Beslutsångest eller bara ångest?

Jag har beslutsångest. Min ångest handlar i stort sett om vad jag ska välja att ha ångest över. Ska jag ha ångest över all tid som jag måste ta ut och som jag inte kommer hinna ta ut? Eller ska jag ha ångest över allt som jag borde göra och som jag inte hinner göra om jag ska ta ut tid?

Alltså går jag här och packar för att åka till landet över nyår och ha trevligt med vännerna samtidigt som jag odlar lite ångest över att jag är så lat och jobbar så lite på mina lediga dagar....

Juno

Surt sa räven

Det finns en person som fått en iPad i julklapp från sitt företag. Det finns en annan som fått en tändsticksask med fint fodral. Personen som fått en tändsticksask säger som räven; jag vill ändå inte ha några rönnbär, de är sura.

Juno

Ovanliga djur

Vi var på Naturhistoriska museet. På vägen från parkeringen blir vi ompromenerade av en annan familj som också är på väg dit. Vi hör hur de pratar om sina förväntningar på besöket. Pappan deklarerar att han tycker det ska bli mest spännande att se hur stor en T-Rex var. De kommer överens om det är jättestort. Sen frågar pappan vad barnen mest att av vill se för djur där. Efter en stunds tystnad svarar den ena pojken:

- En Pokémon!

Jag hoppas han inte blev allt för besviken.

Juno

Strunt samma

Det är julafton. Familjen har ätit tomtegröt och julskinka precis som sig bör. Barnen har öppnat varsin julklapp och till deras enorma förtret så måste de nu vänta i superdupermånga timmar innan de får öppna resten. Julkalendern slutade tack och lov lyckligt, pappan är iväg för att köpa en gran om det fortfarande finns några kvar. Sexåringen ska hjälpa till att skriva korten och under tiden passar han på att klämma på paketen som det står hans namn på. Mamman ska klistra ihop det fina pepparkakshuset.

Det ser ut som hej kom och hjälp mig i hela huset men det gör ingenting. I år har mamman kastat all julstress i soptunnan, vad spelar det för roll om man klär granen den tjugotredje, tjugofjärde eller ens tjugosjunde december? Vem ska beklaga sig över att det är ostädat i huset när julen ska firas hos syrran? Precis. Ingen. Hurra!

Juno

Samsung Galaxy S

För ganska exakt ett år sedan fick jag en ny mobil av min man. Igår, inte i julklapp utan bara ändå, fick jag en ny mobil av min man. Så nu pensionerar jag min fina Samsung Jet 8000 till fördel för min ännu finare Samsung Galaxy S. Jag har redan laddat hem några viktiga gratisappar; Tetris och Mahjong =)

Juno

Tur i oturen

Jag har låst in min bilnyckel. I min bil. Det känns helt overkligt korkat. Men så är det i alla fall, och det tar dessutom en liten stund av letande i fickorna efter nyckeln innan jag fattar att jag faktiskt lagt den i bakluckan och sen drämt igen den samma.

Misstroget stirrar jag in på min väska som ligger i bilen, innehållande mina jobbanteckningar och mina frukostmackor. Och jag ägnar en kort sekund åt att fundera över innehållet i min skalle men vad hjälper det? Jag får vara glad för att jag har mitt passerkort i fickan och att jag inte tog hem min dator igår. Och så får jag ju chansen att träffa min man en extra sekund när han kommer med reservnyckeln, det är ju positivt!

Juno


En ond föraning

Vi skulle handla lite mat. Jag trodde jag var smart som åkte kvart över nio en måndagkväll, för då skulle det i alla fall vara tomt på ICA Maxi. Fel fel fel fel. Det var fullt. Redan på parkeringen blev jag varse detta och inne i affären sen så slogs folk i vanlig ordning om sillen.

Ja. Så kanske det är dagarna innan jul. Trängsel i varenda affär, oavsett tid. Det ger mig en föraning om hur det kommer att bli när jag påbörjar min julklappshandel i morgon. Bäst jag börjar ladda för årets mest makabra händelse redan nu.

Juno

Kaffeböna

I köket står det två kaffemaskiner. Den ena har gott kaffe. Dit går jag och hämtar mitt kaffe. Medan jag väntar tar jag en choklad/kaffeböna som servicekillen ställt dit i en liten skål. Sedan tar jag min kaffekopp och går till kylen vid den andra maskinen. Där hämtar jag mjölk till kaffet. Och tar en choklad/kaffeböna som servicekillen ställt dit i en liten skål. Undrar om jag ska ursäkta mig upp på plan 6 också...

Juno

Statistik freak

Gjorde ett litet test på facebook. Vilka är mina favoritord? Baserat på de ord jag använder mest frekvent i mina statusinlägg. Jag tycker faktiskt de säger endel om mig. Jag har alltid massa måsten som jag bara kanske tänker göra. Min svenska är sisådär. Jag tänker ofta på jobbet och ibland på barnen, om jag får lite tid över. Sorgligt.

1. Måste
2. Kanske
3. Mej
4. Jobba
5. Barnen
6. Tid

Juno

Hejsan hoppsan

Tvååringen sjunger för full hals "Hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad".


Jag vet inte det ja.

Juno

Familjens lilla smickrare

Om den lilla tjejen är en galenpanna så är den stora killen, han som redan är sex år, en tänkare. Just nu är han väldigt intresserad av att skriva och läsa. Idag skriver han i min kalender: FIN JENNY DEN SNELASDE I HLA UNIVEHHUM. Och så för att förtydliga det hela så konstaterar han att nu kan jag minnas den här dagen alltid. Och varje gång jag vill bli glad så kan jag titta på hans text och minnas att jag ska vara glad.

Ja, fina ungen. Det kan jag verkligen!

Juno

Familjens lilla jordgubbe

När jag kom hem idag möttes jag av min tvååriga dotter.

- Hej Elsa, varför har du ett par badbyxor på huvudet?

Hon pekar sig själv på magen där hon har en rosa och ljusgrön jordgubbe. Hon pekar sig på huvudet och svarar:

- Elsa är jordbär

Ja men varför inte? Knasunge.Juno


Huset som Gud glömde

Eller snarare området som Kommunen glömde. Sedan snön fallit som tokig hela dagen igår och hela natten så har det plogats inne i Länna noll gånger. Bil ett tar sats och plöjer upp nästan meterhöga vallar mitt i korsningarna. Bil två tar dubbel sats och bumpar tvärsöver snövallarna medan bil tre och fyra och fem fastnar.

Jag ringer kommunen men får inte helt oväntat upptaget ton. Hoppas det är mina grannar som ringer före mig och inte någon från Segeltorp eller något annat avlägset hörn av kommunen, för om de plogar där hjälper det inte mig ett smack. Blö.

Juno

Inte så jätteäckligt

Jag hade med mig grannbarnen hem idag och det visade sig att middagsfrågan var av högsta vikt. Spagetti och köttfärssås lät väl bra men den snart fyraåriga flickan ger instruktioner:

- Jag tycker inte om lök men om du gör den så liten att jag inte känner den så kan jag äta den ändå

Jag hackar löken i mikroskopiska bitar, jag finriver en morot och pressar en vitlök. Inga konstiga champinjoner, inga bönor, inga andra underliga grönsaker - en slatt grädde bara och sen är det dags att äta. Den sexåriga pojken tittar misstänksamt ner i stekpannan. "Vad är det där du har i?"

Efter ett smakprov kommer så betyget:

- Du gör inte lika god köttfärssås som min mamma, men den är inte så jätteäcklig

Jag är nöjd.

Juno


När jag blir stor...

Sexåringen frågar sin kompis, som också är sex år, vad han ska bli när han blir stor. Kompisen tänker en liten stund och konstaterar sedan:

- Jag har inte tänkt så mycket på det, det får nog kommunen bestämma.

Juno


Världsklass, absolut världsklass

Magnus och Brasse var i studion hos Gry Forsell för ett par morgnar sedan. De två parhästarna närmar sig sjuttio år nu och jag fick tydliga flashbacks från min barndom. Här är det inget snack om några förstörda generationer inte. Fem myror är fler än fyra elefanter fungerade för mig och de fungerar för mina barn trettiosju år senare.

Och den här, den berömda Svordomsvisan från Varning för barn! tre år senare, den är helt enkelt världsklass. Den saknar lite bild i början men vänta ut det, det är så värt det. Höj volymen, dröm dig tillbaka och sjung med för fan, ge dig själv en riktigt jävla bra start på dagen!Din satan
satan
du din satans, helvetes jävla skit!
(Din jävla skit)

Bonnlurk, läbbiga skurk, ynkliga parasit.
Pottsork, snuskiga stork, din ruttna rot är full av kork.
Avskum, spattig och krum, du är så jävla dum.
Ditt usla gam, din slemmige torsk, förnicklade pappskalle, skunk.

Förbanne mig!

Lägg ägg, slibbiga drägg, skitstövel och bandit.
Slashas, ditt vidriga as, piss och pest och senapsgas.
Sopprot, helidiot, fan vad du bär emot.
Din sabla bock, ditt feta arsel, våga dig aldrig mer hit!

Attans skitstropp!
Hör du din sa-ha-hatan
sa-ha-hatans

Helvete
Helvete
Helvete

Helvetes
Helvetes
Helvetes jävla skiiiiiiit!

Juno


Skam den som ger sig

Jag har köpt ett nytt träningskort. Igen. Man kan undra varför när min statistisk de senaste två åren är usel. Skitdyrt var det dessutom, men jag gnällde till mig en väska vilket min man är mäkta stolt över att jag klarade, så något gott har det redan gett.

Och fast jag inte riktigt hade tid just idag så har jag redan varit och tränat ett litet minipass, bara för att visa att den här gången ska jag under niohundra spänn per gång eller vad det nu gick på sist. Så nu måste jag bli så där geekig, bara snacka träning och käka morötter hela dagarna. Mohahah.

Juno


Förbluffad

Min granne vill köpa en gris. Det visar sig att grisen är en slags burk som hon ska ha sin julskinka i, Tupperware om jag inte minns fel. Ha ha, det är ju helt underbart! Jag följer via facebook hur hon budar på sin gris för dryga trehundra kronor. Nu är ju jag ingen Tupperwaretjej så av helt naturliga skäl hade jag ingen aning om att man ska ha sin skinka i en speciell julskinkaplastburk. Min spontana reaktion är att hon måste vara knasig, vem vill köpa en begagnad plastburk för trehundra spänn?

Inte bara min kära granne förstår jag genast när jag gör min miniresearch på Internet. Tradera, Shoppaloss, Fyndtorget...bud på denna burk för hundrasjuttio kronor, trehundra kronor, fyrahundra kronor. Jaha, i så fall är ju trehundra plötsligt ett väldigt bra pris. Särskilt om alla har en. Jag är helt förbluffad. Men nu måste jag fråga, detta kräver en kommentar: Har du en Tupperwaregris hemma?

Juno

Ja men okej då

Jag brukade avsky julen, ja alltså efter att jag var barn och älskade den, men sen lärde jag mig ignorera den och så kom syskonbarnen och då blev det ju lite mening med själva julafton igen, trots allt, och så står jag här med två egna kottar som hänger mig om benen och kämpar med att skriva egna önskelistor eller bara sjunger "hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad" högt och falskt. Och det är ju lite roligt trots allt.

All julångest försvinner naturligtvis inte bara för att man kan kalla sig mamma och jag har svurit över alla präktiga människor som bakar allt själva, eller som tar en dag ledigt från jobbet i oktober för att handla alla sina julklappar i god tid. Jag har försökt att ignorera alla julskivor som släpps och flytt till varmare trakter för att slippa köpa gran.

Men. I år har jag bakat pepparkakor, och lillan har degat med stor inlevelse medan storebror dekorerar (det köpta byggsatspepparkakshuset) med rosa och lila strössel och fixat adventsljusstaken. Barnen ser fram emot julafton hos moster och kusinerna och fler julklappar än de kan räkna. Det är väl ett ålderstecken men jag tänker att varför inte? Låt skiten bli mysig i år.Juno


Godisgrisen säger

Det lilla barnet är sugen på pepparkaka, och hon bryr sig inte ett smack om att det är mitt i veckan. Hon deklarar att "Jag vill ha en pippikaka" (pepparkaka ur Pippiburken) varpå mamman svarar att det kan bli en pepparkaka till efterrätt men först ska det ätas mat.

Som svar på detta sätter sig det lilla barnet till rätta på sin matstol och väntar. Men maten är inte riktigt klar än, så mamman föreslår att hon ropar när det är färdigt, vilket resulterar i att barnet lutar huvudet i händerna och säger "Åh typiskt".Juno