Med skidorna på taket

Efter jul lade vi skidorna på taket och drog norrut. När vi pausade hos kusin Bell i Orsa var det närmare tjugo grader kallt. Riktig vinter! Barnen blev lite blyga för denna nya vuxna variant av Bellabus men en ställde upp på foto, en är på väg in i en ny linslusperiod om jag har tur :)I Åre var vi bokade på visningsmöte på Holiday club och man kan köpa en andel i en lägenhet för typ hundratusen och sen byta sin vecka mot boende på något varmt och soligt ställe i två veckor. Varje år. Jag är som alltid sugen på att slå till. Min man är som alltid redo att rädda familjen från mig. Men nu var vi på skidsemester. I ösregnet. Så vi åkte upp och spanade in Zlatans kåk och godkände utsikten...
Jaja lite regn har väl ingen dött av. Förutom endel skidbackar då som lyste gröna... men det fanns backar så det räckte till oss! Elsa körde blått och vi hittade några sköna svängar i Björnen. Joar satsade högt och tog sig an Störtloppsbacken... han blev dock inte så sugen på att köra störtlopp i den. Jag blev asimponerad, den är skitbrant och enda gången jag av misstag åkt i den grinade jag hela vägen. Det är härligt med skidsemester. Det är härligt med vänner. Nyår med grannarna och bubblor och tomtebloss på tolvslaget på torget för de som var vakna.


Bubblor, vänner och skidor. Jag kan nog stå ut med lite vinter ändå!

Gott Nytt 2015!

Juno

Jag är inte redo än...

Annandag jul och familjen åkte till Sickla. Letade lite nya skidkläder, tog en lunch, lämnade barnen på biografen. Min lilla tjej ska gå på bio själv. Storebror har väskan packad med 3D-glasögon och dricka och hon bär försiktigt på popcornen, noga med att inte spilla. Ha det så roligt nu då, klarar ni er nu eller ska jag...? Mäh skärp dig nu förmanar maken och jag VEEET men det är ju min lilla som går iväg där uppe utan att vända sig om. Stolt. Modig. Trygg och glad. Stor.

Sedan hux flux åkte sonen iväg på bio med en kompis. "Mamma jag kommer inte hem förrän 22.30". Sms från sonen. Oj sen bio. Vilken film? Tänker tanken att de ser någon läskig film som jag inte är redo för... men det är Sune som gäller. Okej igen. Ha det så roligt älskade ungen. Försöker koppla av. Vara lite cool.

Två föräldrar nattar lillasyster och ser ett avsnitt av Marco Polo. Två avsnitt. Och Welcome to Sweden. Sen är klockan 22.30 och jag vankar omkring. Väntar. Anstränger mig för att inte ringa till sonen. Hur länge ska man vara lite cool? Väntar. Vankar. Skiter i cool och ringer medhavd pappa. De är här nu. Tack och lov. Skäller av mig lite oro på sonen. Varför var du orolig mamma? Jag hade bästa kvällen ever. Trött? Visst. Men glad. Stor.

Jag vet att han är min stora kille nu. Jag är så glad att han haft roligt. Oro är en inbyggd mekanism som alla mammor har. Och jag vet att det ingår att sitta uppe och vänta och vanka. Det är bara det att jag trodde jag hade några år kvar. Jag är inte redo än.

Juno

Årets julklapp 2014

Årets julklapp 2014 är ett aktivitetsarmband enligt HUI research. Det låter lite som en elektronisk fotboja fast för dem som är dömda för lättja och extra valkar runt magen. Kanske hade varit passande men jag har disciplin att springa och dessutom har jag gett mig själv en annan julklapp i år.
 
Två dagar i förskott. Måndagen den tjugoandra december när många redan har tagit julsemester och är lyckliga för att de slipper gå till jobbet, då är jag lycklig över att få gå till jobbet! Trött men glad klev jag upp tidigt i morse för att åka till min första arbetsdag. Trött men glad ser jag fram emot att kliva upp tidigt imorgon igen.
 
Det är ett kort magiskt ögonblick när det berömda "windows of opportunity" är öppet. Precis när tillfälligheterna spelar oss rätt i händerna. En superkvinna som får ett jobberbjudande hon inte kan tacka nej till. En erbjuden lösning och rekommendation av grannen. Ett CV som ligger i linje, en intervju som inte sumpas och en möjlighet att starta direkt.
 
En trött men glad mottagare av årets julklapp 2014.
 
Juno

Barns önskelistor, då och idag

Barnen har ojat sig. Det är så väldigt jobbigt att skriva önskelista. Va? Är det något nytt? De orkar inte skriva önskelista och de vet inte vad de ska komma på. Jag fick liksom tjata på dem för att de skulle producera en lista med mer än två saker på. Hur svårt kan det vara tänker jag...
 
Tioåringen blev mäkta nöjd när han slagit i leksakskatalogen och tillslut på kommit på hela elva saker.
Sexåringen skulle absolut skriva blockbokstäver, ja då blir det onekligen lite mer jobb men skam den som ger sig.
 
Detta måste vara det ultimata beviset på att vi har gett dem för mycket prylar tänker jag. När jag var barn skrev jag hur långa listor som helst. Men sen kom jag ihåg ett år. Det stod en sak på min önskelista.
 
1. IRON MAIDEN - Life after Death
 
Mamma grät, hon tyckte det var den hemskaste skiva hon sett i sitt liv och hon kunde inte FÖRSTÅ att jag inte kunde komma på något mer att skriva, det måste ju finnas hur många saker som helst som en trettonåring kan önska sig?! Okej'rå, jag skriver väl upp en sak till på önskelistan då sade jag och tyckte jag var snäll.
1. IRON MAIDEN - Life after Death
2. En ponny
 
Det här är vad jag fick. Genom ren utpressning. Så jag antar att jag nu är glad över mina barns ansträngningar, jag förstår dem lite mer. Men zombies och monster....? ;-)
 
 
Juno

Och när man har gjort det, vad gör man då?

Ibland är det svårt att leva som man tänker sig. När jag har tagit ut glädjen i förskott, vad gör jag då? Försöker att skapa nya energivågor och köra järnet. Och det har jag gjort. Problemet är bara att det fullkomligen slukar energi att skapa profiler på olika siter för att söka jobb. Hur bra det än är att ha sitt CV uppdaterat så känner jag mig nu efter två dagar och tio siter senare ungefär som de här stackars mandelmassafigurerna min dotter hade kämpat med och som jag sedan totalt hänsynslöst men inte alls med flit totalbrände.
 
 
Så nu letar jag efter något nytt att ta ut glädjen i förskott på, några förslag?
 
Juno

Ta alltid ut glädjen i förskott

Det är fullt med floskler i våra sociala medier. Vissa är mediokra. Vissa är bra. Den här hittade jag på LinkedIn. Den ska jag adoptera.

Ta alltid ut glädjen i förskott – det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan!!


Juno

Är unga mer jämställda än gamla?

Det var en gång en flicka som var ung och fattig. Hon ägde en mycket skraltig bil. När vintern kom tog hon fram domkraften och skiftade till vinterhjul. Det var ju inget snack om saken, man byter däck när man behöver.

Det var en gång en flicka som var medelålders och inte så fattig. Hon äger en hyfsad bil. När vintern kommer slänger hon in vinterhjulen och åker till verkstan och får dem bytta av grabbarna (aldrig tjejerna) som jobbar där.

Men just i år är den medelålders flickan trots allt en smula fattig så hon bestämmer sig för att behålla de trehundra kronorna själv istället för ge dem till däckbytargrabbarna. Maken hämtar domkraften, flickan lossar bultarna på första däcket. Sen lyder hon inte order tillräckligt bra så maken slänger på resten av däcken och schasar iväg flickan att dekorera altanen.

Flickan antar att hon nu är skyldig sin make tvåhundrasextiotvå kronor och femtio öre...

Juno

Tänder till salu!

Familjens sexåring tappar tänder på löpande band. Hon är medveten om att tandfen inte finns på riktigt men man ska ju lägga sin tand i ett glas med vatten på kvällen och sen har tandfen typ köpt den för en guldpeng. Storebror berättar tips som kan piffa upp det hela en aning. "En gång när jag gömde min tand under kudden hade den bytts ut mot en hel tjugolapp" berättar han för sin lillasyster som bestämmer sig för att också få en papperspeng.
 

Snälla tandfen, kan jag få en hundralapp?
 
Lillasyster lägger sin femte tappade tand i en den finaste lilla väskan hon har och tillsammans med tanden knölar hon ner små lappar hon har skrivit till tandfen. Man ska sikta mot trädtopparna =)
 
Juno

En lagom lång mammavinter

Vintern har inte riktigt kommit än. Det gör ingenting, mamman vet att barnen längtar efter vinter men för egen del tycker hon att den gärna får vänta till lucia i alla fall. Söndag förmiddag och Stortorpshallen har öppen istid för allmänheten och mamman har förberett sig för att ta med sig barnen och åka dit.
 
Det är ovant, det är stapplas och det ramlas och Länna sport kanske har slipat skridskorna dåligt för det verkar vara något fel på dem... de åker inte dit de ska ju!
 
 
Men alla hjälps åt, det blir en paus för justering av skridskor, extra snörning, gör en lite mindre storlek, det ska sitta hårt hårt på fötterna. Ett mål som man ha stöd av, eller en pingvin för all del. En pappa som visar hur man böjer på benen när man saxar och sen är det kul! Det tränas och busas och det är kompisar och det är kull och det är varm choklad och pepparkakor.
 
Efter en och en halv timme är det ändå skönt att sätta på sig skorna igen, alla är svettiga och trötta men glada - och titta vad som finns på vägen till bilen:
 
 
En snöhög!!! Och det går att göra jättestora snöbollar, tjoho!!!
 
Så. Perfekt. Två timmar vinter, precis lagom. Om det bara håller sig milt en vecka till åker mamman med glädje och tar en vinter till om en vecka!
 
Juno