Nej. Jag vill ta flyget!

Mamman, sexåriga sonen och trettonåriga kusin B sitter och planerar för nästa års gemensamma semester. Tanken är att de ska ta bilen ner till Frankrikes sydkust och vara borta i dryga två veckor. Mamman och trettonåringen är entusiastiska och kikar på kartan över vilka vägar de ska ta och letar ivrigt efter Disneyland.

- Ska vi åka till Frankrike?! ropar sexåringen
- Jaaaa, svarar mamman
- Ska vi åka till Disneyland?! ropar sexåringen
- Jaaa, svarar kusinen
- Ska vi åka till Paris?! ropar sexåringen
- Jaa
- Ska vi åka bil????
- Ja
- ....jag kommer dö...säger sexåringen deprimerat

Oj då. Det kommer bli en låååång resa förstår mamman nu.

Juno

Till Gun

Ibland är det svårt att förstå, det som hjärnan säger är sant.

För jag kan inte se det, jag kan inte höra skillnaden,

och mitt hjärta säger att ingenting har förändrats.

 

Allting har förändrats för du kommer aldrig mer att

busa med barnen, bli struken över ryggen

eller ta två sockerbitar i kaffet.

 

Det känns lite svalt här ikväll, färgerna är matta.

En varm röd nyans saknas, den som alltid följde dig,

den som du tog med dig när du gick.

 

Saknaden av dig finns i alla små saker omkring oss.

Var är du? Jag söker efter dig med blicken. Lyssnar efter din röst.

Stolen där du borde sitta, ditt skratt som borde fylla luften.

 

Vänta lite. Nu hör jag det. Skrattet som finns kvar inom mig.

Nu ser jag dig. Ljuset av dig i luftens alla partiklar, i mina barn

som busar och stryker varandra över ryggen.

 

Jag tror jag förstår, att hjärnan har fel och hjärtat har rätt.

För jag kan inte se det, jag kan inte höra skillnaden.

Du är med oss mer än någonsin. Inom oss har ingenting förändrats.

 

Och allting har förändrats.

 

Juno


Första skolmötet

Mor och son satt i möte med sonens fröknar S och G (en kvinnlig och en manlig). Han har lite svårt att koncentrera sig på samtalet, det är så många saker han vill visa sin mamma. Men nu har mamman en fråga. Som hon försöker ställa två gånger utan att sonen reagerar. Fröken S ger barnet två alternativ - att lyssna på sin mammas fråga eller så kan få en puss på pannan av henne. Sexåringen sätter sig rakt i stolen, vänder huvudet mot sin mamma och säger ljuvt:

- Mamma, vad är det du vill fråga mig?

Juno

Vad hon vill ha...

Dagens svårighet var helt klart att behärska mitt köpbegär. Jag var extremt nära att köpa de här helt underbara stövlarna till min tvååring. De fanns i storlek tjugotre. Hon är skofetishist. Jag kanske får ta med henne till affären imorgon och fråga henne själv om hon vill ha dem. Jag tror på att barnen får vara med tidigt i beslutsprocessen. Ja?

Juno

En lyxdag

Jag har varit stressad över några listor. Nu är listorna klara men mottagaren av dem hänger inte på låset som jag trodde. Alltså tog jag tillfället i akt och åkte till simhallen med skolbarnet efter föräldra/barnsamtalet med fröknarna (istället för hem till jobbdatorn). Det känns lyxigt. Vi hade nästan hela poolen för oss själva och vi lekte både i barnpoolen, minipoolen, stora poolen och bubbelpoolen.

Jag har varit redo att kasta mig till jobbet ikväll. Men eftersom mina listor inte är konfirmerade än så verkar det som jag kan ta en sväng till Farsta istället och lämna tillbaka ett par spejsiga skor som jag nog är för gammal för. Det är också lite lyxigt. Egen tid i affären. Löningsdag. Oj. Oh =)

Juno

PS. Lämna tillbaka, lämna tillbaka, lämna tillbaka. Inte köpa, inte köpa, inte köpa. Kanske bara lite?

Striking distance

På teve går en gammal film från nittiotre. Striking distance. Jag vet att jag har sett den förut, jag har för mig att jag tyckte det var en dålig film när jag såg den för länge sedan. Jag minns att det är med Bruce Willis. Men min hjärna med felprogrammerat minneskort kan inte minnas vad själva plotten är. Who's killing who and why? Så jag låter teven stå på en liten stund. Bara för att komma på vem som är boven.

Och där är ju hon. Sarah Jessica Parker, det hade jag inte lagt på minnet. Det är möjligt att hon nittonhundranittiotre tyckte det var stort att spela mot Bruce Willis. Idag skulle han förmodligen tycka det var stort att spela mot henne. Tiderna förändras.

Nu kommer jag på det, det är ju polisen som är boven. Fast alla är ju poliser för det här är ju en polisfilm. En dålig polisfilm, det har inte förändrats på sjutton år. Och nu när jag vet. Plotten. Who's killing who and why. Att det fortfarande är en dålig film. Varför sitter jag kvar och tittar ända till eftertexten kommer? Det gjorde jag sist med. Inte mycket har förändrats.

Juno

Den oändliga historien

Jag tänker: att idag ska jag storstäda hela huset. Jag ska vara effektiv som fan och det ska bli sjukt skönt när jag är klar. Då ska jag unna mig ostkrokar och teve och kanske en slatt rödtjut med.

Jag gör: ett rum och sen blir jag avbruten. När det är dags för nästa rum har det första rummet redan stökats till igen. Det är ett evighetsprojekt som aldrig blir färdigt. Det blir aldrig fint. Jag får aldrig känna mig förtjänt av ostkrokar och rödtjut i tevesoffan.

Jag tänker: att det är lika bra det för det går ändå ingenting vettigt på teve och ostkrokar har jag ju inga.

Jag tänker: att imorgon ska jag storstäda hela huset...

Vilken ångestmaskin man är.

Juno

Sista semesterdagen

Sista semesterdagen och solen skiner. Efter två dagar i rad på IKEA bestämmer jag mig för att barnen (och jag!) ska få göra något roligt. Så hux flux har jag packat in tre barn i bilen och dragit ner till Parken zoo i Eskilstuna.

  

Det fanns jättesöta djur där, killingar, sandkattungar, shetlandsponnyn och några extra gulliga kängrur.

     

Och så fanns det lite halvläbbiga djur som flodhästarna. De gick omkring och morrade åt varandra och alla andra också. Ett par rejäla ormar, superstora varaner och så det här underliga djuret som ser ut som ett förvuxet marsvin ungefär.

  

Åkband till oss alla för tekoppar, masken bergochdalbana, skepp o' hoj och vad det nu var. Tyvärr så tyckte det minsta barnet, hon som bara fick åka i sin mammas sällskap, att en minikarusell var toppen. Fast efter några åk fick jag be killen stänga av så jag slapp kräkas i en svan. När vi sen blev trötta så det var ju lämpligt att vi vann ett stort hjärta på lotteri, så vi kunde vila lite innan vi åkte hem igen. En bra dag för en mamma och tre barn.

Juno

En lugn och skön semestervecka

Jag har semester. Fast eftersom jag var sjuk förra veckan har jag lite dåligt samvete mot jobbet. Så igår var sonen och jag på jobbet några timmar på förmiddagen och sen drog vi på IKEA. Och överlevde. Idag var det nästan favorit i repris, fast jag jobbade hemma. Men sen handlade vi allt vi hade glömt eller planerat om sedan igår, på IKEA. Och överlevde.

Det är inte semester. Det är en bedrift. IKEA är bra på så många sätt men jag blir precis utmattad efter tio minuter där inne. Vilken tur att vi blev bjudna på middag hos M efteråt. Tyvärr kom hon med den brillianta idéen att vi skulle ta äpplena som låg i en kasse på hennes trappa, blanda dem med äpplena som låg i en kasse på min trappa och göra äppelmos tillsammans istället för var för sig. En jäkla massa äpplen vill jag bara säga.

Men nu känns det ju fantastiskt när det är klart. Årets IKEA besök är avklarade i ett svep. Äpplena är färdigskalade, kokade och förvandlade till gott äppelmos. Barnen sover, maken är på stan. Huset är tyst och lugnt och det är en dag kvar av semestern. Nu är jag taggad för att skruva IKEAhylla. Eller är jag bara skruvad?

Juno

PS. Retorisk fråga, kräver inget svar.

söta surelsa

det här är min lillasyster. hon och jag delar på en smörgåsglass. men hon är sur, jättesur för att hon inte får äta min glasshalva också, fast hon har redan smakat två stora smakbitar från mammas knatteglass. jag försöker göra henne glad.

- är det inte gott med glass elsa? frågar jag.
- nä-ä, svarar sura lillasyster
- joho, är du inte glad för att vi får glass fast det är onsdag? försöker jag igen.
- nä-ä. jag är arg, svarar sura lillasyster.ja, vi kan ju se det. vi kallar henne för söta surelsa.

joar

Sur som en citron

Mamman ber sin sexåriga son för ungefär femte gången att ta av sig kläderna för att hoppa i badet. Han är trött. Hon är trött. Hon är också trött på att tjata och säger:

- Joar, jag vet att du är trött men titta på mig, jag är också trött och orkar inte tjata mer nu.

Barnet ignorerar, lägger sig ner på golvet och sjunger på StarWars. Mamman tjurar.
- Titta på mig nu, ser jag trött ut?

Och barnet svarar:
- Nej, du ser mest sur ut mamma.

Just det. Det är exakt så hon känner sig också...när hon tänker efter lite noggrannare.

Juno

Ett tandkrämstroll

Fråga:
Hur länge räcker en tandkrämstub?

Svar:
Tills Elsa får tag i den.

Hej hej mamma, varsågod här är din tandborste, säger liten trollunge glatt. Uähh, inte nu igen! Lyckliga trollungen kommer promenerandes med tre väl-väl-välpreparerade tandborstar i händerna. Vit i ansiktet, vit om händerna, vit om hela armarna. Upp i badrummet där resten av tandkrämstuben är omsorgsfullt utsmetad ungefär överallt.

Fan. Jag har ju gömt tandkrämen i skåpt som med flit inte har några handtag. Men vad hjälper det mot ett litet troll med världens mest klåfingriga fingrar? Ingenting. Ska man behöva ha tandkrämen i kassaskåpet va?

Juno

Hoppsan

Kommer hem efter en liten tur på affären. Oj då. Den väskan är ful, den vill jag inte ens stjäla. Ska väl åka en liten tur till affären och göra en retur...
Juno

Super Mario prinsessan

Mamman körde fast på värld sex. Den här banan med eldstavar och stora stenblock. Hon klarar inte av partiet där Super Mario hoppar på en knapp för att tända två röda klossar och sen upp på en platå. En gång fipplade hon på alla knappar och lyckades ta sig upp men då fipplade hon så mycket att innan hon visste ordet av hade hon fipplat sig ner för stenen igen. Crap.

Sonen har inte heller lyckats ta sig förbi det partiet. Han är glad ändå, han tycker det är ganska roligt att gå tillbaka och köra sina favoritbanor. Mamman däremot vill vidare så hon blir sur över att sitta fast. Så vad göra när man är kass och inte kommer vidare?

Jo, man kallar in trupperna. Mamman går till Felicia åtta år i huset bredvid. Hon är Super Mario proffs. Det tog henne ungefär tjugo sekunder att ta sig igenom banan som mamman och sonen kämpat i dagar med (nåja). Mamman vet när hon är besegrad. Mamman vet att tacka för hjälpen.

Juno


Lego lego lego

Lego har två stora fördelar och två stora nackdelar.

Fördel 1. Det är roligt
Fördel 2. Det finns massor av lego

Nackdel 1. Det är dyrt
Nackdel 2. Det finns massor av lego. Överallt. Alltid. Aj!

Juno

När man är glad är man också snäll

Jag fick ett brev från min sexåriga son. Titta mamma, säger han. Här har jag skrivit www.jenny.se och här har jag ritat dig. Du är glad, ser du det? Jo det ser jag ju och det känns ju bra att vara glad på min avbild. Jag undrar vad det står där under, där det ser ut ungefär så här WWWwwwwVVVvvvv. Där, förklarar sonen, står det att när min mamma är glad är hon alltid snäll!

Ouch. Jag förstår ju att det finns en mostats också som mina stackars barn har levt med hela långa våren. Men den här sommaren har varit lång och bra och jag har varvat ner så jag tror just nu att jag kan försöka leva upp till att oftare vara glad-snälla mamman än trött-dumma mamman. Jag ska komma ihåg de orden nu när vardagen snart drar igång.

Juno 

solskyddsfaktor femtio

det är sommar. och jag ska ju åka till min kusins sommarställe. han har en egen strand där jag ska bada. så jag sätter på mej solkräm innan jag åker...elsa


vi har varit i flen

min mamma hittar inte så bra. därför brukar hon ha med sig den här lilla lådan med en tant som snackar hela tiden. gps heter den. fast idag när vi skulle till sagostigen så glömde hon gpsen. så vi fick åka efter ericas bil för att komma till rätt sagostig och då gick det jättebra.

sen när vi skulle åka hem igen så frågade ericas pappa om mamma hittar hem själv? om hon gör det kan han åka i förväg. mamma tror det, det finns väl skyltar? och det finns faktiskt skyltar men det står inte stockholm på någon skylt. det står eskilstuna och det står malmköping och det står norrköping och det står flen. flen tänker min mamma, det ligger väl åt samma håll som södertälje? södertälje ligger ju nästan där mormor bor så det borde vara rätt tror min mamma.

och mamma hon kör och kör och kör och kör. sen ringer hon pappa. pappa säger att flen inte var helt rätt väg men att det fungerar i alla fall. så mamma kör vidare. nu säger mamma att flen, det är en trist liten håla, dit vill hon inte åka någon mer gång. och när vi kommer hem skäller hon lite på ericas pappa för att han övergav henne i ödemarken. men nu har nog mamma lärt sig sin läxa. nästa gång tror jag nog inte att hon glömmer hon inte gps tanten.

joar


Lätt överdrivet

Jag glömde bort att jag redan hade duschat igårkväll. Väckarklockan ringde lika hysteriskt tidigt som vanligt och jag flög av någon anledning ur sängen just idag. Så jag var visst på jobbet kvart över sex. Det känns lite överdrivet tidigt faktiskt.

Juno


Att göra en Lotta

Äntligen hälsade vi på hos våra fina vänner Calle och Lotta i deras nya lägenhet. Elsa blev genast förälskad i deras två små ökenråttor (fast vi var tvugna att räkna råttorna innan vi gick därifrån eftersom hon spontant sa nam nam när hon tittade på dem). Så hur kom det sig då att det plötsligt bodde två små råttor där?

Lotta kom bara hem med dem en dag. Fast de hade ju pratat om det...och så hade de sagt att de kunde ju åka och titta på dem i alla fall. Titta, handla, titta, handla. Ungefär samma sak tänkte hon och handlade. Och om man sen tänkte efter lite till så var det ju väldigt bra för Calle blir så glad när Lotta bestämmer.

Heh. Uttrycket är myntat. Per vill ha en schäslong till teverummet, det är inte exakt vad jag har sett framför mig men den ser ju okej ut. Han säger att vi kanske kan åka och titta på den i alla fall. Garv. Det är okej älskling, du kan göra en Lotta. Jag blir nog lycklig för en schäslong.

Juno