Oj då

Ibland är det bra att vara en sån där jobbig typ som plockar upp skräp från gatan. Ibland kan det vara den egna mobilen som ligger utanför dagis och skräpar ner.
 
Juno

Man visar inte tänderna när man är tre år

För ett år sedan var det dags för lillasyster i familjen att gå till tandläkaren. Lydigt travar hon med sin far dit men väl där bestämmer hon sig för att inte visa sina tänder just den dagen. Det var inga tårar, ingen rädsla men heller ingen lust.
 
Lite senare samma år när det var mammans och storebroderns tur att gå till tandläkaren tyckte hon det var trevligt att gå tillbaka och säga hej. Men mer än så var det inte, hej hej. Mamman och storebrodern försökte locka lite med roliga stolen och att hon kunde vara lika duktig som storebror men nej. Storebror menade att när HAN var tre år var ju han där och var duktig. Men nej. Hon förklarade helt enkelt att när pojkar är tre år visar de tänderna, när flickor är tre år visar de inte tänderna. Det gör flickor när de är fyra år.
 
Ja då åker vi då. Upp till bevis nu lillasyster, visa dina tänder så går vi och smutsar ner dem på Donken efteråt!
 
Juno

En jättestor rumpa

Mamman ligger på en filt på golvet och gör situps. Dottern tittar intresserat på och har sedan en liten fundering:

- Mamma, måste du ligga här på en matta och göra magträning bara för att du har en jättestor rumpa?

Vad svarar man på det?

Juno

Äppelmos

Det är fullt av äpplen på min mammas träd, små och lite knotiga men många. Och maskfria. Det är bra för det är så läbbigt med maskar i äpplen. Barnen är lyckliga över att få klättra upp i trädet och plocka äpplen och de kan inte för sitt liv förstå varför det plötsligt räcker, varför vi inte ska plocka vartenda äpple vi ser.
 
Jag är glad att kunna skylla på moster Ylva, hon vill också ha äpplen. Och tillsammans med en hink fallfrukt som mamma har plockat dagen innan blir det en rejäl kasse med äpplen och barnen ger sig motvilligt. Knappt en papperskasse är ungefär lilka med två diskhoar vilket i grovrensat och delat tillstånd är tre stora grytor vilket i sin tur är lika med nio kilo och efter kokning och passerning är typ åtta liter mos.
 
Jag är glad att ha mos, det är härligt med äppelmos och jag är glad att kunna ta vara på mammas frukt och jag är glad att barnen tyckte det var roligt att plocka äpplena men just nu är jag mest glad över att vi inte plockade två kassar.
 
 
 
Juno

Men varför i hela &¤/&/(#/¤) funkar det inte som jag vill?!

Det krävs en god portion tålamod att byta ut sin dator. Jag vill bara säga det. Mycket tålamod.

Och kaffe.

Juno

Svårt med integritet

Det ligger en snigel på stenplattorna.

Barn 1: Slå sönder skalet på den där snigeln!
Barn 2 - Smack!
Barn 3: Barn 2 har slagit sönder en snigel!
- Men varför det?!
Barn 2 till Barn 1: Du sa ju att jag skulle göra det!
Barn 1 till Barn 2: Du behöver väl inte göra allt jag säger till dig!

Sant. Det är inte lätt när man är åtta år att säga nej till en kompis. Det är inte ens lätt när man är fyrtio år men det är viktigt så vi får träna på det.

Juno


Vem är jag?

Det råder en lätt förvirring bland barnen idag.

- Kom Erica! ropar Joar
- Var är jag? frågar Erica
- Kom Erica! ropar Joar
- Men var är jag?! frågar Erica
- Gå till Joar då, uppmanar Nathalie
- Men vem är jag? undrar Erica
- Aha, du är en blå figur som står och slåss där borta, svarar Joar

Och Erica går till Joar. Barnen spelar Universe...

Juno

Barnens rätt på banken

Det var en gång en mamma och en pappa som skapade bankkonton till sina barn. Där lägger de undan några kronor varje månad från barnens barnbidrag tillsammans med lite julklappspengar och så. Som föräldrar har de fullmakt att flytta pengar till, från och mellan barnens konton. Det är smidigt, in på internetbank och klick klick och så är det klart.

Tyvärr så föll det sig så att räntan på barnens konton sjönk till det näst intill obefintliga och mamman och pappan bestämmer sig då för att flytta barnens pengar till en annan bank. Den här gången skapar de kontona i sina egna namn och bara kallar kontona för barnens namn och allt är frid och fröjd i den lilla familjen.

En dag begav det sig så att mamman och pappan beslöt sig för att helt och hållet gå över till en ny bank. Mamman sätter sig således vid sin dator och börjar flytta över pengarna som är kvar på den gamla banken till den nya. När det är dags att avsluta konton måste hon ringa till kundtjänst, där hon får lära sig något nytt (och det är ju bra, för det är ju något som mamman vill göra varje dag):

Det går inte att flytta över ören via internetbankens transaktioner, endast hela kronor. På barnens konton ligger det alltså kvar sjutton respektive sjuttionio ören. Som mamman inte kan flytta på. Som banken inte heller kan flytta på. De kan bara flytta pengarna till ett nytt konto i barnets namn. Fast det finns ju inget sådant konto. Så då går det inte. Det är inte bankens fel, det är lagen som säger så här.

Det var en gång två barn som hade sjutton respektive sjuttionio ören på sina bankonton...där skall de ligga ända tills barnen fylla aderton år och må vara myndiga att förvalta sina pengar själva. Det ska bli spännande att se vad noll komma noll fyra procents ränta kan göra på sjutton öre i fjorton år.

Juno


Sommarlovsavslutning

Sommarlovet avslutades värdigt med ett spontanbesök på Grönan tillsammans med bästisarna. Det vi sparade in på rabatterade åkband tog jag igen med en bot för att jag stått längre än jag betalt till. Det betyder att vi hade roligt i alla fall så det får vara värt någon femhundring extra.


Elsa den modiga. Vågade åka tekoppar, minibergochdalbana och lustiga huset!


Meja, Filippa och Erica var modiga de med och åkte blå tåget. Efter det visar Meja sitt läskiga jag; bli rädd nu Elsa!


Joar och Erica on top of the world!


Erica älskar att vara en liten tepåse i tekopparna, och för att vara en kille som inte gillar tekopparna ser han väldig glad ut på den fjärde omgånden på raken...


Meja, Elsa och Filippa? Elsa, Filippa och Meja? Filippa, Meja och Elsa? Tre bustroll gillar Pettson och Findus i alla fall!


Oj, här kommer två sockervadd med armar och ben. Vad konstigt!


Elsa bjuder Meja på Mejas sockervadd. Så gör en bra kompis!


Och på tal om bra; en bra avslutning är alltid att fiska upp sitt triljonte gosedjur och snällaste grannen Lucas hjälper alla ungar att fiska, fiska lila påsar och lila ankor, eller apor eller vad helst de vill ha. Tack för det!

Och nu är vi redo för skolan och dagis igen! Ungarna tycker det är toppen att vara tillbaka bland kompisarna och jag, tja...åh vad jag ska få allting gjort nu!

Juno


En kråka med keps

När bilen rullar förbi Valbo är det köpcentrum, en rosa djuraffär och Hello Kitty på någon stenvägg. Storebror ska göra lillasyster glad och ropar:

- Titta Elsa, det är nån som har klottrat...nej inte klottrat...
- Mamma, vad heter det om jag till exempel skulle rita en kråka med en keps på en vägg?
- Hm, du menar kanske graffitti?
- Just det! Såg du Elsa att det var någon som hade graffittat en Hello Kitty på väggen förut?
Det hade inte Elsa, så nu måste vi nog vända.

Juno

Red alert

Det är katastrofläge nu. Plankan i tre gånger trettio sekunder, i två dagar är totalt tre minuter magövning och jag har träningsvärk! Nödslakt eller skärpning. Bums.

Juno

Vad har jag lärt mig idag?

Barn lär sig nya saker hela tiden. Skriva sitt namn när man är fyra år, räkna pärlorna till pärlplattan, sjunga sånger med engelska texter, memorera alla spelarna i spanska fotbollslandslaget när man är åtta år. Jag imponeras ständigt över hur mycket och hur snabbt de lär sig saker. Och jag vill också.

Jag vill också lära mig nya saker. Och det gör jag såklart, under de senaste fem åren har jag lärt mig vad ett abstract är, vem som är kungen i kundorganisationen, äta ingefära och att flickan med det långa magiska håret heter Rapunzel.

Nu när jag går hemma och dräller ska jag utmana min hjärna att lära sig nya saker. En ny sak i veckan, tre i veckan, en om dagen?

Det ska bli spännande att se vad jag kan lära mig idag! Betala räkningar via mobilen kanske...

Juno


tjugoen grader och sol

sista veckan innan skolan börjar. vi är på landet och njuter av att vara ute. det är tjugoen grader och sol och det glittrar på vattnet. jag passar på att träna lite med spöt, jag vet att man inte får så mycket fisk här från stranden men det gör ingenting för jag tror inte mamma vet vad hon ska göra om jag får napp (hihi).min lillasyster är lite knasig. hon tog på sig sina gummistövlar, jag tror det var för att de var lila och rosa och då tycker hon det är fiiiint. sen hittade hon ett paraply också, så nu är hon beredd om solen plötsligt blir regn istället. medan hon väntar på regnet kollar hon efter fiskar åt mig så jag vet var jag ska kasta spöt.
 


joar


Shoot me #7

Sommaren lider mot sitt slut. Det märker man på många saker. En är förstås att semestern tar slut, vilken inte drabbar mig i år, jag vaknar istället med värkade leder varje morgon, morgonljuset blir speciellt, kvällarna blir mörka. Många blommor vissnar men är fina ändå, på ett nytt sätt.


Ljuset faller fint mot lavarna


Hundkexen blommar vidare...


...men inte Lupinerna, de förbereder sin förökning för nästa år istället.


Lika så gör maskrosorna. Och fast det är ogräs och ingen vill ha dem så är de vackra så här tycker jag.


Lingon, världens bästa sylt!

Jag vet att jag sade det förra året men jag säger det igen. Jag gillar hösten, det kommer bli många höstbilder i år.

Juno


Idag är det kompisdag

Put your hands up to the sky. I want to see you wave them high...Joel, Joar, Nathalie, Erica, Filippa, Meja, Elsa...

Alla kompisarna är här!

Juno

prinsessor är också uppochner

igår var alla till rudanparken. det var mamma, joar, jag och ellie och ellies mamma och natti, nils, viola och anders som sjunger högt. och så klättrade alla i den stora klätterställningen och joar och natti klättrade högst upp fast alla prinsessorna klättrade lagom högt fast också jättehögt. och sen fikade vi massor för det gör prinsessor och sen tog mamma kort för det gör mammor. och här är korten som mamma tog.joar och natti är som pirates of the carribeanellieprinsessan poserar för det gör prinsessorviolaprinsessan poserar också fast egentligen är hon rapunzelprinsessanoj då, elsaprinsessan är uppochner för det är prinsessor. ibland är de det

elsa


Varsin docka

Många flickor tycker om att leka med dockor. När man är fyra år är man nöjd med att vyssja och natta Lillandockan men när man är tio år ökar kraven på docka lite grann. Då är det tur att det bor en fyraårig docka i huset bredvid som tålmodigt står stilla och väntar på att bli flätad och fin som en prinsessa.Grannflicka leker frisör på levande dockaTitta, finaste prinsessan!

Juno

När jag fyller femtio

Jag är alltid lite sugen på att resa någonstans, och jag har några resmål som på något märkligt vis alltid verkar ligga kvar på önskelistan. Bland annat Borneo. Ibland tänker jag på det men av okänd anledning har jag alltid rest någon annan stans. Men idag blev jag extremt sugen på att åka till Borneo för Nikon skickade ut sitt nyhetsbrev om nästa fotoresa - till just Borneo och Kuala Lumpur.

Det har varit andra resor Nikon har arrangerat, lite närmre och lite billigare, men jag har aldrig tyckt att jag haft tid för en fotoresa. Just nu har jag tid att åka men inga pengar. En dag kanske jag kan åka dit, med eller utan fotoarrangör, garanterat med kamera dock. Se vad härliga bilder man kan ta för endast trettioniotusen kronor. Typ.Men jag får väl börja spara pengar och så får jag se till att snabbt få ett jobb, sluta ge sonen månadspeng och livnära familjen på nudlar. Då kan jag åka till Borneo när jag fyller femtio år. Med både kamera och familj.

Juno

AIDS 2012

Jag har skickat iväg min första faktura från Initiative Consulting. För att ha drivit posterutställningen på AIDS 2012 i Washington D.C.

AIDS och HIV, ämnen som berör så många människor. Närmare 24000 personer lockades till Washington i år och jämfört med min allergikongress som tar emot knappt 2000 forskarsummeringar så tar den här bjässen emot närmare 13000. Allt är stort och större än vad jag är van att arbeta med men det är inte den stora skillnaden, den stora skillnaden är det sida vid sida om forskningen handlar så mycket om social välfärd och humanitära rättigheter. Här protesteras det mot läkemedelsbolag, det demonstreras från olika länder, och talare som Hillary Clinton och Elton John pratar om sådant som vi alla kan relatera till och låta oss beröras av.

Det var slitigt förstås, jetlag och sena kvällar och en rätt rejäl dos med prestationsångest innan jag åkte. Men det var kul och det var bra. På alla sätt och vis, det gick bra, jag skötte mig och jag träffade fantastiska människor, vilken bonus i livet att få träffa fantastiska människor. Jag har kvar vänner från alla mina arbetsplatser sedan jag kom ut från McDonalds och fotografassistentsträsket. Vännerna är en stor förmån med att jobba.

Nu lämnar jag min EAACI kongress och mina abstracts bakom mig, men jag har stor lust att jobba vidare, lära känna nya människor, ta mig an nya utmaningar och jobba hårt med något annat som engagerar mig. Så, om det är någon som har behov av en projektledare eller en koordinator, ring mig!

Men först, lite bilder...

Grönland på väg dit


Välbesökt posterutställning


Protestaktion mot Gileads i kommersiella utställningen


Alla väggar i plenarhallen var täckta av "in the memory of..." lapptäcken


The house

Juno