Suragubbveckan

Linje 1, från Valhallavägen till Essingeöarna. Eftersom jag lämnade kontoret tio minuter sent ångade jag i vanlig ordning Karlavägen fram, bara för att få stå på Valhallavägen och vänta. Men sen skulle det vara smidigt, inga byten och bara sitta och vila på bussen i en tjugo minuter sådär. Hade jag sett framför mig. Men jag åker inte så ofta innerstadsbuss, särskilt inte i rusningstid och vet inte så mycket. Nu vet jag lite mer än önskat.

Bussen kryper enerverande sakta fram och på gatan är kaoset ett faktum. Bilar står på tvären över filerna, fotgängare springer kors och tvärs utan att se sig för och dessutom åker det runt lastbilar, fullproppade med vitklädda, uppklädda, skålande och skrålande ungdomar som vrålar något om studentens lyckliga dag.

Ja, inte är det min lyckliga dag i alla fall. Och just som skickar SMS efter SMS till K och klagar över mitt elände så hör jag chauffören teaterviska, eller muttra snarare:

-Jävla idiot, åt en bilist
-Men så gå då käring, åt en gumma
-Nej nu får du fan flytta dig, åt en annan bilist
-Åh, fyyyy faaaan, åt två studentbilar som lägger sig framför och kör långsammare än det är möjligt

Bussen tutar TUT. Och bussen tutar TUUUUT. Jag inser plötsligt att jag sitter här i en timme just idag bara medan surchauffören sitter här många timmar, varje dag. Gud vad jag har det bra. Skadeglädje är den enda sanna glädjen sägs det, vad vet jag, men plötsligt kommer det ett märkligt frustande ljud ur min strupe. Pppffff he he, pffr, ffrrp HE HE. Killen bredvid betraktar mig med orolig min och jag tittar tillbaka och frustar fram "pff, he he är han inte för SUR?"

Skrattar bäst som skrattar sist. Surgubben slängde av alla vid Fridhemsplan och vände sin buss för att komma ikapp i tidtabellen. Min tidtabell var han inte värst engagerad i. Så jag fick lydigt stå och vänta på nästa buss tillsammans med ungfär femtio andra sura gubbar och gummor. Det tog en timme och tjugo minuter från Östermalm till Essingen, vilket är helt absurt. Ab-surt.

Fast ska man ändå vara i surträsket kan man lika gärna ha sällskap. Jag kanske åker med honom en gång till bara för att få uppleva att jag inte är surast i världen.

Juno

Suratjejveckan

Idag hatade jag en gubbe med en glass. Själv stod jag vid hyllorna för avdelningen nyttigt frukostbröd. När jag klev in i kiosken sneglade jag lite på glassdisken men fnös åt mig själv och gick ståndaktigt vidare mot smörgåsarna. Fast jag hade svårt att fokusera för de små påsarna med ostkrokar flåsade mig i nacken. 

Suckande betalar jag för min smörgås med ost på grovt bröd när jag krockar med en gubbe som stoltserar med en glasstrut framför näsan på mig. Jag tar demonstrativt upp klockan och säger surt " tjugo i sju" och sedan muttrar jag avundsjukt något om "glass mitt i natten, var vänlig och ta bort den ur mitt ansikte annars äter jag upp den för dig".

Åh, den här skitveckan när man sväller upp två storlekar och bara kommer i ett endaste par byxor. Den här skitveckan när jättefinnen Orvar kommer på besök mitt i fejan och stannar hur länge som helst, helt oinbjuden. Den här skitveckan när man går med ständiga tvångstankar om glass, chips och coca cola.

Jädra gubbe, jag har gått och tänkt på den där glassen hela dagen. Jag hoppas du inte kommer i dina byxor imorgon.

Juno


Jag och mitt deoxyribonucleic acid

Hur ser man att två personer är släkt med varandra? Jamen precis. Deras deoxyribonucleic acid ser likadant ut. De liknar alltså varandra. Oftast tittar man då på personernas ansikten, har de lika ögon, mun, näsa? Min son och jag har aldrig varit särskilt lika varandra. Han har fått hälften av mina mörka färger, annars pappans ögonform, ögonbryn, kinder, mun och form på örsnibbarna.

Men en dag när han var en liten bebis sade min kompis Towe:

-Nu ser jag att han är din son, han har ju dina fötter!

Och mycket riktigt, där hängde han i sin sele och viftade med små korta fötter med spretiga tår. Stackars liten.

Det verkar som att sonen har ärvt utseende och beteende i samma kroppsdelar av samma person. Till exempel, hans örsnibbar är markerade precis som pappans och de kan båda vika/skrynkla ihop sina öron. Mina öron går inte att vika in mot kinden alls, efter bara tre millimeter gör det jätteont i brosket.

Far och son har likadana munnar och de kan också göra samma slags ljud med sina läppar. Riktiga brrrrum-säger-bilen-ljud och prrrrr-säger-hästen-ljud. Det har jag aldrig kunnat.

Och så det här med fötterna. Han har också skomakarstortå liksom jag, det vill säga en stortå som pekar rätt upp i himlen vilket innebär att han kommer få hål på ovansidan av skorna. Dessutom är den stor som en potatis! Och precis som jag föredrar han att vara barfota och gärna lite kall om fötterna. Alltid utanför täcket, annars kan han inte sova gott. Det kan väl inga normala människor?

Små, korta, breda, helst barfota. Ni har kanske sett våra fötter i Sagan om ringen? De var med som statister till en hobmamma och en hobunge.
image33

Juno


Hela natten...

...har gått, mammans väckarklocka ringer 05.30 och förvånat inser hon att hon måste sträcka sig efter den. Eftersom hon ligger mitt på sin egen kudde. Eftersom när hon vrider på huvudet inser att det är tomt mellan henne och pappan.

Yes!

Duktiga, älskade unge som håller vad han lovar.

Godmorgon.
Juno

Vad gör ni egentligen med vår son?!

Mamman och pappan har haft sin andra hotellhelg på två veckor. Det är en stor lyx. De har varit på en helt fantastisk bröllopsfest och dansat till klockan två. Mamman kan knappt minnas när hon sist ens var vaken till klockan två. Men vem vill åka hem och sova när det kryllar av trevliga människor och det spelas schlager för fulla muggar? Eller så länge det underbara, vackra brudparet fortfarande är kvar. Nä, man får passa på att frottera sig i deras sällskap när man har chansen resonerar mamman och stuffar vidare.

image32 
En tjuvtitt av det fantastiska brudparet (fast slipsen existerar inte längre, den såldes under kvällen och ligger nu utspridd i fyrtio-femtiotalet kavajfickor eller handväskor).


Medan mamman och pappan skålade och skrålade i Skåne så roade sig sonen i sin mosters sällskap. Han hade sett fram emot att spela fotboll med kusinerna och åka med till deras sommarstuga och mamman var inte för en sekund orolig för att det inte skulle gå bra men skickade för säkerhetsskull ett e-mail till sin syster med lite bra-ha information. Som att han kan ha svårt att somna och att om han vaknar på natten, kvart i tolv, kanske han klättrar upp och snurrar henne i håret, stjäl hennes kudde och varsamt puffar ut henne ur sängen.

På fredag kväll får mamman en SMS-rapport. Gullegrynet somnade utan problem. På lördag förmiddag får hon en ny SMS-rapport. Gullegrynet sov hela natten till klockan nio.

Mamman och pappan bara stirrar på varandra. Har syrran sålt Joar tror du? undrar mamman försiktigt. Ingen av dem känner igen beskrivningen av Gullegryn.

På väg upp igen på söndagen får pappan en muntlig tredje rapport. Gullegrynet har sovit hela natten igen. Han har legat vaken en halvtimme på morgonen och filosoferat för sig själv. När moster tittat ner på honom har han sagt:

-Hej, nu kan vi gå upp för nu är vi pigga

Vad händer med deras son när han är borta? Först en exemplarisk vecka hos farbror och sen en exemplarisk helg med moster. Däremellan en helt normal vecka med nattvandringar, hårsnurrningar och pissigt morgonhumör hemma med mamma och pappa.

Men hur härligt det än är med hotellhelger och hur tröttsamt det än är att varje morgon vakna utanför sängen, så har mamman saknat honom. Och även om han har lovat att sova hela natten i sin säng den här natten med så är hon skeptisk. Om hon skyndar sig i säng hinner hon sova en stund i fred innan den lilla nattvandraren kommer och drar henne i håret.

Godnatt.
Juno

Min söta mamma

Barnet lägger sina små händer på mammans kinder. Han tittar henne djupt i ögonen och säger:
-Min söta mamma

Nu är mamman glad resten av dagen.

Juno


Men dö då, mamma!

En dag sade 2,10-åringen  till mamman:
-Men DÖ då, mamma!

Mamman kände sig en anings perplex och undrade milt:
-Eh, men varför säger du så?

Barnet pekar demonstrativt med båda händerna, pekfingrarna utsträckta mot modern och sade:
-Jag har ju bangat dig!

Hoppet om världsfred är förbi.

Juno

Grov smörgås utan smör

Eftersom jag nu har ett kort på SATS så sköter det sig väl självt. Not. Man måste nämligen gå dit också. Fast den senaste tiden har det varit svårt att hinna dit. Det har varit svårt att hinna äta också, men en godisbit på eftermiddagen har varit absolut oumbärligt för att orka med. Ja, ni fattar. Men hallå, jag springer ju upp för trapporna till tåget varje morgon och jag springer ju genom hela centralen till tåget varje kväll.

Häromkvällen ställde jag på vågen, mest för att se hur illa det var. Jag kan berätta att jag var snabb som en vessla av igen. Förfärad stirrade jag på den, men tänkte sen att äsch, klockan är ju tio på kvällen, då är det väl ingen som väger sig heller.

Sedan vi kom hem i lördags har jag tränat lördag kväll, tränat söndag kväll, inte ätit en enda godisbit, bara fikat en enda gång och motstått varenda glass som har flirtat med mig. Och imorse mötte jag vågen igen. Det är en envis en, inte ett gram har den gett med sig trots att det är tidigt på morgonen, innan frukost. Och trots att jag står kvar, drar in magen, stampar hårt på den och svär en smula åt den så är den helt orubblig. Jävla skitvåg, den är antagligen sönder.

Nu måste jag prova klänningen som jag tänkt ha på C:s bröllop. Jag törs inte, jag törs inte... För nu vet jag att jag väger mer än förra gången jag klämde mig ner i den. Nu fick jag lite mer information än jag egentligen ville ha...

Igår såg jag något löp blixtra förbi, gå ner sex kilo på åtta veckor. Jag har fyra dagar på mig att gå ner typ fyra kilo. Men det var en utopi, två kilon och en rejäl korsett ska nog räcka. Därför blev det grov smörgås utan smör till frukost. Och så ska jag åka extra sent till tåget, så jag får springa lite snabbare upp för trapporna.

Juno


Precis som vanligt

I Dalarna har sonen visat upp sin mest älskvärda sida. Framför allt har han bara mammamammamamma gnällt en kort stund på väg mot sängen men sen somnat utan protest och sovit hela natten. Herregud, är det sant?! På morgonen har han vaknat och legat och filosoferat en stund för sig själv i sin säng. Men vaddå, har han inte kommit upp i er säng? undrar mamman med gapande mun? Nej, inte en enda gång, skryter K.

Nu när vi kommer hem ska du väl fortsätta att sova hela natten i din säng, säger mamman och pappan på väg hem från Vallentuna. Nä, jag ska sova mamma-pappa säng, kommer svaret blixtsnabbt. And so be it. Trampet av små fötter över hallsgolvet, barnet som krånglar sig ned mellan mamman och pappan, känslan av små fingrar som fastnar i fågelboet på mammans huvud. Snurra snurra dra dra. Barnet sover gott, mamman ligger och vrider sig.

På morgonen vaknar mamman av en bok i huvudet, hon minns inte längre om det är lilla spöket Laban eller Babar men hon vet att det lästes fyra böcker i sängen, plus de två deckare som mamman och pappan turades om att avsluta (för sen blir det väl aldrig av), innan barnet dreglade henne på ögat och ropade att han är hungrig och vill ha frukost. Eftersom de glömt att handla sjasas pappan iväg till ICA Maxi.

Nu sover pappan i nittiosängen medan barnet surar. Allt är precis som vanligt igen och mamman tänker förundrat att semestern redan känns som en avlägsen dröm.

Juno


Snart kommer Joar hem

Nej, inte ville vi lämna Paris bakom oss. Det är en fantastisk stad med massor att se och det bara kryllar av trevliga människor och goda ostar och rosa vin med bubblor i. Men hur det än är så vänder man hemåt en dag. Och när väskan väl är stängd, då vill jag hem så fort som möjligt. Då börjar jag (mer intensivt) tralla på Joarsången och det känns plötsligt inte alls sorgligt att återvända till Stockholm.

Dessutom har jag retat mig så på några saker...

- När vi kom ner på tisdagkvällen fick vi en lägenhet istället för ett hotellrum. Trevligt men det stod massa äcklig disk i diskhon. Efter tre dagar och tre påminnelser till hotellpersonalen stod det fortfarande massa disk i diskhon. Den står nog där än, för vi har inte rört den.


- Lägenheten hade Internet men vi hade naturligtvis inte någon dator med oss. Hotellets Internet kostade fem pengar för fyrtiofem minuter men det kortet var slut så jag betalade tolv pengar för etthundratjugo minuter. Tyvärr fungerade Internetuppkopplingen jättedåligt så med mig hem har jag nittio minuter.


Nu kommer Joar! Hej då!


Juno


Igar var det Christer flygares dag

Igar var det Kristi himmelfardsdagen. Da hade jag tankt skriva detta som William sex ar har sagt och som ar sa otroligt uttankt:

"Tank att Christer Fuglesang har fatt en helt egen dag!"

Juno


Marais marais, vad gor man med en onsdagmorgon?

Jo, man kan satta hundra spann, pa att staden finns dar ute an...

Det ar ett ganska gratt och regnigt Paris som moter oss. Men vi har installerat oss i en liten taklagenhet har i Marais. Vi inledde med en ol igarkvall bara for att, fast egentligen ville vi vara sova...Nu har vi atit fransk frukost med baguette och nagot slags giffel med choklad i. Yuschi. Det fick mig att tanka pa vara fikavanner pa Essingen, jag har nagon minnesbild av de mumsade sana nar vi var i Cannes...

Med detta ar alltsa inte Cannes, det ar Paris.
Nu ska har turistas, Louvren vantar.

Juno

Åttatusenfyrtio minuter

Åttatusenfyrtio minuter. Plus minus etthudraåttio. Det är så lång tid det är kvar tills mamman får träffa barnet igen.

Det är exakt trehundrasextio minuter sedan mamman skrev ett inlägg som av någon outgrundlig anledning inte publicerades. Då satt hon med djup hjärtvärk och tårarna strömmandes ned för kinderna, i en liten söt dalstuga och skrev. Då skulle hon om några minuter lämna sin son i den söta dalstugan för en vecka. Hej då älskling, vi ses snart igen. Tiden kommer gå så fort ska du se. Vem hon nu försökte trösta. Han var redan på väg hand i hand med sin faster för att se om åsnan stod i sin hage.

Det är för konstigt. De flesta mammor som hon känner är som mest vekhjärtade när deras bebisar är små. Den här mamman blir bara mer och mer vekhjärtad för varje år som går. Inte kom det några tårar första gången hon och pappan lämnade bort sonen som inte ens var året fyllda. Inte kom det några tårar när de förra året lämnade sin 1,10-åring och drog till Oslo över helgen.

Men nu bröt hon minsann ihop och grät i bilen på väg därifrån. Det var ju tur att det var pappan som satt vid ratten. Lite förundrad såg han på henne och sade att "Han kommer ha det jättebra och vi med". Jamen såklart han kommer ha, farbror Gunnar och faster Kerstin älskar honom och skämmer bort honom. Det är bara det att mamman som har drömt om att vara "bara Jenny" igen just nu mest av allt i hela världen vill vara "bara mamma".

Och det klart att hon ser fram emot romantikens mecka som lockar med hand-i-hand längs Seine (i regnet) och ett glas Chablis på en skum jazzbar.

Men ikväll, när hon går in i barnets rum och tittar på hans tomma säng, tänker mamman att åttatusenfyrtio minuter är en evighet.

Juno

Taggtrådstängsel

Vi hade pratat om att sätta lite bambu som insynsskydd, eller kanske en låg spireahäck. Men nu läste jag att två förbannade människor försökte ta med sig ett treårigt barn från lekplatsen i Jordbro. Haninge är vår grannkommun, de där galna personerna kan röra sig över gränsen mot Huddinge kommun på en halvtimme.

Fan, hur kan folk? Bara tanken på att någon skulle komma och TA min son får mig att &%&/¤#/()##(¤)=%&. Ungefär så. Skiträdd helt enkelt. Och arg. Det får nog bli ett taggtrådstängsel istället.

Juno

Heja heja Hammarby

I söndags var vi på Hammarby IP och såg Bajen spela på hemmaplan. Det var Bajen verses Bajen, fem ivriga sexåringar på varje lag. Vår Anton stod i mål under första perioden och vi var så stolta att han höll nollan. Nummer fem, åtta och elva var rejält framåt och bidrog till att han fick det lugnt och skönt.

Att titta på femmannalag är ganska avkopplande. Man kan lugnt luta sig tillbaka och enkelt följa bollen, den är i allmänhet i mitten av klungan av båda lagen. Klungan rör sig från sida till sida av planen men ibland är det någon som trixar till lite, får ut bollen ur klungan och sätter fart mot mål. Då går det faktiskt med en imponerande fart.

Efteråt, när vårat Bajen hade vunnit med fem mål mot ett gick alla spelarna och gjorde små high fives med varandra. Hej och tack för en god match. Vinnarlaget ställde upp och gjorde vågen mot sin trogna publik.

Matchbästa: Spelare till domaren "Jag förstår inte vad du säger, kan du bara skånska?"

image31 Killarna kör så det ryker. Vår Anton till vänster
Juno

jag ska bli lång och basketproffs

äntligen har vi köpt en vertikalskärare. visst är det ett fint ord, jag kan säga vertikalskärare. jag har väntat en hel vecka på att pappa ska handla en, men sen var det tråkigt för den såg ut precis som våran gräsklippare. nu har vi två.

min kusin anton bor här ända till på måndag. han spelar fotboll i hammarby. vi spelade fotboll på gräset medan pappa körde vertikalskäraren och mamma grävde en grop. det skulle bli tre gropar och i varje grop en liten buske. men efter en grop och en buske tyckte mamma det var bättre av gräva lite i gräset och flytta på det. ibland gör mamma så konstiga saker. men när hon hade flyttat på två grästuvor tyckte hon det var bättre att byta av pappa.

pappa var färdig redan, han hade bara lite kvar av att kratta gräs till en hög. mamma var snäll och frågade om pappa ville ha hjälp. det ville pappa. och när mamma krattade sista högen med gräs grävde pappa två gropar och satte två buskar i.

i gräset ligger det stenar. det är inte bra. en sten flög in i vertikalskäraren och sen ut igen genom en plastlucka som var stängd. pappa lagade vertikalskäraren med tejp som ser ut som silver. mamma plockade stenar i en hink.

när jag blir stor vill jag spela fotboll i hammarby som anton. men mamma säger att jag måste bli lång och spela basket. då kan jag träna på asfalten hon ska lägga runt hela huset.

joar

Skillnaden mellan 1987 och 2007 är hårfin

När jag var en liten flicka, drömde jag som så många andra små flickor, om att ha blont lockigt hår. Så i tonåren började jag försöka göra något åt saken. Det resulterade i färgning (av kompis hemma). Kan knallorange morotsfärg kallas blont? Inte med bästa vilja i världen. Kanske lite lockar då? Rulla rulla, krulla krulla (av kompis mamma hemma). Jag åkte på tågluff 1985 och såg ut som en labrador i huvudet. Med pigmentfel. Jag genomlevde hela gymnasiet med typiska Joey Tempest wanna be lockar.

Mitt hår har stått ut med det mesta. När jag själv inte stod ut gömde jag allting i en hatt. Har jag berättat att jag samlade på hattar? Jag tror att det var behovet som skapade intresset och förkärleken till att bära hatt. Morotsfärg, labradorkrullar, för kort lugg, sned lugg, bögfläta, hockeyfrilla, fly -you name it, I tried it. Man kan kalla mig modig eller dum, det är valfritt. Ni kan kommentera nedan om ni känner behov av att uttrycka er.

Hur som helst. Tjugo år senare hände alltså det här:
Hairdesign Men eller hur. Jag är ett penntroll och jag vågar inte ens titta.

Dagen efter var det möhippa för C. Greasetema, pretty in pink. Åttital så det skriker om det. Här passar jag verkligen in. Jag har nog bara överlevt mig själv. B, min frisör säger att det tar en vecka innan jag gillar det. Min man är positiv i alla fall. Citat: Jag tycker det ser lite kul ut
 
Krullar Jag är ett penntroll.

Juno