Snart kommer man och son

"När kommer mamma hem?" var bland det första sonen sade till pappan när han vaknade igår
"Men vi ska ju åka ned till mamma innan hon kommer hem"
"Jaaa hurraaaaaa..... jag saknar mamma...... ska vi åka nu ?"
"Nej men om några dagar så åker vi"
"Jaaaaa hurrraaaaa"

Och här på andra sidan jorden sitter mamman och kan inte annat än att hålla med. Om en vecka kommer de. Jaaaa hurrraaa!

Juno

Det är fleecetröja på

Ju kallare ju finare. Kan det vara så? På hotellet är det fullt blås med AC och på kongresscentret är det mer än fullt blås. Vi har haft det så kallt att fingrarna blir blå. Imorse hade jag en t-shirt, en fleecetröja och en stickad kofta på mig. Svårt att tro att man är i Thailand.

På lunchen har de dukat ett bord ute åt oss frusna nordbor. Så fort maten har slunkit ner i magarna så flyttar alla ut i solen. På en rad står våra röda stolar där vi sitter och vänder våra bleka ansikten mot solen. Ser rätt så festligt ut kan jag tänka för personalen står innanför glasrutan och skrattar åt oss.

Juno


Det kom ett brev

Ett anonymt brev i vår brevlåda, adresserat till mig personligen. Både kuvert och brev utskrivet på dator och postat med frimärke. Från en granne. Då har man gjort sig hyfsat mycket besvär med att inte avslöja vem man är.

Ämnet var att jag är en miljöbov som ofta låter min bil stå på tomgång åtta till tio minuter på morgonen och att jag borde investera i en motorvärmare. Poängen är solklar, jag håller jättemed. Och jag har en motorvärmare som jag använde hela förra vintern. I år har det varit lite rörigt på vår uppfart och i och med det har jag inte använt den som jag borde. Å andra sidan har det inte varit så värst många morgnar som man behövt skrapa rutan i år.

Och jag vill opponera mig mot två saker:
1. Åtta till tio minuter. Om den har stått så länge så har det varit någon enstaka gång, inte ofta.
2. Stå för era åsikter!

Avsändaren är en granne (vi är nio hus på vår gata), brevet är adresserat till mig och inte till maken som står skriven på bilen, det är från någon som är vaken att klocka mig någon gång mellan sex och halv sju. Av naturliga skäl så faller några grannar bort från listan över tänkbara avsändare. Hm.

Svar till en granne: Det är kloka åsikter, jag blir inte sur över att ni tycker jag gör fel. Men jag tänker inte försvara mitt beteende till någon som inte kan stå för sina åsikter och vågar framföra dem under eget namn. Vill ni ha en förklaring eller en ursäkt, ring på dörren. Ni vet var jag bor.

Juno

Hellre brun och fet än blek och fet

Jag har blivit lite fetare än sist. Nu står jag här och provar vilka kläder som jag kan ha med till Thailand och inget passar. På något vis är det rätt okej att vara lite småfet på vintern för då kan man gömma sig i stora kläder och sjalar men på sommaren syns varenda valk genom de tunna sommarkläderna. Och i Thailand är det sommar nu.

Men okej, jag ska inte klaga. Medan jag jobbar kommer jag inte ha tid att oja mig över en valk hit eller dit och sen när det är äntligen är dags för tre veckors strand så, vem kommer då att bry sig? Kanske jag lite grann men antagligen inte min man som kommer ligga och svälla bredvid mig och inte min son för han tycker det är skoj att leka hela havet stormar med min mage.

Och som min kloka syster sa en gång: Hellre brun och fet än blek och fet.

Juno


Kvartsamtal - ett föräldrarego

Vi har varit på utvecklingssamtal på dagis. De här samtalen är underbar Lisa för själen. Först pratar dagispedagogen om hur de arbetar och vad som är vikten i verksamheten. Då sitter föräldrarna och nickar och tycker att allt låter bra. Perfekt att ha barnet alla dessa timmar varje vardag där de har tålamod med att han inte tar sig från punkt A till punkt B utan att passera punkt D, E, F på vägen, där de leker, läser, pysslar och pusslar med honom.

Sen berättar dagispedagogen, det är barnets fröken alltså, om hur de uppfattar barnet, jo han är snäll och han har en stark integritet, han är artig, kan klä på sig själv, kan ta mat själv, är jätteduktig på att pussla och så vidare. Nu sitter föräldrarna bara och myser och håller med, jaaa, visst är han extra duktig på ditt och datt, och jaaaa, så charmant liten kille, mmmmmm.

Sen åker vi hem och pussar och kramar på vår fantastiska kille och bråkar ingenting på hela kvällen. Mys.

Juno

Från punkt A till punkt B

Treåringen är dålig på att ta sig från punkt A till punkt B. På vägen till jackan hittade han en rolig bil eller en bok eller någon annans jacka. Han lullar gärna omkring och drömmer och drönar. Det kan ju driva vilken mamma som helst till vansinne.

Mamman tänker att han kanske har något fel på sitt korttidsminne. Sen undrar hon om hon inte vet någon annan som har problem med sitt korttidsminne. Någon som är henne väldigt nära som glömmer vad hon skulle göra på vägen till kylskåpet eftersom hon på vägen hittade en lapp, eller ett kvitto, eller en bok. Inte alls för att hon drömmer och drönar, nä nä, många bollar i luften tror hon att det heter...

I alla fall, medan hon slog sig ned vid makens dator, på vägen till blogg.se hann hon passera både gmail.com och facebook.com för att sedan inte längre minnas vad det var hon hade tänkt blogga om.

Sonen har ärvt hennes hobfötter med skomakarstortår. Han har visst även ärvt hennes förmåga att totalt glömma bort varför han är på väg till punkt B. Stackars barn. Mamman hoppas att han ska glömma bort att han är på väg till hennes säng i natt och helt enkelt vända om till sin egen säng, eller åtminstonde lägga sig på mjuka mattan som är på ungefär halva vägen.

Juno


Somliga gör vad som helst

En gammal gubbe sitter på en bänk. Svisch bara så stegar snyggaste bruden i byn fram och slaskar runt med sin tunga i hans tandlösa gap. Varför? För att somliga gör vad som helst för att bli rökfria.

Ett par sitter i lugn och ro och äter middag på en restaurang. Svopp, en medelålders tant stolpar fram, lyfter upp klänningen och fladdrar med tuttarna. Varför? För att somliga gör vad som helst för att bli rökfria.

Men varför? Jag blir snarare äcklad än sugen på tuggumi, det är nästan så att man måste ut och tigga till sig en Camel Light för att lugna ner sig.

Juno

Luxury Spa - det är lyxigt

En body scrub med kamomill och en ansiktsbehandling med mask och rosvatten. Jag och T bestämde oss för att unna oss en lyxdag med Spa och lunch inne i gamla stan. Vi hamnade på Luxury Spa som ligger i anslutning till Reisen hotel.

Och det är lyxigt. Att bara få ligga på en bänk i 40 minuter och bli ompysslad. Sen kommer man ut len och rödflammig, äter ett äpple, bastar lite och tar en promenad längs Österlånggatan på jakt efter mat. Så fördriver jag utan problem en halv dag inne i stan och nu sitter jag hemma i mörkret och känner mig lagom avslappnad medan jag väntar på att man och barn ska vakna ur sin eftermiddagslur.

Gud, tänker jag, varför gör jag inte sån't här lite oftare? Sen tittar jag ner i plånboken och kommer på varför. Det kostar mycket pengar. Men en gång om året, när det är slaskigt och mörkt och man är som tröttast. Jo, då är det värt varenda krona!

Juno

surf's up - blixten mc queen är bättre

jag har varit på bio. min första riktiga bio med mamma, pappa och sara. vi såg en film som är jätteny och heter surf's up. det var sådär bara.

först var det massa pingviner på et kallt ställe där det var is och snö. sen var det några pinviner och en tupp på ett varmt ställe där var strand och palmer. och så var den stora pinvinen dum men sen dog nästan den lilla pingvinen och då kom han till en annan pingvin och sen kunde kan surfa men han vann inte tävlingen i alla fall.

ungefär som blixten mc queen som inte heller vann men ändå var bäst. fast blixen är bättre än pingvinen, jag tyckte inte det var jättekul med bio. och nästa gång får inte mamma följa med för hon köper inte popcorn. men om mamma inte följer med kan jag inte sitta i hennes knä.

- mamma om du lovar att köpa popcorn nästa gång kan du få följa med på bio igen.

joar

jag vill inte åka till thailand

- mamma gör det ont att ta spruta?
- jag vet inte älskling, kanske lite ont men det går nog över fort. du får fråga doktorn när vi kommer dit
- okej. mamma var tar man sprutan?
- hm, jag vet inte det heller, du får fråga doktorn det med

--------------------------------------------------------

- hej jag heter annika och ska ge dig en spruta med vaccin
- joar
- joar ja, ska du åka på semester joar?
- thailand
- vad roligt! då får du ta av dig tröjan och sitta i din mammas knä
- ska du ta sprutan i armen? gör det ont att ta spruta?
- lite ont kommer det att göra men bara en pytteliten stund
---
- nä, jag vill inte åka till thailand

-------------------------------------------------------

- mamma var jag jätteduktig?
- du var jätteduktig joar, jag är stolt över dig min modiga kille
- mamma är pappa stolt över mej?
- ja det tror jag, du får visa honom ditt plåster när du kommer hem
---
- är det imorgon vi ska åka till thailand?

joar

Mörkret i tunneln tar aldrig slut

Torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag. Så många dagar har jag legat däckat med årets förkylning. Nu får det räcka, jag vill inte vara en liten ynkboll längre!

Juno

idag ska vi äta kladdkaka

det är farsdag idag. pappa fyller inte år men vi ska fira alla pappor i alla fall. mamma har varit sjuk, mamma är sjuk så jag har inte köpt någon present till pappa. men igår bakade mamma och jag en kladdkaka. jag fick hjälpa till att ha i ägg, socker och all chokladen (och jag åt bara en pytte, pytteliten bit). mitt favoritredskap är slickepotten, den heter så för att när allt är hoprört till en smet så får man slicka på den. mmmmm, jag tror det blir en jättegod chokladkaka!

fast innan vi får fika så ska vi plantera buskar för det blir inte varmare än så här säger pappa. det är skitkallt säger mamma. men mamma behöver inte plantera buskar för hon är sjuk. hon orkar bara lägga pussel, snyta sig och sova. och så kan vi fira att mammas och min blogg har fyllt ett år igår. men allra allra först ska pappa och jag titta på traktorer på blocket. de är jättefina och jag vill köpa allihopa.

joar


Green Wing - Brittisk humor när den är som bäst

image37

Det sägs att Green Wing har blivit en succé i England. Och i ett litet hus i Länna. Denna underbara serie, inspelad i äkta sjukhusmiljö handlar ingenting om patienterna och är egentligen inte en sjukhusserie. Snarare en sjuk serie. Som Victoria Pile, skapare av serien uttryckte det "Patienterna är bara ivägen och Dr Statham skulle skrämma livet ur dem".

Men för att förstå det roliga med uttalandet måste man faktiskt titta på serien. Alltså, det är lite som MASH, fast ändå helt och hållet sin egen serie. Det underbara är att det faktiskt inte finns en enda sund karaktär i hela serien, och när dessa allvarligt rubbade personer möts i diverse intriger blir det bara för mycket. Och på något vis är det så för mycket att det blir brittisk humor när den är på sin absoluta topp.

 
Dr Statham verses Dr McCartney.

 
Dr Statham calling Joanna Claw -and colleagues.

Det går inte att beskriva, inte i några futtiga ord, inte med ett par futtiga små klipp. Jag kan bara säga det igen. Ta er tid att se serien, det är så uppfriskande att få sitta en stund, skratta, skämmas lite lagom och sakta inse att hur sjuka saker man än har gjort i sitt liv så är man ändå en av de normalaste personerna på den här planeten.

Juno

Vilken är din favoritchoklad?

Det är precis innan maten. Väntar på att maken ska komma hem med hämtmat från Sushihaket. Under tiden drömmer jag om choklad.

Mörk Droste - Marabou Helnöt - Kladdkaka med hallonsås - Chokladmousse med mandarin - Små lila chokladkulor med en rostad hasselnöt i, såna man köper på taxfreen - Kalaspuffar - Varm choklad med vispgrädde och rom - Trillingnöten i Presentchokladen ...

Gud vilken fin uppfinning chokladbönan är!

Juno


Hur kan det finnas så mycket hat?

Två män blir överkörda på Stureplan och dör. En sextonåring blir ihjälsparkad av andra sextonåringar.  En vakt på Café Opera sparkar en gäst i huvudet. En pappa som på fyllan penetrerar sin åttaåriga son i baken och frias från våldtäkt. Listan kan göras oändlig.

Och nu har en artonårig Hitleranhängare skjutit ihjäl sig själv och åtta andra människor på en skola i Finland. Man tror att det som hände i Virginia i våras skulle ha inspirerat honom, det finns så många likheter. Jag läser tidningen på morgonen och jag gråter, av vanmakt, av rädsla och av sorg. Vem ska inspireras av den här killen? När ska det hända nästa gång? Var ska det hända nästa gång?

Debatter pågår om våldet verkligen har ökat med åren? Det kanske är som det alltid har varit fast nu anmäls fler saker? Och vi är inte säkra på att våldet har blivit råare heller. Men om några ungdomar, som är nästintill barn, i omgångar misshandlar, hotar och sedan mördar en handikappad man och filmar när han ber om nåd utan att avbryta sina handlingar. Är inte det rått nog för oss?

Spelar det någon roll om det var lika illa förr? Nej, det är nu det är förjävligt. Och det är nu det måste vara nog. Var och en börjar hos sig själv, själv ska jag ska slänga varenda pinne som det kan bangas med i det här huset.

Juno

Faktiskt sexton eller bara sexton

Är man för ung för att sitta i häkte om man är sexton år? Ja, det kan man tycka. Fast är man inte för ung för att slå ihjäl någon när man är sexton år då? Det borde man tycka.

Juno


Sliding doors

Imorse missade jag tåget med trettio sekunder. Tåget en kvart senare var såklart försenat. I och med att tåget en kvart senare var två minuter sent så missade jag bussen också.

När jag åkte hem så missade jag tunnelbanan med trettio sekunder. När nästa tunnelbana kom så stod det så klart på perrongen flera minuter och väntade in ett tåg framför som inte gav sig iväg som det skulle.

Och stressad som jag var kastade jag mig av och upp för rulltrappan, bara för att inse precis när dörrarna gick igen att jag ångat av en hållplats för tidigt.

Inte min tågdag helt enkelt.

Juno

www.äppelkräm.nu

Jag har fått ett nytt behov. Av äppelkräm. För något år sedan hade Coop en fantastisk äppelkräm med äppelbitar och kanel. Mmmmmm. Men den verkar ha försvunnit. Så nu scannar jag varenda affär efter en hygglig ersättare men det finns ta mig fan bara aprikos, hallon och jordgubb.

Ekströms jordgubb smakar ingenting, framför allt inte jordgubb. Jag testade någon annan fruktkräm men den var sådär, nu står en Willy hallonkräm på tur. Den som hittar en god äppelkräm kan väl höra av sig å det snaraste.

Mamma förstod inte varför jag ska leta i affären när jag kan koka egen kräm. Hm. Tänka tänka. Den som känner för att komma ut i förorten en kväll och koka äppelkräm åt mig kan väl höra av sig å det snaraste.

Juno

Skitiga brallan

Oj hoppsan, sade hon när satte sig med sin tekopp. Nu ser jag att det är bruna fläckar på hela mina jeans. Hm...just det rostfläckar från i helgen. När man trött och disträ klär på sig i mörkret kan man råka gå till jobbet i skitiga trädgårdsarbetarbrallorna. Vilken tur att jag har tvättat håret, tänker hon och sätter tänderna i en macka.

Juno

integritet

nu kommer mamma och hämtar mig. elliot ropar att jag ska springa och det är roligt att bli jagad men mamma tycker inte det är roligt att jaga oss. nej, jag vill inte springa idag, jag vill gå till mamma.

mamma kramar mig, mamma kramar elliot. och så säger hon att hon blir glad när vi kommer och kramas istället för att springa.

men elliot vill springa mer.
- kom joar så springer vi, ropar han
jag tänker en liten stund.
- nej, jag vill inte springa, du får springa själv, svarar jag

----------
ett barn pekar med en bandyklubba på mamman och ropar:
- jag ska döda dig!
det egna barnet går fram till det andra barnet med händerna i sidorna och säger strängt:
- nej. du får inte panga på min mamma.

----------

mamma säger att jag har en stark i-n-t-e-g-r-i-t-e-t. jag hoppas det inte är något farligt.

joar

Barnkär Husfru sökes!

För länge sedan lade jag upp mitt CV på lite olika jobbsiter. Ibland dimper det ner något erbjudande där de har matchat CV mot annons. Då står det "Baserat på de uppgifter som du registrerat om dig själv..."

Barnkär Husfru sökes!
bla bla..."Du bör gärna vara i 50+ åldern" bla bla... "I arbetet ingår även bredare hushållstjänster inom hemmet (tvätt, strykning, lättare städning, matinköp samt matlagning)." bla bla... "du måste kunna jobba kvällar, ibland med övernattning" bla bla...

Det är nog bäst att jag går in och ser över mitt CV, för jag har inga minnen av att skrivit saker som rimligtvis kan få mig att passa in på den här profilen.

Juno