Såklart.

Alltså har jag rekat lite. Stockholm Stads sim -och idrottshallar tar tretusenfyrahundra om året för att träna och simma på alla deras anläggningar. Jämfört med SATS som tar sexusen för att träna på alla deras anläggningar. Vad tror ni? Är det realistiskt att tro att jag kommer träna mer i år än förra året och faktiskt nyttja ett årskort- eller är det en naiv, rent utav korkad tanke?

Om jag tränade sex gånger förra året på SATS och fick en snittkostnad på typ niohundra spänn så blir det ju BARA femhundrasextio kronor per gång i år (fan, det måste ha varit fler gånger). Men tänk visionärt. Jag tränar en gång i veckan hela året, ha ha, okej glöm det. Halvera och låtsas att jag tränar tjugosex gånger i år. Då är jag nere i ynka hundratrettio kronor gången. Ett kap.

Inget gymkort är lika med rund resten av året. Drömmen med gymkort är beach 2009. Fast risken med gymkort är att jag likföbannat sitter i vassen och ugglar i sommar, och dessutom är tretusen spänn fattigare. Åhhhh. Ångest. Hjälp mig någon.

Juno


Min sura bebis

Jag tänkte att min bebis kanske saknade mig igår kväll när jag var borta ett par timmar. Att det var därför hon kinkade och tjurade. Ikväll var jag hemma hela kvällen och inte var hon lycklig för det. Man ska inte smickra sig själv i onödan.

Juno


mammor måste hållas lite kort

först när mamma och pappa lämnade mej för att gå och äta lyxig middag på el diablo blev jag rätt grinig. men jag fick inga sympatier för det, de bara puss puss och drog iväg. jag tänkte gråta allt vad jag kunde men jag var trött av allt mitt gråtande på förmiddagen så jag tog mej en liten tupplur istället.

när jag vaknade fick jag bada i stort badkar med kusin anton. det var toppen! mamma, varför måste jag bada i en så liten balja hemma? jag är en stor tjej nu och kan bada badkar.

och sen hann jag inte sura mer över att mamma och pappa gick på sissela kyles roliga en-kvinnas-show utan mej för då kom moster med middagen. den smakade precis som min vanliga mammamjölk så jag var glad. vi bara mös där på sängen och sen utan att jag visste ordet av hade jag blundat en liten stund. och sen hade jag nog blundat en längre stund också. för när jag tittade upp igen låg jag i min lilla korg hemma och mamma kom med frukost.

jag har varit en duktig kicka jublar mamma. men bara för att hon kunde lämna mej i fredags ska hon inte tro att hon kan ta sej vilka friheter som helst. nu har hon varit på brorsans dagis hela kvällen och jag är sur. jättesur. fråga pappa om ni inte tror mej.

elsa

och snart ska mamma och pappa lämna bort mej...

nääää. jag är trött och vill sova men jag kan inte sova. äta lite kanske fungerar. okej, sova en liten stund då. uuäääää. vaken igen. finns det mer mat? men varför geeer du mej ingen mat då??? ma-ma. zzzova....va? lägger du ner mej? nääää. jag ville sova på din mage. bara. hela dagen. bu för den här dagen.

elsa

Det bästa av allt är kompisarna

Igår följde fyraåringen med Noah hem efter dagis. Idag ska han följa med Erica hem - och sova över där. Imorse innan vi traskade iväg till dagis skulle vi som hastigast lämna en sak hemma hos Nils. Men då ville han inte promenera med mig längre, då ville han åka med i Nils pappas bil istället. Eh, jaha ja. Puss och kram och vi ses imorgon då, sade jag och gick lätt förvånad därifrån, med ett barn mindre vid min sida.

Juno

Höstrusk

Jag älskar hösten. Dagar som igår är det bästa som finns. Men tyvärr innehåller hösten även dagar som idag. När det regnar hela dagen och bebisen inte vill sova. Trots en förmiddag i soffan, trots en tupplur på eftermiddagen, trots att jag bara lagade prefabmiddag så är jag trött och låg. One of those days. Men imorgon är det dags för middag på stan och Sissela Kyle. Imorgon är en annan dag.

Juno


Livskvalitet

Det är en fantastisk höstdag. Efter att ha spenderat förmiddagen inomhus vid jobbdatorn tog jag mig en välförtjänt utomhuslunch i solen. Gräsmattan är fortfarande grön (den borde klippas, men inte idag) och på murkanten blommar ännu sensommarens krasse. Stenpartiet lyses upp av ljung och astrar medan infarten lyses upp av vår nymonterade lampa.

En kudde under rumpan, en sallad, en tidning och en bebis som sover bredvid mig i vagnen. Något mer att begära? En kaffe och en muffins kanske...Juno


Höstpicknick

Imorgon ska barnen och jag äta middag hos L. Det blir picknick på hennes vardargsrumsgolv för hon har inget matbord där i sin andrahandslägenhet. Jag känner mig plötsligt rätt präktig och medelålders med min villa, gubbe och två ungar. En inomhuspicknick med hämtsushi känns befriande. Lite synd är det att denna picknick inte kan innefatta en dunk rödtjut bara. Nästa gång kör vi en vin och ostpicknick utan barn.

Juno

En liten omtanke

Min son har så tråkigt och jag försöker roa honom så gott jag kan. Samtidigt som jag ger lillasyster mat läser vi Madicken och istället för att sätta mig och jobba lite så tänker jag spela ballongspelet med honom. Jag kan alltid jobba lite senare när han sover tänker jag.

Men precis när han plockar bort Bamsespelet och fram ballongspelet ringer det på dörren och grannpojken kommer in. Fyraåringen ger upp ett primalt glädjetjut och ropar:

- Jihooo det är Nils som kommer! Är det okej om jag leker med Nils istället för att spela ballongspelet med dig? Blir du ledsen då mamma? Jag lovar att vi kan spela ballongspelet sen när vi har lekt färdigt.

Nej, jag blir inte ledsen underbara unge. Jag blir glad.

Juno


ååååhhhh tyyypiskt!!!!

det är måndag. jag är ledig från dagis på måndagar. nils är också ledig från dagis på måndagar men idag är han inte hemma. det är tyyypiskt. så jag vet inte vem jag ska leka med...

när jag vaknade klockan sju, kuckeliku klockan är sju det är dags att vakna nu, tittade jag lite på backyardigans och sen åt vi frukost. när pappa åkte till jobbet spelade mamma och jag bamsespelet och sen tog vi bussen till skogås. jag var duktig och drog korgen med alla våra varor i.

sen sprang jag till nils för att se om han har kommti hem men det har han inte. typiskt. fast det var ändå dags att äta lunch. och efter lunch var mamma snäll och sa att jag får titta lite på barnteve. det var ju snällt. men nu är det bara m-u-s-i-k på teven och det tycker jag är tyyyyypiiiiiskt!

joar


Vilken typ!

Jag var hos tandläkaren idag. I väntrummet satt en karl i typ femtioårsåldern och läste Sköna hem. Sedan utan att genera sig rev han plötsligt ut en kvarts sida ur tidningen och stoppade i fickan. Får man göra så?!

Juno

Det är finanskris

Tack M för den här.Juno


och vad händer nu då?

klockan är sexton:fyrtio och dagen är den nionde oktober år tvåtusenåtta. och jag har äntligen fixat det. jag har vänt mej på mage!!!!jaha, vad sjutton ska jag göra nu då?

elsa

Det kliar i rumpan

AC3 Comfort, vid ändtarmsbesvär. Säger en röst samtidigt som man ser en karl i sjukhuskläder som river sig i rumpan. Sponsring av programmet Sjukhuset. Jag undrar vad själva trailern visade nyss, det har jag redan glömt. Men jag minns snubben som kliar sig i röven. Och jag tror inte jag är så intresserad av att titta på den här sjukhusserien. Finns det inget trevligare sätt att få ett program att håva in pengar?

Juno


Ett slags polygami

Det har varit tufft för fyraåringen att bli storebror. Samtidigt som det är spännande och roligt så är det ju en enorm omställning tänker föräldrarna. Men han vet väl att mamma och pappa älskar honom och lillasyster precis lika mycket? Han vet väl att han alltid kommer att vara världens bästa och finaste unge? För att inte förändra hans liv mer än nödvändigt har han till exempel kvar sin plats i föräldrasängen medan lillasyster sover snällt i sin lilla korg.

Mamman och pappan fick en dag en jämförelse av en klok kvinna. "Tänk er att Jenny en dag kommer hem med en karl och säger att det här är Göran. Han ska bo med oss nu och du Per kommer att älska honom också för han är så rolig och trevlig."

Eller hur. Då förstår man vilken fantastisk prestation det är av storebror att inte en enda gång ta ut sin oro, ledsenhet, ilska och svartsjuka på sin lillasyster. Och att han efter tre månader faktiskt älskar den här nya lilla personen. Det är med total glädje mamman ser honom busa och skoja med henne tills hon tjuter av skratt. Efter bara tre månader.

För mamman själv vill inte ens tänka på hur hon själv skulle bete sig om det plötsligt kom en Karin som skulle dela liv och säng med henne och maken. Och hur lång tid det skulle ta att ens vara normaltrevlig mot människan, oavsett om maken bedyrade att han älskar dem precis lika mycket. Inte ens om denna Karin fick ligga i en korg på natten skulle mamman kunna ta henne till sitt hjärta.

Och precis just efter dessa morgontankar är det Oprah på amningsteven som presenterar människor som lever i polygami. Frivilligt. Tanken är liksom helt absurd.

Juno

E're party eller e're party?

Det har varit fest i huset bredvid. En sån där riktig fest med discokula, dans och hög musik. Och bara stora människor. Storebror var utlånad, lillasyster somnade innan middagen och sov och sov och sov. Alltså åt mamman och pappan middag i lugn och ro, blandade en drink i baren, rockade loss till gamla schlager och David Bowie.

Tiden går snabbt när man har roligt, fantastiskt roligt, och lillasyster vaknade inte och var hungrig förräns det var dags att gå hem vid halv tre. Underbara unge. Enda nackdelen med att ha en bebis som sover gott på natten när det är fest är att mamman är vaken alldeles för länge och när det är dags för bebisfrukost kvart i sju känns tre timmars sömn på tok för lite.

Men för sjutton gubbar. Det var det värt!

Juno

jag tar till flaskan

två veckor kvar till mamma och pappa ska lämna bort mej. idag har jag ätit mammamjölk ur flaskan. sextio milliliter. mamma och pappa jublar. fast jag har hållt dem lite på halster, en klunk här och en klunk där. bäst att inte visa sig alltför ivrig, de riktiga mattankarna kan ju försvinna då!

elsa

Kärleksagenterna

Ammade in mig på ungdomsprogrammet Kärleksagenterna där två ungdomar är på blinddate. Hon hoppas att han inte ska vara för tyst och blyg. Han hoppas att han inte ska göra bort sig och babbla för mycket. De får instruktioner att ta pendeln till Sumpan, klättra klättervägg och sen en picknick i parken. När de har förhört sig om varandras intressen byter de msn-adresser. Hur gulligt som helst.

Juno

Vill vara en piffig tjej

En av sonens dagiskompisars mamma som liksom jag är mammaledig brukar alltid se oförskämt fräsch ut. Hon säger att hon känner sig lite piggare om hon har sminkat sig lite och gjort i ordning håret på morgonen. Jag vill också se fräsch ut och känna mig piggare. Så jag bestämde mig för att testa knepet. Fram med mascara, rouge och lite kajal. Piffi piffi.

Det fungerar inte. Jag känner mig fortfarande trött och efter att ha gäspat och gnuggat mig i ögonen ser jag dessutom toktrött ut. Svarta skuggor under ögonen. Mascara...suck, det hade jag glömt. Det är nog bara att gilla läget, jag är inte en piffig tjej...

Juno


Tvåtusen spänn för en skruv

Jag åkte in med lilla Forden till verkstaden för att göra en simpel justering av höger framlykta. Det borde vara ett litet, enkelt, snabbt och billigt ingrepp. Det blev det inte.

För att justera lyktan måste en bult som vittrat sönder bytas ut. Naturligtvis så har inte Ford några sådana bultar lösa på lager. Nähä? Så därför måste man byta ut hela den väl fungerande lyktan vilket måste beställas till det facila priset av tvåtusentvåhundra spänn.

Det är ju helt sjukt. För en jävla skruv.

Juno