Hej då 2008

Året som gått kan i korta drag sammanfattas så här: lite småfet, småfet, fet, jättefet, småfet, lite småfet. Men det ska bli ändring på det nästa år. För nu ska vi inte ha fler barn. Och då har jag inga ursäkter längre. Gott slut godisstrut.

Juno

Little miss Sunshine. Not.

Sötebrödsdagarnas tid är förbi. Lillasyster har kommit på att hon har klagorätt på sin mamma och pappa. Och efter fem månader av somna själv i sin säng varje kväll så har hon fått nog. Hon vill ha sällskap. Hon vill ha mat. Hon vill bli killad under tårna. Varför kommer inte mamma och killar snart? Klagorätten ska utnyttjas. Den ska mer än utnyttjas, den ska maximeras.

Så. Gråt och tårar. Amma. Skrik och tårar. Välling. Gasta gasta. Upp i famnen på pappa, vanka, vanka. Ner i sängen. Gallskrik. Upp i mammas famn. Korrläsa några abstracts. Pilla på datorn. Ner i sängen. Illvrål.

Och där ligger hon. Och vrålar. För mamman och pappan vet inte riktigt hur de ska hantera denna nya lilla tjej som har flyttat in hos dem. Men om de väntar en stund till kanske hon somnar av pur uttråkning. Eller så kanske hon snart blir upplockad igen. Kanske.

Juno

Youngblood

Jag har lite svårt att förlika mig med att det faktiskt är tjugotvå år sedan jag såg filmen Youngblood första gången. Att jag var femton år när jag med tindrande ögon dreglade över docksöta Rob Lowe. Han såg ut som en barnunge då och mig veterligt ser han fortfarande ut som en barnunge fast han är åtta år äldre än jag. Jag tittar mig i spegeln och känner mig plötsligt ganska gammal.

Juno


det ska vara mysigt på kvällen

det är kväll nu. mamma har ammat mej lite och vi tittar på en gubbe som lagar mat. han är i den där platta lådan på väggen. vi har det rätt så mysigt. fast nu känns det som vi är på väg mot sängen. nej mamma, det vill jag inte. jag vill nog mysa och äta lite mer först.

jag ligger i sängen. äääh. nu spelar det där plastlammet med en stor boll på magen en truddelutt. det kan jag titta lite på medan mamma fixar maten. eller vaddå? mamma, var ska du?

jag ligger i sängen. mamma sitter bredvid och pratar i en svart liten låda. jag tror inte hon pratar med mej ens. äääääähhhhh. var är min mat?! mamma. ähh. mamma? jag sa ääähhh. mamma! iiiiäääääähhhh.

till slut fattar mamma. en flaska välling i pappas knä och nu vill jag mysa mer. inte ligga och sova själv i min säng. varför får min storebror sova i mamma-pappa-sängen och jag vara själv? ä. äääh. mä-äh.

jag ligger i sängen. på pappas mage i den stora mamma-pappa-sängen. mys. nu ska jag nog sova en stund.

elsa


Hackigt nätverk kräver hacker

Det är oerhört irriterande när den lilla ikonen i högra nedre hörnet säger "En nätverkskabel är inte ansluten" lite då och då. Särskilt när detta innebär att jag inte kan jobba ordentligt. En av finesserna med mitt jobb är att jag kan jobba hemifrån och inte måste åka in till stan för att läsa korrekturer eller hålla lite jour i en mailbrevlåda i mellandagarna.

Men en förutsättning är ju då att jag har ett fungerande nätverk. Och nu gick min privata hacker och lade sig på soffan med sin julklappsbok som han fick av sin svärmor. Mamma, ge inte Per några julklappar nästa år, jag behöver honom sysslolös så han vill mecka dator åt mig!

Juno

Snart är det WII

Familjen har fått ett WII spel i julklapp. Eller rättare sagt, ska få. För alla var slut på morgonen den tjugofjärde december när maken tänkte införskaffa det. Killen i affären bara ha ha typ det är inte snön som faller... Men nu surfas det på blocket och det dyker upp billiga konsoler som försvinner i en blinkning igen. För tjugo minuter sedan dök det upp ett för tvåtusen. Lite sent att ringa men ett sms kanske också fungerar. Väntar och hoppas, känner mig spelsugen nu.

Juno

Mellandagsrea

Nu har mellandagsrean börjat. I varje skyltfönster lyser röda REA bokstäver mot mig när jag tränger mig fram genom Farsta Centrum. Utom på BR leksaksaffär. Där behöver de inte ha mellandagsrea. Där är folk ändå. Typ hela sydöstra Storstockholm. Och jag. Köar i nästan trettio minuter för att få byta två julklappar som var dubletter. Sen känner jag mig lite trött och sur. Tur att vi har pepparkakor kvar, och kaffe. Så jag kan bli snäll och pigg.

Juno

snoret rinner

jag har fått min första förkylning. då rinner det snor. jag hatar när mamma torkar snor från min näsa. jag skriker då. fast sen är det fortfarande snor. då kommer pappa med snorsugen. den hatar jag ännu mer. jag skriker så högt jag kan men pappa är obevklig. han säger att det känns bättre sen men jag tror min pappa är en ljugare. uuuäääh.elsa


God Jul, like it or not.

Nu är den här. Julen, den som alla barnen längtar efter och det som gör allt stress och kakbak värt mödan för alla julgalna morsor. Julen kommer också till alla som är ensamma, och till alla som avskyr den. Det är svårt att stå undan för den men man får göra det bästa av den. Mamman har till exempel inte dammsugit och hon gör nu sitt bästa för att inte gräma sig över denna lilla skitsak.

Far och son for iväg till Haninge, de skulle inte göra något särskilt alls där. Bara flanera omkring i godan ro eftersom det är så mysigt. Hemligt uppdrag. Mamman säger att de inte behöver åka, hon har redan köpt och slagit in en mysig kofta åt sig själv - från barnen naturligtvis. Pappan tittar lite finurligt på mamman och undrar varför hon tror att de ska köpa något åt henne?

Hm, i alla fall. God Jul på er, like it or not.

 
Alla gillar griljeringen. Pappan gillar fett på skinkan. Det gör inte mamman. Av med hälften av fettet och sen på med griljering. En fin kompromiss.


Ett par vänner letar desperat den perfekta granen och betalar någonstans runt sexhundra spänn. Galet tycker den här familjen och är glada för sin Bauhausgran för hundrafemtiobio kronor. Med återbäring efter jul dessutom.


Finaste julklappsetiketterna kommer från sonens kompis Erica som är fyra år. Hon har skrivit dem helt själv och det är så gulligt och duktigt att man blir tårögd.

Juno

Julpynt

Jag tänkte göra lite vinterfint på tomten. Jag har köpt små kvistar med lysdioder i för att ställa i en kruka framför köksfönstret. Räcker inte det?Juno


Min älskling du är som en ros

Vi skulle ut i snön och leka. Så jag letade efter ett par långkalsonger att ha under de stickiga militärbrallorna. Och då hittade jag ett par tights som jag fick i julklapp av min storasyster i slutet av åttiotalet. Sannolikheten för att jag kommer använda dem i officiella sammanhang är ytterst begränsad. Men att slänga dem är verkligen ett no no. Jag älskade de här byxorna.

När min man fick syn på dem skrek han rätt ut. Av ren förtjusning förstås.Juno

Barbie, en klassiker?

Sonen gillar tecknade filmer. Bara. Så nu försöker föräldrarna att inspirera, testa, tvinga på honom lite filmer med riktiga personer. Julkalendern till exempel. Den tyckte till och med mamman att den var bra. Fyra dagar var den intressant, sen fick den stryka på foten för tecknade Backyardigans.

I gårdagens julklappskalenderpaket var det en film med Emil i Lönneberga. En klassiker. Riktig pojke. Busig pojke. "Titta mamma, titta pappa, vad jag har fått! Det är Emil!" Ja, vad roligt, ska vi titta på den tillsammans? undrar föräldrarna uppmuntrande. "Nä, jag vill titta på Barbie". Suck.

Juno

Mot vita breddgrader

Alltså, det är helt sjukt vad det regnar. Hela december har ju regnat bort! Jag tror vi kan glömma drömmen om en vit jul men nu ser vi fram emot att åka upp till snön en helg i alla fall. Svågern säger att det är sextio-sjuttio centimeter snö i norra Dalarna. Så, vinterkängorna är packade och pulkan finns redan på plats. Det ska bli härligt!

Juno

The mom song

Ibland landar huvudet bara direkt på spiken. Overtyr till alla tonårsmammor, och oss som den vägen snart skall vandra. Sång: Patti Harshey Text: Anita Renfroe


The Mom Song from Northland Video on Vimeo.

Juno

Bus. Inte bus.

Pappan och dottern kör ett kvällsbus.

Scenario ett. Svosch - upp med flickebarnet högt upp i luften. Barnets ben står rakt ut och dottern tittar ner på sin pappa och tjuter av skratt. Ett och två och tre och flyyyyg. En gång till. Ett och två och tre och flyyyyg. Ihhh, vad det killar i magen, tänker nog flickan. Öh, nu killar det lite väl mycket.

Scenario två. Mamman springer ut i hallen och hämtar stora rullen med papper. Först torkar hon vit gegga från pappans huvud. Det ser ungefär ut som om en mås har flugit genom rummet och gjort det den brukar. Sen torkar hon sig nedåt, pannan, näsan, armen och en liten liten klick på barnets egen haka.

Scenario tre. Kvällsbuset är slut. Dottern ligger i babygymet på golvet och tittar förvånat på sin far. "Vaddå, ska vi inte leka mer?!" Mamman skrattar bara lite. Med pappan naturligtvis. Inte åt. Aldrig i livet.

Juno

Poisoned love

Bret Michaels, sångaren i åttitalspudelrockbandet Poison, söker kärleken i sin egen teveshow Rock of love. Signalerna är inte så subtila i det här programmet. Ett hus fullt med silikonerade och tatuerade brudar som alla gör sitt bästa för att slita av sig alla kläderna så snabbt som möjligt.

Och om objekten som söker kärleken annars brukar låtsas vara lite diskreta så slickar den här killen runt i diverse munnar medan de andra tjejerna avundsjukt ser på. Han tänder på intrigerna och hoppas på "a studie in nudity cat fight". För vaddå, om de inte klarar av att se honom klämma lite här och där ens på tjejerna i huset, hur ska de klara av att hantera alla backstagetjejerna?

Nä, jag klarade inte av att se mer än exakt fyra minuter av skiten. Men snart kör vår egen tevekändis Linda Rosing igång jakten på äkta kärlek. Guuuud så späääännande, det får jag absolut inte missa.

...

Juno

39 graders feber

Jaha, det är väl oundvikligt. Vi har klarat oss länge men förr eller senare måste det ske. Fyraåringen har fått feber. Undrar om lillasyster ska få sin första feber lagom till jul då kanske, så tar jag mellandagarna och maken kan få nyårsafton.

Juno

Jullunch på Kaknästornet

Mina kollegor och jag hade jullunch idag. Bord var bokat på Kaknästornet och vi tänkte att det var värt att lyxa lite så här på vår sista "date" innan jul. Trist nog så var det inget vidare. Vi fick vänta på vårt bord fast det inte på långa vägar var fullt i lokalen. Trots att vi hade ringt och kontrollerat att det skulle finnas alternativ till kollegan som inte äter kött fanns det bara kötträtter på menyn, samt en jultallrik för tvåhundrasjuttiofem spänn (med massor av kötträtter på). Kaffet ingick inte. Och värst av allt. Servicen var dålig, killen som serverade oss var direkt arrogant. Så, det blev dissa för Kaknästornet. Inte ens utsikten lyckades de fixa, disigt som det var idag.

Det som var desto trevligare var sällskapet. Vi hade en julklappslek som gick ut på att alla fick köpa julklapp åt varandra. Max femtio kronor och ingen visste vem som köpte åt vem. Klart roligt att se hur alla hade tänkt. Och tänkt det hade vi. Det låg en tanke bakom varenda paket, hon som älskar cornichos fick fem burkar, hon som alltid lyckas ta en äcklig mugg när det är kaffedags fick en egen mugg, hon som är nyttig fick knäckebrödchoklad, han som alltid har en banan med på träningen fick ett bananskal i plast och hon som alltid är vilse fick en karta. Gissa vilken jag fick?

Juno


Genrep luciatåg

I morse stod jag och tjattrade så länge med en annan mamma utanför dagisgrindarna att barnen hann börja träna på luciatåget som de ska gå i eftermiddag. Då var jag tvungen att stanna en liten stund till och tjuvkika på deras genrep. I eftermiddag komer typ tvåhundra mammor och pappor att trängas runt första parkett och jag är fortfarande inte mer än hundrafemtioåttaochenhalv lång. Så jag tar chansen att se barnen medan jag har den.

Juno

Kavla upp ärmarna, snart kommer tomten!

Shit, mamman inser precis att det är exakt sju arbetsdagar kvar till julafton. Hon inser också att hon fortfarande har fixat exakt en julklapp. Även om hon har spenderat mycket tid på att tänka på alla som ska ha julklappar, en del tid åt att klaga på pappan för att han inte visar så starkt engagemang i julklappsfrågan och ännu mer tid åt att känna hur julklappsångesten kommer krypandes för att täppa till alla hennes andningsvägar.

I början av månaden bakades det för fullt. För då, tänkte mamman, har jag det gjort och sen kan jag bara sitta och skratta åt av alla andras julhets medan jag själv sitter här framför brasan och myser med mina goda pepparkakor. Jo det var en fin strategi men tyvärr inte särskilt begåvad. För nu, inser mamman, har hon redan ätit sig julfet på alla sina pepparkakor och nu har hon alls inte tid att sitta och mysa framför någon brasa.

Nej, för nu måste hon ut till alla andra obegåvade människor som inte har handlat sina julklappar än. Och som just insett att det bara är en och en halv vecka kvar till julafton. Och som också tror det är för sent för att nätshoppa. Och som kastar sig i bilen en söndag förmiddag för att surt trängas, svettas och slåss med de andra hjärnlösa personerna. Den här mamman ser inte fram emot att vakna imorgon.

Juno

Prutt i mitt hus

Efter dagis ska två fyraåriga grabbar bestämma vem de ska leka hos just den här eftermiddagen. Båda två vill leka hos den andre. För att de tycker att deras kompis har roligare leksaker än de själva antog mamman. Hon hade fel.

Nils: Men Joar, varför vill du alltid leka hos mig?
Joar: Jamen, det luktar hela tiden prutt i mitt hus!

Ja, stackars storebror. Han har blivit extremt kräsmagad nu för tiden och hans känsliga näsa har ytterst svårt att hantera att lillasyster genererar bajsblöjor.

Juno

Livets nödvändigheter finns på nätet

Det finns en oändlig mängd med överflödiga prylar. Kolla till exempel in sajten coolstuff.se, de är ett föredöme inom försäljning av dessa pryttlar. Vissa är smarta, absolut. Vissa är roliga, absolut. Vissa är fina, absolut. Vissa är billiga, javisst. Vissa är bara helt omöjliga att motivera varför man måste ha dem. Lova att kommentera nedan om du köpt något från min topp fem listan nedan (alla bilder är från coolstuffs webbsida):

 Paraply med små lampor i taket för att illustrera en stjärnhimmel. Undrar hur många ögon man sticker ut på folk runt omkring när man strosar omkring och kollar in sin stjärnhimmel... 379 kr

 T-shirt som visar om du är nära ett trådlöst nätverk genom att lysa upp symbolen så här:
 måste naturligtvis tvättas i handtvätt och batterierna bör inte tvättas alls. Symbolen sitter på magen så du själv kan inte se om du är nära mottagning men folk du möter kanske får nytta av informationen...319 kr

 I-buddy som visar alla msn-freak när deras kontakter är online, när de rodnar eller tjoar när de skickar ett meddelande. Oftast skickar mina msn-kontakter meddelanden till mig när de ser att jag sitter vid datorn och då behöver ju ingen tjoa till. Fast jag har huset fullt med barn som tjoar så det kanske förtar tjusningen med ett tjo till...179 kr (men den är slut så någon barnlös person ville i alla fall ha en)

 En nylonstrumpa som ser ut som en tatuering som täcker hela armen. Allt eller inget ska det vara. Billig är den i alla fall...39 kr

 Tengu heter den här figuren som lär göra roliga grimaser, mimar och busar när du pratar. Han kopplas in i USB-porten på datorn och sägs vara fin som vän på jobbet. Undrar om chefen tycker det är positivt att man lägger kraft på att glo på en mimande låda istället för att jobba...298 kr

Juno

hej tomten...

hej tomten!

tack för att du har varit hemma hos mej och lämnat många julklappar redan. jag öppnar en varje dag efter dagis. mest tack för svampbob fyrkant, jag gillar svampbob fyrkant. nu när du vet var jag bor behöver jag ju inte skicka min önskelista till dej. det är bra för den är kanske inte klar än. kom ofta och titta på den efter mer saker jag vill ha. den sitter på garderoben i mitt rum.joar

ps. jag gillar dej med.


Femtusen legobitar

Alltså, nu börjar jag fatta vidden av Lego. Systersonen önskar sig tre sidor Lego i julklapp. Alla modellerna är rankade upp till tio som högsta poäng. En ny variant av Svampbob fyrkant fick elva poäng. Svampbob fyrkantlego verkar inte ha kommit ut i butikerna än så jag surfade in på lego.se men där är de redan slut.

Sonen dreglar över lego polisbilar och något färjeläger. En polisstation kostar tusen spänn. Det finns ju inte på världskartan. Maken åker till Skottland imorgon och då ska han se om det finns något lego där. Samma polisstation kostar drygt sexhundra i det enade kungariket. Fast sexhundra spänn finns egentligen inte heller på världskartan.

Medan jag surfade runt på legosajten hittar jag en rubrik som heter något med exklusivt och där hittar jag deras supermodell. Ett Star Wars skepp. Femtusen bitar. Femtusen spänn. Plus åttahundra. Det finns på lager men man får max köpa fem stycken. Det är en galen värld vi lever i.Juno

Världens bästa barnvakter

Igår var de stora i familjen på Kumla Herrgård och käkade julbord. För att detta skulle lyckas behövdes att någon var hemma med de små familjemedlemmarna. Och då kom underbara L och M susandes med bussen, bara för att tillbringa en hel fredagkväll med de Abrahamssonska minimonstren.

Sonen hade väntat i flera dagar på att hans favorit L och hennes M skulle komma. Han var blyg i ungefär två sekunder och det något mer osäkra kortet, lillasyster, var blyg i säkert två hela minuter. Så mamman och pappan tog på sig sina dojjor och gick. Utan att det ens höjdes ett ögonbryn från barnen.

Och sedan spenderade mamman och pappan en lång och helt okej julmiddag tillsammans med sina vänner utan att sakna sina små, eller undra hur de hade det, en enda gång. Och under tiden sov lillasyster medan storebror lekte för fullt och mölade i sig chips och ostkrokar tillsammans med sina vänner utan att sakna sina stora, eller undra hur de hade det, en enda gång.

En perfekt kväll. Tack till de fantastiska barnvakterna, we (l)owe you!

Juno

Projekt sova middag

På sin lista har mamman bara saker som handlar om mat, städa eller jul. Efter att haft en vaken bebis med sig på julgalna ICA Maxi bestämmer hon sig för att omprioritera. Ner i sängen, bebisen på kudden bredvid. Så, nu sover vi middag. Mys och snark.

Tio minuter senare har bebisen ammat mammans näsa tre gånger och gröpt ur hennes högra öga med sylvassa små naglar. När mamman ska titta strängt på henne tittar bebis tillbaka med stora runda ögon fulla av bus. Mamman placerar bebisen i hennes egen säng, lägger fram en leksak och går efter dammsugaren.

Juno

Dagens besvikelse

Det är lunchdags och eftersom gårdagens lunchrester ska bli kvällens middag såg jag fram emot min favoritmat till lunch; snabbmakaroner med smör och salt. Till min oerhörda besvikelse hittade jag en låda med nyttig lax, spenat och potatis i kylen. Vissa dagar suger.

Juno

Vi heter Hanna

Joar och Erica leker mammapappabarn. Till hjälp har de min gamla pojkdocka, Pelle. På med kläderna på dockan, fram med vagnen.

Jag: Ska ni ta med Pelle på en promenad?
Erica: Jag vill inte att den ska heta Pelle.
Jag: Vad vill du att den ska heta då?
Erica: Jag vet inte.
Joar: Om du inte vet kan den ju heta det som den heter på riktigt. Pelle.
Erica: Nej, jag vill inte det.
Joar: Ska den heta Erica då?
Erica: Ja!

****************************************************************************************

Joar: Jag heter Hanna.
Erica: Nej jag heter Hanna!
Joar: Jag heter också Hanna.
Erica: Okej, vi heter Hanna.

****************************************************************************************

Erica/Hanna: Det är väldigt kallt ute idag.
Pelle/Erica med gnällig röst: Jag vill inte vara ute.
Erica/Hanna strängt: Du måste vara ute. För annars....
Joar/Hanna ivrigt: Ja, annars får du ingen middag!

****************************************************************************************

Oj då =)

Juno

Min lilla piraya

Hon som snart ska fylla fem månader har fått en tand. Ett litet sylvasst risgryn i munnen på min lilla bebis. Ett litet sylvasst risgryn inkört i min bröstvårta. En liten piraya är vad hon är. Det är en överlevnadsinstinkt hos bebisar att vara söta...annars lider de risk att svälta ihjäl.Juno


vi på femman har ett julhus

idag har julen börjat. det vet jag för i natt har tomten varit inne på mitt rum och lämnat en kalender med jättemånga julklappar. tjugofyra stycken. jag kan räkna till tjugofyra men idag fick jag bara öppna ettan. imorgon efter dagis får jag öppna tvåan. men det är snart jul och det är så många paket så jag tror inte jag hinner öppna alla innan julafton.

på tevens julkalender skrev en kille världens bästa önskelista till tomten. jag kan inte skriva så jag tog med mamma till leksaksaffären (två gånger) idag och visade vilka saker jag önskar mej så att vi kan skicka min lista till tomten också.

visste ni att det finns en hel polisstation i lego? det finns en hel polisstation i lego. och barbie har ett eget hus och det finns jättemånga ninja turtles och spiderman har en hel bilbana och jag såg jättecoola star warssvärd och....nej mamma, neeeeeej, bär inte ut mej redan.

mamma muttrar surt något som jag inte förstår om pengar, galet, fyrtio minuter, värmeslag och huvudvärk. jaha. slut på det roliga men i alla fall har vi gjort ett julhus idag. mamma och jag. när julen är slut får jag krascha och äta huset. plötsligt vill jag att julen ska vara slut. det vill mamma också säger hon och ser konstig ut. hon vill nog också äta pepparkakshus.joar