fika i solen

det har varit jättefint väder idag och jag har varit ledig från dagis. men det är tråkigt för det är inga kompisar hemma, alla är på sina dagisar. mamma måste jobba jobba jobba men hon gör fika åt mej och jag sitter på stenbänken i solen och försöker vara glad ändå.

image51

joar


vad man gör en måndagkväll

min mamma och jag har badat. vi drack den perfekta koppen te och mammas mage var en ö där kopparna kunde stå. fast sen sparkade bebisen precis där min tekopp stod och då ramlande den ner i havet.

och då var jag en prickig valbebis som kunde dyka efter koppen. och medan jag var en val tvättade mamma håret på mej, det var inte ens läskigt. jag har ett bamseschampo så nu har jag jättestarkt hår, dunderhonunghår.

när valen simmade iväg lekte vi mamma, pappa, barn. jag var storasyster och mamma var lillasyster. pappa som är i amerika fick vara mamman. men mamman och bebisen och storebror var döda. det tyckte inte mamma som var lillasyster var någon bra idé för om man är död kan man aldrig komma hem säger hon.

okej, då är de borta bara. eller så kan det vara femton mammor och femton mammor kan ju inte dö på samma gång!

efter badet får jag titta på backyardigans. då ska jag se eureka. jag är tasha, mamma är austin (fast hon är inte med i eureka) men det är pappa för han heter uniqua. jag längtar efter min pappa.

joar


Sydkoreanska adoptivbarn smartare

Följande läser jag i dagens Metro:

image50

Jag undrar vad det hade blivit för resultat om tjejer gjort lumpen...

Juno


Vilken sovmorgon!

Det första hon gör när hon vaknar är att sträcka på sig. Försiktigt med benen så att de inte ska krampa, ut med tårna och sedan snabbt pressa upp foten i nittio grader. Det gick bra. Sedan vänder hon huvudet åt vänster och tittar på sonen som sover med ett fridfullt uttryck i ansiktet. Hon klappar honom över kinden och det rufsiga håret.

Med möda vänder hon sig sidan åt höger och tittar på klockan. Va? Hon gnuggar sig i ögonen och tittar en gång till. Bara för säkerhets skull sätter hon sig upp för vara säker på att inga siffror skuggats. Men nej, väckarklockan visar på 08:34. Det är ju rätt så fantastiskt. Och väger man in att mor och son gick och lade sig vid kvart över nio (somnade tio) så är det ju helt fantastiskt.

Juno


Och en snuskpellerina

I min fördomsfulla värld är det nog så att jag tänker mig att nonchalanta ungdomar är de som står för den mesta nedskräpningen. Innerst inne vet jag ju att det kan vara vem som helst och nu är det verkligen bevisat.

Idag på pendeltåget kommer en ofräsch fyrtioårig tant inångandes på tåget med en resväska i ena handen och en hamburgare i den andra. Det är ett jäkla slafsande och naturligtvis åker en del ner på golvet. Schlopp säger det när malet kött, sallad och dressing träffar tåggolvet. Ofräscha tanten äter oberört vidare. Och torkar sig om munnen med ärmen på sin skinnjacka. Yuäck.

Jag tänker att hon nog kommer torka upp lite när hon väl har ätit klart men nej, efter en stund bestämmer hon sig för att hon är mätt och vet ni vad käringen gör? Hon slänger resten av hamburgaren på golvet! Bara så där, rakt ner. Helt jävla oberörd. Först blir jag helt galen och vill bara rusa upp och fråga vad i helsike hon sysslar med (vilket i och för sig är uppenbart) men sen nöjer jag mig med att ta upp en plastpåse ur väskan och frågande vifta med den mot henne.

Det enda svaret på inviten om en plastpåse att lägga skräpet i är att blänga rejält surt på mig. Och jag vet inte, det är kanske åldern, eller bebisens "skydda mig" hormonutsöndring, eller ren trötthet...men jag orkar liksom inte ta upp fighten med käringen utan jag bara blänger tillbaka och stoppar ner mig plastpåse igen. När hon kort därefter tar sin resväska och flyttar på sig till en annan utgång, hon vill väl inte stå i sina egna matrester, är min enda triumf att hon har hela hakan full av dressing.

Jag ber om ursäkt till alla ungdomar, nu vet jag att det är såna halvmedelålders tanter som jag själv som är värst.

Juno

Snuskiga Stockholmare

På pendeltåget en eftermiddag ligger det högvis med tidningar. Metro, City, Punkt SE. De ligger på golvet, de ligger på säten och lite här och där. Trist.

Men idag på ett säte låg det tillsammans med dessa blaskor en påse med en halväten macka, en tom påse med kladd och en tom risifruttiburk. Här räcker det inte att säga trist längre. Äckligt passar bättre. Jag tror det är något fel på folk, jag menar, hur svårt kan det vara att ta sin gamla risifrutti ut ur tåget och slänga i en soptunna på perrongen? Va!

Juno


Platt som en pannkaka

Det blev bara pannkaka av alltihop brukar man säga när något inte blev så bra som man tänkt sig. Men mammans pannkakor blev inte några pannkakor, kan man ändå säga att det bara blev pannkaka av pannkakan?!

Mamman var tvungen att googla lite på varför man säger pannkaka om usla saker. Enligt sägen så var det någon som skulle göra en sufflé men den sjönk ihop och blev platt som en pannkaka. Uselt alltså, i sammanhanget. Fast mamman fick till slut till sina pannkakor och var glad. Barnet med. Glada att det blev pannkaka och inte sufflé.

Juno

Modern barntillverkning

Något damp ner i min brevlåda. Ja inte den svarta utanför huset utan den som flyter omkring i cyberrymden förstås. Passande nog.

virus

Juno


Jag, en sköldpadda

Plötsligt inser jag att jag är en sköldpadda. Långsam och trög och med ett grönt spräckligt skal. På magen. En felkonstruerad sköldpadda. Yip.

Skalis

Juno

Vi stannar i Huddinge

Omröstningen är klar. Lika många röster som behövdes för att ansöka om en delning röstade nej till en. Inte helt oväntat förstås, alla partier utom två var mot en delninging och det var väl förhandstippat att det skulle bli ett nej. Ungefär hälften av alla som hade rätt att tycka till tog chansen och gjorde det.

Nej-sidans starkaste argument är sämre ekonomi, vilket såklart är rena spekulationer. Ja-sidans starkaste argument är större makt, vilket också är spekulationer. Det är ju det allt handlar om, spekulera i om framtiden ska bli bättre eller sämre än idag. Köp en lott, dela en kommun.

Personligen hade jag önskat att det fanns fler alternativ än att bara vara inne eller ute. En sammanslagning med Vega. Eller en flytt över till Haninge, kanske till och med Stockholms kommun. Men som det nu var, Huddinge eller inte Huddinge. Jag gör ett val och får kanske ångra mig en annan dag tänkte jag och stoppade ner min ja-sedel i kuvertet. (det kan ni som läser bloggen hälsa min man som undrar)

Och med facit i hand, med en majoritet av nej-röster så har jag i alla fall tagit ställning och med det har jag tagit mig rätten att klaga om framtiden inte blir så ljus som jag önskade. Då kan jag sitta på min veranda och oja mig över alla dessa nej-sägare. Så praktiskt...

Juno

En liten skvallerbytta

Den nyttiga mamman frågar om någon vill ha en frukt. Barnet tar glatt en halv banan. Pappan avböjer. Mamman själv tar pliktskyldigast en vindruva men lyfter sedan på locket till gårdagens pepparkaka, och se, där ligger ju en skiva och bara väntar på att bli uppäten.

Precis som mamman ska proppa in kakbiten i munnen kommer barnet in i köket. Okej, vi delar. Nu delar mamman och barnet på en kakbit och hemlis. I smyg och tyst tyst äter de sina kakbitar. Scchhh och fniss och mmmm viskar de två.

Sen springer barnet raka vägen till pappan.

- Pappa, pappa, vi har ätit kaka!

Berätta inga hemlisar för en som är tre komma nio månader, han kan inte hålla tyst.

Juno

Hormonhäxa

Igår morse grät jag igen. Inte över några skadade eller försvunna barn, eller misshandlade djur, eller krig eller fattigdom. Jag grät över något som trivialt som Kristina Axén Olin, det avgående finansborgarrådet ni vet. Inte för att hon ska avgå utan för att hon inte hinner med sina barn.

Åh, alla dessa hormoner. Min egen son sade med vädjande tonfall samma morgon innan jag åkte till jobbet:

- Mamma, glöm inte att hämta mig från dagis idag.

Nej älskling, det ska jag inte glömma. Kanske var sorgen över Axén Olins livskris en ren projektion av mitt eget samvete eller så var det bara en bild av hur livet kan te sig. Människor man står nära dör ifrån en, sorger och stress dövas med alkohol, mannen man skulle leva resten av livet med försvinner ur bilden och hur, hur, hur ska man hinna med att göra ett bra jobb samtidigt som man ska vara en bra mamma?

Låt oss hoppas att det kommer att förbli någon annans verkligen, låt oss leva vidare i vår såpbubbla. Låt oss spara lite pengar och skippa DN framöver. Jag orkar inte gråta mer.

Juno

Lilla eller stora Länna

Vi är på väg hem efter att ha röstat om huruvida lilla Länna ska ingå i stora Huddinge eller bilda den lilla kommunen med Skogås och Trångsund. Precis ovanför kolonilotterna, nästan innan man svänger av i "vår" rondell ser jag ett litet hus i skogen. Bara fyra år efter att vi har flyttat in. Vi låtsas att det inte står Enskild väg och svänger in.

Vad spännande, bara efter en liten bit blir det grusväg. Men så plötsligt, en större väg, över 73:an, ner till vattnet, fint, grus, grop, vägbom, annan väg. Och så åker vi runt på vägnamn som vi sett i annonser för tomter men aldrig fattat var de ligger. Okej, jag vet inte var de ligger nu heller för jag är rätt vilse. Men i alla fall, till slut hittar vi en underfart också och hux flux kommer vi ut vid "den andra rondellen".

Jag hade absolut ingen aning om att man kunde köra runt där, det blir nog en bra barnvagnspromenad i sommar. Ska bara köpa en GPS först, annars kommer jag väl aldrig att hitta hem igen. litet är alltså inte Länna.

Juno

Jag vill bo i en såpbubbla

Jag måste sluta läsa tidningen. Varje morgon handlar det om något sorgligt och jag måste gråta en skvätt. Tårar i yoghurten för att lilla Engla är försvunnen. På mackan för att hon inte är försvunnen mer. Snyftar på perrongen för att hennes mamma har skrivit ett brev till alla som bryr sig och gråter i sina frukostar.

Eller som i morse, gråter på tåget för att en åttaårig flicka i Afrika någonstans blivit bortgift till en tjugoåttaårig karl. Nu hade hon visserligen fått godkänt att häva giftermålet eftersom hon ännu inte var könsmogen men innan det så hann ju karlhelvetet fullborda sin äktenskapliga rättighet. Och just nu känns det inte som någon större tröst att han påstår att han inte genomförde det med våld.

Nähä, men vad är det för fel på folk egentligen?! Jag tror att jag bara vill läsa Bamse och se på Byggare Bob och aldrig mer veta vad som händer i världen. Bo i en såpbubbla och bara sitta i tystnaden och se på de vackra färgerna.

Juno


Om att sitta på en rad och bajsa

Hur kom vi in på det? Att folk som deltar i orienteringstävlingar à la O-ringen är festliga typer. De sätter sig i ett litet avlångt hus med typ trettio hål bredvid varandra och bajsar ikapp. Från behovet av en frilutfsdag med jobbet där vi åker och tittar på en bäverdamm till en femdagarsorientering.

Och vi funderar över livets stora frågor, är det fler män än kvinnor som kan tänka sig att sitta med tidningen i knät tillsammans med andra okända personer och skita? Vill man hellre bajsa bredvid en nära kompis eller en okänd person? Och vilket är egentligen det bästa engelska uttrycket för att bajsa, så där på vardagsspråk liksom.

Svar: Om vi var med i en femdagarsorientering, vi tjejer som var med i diskussionen, skulle de flesta av oss låta bli att gå på toa och drabbas av akut förstoppning. Och en okänd person behöver man åtminstonde inte se igen och följaktligen slipper man då sura kommentarer eftreråt om hur man ser ut och låter när man som vi numer säger: takes a shit.

En helt vanlig lunch i ett hörn av Garnisonens område, en dag när solen skiner och tjejerna drabbas av våryra eller galna kosjukan kanske.

Juno

Visste du att...

...en fjärilslarv förvandlar sig till en puppa på cirka trettio sekunder?

Jag var precis över hos en granne som är lärare. Därför hade hon en liten burk med fjärilslarver i sitt kök. Hon visade hur de har spunnit ett slags väv i "taket" av burken och där hängde det två puppor och en svart taggig larv och dinglade.

Och så plötsligt medan jag tittar på dem så börjar larven att röra sig och liksom spricka upp nedifrån och upp. Som att någon drar upp blixtlåset och larven byter kläder. Det tar ungefär trettio sekunder allt som allt. Hepp. Sen ska den hänga där orörlig i två veckor till innan den blir en fjäril. Det gäller att inte blinka för då har man missat klädbytet.

Som att kolla på Discovery eller Så gör djur live. Coolt.

Juno

Nej, nej, nej vad jobbigt allt blev

Nu kom jag precis ihåg att jag hade med hundra sidor final programme som jag skulle korrekturläsa i helgen. Min plan var ju att sitta ute i solen på ett fårskinn med en kaffe latte och inte ha det så illa samtidigt som jag jobbade med korret. Men det blev ingen sol, så jag glömde bort det - eller så var det aktiv förträgning. Oavsett vilket, kvart i nio på söndagskvällen är jag inte fullt lika sugen på varken latte eller korrekturläsning.

Juno

Köper man ny vagn eller ny bil

Att välja barnvagn är som att välja bil. Skitsvårt alltså. Först ska det väljas märke, sen modell, sen hjul, och fälgar, och färg och när man väl bestämt sig kostar det rätt mycket pengar och är tre månaders leveranstid.

Så efter många om och men så valde vi en vagntyp, gick ut på blocket och hittade en från förra året som låg ungefär fyrtio procent billigare än nypris. Och idag satte vi oss i bilen, den lilla som jag brukar tuffa runt i, och for iväg för att shoppa en vagn. Piece of cake.

Det är bara det att vagnen inte gick ner i bagageluckan. Den var typ en centimeter för bred. Hur snopet som helst. Så vad göra? Vi åker tillbaka till affären och kollar på vagnen modellen mindre och vi mäter hjulbredden och konstaterar att jo, det fungerar vi får leta efter en sån vagn istället.

Nu är vi hur nära som helst att bara dra hem och ge oss ut på blocket igen men som av en ingivelse får jag för mig att vi kanske ändå ska prova att den går ner. Försäkerhetsskullbara. Det visar sig att den här lilla vagnhelvetet har  finessen att vika sina små framhjul på tvären när man packar den. Då blir den i liggande läge bredare än vad den vanligen är. Och går inte ner i bilen. Öh, vad nu göra?

Hem och surfa på blocket och självklart är trendvagnarna mindre, lättare och går garanterat ner i bilen. Fast de är å andra sidan rätt mycket dyrare också. Åttatusensjuhundra spänn för en vagn. Det är rätt galet. Och det visar sig att det finns typ klubbar för folk som älskar just den här vagnen och det är hundrafemtio sidor kommentarer i forumet.

Allvarligt. Hur mycket kan man snacka om en vagn egentligen? Folk skriver att de läääängtar tills vagnen ska komma. Jag längtar efter min bebis. Men jag måste ha en vagn och det ger mer en känsla av ångest än tillfredställelse. En begagnad trendvagn kostar nästan lika mycket som en ny präktigmansvagn.

Kanske lika bra att köpa en annan bil istället.

Juno


En natt i lugn och ro

Det är pappans tur att läsa för barnet ikväll.

Mamman: Ska jag väcka dig om en liten stund så du kan sova i vår säng eller ska du sova inne hos Joar inatt?
Pappan: Fnys. Det behöver du inte, jag kommer ju snart

Två timmar senare. Det är inget bra på teve och inga kompisar på msn så mamman går och lägger sig och njuter av att få den stora sängen för sig själv. Utan drag i håret och utan snarkningar.

Juno


Sonens tjocka mamma

En dag när jag hämtar sonen på dagis är han ensam med en fröken och spelar lite fotboll. Dagisfröken skojar lite om att mamma har en fotboll innanför tröjan. När sonen inte svarar på det så frågar hon:

-  Vad har din mamma under tröjan då Joar?

Sonen rusar fram till mig, drar i halslinningen på tröjan, böjer sig fram och tittar djupt ner och ropar:

- Här är de ju!
----------------------------------------------


Idag kom han springades till mig och klappade lite på magen:

- Åh, mamma du blir bara tjockare och tjockare
- Ja, det blir jag och vet du att jag ska bli ännu tjockare
- Och tjockare....och tjockare....du kanske blir så tjock att jag inte får plats i din säng längre?!

Ja, hemska tanke.

Juno

Han tvättade katten!

Det är sådant man bara hör om i amerikansk teve. Typ. Att någon har råkat kört sin katt i tvättmaskinen. Men nu är det ett faktum, inte en skröna. Katten överlever detta äventyr. Kollegan såg lite chockad ut när hon igår eftermiddag lade på luren efter samtal med sin make och sa rakt ut i luften:

- Han tvättade katten!

Svart tvätt, svart katt. Som gillar att ligga och sova i tvättmaskinen. Det är sånt som kan hända vem som helst, att man råkar dra igång maskinen utan att kontrollera att det inte ligger eventuella snyltgäster och sover där. Och katten lever berättar hon, enligt maken ser den dessutom relativt normal ut. Vi andra har tusen frågor, hur kan katten andas där inne med allt vatten, tycker katten det är kul eller hemskt när centrifugen körs och får man köra om tvätten för det är katthår på allting nu?

Nu väntar jag bara på att kollegan ska komma in så vi får veta hur den stackars lilla hårbollen mår.

Juno


Niohundra kronor för ett träningspass

Det är så värdelöst. Enligt min kalender tränade jag sex gånger på SATS under året som gått (man kan inte teckna kortare avtal än ett år). Vi får väl hoppas att jag glömt att skriva in några gånger för annars har jag ett snittpris på niohundratio kronor per träningstillfälle. Låt oss vara optimistiska och låtsas att jag tränade i alla fall femton gånger. Då har jag bara betalat fyrahundra kronor varje gång.

Om jag köper ett Wii fit för tretusenfemhundra ungefär och lyckas använda det nio gånger har jag samma snittpris som på SATS. Ja men hur svårt kan det va? Spela lite tevespel ett par gånger i veckan. Det kommer bli en kanoninvestering...

Juno


Nu vill mamman säga upp sig

Vissa dagar orkar mamman inte vara mamma. Hon är trött, barnet är trött och pappan är antagligen också trött, fast han är i Belgien så det vet man inte med säkerhet. På dagis "ska barnet bara" men kommer till slut springandes precis när mamman är på väg att stänga dörren och åka hem själv efter bara fem minuters milda hot.
Middagen flyter fint och alla är glada en liten sekund.

När Bolibompa är slut är dags att bada. Först säger mamman till snällt, sedan lite mindre snällt, och så lite högre och så ännu högre. När snälla inte fungerar, när ingen svarar på något hon säger är det dags för hoten: "Om du inte tar av dig kläderna och hoppar i badet nu så får du sova själv ikväll. Inget läsa bok, inget ligga bredvid, inget sitta bredvid. Helt själv!" hotar mamman.

Sen drar mamman av barnet kläderna och proppar ner honom i badet. Och sen ska det inte tvättas några barnakroppar, och det ska inte smörjas in någonting och inga tänder ska borstas. S-u-c-k, nu är mamman mer än trött och det är nu den verkliga kampen börjar.

Barnet har precis begripit att det inte blir något nattsällskap ikväll. Tårar, tandagnissel och all världens argument: "Jag hörde inte att du sa det förut" och "Jag orkar inte sova själv" och "Mamma, nu ropar jag på dig, varför kommer du inte?" och "Men imorgon ska jag komma när du ropar"...

Mamman är extra blödig och funderar många gånger på att bara slänga alla principer över bord och hoppa ner i ungens säng och kramas och torka alla tårarna. Men. Hon är stark, hon sitter kvar i soffan och efter vad som känns som en evighet men antagligen inte är mer än max en halvtimme så tystnar gråtlåten. Hon har klarat det, hon slipper få besök av Jo, supernannyn.

O, duktig mamma. Hon kanske väntar med att säga upp sig trots allt.

Juno


När ett barn försvunnit

Samtidigt som en tioårig flicka har försvunnit i Hedemora visas det en film på teve om en tioårig flicka som försvunnit från ett flygplan. Kanske är Engla i Hedemora kidnappad, kanske är Julia på teve bara en inbillning, hon har aldrig gått ombord på planet för hon är redan död.

Den oroliga modern som springer runt på planet och letar klassas som galen eller psykiskt instabil. Vi minns ju Madeleine, hennes mor blev anklagad för att själv ha dödat och fört bort sin dotter.

Jag bor i en skyddad verkstad där jag tänker att min tre.nio-åring är trygg bara för att vi bor på en återvändsgränd och bilarna kör långsamt. Men det här med att någon kan ta honom...det överstiger allt ont jag kan föreställa mig. Nu får han inte springa över till kompisen som bor två hus bort ensam längre. Jag följer honom till hans kompisar tills han fyller arton år.

Juno

Den lilla speljävulen

Världen är full av roliga och utmanande spel. Sådana där man ska tänka ut smarta strategier, eller bygga upp hela samhällen, eller svara på komplicerade frågor och lära sig något på kuppen. Eller åtminstonde, sådana där man tar sig från en lätt bana till en medelsvår bana till en supersvår bana genom att hoppa och plocka svampar eller skjuter ihjäl ett gäng gangstrar.

Men vad gör jag? Jo, jag fastnar i vad treåringen kallar för prickspelet på min telefon. Tryck, tryck på prickarna så kommer det nya prickar. Och när det inte kommer nya prickar längre så är spelet slut. Och detta kan jag ägna mig åt halv elva på kvällen när jag är dödligt trött och borde sova för länge sedan. Sorgligt.

Bubblebreaker


Juno


Knack knack, vem där?

Nu är spekulationerna i full gång. Vem är det som ligger där inne egentligen?
Så här vet man. Väldigt vetenskapligt bevisat förstås.

Pojke om magen står fram mer än åt sidan
Pojke om det sitter en lång pigmentrad från naveln och neråt
Flicka om fostrets hjärtfrekvens är över 140 slag per minut
Pojke om mamman har mycket halsbränna
Flicka om fostret hickar mycket
Pojke om fostret sparkar mycket
Flicka om mamman har många urinvägsinfektioner
Flicka om fostret ligger lågt i magen
Pojke om befruktningen skedde på ett udda datum
Flicka om mammans tandkött blöder
Flicka om mamman är sugen på citron
Pojke om mamman är sugen på choklad
Flicka om fostret sparkar mycket på höger sida
Flicka om mamman mår mycket illa

Okej, då vet jag. Det blir en bebis. Det var väl det jag misstänkte hela tiden.

Juno


Orättvist att få böter

Sitter och tjuvlyssnar på ett samtal på bussen mellan vad jag gissar är två kollegor i femtioårsåldern. De pratar om livets orättvisor, och det kan ju vara ett par att räkna upp då. Tillslut landar samtalet på att cykla och kvinnan berättar om en väninna som är så ordentlig men vet man vad? Hon cyklade mot rött och fick böter, är inte det höjden av orättvisor så säg?!

Tja, men om inte de som cyklar mot rött får böter, vem ska då få dem?

Juno

Playboykanin med slokande öron

Endast en kille som är tre år och nio månader kan komma undan utan fysiska skador efter att ha dragit mig i ena bröstvårtan med kommentaren:

- Varför har du långa bröst?

Juno