Färgblind

När jag kom ut till parkeringen hittade jag inte min bil. Jag var hyfsat säker på var jag hade ställt den eftersom jag gjort det ungefär en minut tidigare. Så jag tittade förbi en mörkgrå bil och tryckte på fjärrkontrollen till låset för att se var det blinkade till. Rätt så paff blev jag när just den mörkgrå bilen blinkade med gula lampor. Jag hade letat efter en smutsgrå bil, inte en nytvättad mörkgrå. Hej fina bilen.

Juno


rent och fint

vi har inte en maskin som kan diska mer. den är trasig. mamma och pappa tycker att det är dåligt. de tycker inte det är jätteroligt att diska utan maskin. men det gör jag. jag tycker det är jätteroligt att diska. först ska jag ha vatten. massor med vatten. sen ska jag ha skum. massor med skum.

och sen tar jag svampen så här och trycker hårt på den så det kommer massor med vatten och skum på skärbrädan här. nu kan jag gnugga. jätteroligt. det blir jätterent. va mamma? jätteblött? segla ut ur köket? sluta diska? nä men mamma elsa är ju mycket snäll...elsa

Svårt med hemlisar

Mor och son sitter i bilen. När de passerar en reklampelare med en stor affish om nya tecknade filmen "Trubbel" säger sonen att han gärna vill se den filmen, vill mamman se den filmen? Jo, det kan mamman tänka sig att göra. Sexåringen föreslår då att hon kan önska sig den i present när hon fyller år. Och det är ju en god idé, mamman svarar att hon inte vill gå ensam bara.

Sonen deklarerar att han kan ju ge henne det i present, att han går med henne på filmen. Perfekt present faktiskt tycker mamman. Efter ett djupt andetag som suger syret ur bilen slår sonen förskräckt handen för munnen, spärrar upp de redan runda ögonen och utbrister:

- Men mamma! Nu har jag ju berättat vad du ska få i present!!!

Ja, men det gör ingenting försäkrar mamman. Det kommer garanterat att vara glömt på en vecka. Hon lovar att bli överraskad.

Juno

Men ändå. Det är helt okej.

Det är dags för årets stora deadline. Vilket innebär upp runt fem på morgonen för att hinna göra en timme innan det är dags att väcka barnen, logga på när de små har somnat igen, köra till midnatt, upp igen runt fem för att vara på kontoret vid sex. Det kan ju låta helt överjävligt men faktum är att även om jag är trött, för det blir man om man sover fem timmar per natt, så känner jag mig helt okej.

Idag har jag spenderat min tidiga timme på kontoret i relativt mörker, bara skrivbordslampan tänd, radio, te och jag förvandlar just en av mina surdegar till något som går att presentera - och begripa, bara en sån sak. Det har faktiskt varit ganska mysigt (fast nu kom nån och tände lysrören, usch). Så...det ligger över tusen små rapporter som ska korrekturläsas och slutet kan inte ens kan skönjas...men ändå, det är helt okej. Just nu.

Juno

Dagens eko

I vår familj sägs allting två gånger direkt efter varandra. Det är oerhört irriterande. Så här kan det vara:

- Kom ska vi äta mat!
- Vad blir det för mat idag?
- Vad blir det mat idag?

- Makaroner och köttbullar
- Ja, jag älskar köttbullar
- Ja, jag älskar köttbullar

- Men jag vill sitta bredvid mamma!
- Jag sitta bredvid mamma!

- Åh dagens eko...

Familjen har världens mest tålmodiga storebror. Och det är verkligen tur, det är ju annars helt begripligt om någon skulle drabbas av en intensiv lust att puckla på sitt syskon.

Juno

Nakenchock i Rättvik

Familjen stannar till i Rättvik. Det äts lite middag och det lilla barnet har obegränsat med spring i benen efter tre och en halv timme i bilen. Fram och tillbaka springer hon mellan matsalen och entrén. Mamman försöker lite halvhjärtat och lätt ursäktande fånga in barnet igen. Pappan har insett fakta och äter sin mat. Det lilla barnet tittar på bakelser, tittar på drickor, äter en tugga pannkaka med enorma mängder sylt, springer lite, äter en bit tomat dränkt i grädde och blir sedan om möjligt ännu mer speedad.

Efter maten tar mamman med det lilla barnet in på toaletten för att sätta på henne en torr blöja. Av med skor, byxor, blöja och när de ändå håller på, varför inte byta tröjan med grädd -och syltfläckar på en gång? Seså, armarna uppåt sträck...bra där, och här är nya tröjan...wroooooom....hallå?.....Elsa?.....

Barnet har skjutit ut sig från toaletten som en kanonkula. Iförd endast ett par knallrosa knästrumpor drar hon sin favoritrepa genom matsalen och ut i entrén via bakelserna till kylen med drickorna. Ett högljutt ljubel bubblar ur henne medan hon springer. Halvt förvirrad och en anings stressad jagar mamman efter sin nakna tvååring. Så, en stillsam och behaglig middag och nu drar familjen snabbt vidare norrut. Hej hej Rättvik.

Juno

Det gik godt

Nu har jag klarat av att ha ett telefonmöte med en dansk person i en hel halvtimme utan att behöva växla till engelska en enda gång. Han har alltid förstått min svenska men jag har haft svårt med danskan. Idag tog jag hem grand slam och jag känner mig jättemallig!

Och han pratade inte alls svenska med dansk brytning, så det så H!

Juno


Entrecôte med basilika och chili

Igår pratade jag och M om deras kommande semester till Thailand nästa vinter. I vår familj har vi tvärtom pratat om att inte åka nästa vinter. Istället gick jag och åt superstark entrecôte med basilika och chili till lunch idag. Och då svettades jag på näsan och dog nästan av längtan efter att få åka iväg igen. Jag måste nog köpa en lott på vägen hem.

Juno

extra bra

igår var jag extra snabb. när pappa kom för att hämta mej på simskolan så stod ju jag redan och väntade på honom. duschad, påklädd, klar. jätteglad blev han då! imorse var jag extra duktig. när pappa hade försovit sej så var jag både snabb och gick själv ner till skolan från parkeringen. jättestolt blev han då!

och när man är extra bra, som jag, då får man glass av mamma. fast det är tisdag. jättegott var det då!

joar


With a little help from my friends

En god vän sa till mig att "nu får du faktiskt inte boka av dina saker". Vi var de två som satt kvar på jobbet, den första riktiga dagen efter jullovet, och det låg naturligtvis mängder av saker på bordet som skulle må bra av lite handpåläggning. Eftersom jag dessutom hade glömt träningsväskan i makens bil så var det faktiskt exakt det jag funderat på, att boka av min Stepklass och stanna kvar en timme till och få undan lite mer.

Min vän som även är en väldigt klok person konstaterade att om jag börjar boka av det som är viktigt i mitt liv nu så är det kört. Och hon har ju rätt. Vi var ju överens, jag var ju överens. Jag var ju överens med mig själv om att det inte ska bli så i år. Att jag bokar av bara för att få undan lite mer, avbokningar ska vara förunnat deadlines och kriser.

Så jag kastade mig hem efter träningsväskan istället. Och jag gjorde det utan den ångest som varit min konstanta följeslagare hela julen. Håll tummarna, det var kanske början på det nya jaget som ni just bevittnade. Tack fina E och alla ni andra som orkar tjata mig i rätt riktning.

Juno


En insikt

Man vet att man varit vaken för länge när man plötsligt upptäcker att man är hungrig igen. Alltså måste jag logga av och gå och lägga mig, för av allt onyttigt ätande så står nattmacka sist på listan. Om jag ska synda ska det vara rejält och värt det, typ en god bok och ostkrokar.

Inte fan ska jag lägga på vikt för en trist nattmacka i alla fall. Och jag skulle dessutom bli mäkta förvånad om det jag höll på med nu inte ligger kvar här imorgon när jag vaknar igen. God natt.

Juno

JakPak

En av de sämsta prylarna som lanserades 2010 var enligt Amerikanska Wired.com en så kallad JakPak. Ett regnställ som också är en sovsäck och ett tält i ett. Man bör inte ha några klaustrofobiska tendenser när man faller omkull för att sova i den här eh... saken. Det är inte helt säljande bild tycker jag. Personligen ger den mig starka associationer till CSI och jag blev inte ett dugg sugen på att lägga ut dyra pengar på det regnstället.Juno


Liten vårkick

Jag har klagat på snöröjningen. Nu vill jag bara säga att det är jättefint i Länna. Dagen innan den stora massan snö föll var bilarna här hela dagen och plogade fram vägarna från knappt enkelfiliga till tvåfiliga igen och de tog med sig en hel del snö härifrån. Och sen, till min stora förvåning (förlåt), så var de här igen och plogade efter det stora snöfallet också.

Spadarna och snöslungorna går också varma inne på skaftvägen så snart är det riktigt fint utanför vårt hus. Och. Det bästa av allt. Solen kikade fram och den smälte bort snön på trappen så nu känns det nästan som vår! Hej då snön.

Juno

Killsaker

Två mammor och två barn som just varit på Disney on Ice spenderar några minuter i leksaksaffären på vägen till bilen. Efter en stund kommer flickan till pojkens mamma och beklagar sig.

- Joar tittar bara på killsaker!

Ja, det är det trista med att ha en kille som kompis förstås.

Juno

En tuff chef

Mor och dotter sitter i bilen. Tvååringen sjunger på Pippi Långstrump och mamman stämmer in i sången, vilket inte faller i god jord.

- Tyst mamma, jag sjunger, säger dottern. Okej, mamman lyder, tystnar och lyssnar på tjolahopp tjolahej istället. Efter bara ett par minuter deklarerar barnet att det är fritt fram igen.

- Nu kan du sjunga mamma, säger hon. Fast mamman tänker inte låta sig hunsas så hon håller tyst och väntar på att barnet ska sjunga vidare. Det gör hon inte. Och efter en liten stunds tystnad säger hon med sin stränga röst:

- SJUNG! Och strax skrålas det falskt och tvåstämmigt i den lilla bilen. Det råder ingen tvekan om vem som är chef i den familjen.

Juno

Balans på tillvaron

Jag tog barnen och åkte en sväng till min mamma. Där blev vi såklart bortskämda med kakor som jag i ett anfall av godissug fullkomligen mölade i mig. Som tack skottade jag lite snö, med betoning på lite. Sen åkte jag förvisso hem och skottade lite mer snö. Ända tills maken kom hem och deklararerade att det var bortkastat för det där ska han ta med grannens snöslunga. Då var det slut på gratisträningen.

Jaha, ja då återstod ingenting annat än att gå in och dra i sig en rejäl bit sunkig pizza som han hade med sig hem. Och det var kanske inte den perfekta starten på ett nytt liv, tur att jag inte avgav några löften om någonting vid tolvtiden på natten för två dagar sen. Men på andra sidan svullet så är jag disciplinerad och drog och tränade efter middagen. Fett in svett ut.

Juno

Det gamla året

Det gamla året avslutades utan några större krusiduller. Det var två småbarnsfamiljer i ett hus i skogen. Det sköts raketer som bara den förstås, fast ungefär sex timmar för tidigt. Sexåringen var förtjust, tvååringen livrädd så en mamma tog med sig två tvååringar in igen och drog igång bästa Pippi Långstrump på videon istället.

Fokus på maten gjorde att ingen vuxen orkade klä upp sig, så det blev helstekt oxfilé iförd mysbyxor och äldsta urtvättade tröjan. Det smakade gott sunkkläderna till trots. Och finkläder eller inte, lite röj måste man ju avsluta med i alla fall.

År tvåtusentio valde vi detta röj. Sexåringen tyckte det var kul, ni kunde man ju kissa genom att pricka hålet och då sparade man dels massor av energi för man slapp öppna locket, dels hade man roligt samtidigt. Och det var ju det som var meningen hela tiden. Fast mamman tycker det verkar rätt så komplicerat...Juno