Aj som fan

När man är trött svider det i ögonen. Det vet alla som varit trötta någon gång. Och så gör man korkade saker när man är trött också. För att bevisa båda dessa teser i samma andetag tar jag en rejäl klick med tandkräm på en bomullstuss och börjar gnugga bort mascaran från ögonen.

Det blev ett inte helt angenämt sätt att bevisa tesen. När man är trött så svider det i ögonen. Rejält. Och om man sover tre och en halv till fem timmar per natt blir man korkad. Så till alla er där hemma i tevesoffan: Don't try this at home. Godnatt.

Juno

Tillslut Avatar

Så tog jag mig tillslut tiden att gå och se den. Filmen som alla pratat om utan att jag någonsin begripit vad den handlar om. Avatar. Den var bra nästan hela tiden. Ibland blev det lite väl mycket Amerika och Hallelulja och lite för lite 3D men det var coolt filmat och jag höll mig vaken i alla etthundrasextio minuterna vilket är plus men jag grät inte en enda tår vilket är lite skralt för att vara världens finaste film.

Om jag nu har fattat vad den handlar om? Ett blått folk på en annan planet som ska utplånas av maktgalen Amerikansk militär och pengakåt typ men räddas av några forskare och en klonad före detta marinsoldat som var stand in för sin döda tvillingbror. Ja och så det vanliga förstås, klonad före detta marinsoldat blir kär i blå tjej och de är fiender men sen är de inte fiender mer och så är han lika mycket en räddare av Avtarer som Bruce Willis är för mänskligheten.

Typ.

Juno


Trött och tjock nu

Efter gårdagens grillknytis glömde vännerna en nästan full påse med OSTKROKAR här. Och inte vilken påse som helst heller utan en MAXIBAG. Fast nu är den inte helt maximerad längre. För jag har suttit här i fyra timmar (nej jag har suttit här i nästan tio timmar men bara..., ja ja i alla fall) och tuggat i mig ostkrokar och pillat med en trycksak. Tugg tugg. Pilla, mecka, skriva, sura. Tugg tugg.

Vad dåligt det blev känner jag.

Juno


Som en finne i arslet ungefär.

Så uppfattar jag det när jag, liksom alla andra, får så många nyhetsbrev från kreti och pleti. De flesta har jag förmodligen tänkt att "det kanske kan vara kul att få nyheter om det här" men sju år senare är det inte så intresant längre, eller så visade det sig direkt att det inte alls var intressant. Så vad gör jag då när dessa ointressanta mail rasar in i min brevlåda?

1. Markerar alla mailen och tar "radera"
2. Markera mailet som läst och tänka att jag ska läsa det lite senare (vilket är ett kasst alternativ för det har aldrig hänt att jag har läst det senare)
3. Försöka att avregistrera mig från sändlistan

Och nu försöker jag mig på alternativ tre för mina StayFriends nyhetsbrev. Någon hej hej gamla kompis site som jag inte minns varför jag reggat mig på, som jag aldrig är inne i och inte minns vad jag har för konto/lösenord längre. I toppen av deras nyhetsbrev (om saker som helt okända människor gör) står det "För att avbeställa nyhetsbrevet eller ändra textformat se information i slutet på detta meddelande." Jättebra.

Men när jag läser i slutet av mailet för att avbeställa breven så står det:

Avbeställa nyhetsbrev eller ändra format
Det här nyhetsbrevet som du får från Stayfriends informerar dig regelbundet om nyheter som gäller din registrering. Du kan inte avbeställa detta nyhetsbrev .

Man kan ju bli knäpp för mindre.

Juno

Brev från Pandaklubben

Vi pratar om vulkanutbrott och askmoln, och alla som blivit drabbade på det ena eller det anda sättet. Kompisens brorsa skulle ta sin dam över Atlanten på romantisk resa med show och lyx i det stora äpplet, men askmolnen satte effektivt P för detta. Som kompensation blev det torsk på Tallin, färjan dit. "Men, var de tvugna att ta sunkbåt över, kunde de inte ta flyget i alla fall?" säger Pandamedlem nummer ett, det vill säga undertecknad. Nä, det var ju just det...

Juno

en liten nattuggla

idag var jag så trött. jag orkade inte äta upp min mat, så trött var jag. så istället för att tugga i mej den sista tuggan vid lunchen sov jag lite vid bordet. fröken nenni säjer att hon fick pilla ut min sista tugga ur munnen igen, eftersom munnen inte orkade tugga mer. sen fick jag sova på riktigt.

många timmar sov jag. och på kvällen var jag inte så trött faktiskt. mamma stängde in oss i sovrummet och jag såg ju att hon var vaken fast hon andades sovigt. och när jag ändå, fast jag inte alls var trött, höll på att somna av misstag så fick jag kolla om mamma var vaken hon med.

- mamma?
inget svar.
- mammaaa?
inget svar. men öppna ögon. pyttelite öppna ögon bara. så för att se mammas ögon måste jag sätta mina egna ögon tätt tätt intill.
- ho ho mamma!
nu stängs ögonen och mamma kanske sover tillslut. fast hon låter lite konstigt när hon sover tycker jag.

elsa

jag heter som en drake

först kom en ny tand upp. jättekonstigt var det för den kom upp innanför de vanliga tänderna och ingen annan tand var ett dugg lös. men igår blev en av de gamla tänderna lite lös. när jag kom hem från dansen vickade mamma på den och sa att den lossnar nog om några dagar.

oj vad fel mamma hade. tanden lossnade mitt i spagettin och köttbullarna ju!

så vi fick först torka lite tandblod och sen sköljde vi tanden och lade den i ett glas till tandfén. och idag får jag välja middag för vi ska fira lite. pannkaka ska jag välja. mamma tycker det var ett jättebra val för det var så längesen vi åt pannkaka.

och vet ni, fandfén har varit här i natt och tagit min tand, men hon tjuvade den inte. för lämnade en guldpeng istället. snällt va? och nu heter jag tandlösa, precis som den svarta draken nattfasan heter. det gillar jag!

joar

Dagens nyhet

Den snart sexåriga sonen sitter och käkar middag och vi chitt-chattar om lite ditten och datten. Ämnen som avhandlas är huruvida kompisen får komma hem och spela LEGO Star Wars medan sonen är på simskolan eller inte (svar nej), om han får titta på teve till sju eller halvåtta när han kommer hem från simskolan (svar sju) och om tevespelen kommer fram igen när han har lämnat sitt blodprov till syster på vårdcentralen eller inte (svar ja).

Jaha, när det inte fanns mer att prata om blir det en kort tystnad vid matbordet innan sonen konstaterar lite lakoniskt att "Det var dagens nyhet det".

Juno

en egen drake

draktränaren i 3d på riktig bio inne i stan. saft, popcorn och coola googles till coola killar. vad mer kan man önska sej? mammorna tjöt lite men det verkar vara sånt som mammor alltid gör när de är på bio. vi killar tjöt bara när man nästan åkte med på nattfasans rygg. jihoo!fast nästa gång måste jag nog ta med mej pappa på bion, för nu vill mamma ha en egen drake och det har vi nog inte råd med. jag tror att det kostar jättemånga veckopengar.

joar


Ungefär som ormet kryper

Thank you for your patients, skrev jag i ett mail till en leverantör och menade tack för ditt tålamod. Och dumma dumma stavningskontroll som inte fattar att den måste skrika till om man skriver saker som inte passar ihop även om det finns ett ord som stavas så på riktigt. Tack för dina patienter. Jeez. Killen tror väl att jag är analfabet eller nåt. Annars skriver jag oftast fel på which och witch, det blir också skumt.

Which is which and is which, witch or me a witch?

Juno

Lite sprit kanske?

Vissa dagar när hon inte räcker till, inte på något plan alls. Då funderar mamman på om det blir bättre av att dra i sig ett rejält glas med sprit. Vad tror ni?

Juno

VAB

Vård av barn. Jag frågar pappa om han någonsin jobbade hemma när jag var barn. Han minns inte riktigt men han tror egentligen inte det. Själv har jag inga minnen av att varken mamma eller pappa var hemma och jobbade samtidigt när jag var sjuk. Det var nog så på de flesta jobb på sjuttiotalet att man antingen satt på sitt kontor eller så satt man inte alls. Och det passade nog inte så bra att ha en liten unge som sjäng ja må du leva i korridoren på planeringskontoret eller utanför psykologmottagningen.

Idag är det helt andra bullar som gäller. Nu är vi moderna så det förslår och tar med oss vårt jobb vart vi vill. Det är så praktiskt att kunna ta med sin lilla dator och slänga upp bredvid spisen, framför teven, i sängen eller på köksbordet så man kan snegla lite på sina meddelanden samtidigt som man glufsar i sig makaroner och korv. Så nu är det ingen panik med att det är deadline idag, det är ingen fara på taket att jag inte är på plats, jag kan ju ringa mina kunder hemifrån och uppdatera mina filer utan problem. Jättebra.

Men. För det finns alltid ett aber. När jag jobbar, vem tar då hand om den lilla sjungande sjuklingen? Vem tar sig tid att sitta med henne och sjunga, läsa Mollyboken, skala en apelsin, dela ett äpple, ge henne vatten och medicin som går ner mot muta av ostkrokar till frukost. Svar DVD:n, den har Tweenies och Molly mus och Bolibompa dygnet runt. Fast den är dålig på att skala apelsiner och den är skitdålig på att trösta mig när jag gråter över mitt usla mammaskap.

Juno

Dubbelnougatsugen

Jag har godisförbud. I alla fall i veckorna. Men jag var extremt nära att glömma bort det i dag. För glassbilen kom och vi köpte en stor förpackning. Det fanns dubbelnougat. Jättesugen var jag på dubbelnougat. Men jag vill bara säga att jag tog ingen. Nu känner jag mig duktig, olycklig, ändå o-smal och plötsligt blir jag helt oproportioneligt dubbelnougatsugen. Jag tänker mig att det nog inte kan finnas så många människor som är både duktiga och lyckliga.

Juno


pappa pappa pappa

jag är på dagis. någon knackar mej på axeln och där är mamma. jag sträcker fram gaffeln som jag leker med och säjer till mamma att jag inte kan pussas nu för jag lagar mat. mamma sitter ändå kvar och väntar på puss. hon är inte så snabb min mamma.

men titta vem som kommer där. bakom mamma ser jag pappa! hej då mamma, nu har jag inte tid med dej mer för nu kommer min pappa. "hä då".

- hej pappa!
- pappa!
- pappa!
- pappa!

elsa

morfar

igår kom min morfar. han ska bo mig i flera veckor och jag har lånat ut min säng till honom. det är jättesnällt av mej. och han får också bo i mitt spelrum och om han vill spela på mitt lego star wars får han det även om jag inte tror att han är så bra på det som jag är.

ikväll ska jag fråga morfar om han vill spela fia med knuff med mej. mamma tycker inte om fia med knuff. hon blir ledsen om någon knuffar ut henne så jag gör aldrig det, men då är det ju inte längre fia med knuff. morfar kanske inte blir ledsen om jag knuffar ut honom. jag ska fråga.

joar

Sömnproblem? Ring mig så löser jag det.

Jag ringer till min kompis. Klockan är väl runt halv sju på torsdagkvällen och mannen i familjen svarar. Jo, hans fru hasar omkring någonstans i huset och på min fråga om hon orkar prata med mig så får jag svaret:

- Hon somnar kanske om hon pratar med dig.

Mäh! Jag inte bara har tråkigt, jag är tråkig också. Nä, det var ju inte så han menade. Ha ha, självklart inte det fattar ju jag med. Det är ju helt uppenbart att han menar...hm...ja...äh.

Juno

Alla dessa förbud

Det har varit påsk med massor av påskgodis. Det har varit och är högsäsong på jobbet och vad gör man inte för att hålla energinivån i schakt? Jo, såklart trycker man i sig en chokladbit eller två och istället för att sticka och träna efter jobbet eller middagen har det blivit soffan, teven och jobbdatorn som kvällsaktivitet. Mamman har godis- och fikaförbud.

Sedan sonen köpte sitt LEGO StarWars för PS2:an så har han drabbats av speljävulen. Helst skulle han spendera varje vaken sekund med att spela på sitt spel. Tillsammans med pappan, kompisen eller själv i nämnda ordning. Dagis blev bitvis ett nödvändigt ont. Varför kan han inte få vara sjuk en dag??? Regeln att spela lite på helgen och en dag i veckan fungerade inte så bra så nu råder det totalt spelförbud i veckorna.

Dottern i familjen är i motsats till sin bror väldigt intresserad av att rita och en riktig liten konstnärinna. Där sonen två gånger i sitt liv har ritat på förbjudna ställen så har mamman tappat räkningen på allt det här lilla monstret utövar sin talang på. Ge henne en penna så ritar hon så fint så. Med grönt, med rött, med gult och blått. På blanka papper, på lösa papper, på viktiga papper, utan papper, på bordet, på golvet...alltså har hon pennförbud.

Nån som har något annat bus att göra? Vi har lite tråkigt här hemma...

Juno

Utvilad är ett påhittat ord

Efter några dagars semester och en lång påskhelg borde mamman vara utvilad och full av energi och lust att ta tag i den sidoverksamhet av livet som kallas för "jobbet". He he. Semester med en sexårstrotsig femåring i fjällen är kanske inte odelat vilosamt. Och livet på landet avslutades med magsjuka syskonbarn, storstädning och en allt för sen kväll väl hemkommen.

Exakt fyra timmar sömn och sen kändes det tungt att promenera till tåget istället för att ta bilen, men familjen förfogar för tillfället endast över en bil och den ska fördelas rättvist. Mamman hade inte morgonpasset. En timme och en kvart senare startar dagens kaos och det tar inte slut för att mamman åker därifrån och det lämnar inte det biologiska systemet bara för att mamman loggar ut från det digitala systemet.

Sen hämtning på dagis. Trötta barn. Trött mamma. Snabbfix med middag. Sur femåring som inte får spela tevelspel i veckan och inte för sitt liv kan förstå varför. Vild ettåring klättrar ner i badkaret med huvudet före. Landar i en liten pöl med matta med bajs på och vatten. Skriker. Femåringen skriker. Mamman borde också skrika. Upp ettåring. Dusch ettåring. Olycklig ettåring.

Tillslut middag. Det är som att allt blir lite lättare med mat i magen. Femåringen tycker det känns lite bättre när han slipper ta undan sin tallrik och får gå och kolla på lite film istället. Mamman surar lite för att hon gett sig själv godisförbud efter årets påskfrossa men blir lite gladare när hon kommer på ett sätt att lura sig själv. Förnöjsamt partar hon och ettåringen loss på kex och Castello. Nu känns allt lättare igen och mamman unnar sig till och med en slatt ur söndagens vinflaska.

Tio minuter senare vet hon att allt lugn är en illusion för det lilla barnen grabbar tag i kniven med hela sin lilla näve. Som tur är skär hon sig bara pyttelite så det är ingen fara för blodförlust men humöret mår inte bra av ett skärsår. Ettåring är nu arg och trött och ylar rejält. Ingen ost eller vin i hela världen kan bota detta. Hej vardag.

Juno


indy, bella och jag

äntligen! äntligen har jag sovit sju nätter i rad i egen säng. jag har kämpat hårt och mamma har lovat mej världens bästa överraskning när jag klarat det. och det var det också. mamma och pappa har köpt ett nytt lego spel för wii. med indiana jones!!! gissa om det ska bli roligt att spela det. bella och jag ska spela indy fast solen skiner. det får man när man varit duktig och sovit sju nätter i rad i egen säng. jihoooo.

joar

Yoda med frilla

Ett stort tal
Vi skulle räkna ut någonting och summan blev sjuhundratjugo. 720 kan man också skriva eller på det mest logiska sättet som min femåring skrev det: 710020.

Yoda yoda

Femåringen ska förklara vem Yoda i Star Wars är för sin äldre kusin.
- Det är ju han som är liten och grön...
Mamman hjälper till:
- Har han inte stora öron också?
- Jo, han har jättestora öron med spetsar!
Pappan hjälper också till:
- Har han inte lite vitt hår också?
- Va? Nä! Har du sett Yoda med frilla va??

Svart och rufsig
Bakom mamman händer det spännande saker. Vänd dig om så får du se mamma, säger sonen. Men mamman vill inte vända sig utan ber sonen beskriva vad som händer istället.
- Han är svart och rufsig och han skär sig i fingret nu
Oj, då mamman måste vända sig om. Killen som skär sig en brödskiva har faktiskt skurit sig i fingret men det verkar inte så allvarligt. Han har också svarta kläder och lockigt hår. Ja, eller rufsigt då.

Juno


April april

Sonen hade fått löfte om att spela LEGO Star Wars med kompisen idag. Detta trots att det inte är helg och trots att han faktiskt har spelförbud i veckorna. Orsak ett) kompisens födelsedag just idag, orsak två) långt uppehåll med spel när man är i fjällen och på landet så en dag mitt emellan går bra för mamman.

Först är pojkarna hos kompisen och fikar på lite glass och hallon. Men sen kryper det i kroppen på dem båda, nu springer vi hem till Joar ett tag! Och hej hej killar och grattis Nils stora killen och "Får vi spela?!" Nej. "Va???? Men du hade lovat...." och "Joar sa ju..."

En eller max två sekunder tar det innan de fattar. April april din dumma sill. Mamman delar ut sitt enda aprilskämt på många många år. Hon är inte mycket för aprilskämt och extremt dålig på att hålla masken men plötsligt kunde det inte motstås och stackars killar. En sekunds förkrosselse (heter det så?), de kanske får men för livet nu.

Fast det verkar inte så. De spelade glatt och allt var frid och fröjd och lugn och ro ända tills det lilla barnet bajsade på mattan och det stora barnet fick en teve i ansiktet. April börjar med full dramatik men nu är det fridens igen och både sonen och teven överlevde utan skråmor. Om detta var Gud som straffade ut mamman på en gång genom att gå via hennes barn så var det inte roligt längre, nu har det skämtats färdigt. För i år i alla fall.

Juno

ååååh mamma

JAG HAR FORTFARANDE INGENTING ATT GÖRA!!!

joar

tid: åtta och fyrtioåtta


Långtorsdag idag

Skärtorsdagen blir en ledig dag för mor och barn. En dag bara för mys och avkoppling, tänkte mamman. Fast sen visade det sig att det inte var så lätt att sova på nattåget som mamman hade sett framför sig. Det skulle ju vara så där mysigt gungande och sövande och alla skulle sova hela natten och vakna pigga, glada och utvilade.

Utopi. Lyhört, hårda madrasser och hårda kuddar och en känsla av att ligga i en nedförsbacke varje gång tåget svänger. Pappan var en ängel och kom med bilen till kvart i sju för att hämta alla fjällresenärerna. Sen åkte han och det lilla barnet vidare till jobb och dagis. Mamman var för trött för att vara en bra mamma åt båda barnen hela dagen.

Dåså, en knyt ihop och runda av semestern med mor och stora barnet då. Frukost i lugn och ro, sen åka och handla lite mat till en mysig middag, kanske lite påskgodis att ha med till Sandsjö imorgon och så självklart, dagens viktigaste uppgift: köpa present till Nils som fyller sex år idag.

Så här tänkte alltså mamman runt sju och trettio. Sedan vid åtta och femton så skriker den uttråkade sonen högt i hennes öra att JAG HAR INGENTING ATT GÖRA!!! och den lomhörda mamman svarar att han väl kanske kan leka i sitt rum, med en av sina tusen leksaker men de är inget bra. Nej, för den enda orsaken till att sonen ville vara hemma med sin mor är att han skulle spela dataspel och när det blev nej på det så vill han inte vara med längre.

Skärtorsdag och långfredag, någon har gjort fel här. Det ska nog heta långtorsdag, för det är så det kommer bli inser mamman. Vad är klockan? Åtta och tjugonio. Bara.

Juno