Oups, I did it again

Nu har mamman tvättat. Därför äger sonen plötsligt ett par rosa kalsonger med dinsoaurer på. Väldigt jämställt, men inte särskilt meningen.

Juno

Har man en gång lärt sig cykla...

Tålamod är inte en av femåringens starkaste sidor. Aningens oklart vem han har ärvt det draget från, förmodligen oss båda och därför är han dubbelt otålig. Reaktionen när han inte lyckas är ett (från pappan) att slå sönder prylen och skrika högt och sen två (från mig) att med övertydlig irritation slänga prylen i ett dike och dra.

Just nu är det tuffa tider för vår lilla unge, det är så många saker som det ska tränas på och en av dem är att cykla. Han vill gärna kunna cykla men han vill egentligen inte träna. Men han kämpar på, jag håller i styrspaken och rabblar ett litet mantra "titta mitt på backen, stadiga händer, det är du som styr, och trampa, ett - två, ett - två, jämna tramp, rak i ryggen, inte bromsa" och han vinglar och han bromsar och han hänger sig ner på ena sidan och han skriker.

Men likväl så kämpar han på. Jag minns inte längre hur det var att träna sig för att cykla, allt jag minns är att min cykel var grön. Jag antar att det var pappa som sprang bakom mig och ropade sitt mantra vad det nu kan ha varit. Senare minns jag frihetskänslan när man cyklade som vinden och med oönskad tydlighet minns jag även den stora vurpan. Tittade på kompis istället för vägen, bam på en stor sten och slog upp hela ansiktet. Sjukhus, stelkrampsspruta, fula plåster i ansiktet och jag skämdes på lekis. Ålder fem.

Så vi tränar. Jag hoppas det lossnar snart, att han knäcker koden och får uppleva en härlig cykeltur till sjön innan det blir för kallt.

Juno


Orkar - Orkar inte

När jag lade ner rollern igår var klockan elva på kvällen. Noggrant hade jag strukit andra lagret färg i sonens nya rum. Okej, så det var lite dunkelt ljus men jag upplevde det som att det kom färg överallt där det skulle. Trött men otroligt skönt att ha gjort klart allt. Ingen målning sparad till imorgon när jag kan göra det ikväll typ.

När jag vid sjutiden på morgonen går in för att bara titta och njuta av det färdigmålade rummet tycker jag mig ana lite flammighet på två väggar. Så nu känner jag mig som Shakespear, att orka eller inte orka, stryka på ett tredje lager färg - det är frågan.

Juno

Ja ja, jag ska...

...åka till Farsta och gå på höstens första step up pass. Om prick en timme åker jag. Tummis.

Juno


Startskottet går

Tjugoett-noll-nio och jag trycker ihop de möbler som står kvar i rummet tillsammans med lite löst skräp ungefär på mitten. Nu åker tejp, färg och penslar fram. Stefan 1917 ska upp på väggarna, och det nu. Min son längtar efter sitt nya rum och det ska inte bli en julklapp. Om jag är trött tänker jag ignorera det och om maken sover inne hos lillan tänker jag väcka honom.

Juno

Om jag blundar, försvinner det då?

Nä nu orkar jag inte mer. Allt är framrivet, skåp nedmonterade och dess innehåll utspridet överallt. Jag dammsuger en liten snutt här och där men det blir aldrig helt rent någonstans. Kassar till förbannelse och det som inte ligger i kassar ligger på golvet. Uck.

Juno

Sångsamling

Mitt på golvet ligger en stor, cirkelformad, blå matta. Längs med mattkanten sitter alla barnen och deras fröknar. Föräldrarna som är där för att skola in sina småttingar sitter också med. Alla med varsitt barn i knät och sjunger. Utom en mamma som sitter ensam, och sjunger. Hennes ettåring promenerar runt. Hämtar en hund, kollar läget mitt på mattan, går iväg, hämtar en gris, kollar läget hos Louises pappa, går iväg...gissa vem mamman med det tomma knät var.

Juno


Usch vilka snälla barn jag har

Nitton och femtio, pip. Båda barnen sover så nu vi en hel kväll ledig för att rensa lite mer prylar. Hurra eller? Funderar på om jag ska väcka barnen igen för jag är så otaggad för mer rensning så det är inte klokt.

Juno

Loppis idag, någon?

Av en hög med barnkläder kan man skapa tre nya högar. Från en kasse med barnkläder kan man lägga till i de nya högarna eller evetuellt lägga ner i en annan kasse. Från början hade jag många kassar och många högar. Nu har jag exakt lika många kassar och högar, bara en anings annorlunda struktur på dem. Känns det som meningsfullt arbete?

Och alla böcker jag har rensat ut, och alla vuxenkläder som ligger i flyttkartonger och leksaker och alla överblivna teknikprylar och fan och hans moster. Nu kan jag välja att bara ta bilen till det hormonstinna stället som kallas återvinningscentral med allt och bli av med det på en gång eller vänta till imorgon och köra in det till stan och Myrorna eller bära ner skiten i källaren i väntan på Rädda barnens loppis i Salem om ett par månader.

Varför alla dessa beslut jämt? Kan det inte bara få vara över i och med att jag har beslutat att prylarna inte ska bo i mitt hus längre? Jag drömmer om att kasta grejerna men det är ju bättre om det kan bli någon som har nytta av någonting och så är vi snälla mot Rädda barnen också. Men oktober känns långt borta... suck. Ångest.

Juno


Garagefest

Västerbottenostpajen står i ugnen, presenningar är uppsatta runt grannens garage och borden ditburna. Barnen sover middag i bilen och det börjar närma sig kräftskiva på Rotvägen. Med mina fyra timmars sömn är jag inte helt på topp, med hela bohaget utslitet på golvet inför den förestående "barnen ska få varsitt rum" aktiviteten så är jag mest sugen på att lalla omkring och småpyssla och leka rugguggla i min ensamhet.

Men ändå, efter dagens regn skiner solen och jag hör att grannarna redan börjar värma upp sig. Det ska bli trevligt med ett break.

Juno


Nu saknas bara sovmorgon

Tre omgångar Canasta tar ett tag att ta sig igenom. Vi började innan barnen hade somnat, och satt nästan till det är dags för något av barnen att vakna igen. Man kan eventuellt förstå att två halvtrötta föräldrar är vakna till tre för att spela kort med sina vänner. Man kan lite mindre förstå varför två heltrötta föräldrar sitter vid varsin dator en halvtimme senare. Hjärnscan tack.

Juno

Dagistjejen

Efter en vecka på dagis är mini helt självklar där. Hon stolpar in med kavata steg och kastar sig över alla härliga nya leksaker. Hon sitter förnöjt i knät på fröken B och C och idag när vi föräldrar fick göra det spännande testet att lämna våra små skyddslingar ensamma på stora läskiga dagiset så höjde min tjej inte ens på ögonbrynen, vare sig när jag gick eller när jag kom tillbaka.Nu har jag att välja på att känna mig sårad över att min ringa person gör varken till eller från hos min bebis eller vara glad och stolt över att hon är så självständig och trygg att hon inte behöver en daltande mamma vid sin sida hela tiden. Lätt val. Fantastiska lilla skitunge, lite glad kunde du väl bli över att se mig i alla fall...

Juno


Ensam vante söker...

Någon annan som har ensamma vantar som behöver en ny partner i vinter?Juno


stor tjej nu

jag går på dagis. på kottarna minsann. jag var där en timme igår och lekte och det var skoj och jag var där idag igen och lekte och det var skoj en gång till. imorgon ska jag vara där en timme och en kvart. stor tjej jag är nu!

elsa

Ut ur garderoben

Vi rensar ur garderober, äntligen, och kartonger och plötsligt står maken med vad han upplever som en plastmojäng i handen. Vad tusan är det här som vi har i en låda i klädkammaren? Ja men det ser du väl, det är en framkallningsdosa till svartvit film. Inte så användbart när det bara används digitala kameror nu för tiden och när hela mörkrumsutrustningen dessutom är såld för flera år sedan. Den kan vi kasta.

Och upp ur lådan dök sedan en ful ask i keramik som jag köpt i Tallin på nittiotalet, ett helt gäng, men inte komplett serie, med gamla lexikon, en kalender från Melbourne, en koala, en whombat (där blev jag lite sentimental minsann) och hux flux hade vi konstaterat att det här har vi redan rensat ur för tre år sedan. Varför gör vi det igen? Jag menar, varför har vi ställt upp kartongerna i klädkammaren istället för att åka till tippen eller Myrorna med det?

På det är svaret 42.

Juno

Korea i mitt hjärta

Så är det. Min mamma har kämpat i alla år med att få med mig i koreanska föreningar och jag har konsekvent vägrat. Jag är svensk. Min mamma är svensk, min pappa är svensk, min syster är svensk, jag är svensk. Men hur mycket man än anstränger sig så finns det speglar kvar i universum och då ser jag ju att jag är korean. Också. Någonstans i mitt hjärta finns en anknytning till det land som jag är född i. Och det är sorgligt att mitt födelseland har förlorat sin forne president Kim Dae-Jung i natt.

Juno

ha ha, vad ska man göra här?!

vi har varit på mormor och morfars sommarställe. det är sånt där gammalt hus som inte har vatten i huset så man måste pumpa upp vatten på tomten. det är ganska skojigt tycker jag. och eftersom de inte har något vatten i huset så har de inte heller någon toalett. det är inte så skojigt tycker jag, jobbigt att hålla för näsan hela tiden. diskmaskin finns det inte heller men vi hjälps åt att diska pappa, elsa och jag. det är härligt att stå ute på trappan och diska för vattnet är varmt och man får slaska hur mycket man vill så jag diskar och sjunger och mamma blir jätteglad!

sen finns det en rolig sak. en jättegammal telefon! fast mamma säger att nä, jättegammal är den inte, hon hade ju en sån när hon var barn. men det var väl jättelänge sen?! i alla fall så tycker jag det var superkul att ringa i den, vet ni att man måste sticka ner fingret i ett hål för att ringa? superkonstigt ju men det fungerar för mormor svarade i andra änden.joar

Ruskig men bra

Nu är boken slut. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Den var bra. Ruskig men bra. Och det ruskigaste var inte vampyrerna utan den helt vanliga ondskan, illviljan, galenskapen och rädslan som lurar bakom hörnet. I gubbarna, i ungdomarna och i barnen. Ruskigheten stannar inte kvar i kroppen som efter en rysare men inga halspussar på ett tag nu, lite nervig är jag allt.

Juno

Blodtörst

Alltså, tydligen är den här boken totalt omskriven, filmatiserad och superkänd i USA. Och under tiden har jag levt i någon helt annan verklighet än den litterära. Men nu är den i min hand, Låt den rätte komma in med John Ajvide Lindqvist. Och jag vet inte men jag tog för givet att det var en kriminalare så först blev jag så förvånad när det dök en vampyr i boken. Mitt i förvåningen låg ett också stort mått med obehaglighet.
 
Så då kan man med facit i hand tycka att föräldrarnas sommarstuga av det primitiva slaget inte är helt rätt forum för att börja plöja en roman om blodsugare som bara kommer ut på natten. Jag som är mörkrädd i vanliga fall tvingade nu min stackars make att stå på trappan på kvällen och hålla vakt medan jag hukade mig i gräset, så fort jag någonsin kunde. Sedan drack jag inte en droppe vatten på hela kvällen, febern till trots, för att slippa väcka honom mitt i natten för nya vaktpass.

Fast nu är jag hemma i tryggheten igen, tvätten är i maskinen, barnen sover. Nu släpper jag inte boken ifrån mig mer ikväll.

Juno

PS. Lotta, inte gå ut ensam efter mörkrets inbrott. Vällingby är jäkligt nära Blackeberg...


Ordklyverier

"Hur är det med din förkylning?" frågade mamma i telefonen igår. Förkylning! Bah! Jag har inte snuva, jag har blött näsblod, jag har fortfarande feber och frossa och min hals gör faktiskt jätteont.

Juno


Svininfuensanojja

Feberfrossa, halsont, huvudvärk. Kommer jag få grisklövar på fötterna nu?

Juno


Hippocampus ramulosus

Detta underliga lilla djur  finns bland annat i Karibien, Atlanten och vid Europas Atlantkust och Medelhavet. Det ska vara sjögräs för att den ska trivas. Den är inte så stor, ungefär tio till femton centimeter hög.

När den simmar står den upp och den har små små fenor. Trettiofem fentag i sekunden kan den klara av och då rör den sig ändå relativt långsamt framåt.

Det är en ytterst jämlik varelse, honan lägger sina trehundra ägg i hanens yngelsäck och det är sedan han som bär omkring på äggen och pressar ut ynglen när äggen är kläckta.

Personligen tycker jag att den känns som en liten sagofigur, en myt, jämförbar med Enhörningen fast på riktigt. Den måste vara på riktigt, jag tittar ju på den!Juno

Fullt ös medvetslös

Så var det äntligen dags.Ettåringen vaknade väl vid fembläcket och femåringen berättade för alla i hela frukostsalen vid sjutiden att han skulle åka till Legoland idag. Fast vi ska inte åka än för de öppnar ju först klockan tio....

Det var inte alls så mycket folk så det var minimala köer till åkattraktionerna. Vi åkte legobåtar och legobilar och legotåg, vi tävlade i brandsläckning, vi åkte pariserhjul. Många gånger. Och efter sju timmar bestämmer sig sonen för att "den där affären där det fanns jättemånga (och dyra - moderns kommentar) legobitar var bäst". Jaha, tack vad roligt, nästa år åker vi helt enkelt till BR Leksaker i Haninge.Själv tyckte jag i alla fall att Amsterdam var något av det coolaste. Hela staden består av tjugoen miljoner bitar. Bara?Vår femåring somnade innan vi hade hunnit ut från parkeringsområdet. Vi andra känner oss också rätt så kraschlandade.Juno

några hus och en strand

vi är på väg till legoland. det är ganska långt dit så vi stannar och badar på vägen. det blåser och mamma vägrar att bada för hon har redan badat en gång i år och det får räcka säger hon. vilken fjompmamma jag har.

 några hus...

 en tom strand...

 syrran...

 och jag!

skanör heter det här.

joar


Fästingfest

Jag är ovan vid fästingar. Och jag har egentlighen aldrig tyckt att de är så läbbiga, förmodligen för att jag så sällan får chansen att spana in dem. Det är lite underligt för det sägs att de som får myggbet också får fästingbett, men nej. Kanske tre eller något i hela mitt liv.

Så när vännerna drog på sig stövlar och långbyxor för gårdagens blåbärsplockning var jag helt nonchalant och trippade ut i naturen i mina sandaler och shorts. Bara för att komma tillbaka med åtta mikroskopiskt små fästingar över hela mig. En nionde rotade jag precis fram till min stora fasa. De är äckliga. Man kan verkligen undra vad de har för viktig funktion i näringskedjan.

Juno

Ut ur vassen

Jo men det är sant. Jag har semester, solen skiner och jag lämnade vassen för ett gästspel i det svenska Västervikska havet. Känns onekligen rätt så annorlunda. Bildbevis följer.Juno


Hur svullen får man bli?

Två gånger i månaden sväller jag upp som ett...jaaa, svullo. Fast nu känns det som om dessa två gånger i månaden har vuxit sig samman till en konstant era. Jag ligger i vassen och dallrar för mig själv. Nu tänker jag som som ett svårt fall att "vad fan, det är redan för sent så nu kan jag lika gärna fortsätta smälla i mig under resten av sommaren också. och vaddå ta med träningskläder? en enstaka gång kommer ändå inte hjälpa".

För exakt så känns det. Jag har avstått från min Marabou helnöt som ligger i kylen sedan en månad tillbaka och ropar på mig. Men jag sväller ändå. Och jag dog nästan på kuppen av en fyrakilometers joggingrunda på landet men jag sväller ändå. Dessutom är det semester nu. Då får man svulla.

I alla fall under semesterns tio första dagar. Sen börjar barnen på dagis och jag börjar mitt nya liv. Hjälp mig, spamma mig, skicka virus till min dator, slå mig, jaga mig om jag inte gör något hurtigt varje dag från och med den artonde augusti.

Juno

Som en degklump i soffan

Vid niotiden när de flesta småbarnsföräldrar har nattat sina små går det inte ett enda hyggligt program på teve. Så då finns alltid alternativet att stänga av burken och göra något smart som att gå och sova tidigt. Men det är ytterst sällan jag nappar på det. Istället sitter jag som en degklump i soffan och väntar in Navy CIS som startar klockan 23 och sedan vidare in på Jordan som började 23.40. Om sex timmar är det dags att kliva upp och åka till jobbet, kanske lika gärna kan ta direktflyget dit.

Juno


En sandlåda

Pappan och barnen hälsar på barnens morföräldrar i radhusområdet i Salem. Ettåringen kastar sig med ett lyckligt uttryck ner i sandlådan.

Pappan: Ja, jag måste nog bygga en sandlåda hemma trots allt
Femåringen: Det sa du till mig också pappa!

Juno

Underligt

Det är mer trafik den här veckan. Men underligt nog var alla människorna försvunna från Strandvägen igen...när jag åkte till jobbet klockan sju...

Juno

Pandaklubben

Måndag morgon på kontoret och vi konstaterar att folk börjar komma tillbaka från semestrarna igen.

Kollega: Det är märkbart fler människor på tunnelbana och buss den här veckan
Jag: Och på stan! Det gick omkring hur mycket folk som helst på strandvägen idag, förra veckan såg jag knappt en enda person på vägen hit
Kollega: Fast det kanske mer beror på att du var här sju på morgonen förra veckan och nu är klockan tio

Tänkte inte på det.

Juno

En höj- och sänkbar säng

Femåringen tränar på att sova i egen säng hela natten. Oftast vill han inte bli bra på just detta men ibland lockar tanken på belöningarna och då kör träningen igång. Den här gången har pappan lockat sonen med en film om han sover i sin säng en hel vecka. Första natten går inte så bra, han vaknar till sin besvikelse i mammapappasängen och säger strängt till sin mamma att "Du borde säga till mig att inte sova här i din säng". Jaha, det säger du...

Men vi gör ett nytt försök ikväll säger hon käckt. "Snart  sover du varje natt i din egen säng". Sonen tittar noga på henne och funderar på om hon skojar lite grann. Sen räknar han högt. Efter tre nätter i rad blir det en liten överraskning från dig mamma, jag tror kanske en ny Ice age film, och efter sju nätter blir det en film från pappa och efter tio nätter... Sonen bestämmer sig för att ta elva nätter på en gång. Men sen är det bra, sen behöver han inte fler filmer.

Mamman sätter in femhundra spänn på kontot för den nya sängen som är höj och sänkbar. Hon ser fram emot att gå och lägga sig och sen med en liten knapp trycka upp sig i taket, högt upp dit inga små barnsben kan klättra upp.

Juno