Stegtävling

Det är en usel start att vara förkyld med lite lite feber i början av en stegtävling. Insåg snabbt att mina helgplaner att "boosta" mitt konto med lite extra träning inte är aktuellt. För mina lagkompisars skull (och min egen tjurighets skull) så måste jag åtminstonde bidra med de gängse 10 000 stegen om dagen. Och genom att gå och plocka i huset kan man ändå få ihop vardagssteg men för att komma över dagsminimum måste jag tvinga ut maken på en kvällspromenad när barnen har somnat.
 
Och egentligen är jag löjligt trött idag men genom att sitta på golvet och sortera barnkläder får man inte ihop så många steg. Och även om en av mina lagkamrater hade skrapat ihop typ 45 000 steg idag (!) så ska jag  inte sänka laget helt. Därför kommer maken så fort han är klar med basen till sin köttgryta knyta på sig sina gympaskor. För jag måste knalla cirka 4000 steg till. Och därmed han också. Det är ju mörkt ute nu...
 
Juno

hjälp

först var jag inte så trött. så därför slog vi på teven vid typ kvart i elva. ett avsnitt av the killing tänkte vi. men det var ju ett tag sedan så två behövdes för att komma in i detaljerna igen. sen var jag lite trött och blinkade långblink en stund.

men det gick över och efter fyra avsnitt är jag helt inne i den. då måste vi stänga av för klockan är två på natten. nu är jag jättevaken. och en smula mörkrädd. det känns rätt så dumt.

juno

pou

Medan mamman har rusat in på affären sitter sjuklingen kvar i bilen och lirar lite på mammans mobil. När mamman kommer tillbaka är det så här:
 
Hej mamma jag spelar fotboll med min bajskorv. Jaha, blir den glad då? Jo, det verkar den bli för det är busig bajskorv. Den är just nu rosa men oftast brun, den gillar pizza men är inte så förtjust i kiwi.
 
 
 
 
Den har inget namn, den är ju bara en bajskorv! Just det. Lika bra så känner mamman.
 
Juno

Femtioårsresan

Barnens pappa och tillika min älskade make fyller femtio år. Idag. Hipp hipp hurra och happy birthday daddy! Familjen firar genom att spendera långhelgen i London. Vi har kört mer eller mindre all in på turistandet i den mån vi nu orkar all in med en äldre man, en konstant utmattad mamma, en nioåring och en femåring. Bara att ta sig från flygplatsen till Waterloo var ju ett äventyr. Och de planer vi hade lagt upp i början blev andra planer. Konstant. Precis som sig bör och på alla vis blev det nya till det bättre!
 
Och nu sitter vi här på hotellet, väntar på lunch och gör inte så mycket för lilltroll fick feber. Sonen tycker det är trist att vi inte hann gå och leka i parken här bredvid. Och det var det ju. Tillsammans med många många saker vi inte hann den här gången. Men vi kommer snart tillbaka för the Dungeon, fotboll, lekpark, museer och mer fish and chips!
 
I väntan på tåget som ska ta oss till Waterloo station. Den lilla är trött men blir underhållen av den stora!
Ja, en liten Paddington som får hjälp att hitta till hotellet =)
Första turistanhalt. Via London Eye, förbi Big Ben mot St James park och Buckingham Palace.
Dubbeldäckare är roligt för både stora och små!
Hamleys! Ett paradis för barn, leksaker i överflöd och en hel våning med lego! Det enda som saknades var bänkar för alla trötta stora...
Picadilly cirkus - of course.
Sea Life, finns det ett akvarium går vi på akvarium. London bjuder på ett jättefint sådant!
Madame Tussaud's - of course. Fotografering tillsammans med the king of pop...
...ett snabbt samtal till Mr President medan chansen finns...
...och såklart, klättra i taket tillsammans med the Amazing Spiderman!
London Eye. Efter en mulen dag klarnade det på kvällen och vi fick en fantastisk halvtimme högt över London!
So long London, see ya soon again!
Juno
 

5:46 per kilometer

Ville dö när klockan ringde. Inte ska en stackars utmattad mamma behöva jaga upp vid denna okristliga tid. Bara för att plåga sig runt Djurgårdskanalen. Och det behövde hon inte heller visade det sig. Hon plågade sig runt Länna istället.

Min lilla femkilometare är raktiskt upplagd. Neråt i början. Uppåt på slutet när jag vet att jag är för tjurig för att ge upp. Och tjurigheten vinner över tröttheten. För första gången tog jag mig runt på under halvtimmen och jag är så stolt över mig själv!

Juno

Jämlikhet antar jag...

...att man får kalla det när pappan först väcker det stora barnet, sen det lilla. Tar fram kläder åt lillan och drar igång frukost åt stor för att avslutningsvis ropa åt mamman:

Joar måste ha kläder till skoljoggen idag, fixar du det? ÄR det okej att jag åker nu då?

ja jag tror det...

Juno

När jag har tid...

... ska jag byta blogg. Jag tycker fan att blogg.se är skräp. Men jag är lat.
 
Juno

Den eviga (tids)optiminsten

Hemma i tid idag. Eller ja, det var en sanning med modifikation eftersom jag kom för sent för att hinna till sonens utvecklingsamtal som jag skulle vara med på. Men som tur var kunde pappan åka dit och jag till dagis istället. Och då var jag plötsligt i tid igen.

Hemma i tid för att laga middag (om nu spagetti och korv räknas dit) och sen skjutsa dottern till dansen. Eller ja, eftersom hon skulle välja dansklänning omsorgsfullt så kom vi nästan i tid. Det var bara uppropet som börjat.

Och medan dansen var hade jag gott om tid för en liten springtur i regnet. Maken tyckte det var en dålig idé eftersom jag bara skulle springa vilse men jag tänkte att 15 minuter åt ena hållet. Vända. 15 minuter åt andra hållet och tillbaka i god tid innan danslektionen är slut.

Tyvärr finns det inga raka vägar i Haninge och plötsligt tjoar tanten i örat att jag sprungit tre kilometer. Hm, då måste jag ta mig tillbaka. Hm igen, vilket håll är nu tillbaka? Frågar några unga killar som inte visste var dansstudion låg. Bussgaraget då? Ah javisst det är lååångt härifrån och du springer åt helt fel håll!

Äh. Springer tillbaka, frågar för säkerhets skull en tant också. Fyra kilometer tjoar tanten i träningsappen. Springer kanske lite snabbare och tänker att jag hatar när maken har rätt. Känner kanske igen mig. Spurtar in på danslokalen med säkert tre minuter till godo.

Jag sade ju det. Gott om tid. Nästa gång tar jag med mig en bok.

Juno

SHL AB - Hockey är inte vad det var (när jag var ung)

Fyra år var jag när Elitserien startade och jag var ett blåvitt troll som utklätt av min syster hejade på Leksand och kunde namn och nummer på alla spelare. Christer Abris var förstås den stora idolen (en gång Abris alltid Abris). På väggen hängde plastpåsar med lagfoto per år och jag minns att jag gjorde en pärlplatta till syrran som det stod LIF på medan hon stickade blåvita halsdukar till mig och våra snobbengosedjur. 

Och jag gillade verkligen hockey. Jag hängde på Leksands matcher som maskot. Jag hängde på Salems matcher när killarna i klassen lirade och jag lånade utrustning och tränade en säsong med Salems damlag och jag var absolut sämst! Sedan hände det något när jag gick på gymnasiet, det var TV3 som hände. Allt blev himla kommersiellt och de som betalade lite extra och hade TV3 kunde då se matcherna (VM antagligen) en kvart innan vi som fortfarande levde med svartvit teve.

 Det var surt. Det var trist när det blev så kommersiellt och alla skyllde på Malmö som köpte dyra spelare och klubbnamnen blev till tigrar och stars och gud vet vad som väldigt mycket påminde om NHL logos. Och sedan dess har jag knappt kollat ett hockeyresultat. Utom förra året när kvalet var klart och Leksand åkte jojo upp i serien igen. 

Alltså bestämmer jag mig för att hänga med lite i år. I Elitserien. Men det visar sig att det finns inget Elitserien kvar. Det finns SHL AB som äger Svenska hockeyligan och det finns SHL som är Elitserien som vill låta som NHL eller? Och antagligen kommer jag inte att hänga med i år heller för tabellen är näst intill obegriplig och jag har redan tröttnat. Men heja Leksand i alla fall, det verkar behövas!

 Juno

THE party

Det är den 14:e september 2013 och min man har levt i 18254 dagar. Alltså ska det bli fest. Och inte vilken fest som helst utan en av de bästa fester jag varit på. Om vi hinner göra klart allt innan klockan 18:00 på lördag vill säga. På fredagkvällen frågar jag vilken tid vi behöver gå upp på lördagen för att hinna? Halv nio. Det är lugnt, maken beräknar att han har fyra timmars arbete ute med tält, gräs, plocka undan sånt som ser ut som katastrof på tomten. Gott om tid över efter det. Okej säger jag och ställer klockan på åtta.
 
Klockan 09:23 skickar kollegan ett SMS där hon antar "att vi är igång sedan länge med fixeriet inför kvällen". Hm, det kunde man ju tro... det kanske man borde vara!
 
Klockan 09:28 skickar fina A ett chat och informerar att hon har varit supereffektiv på morgonen. Jag konstaterar att jag har ägnat morgonen åt att springa och äta frukost. Jag ska nog panika lite senare... och då kommer årets erbjudande "Vill du ha hjälp? Vi kan panika ihop". Ja, med femton års erfarenhet av tidsoptimist som lever med tidsoptimist, JA TACK!
 
Klockan 16:00 bygger maken tält (kanske det han menade med fyra timmar, jag kanske missförstod) och svär, jag åker i min nu påbörjade panik runt och lämnar barn och köper is och var är cateringen, skulle inte de komma klockan fyra? Och då kommer de, vännerna från himlen och bara sätter igång. Och hux flux är vi klara innan utsatt tid. Det är ett mirakel, det är ett tecken!
 
Klockan 18:00 skiner solen från en klarblå himmel och vi dricker bubbelvin och skålar och sjunger officiellt in maken i halvsekelklubben. Början på en helt fantastiskt rolig kväll!
Klockan 19:00 äter vi grillad entretcote på ängen från Grillproffsen som levererade god mat och mycket mat. Och ja, på utsatt tid.
Klockan 21:30 och resten av kvällen. Vännen och grannen Jalle som med sin sjukt stora repertoar sjöng vad än någon önskade. "Det är ditt fel..." sade maken till honom dagen efter "...att det blev en så bra fest". Och det är halva sanningen.
Klockan 23 typ. Det var inte bara Jalle som kunde jamma loss visade det sig.
Och sen bara körde vi på. Typ så här ända tills....
...det vid halv fem på morgonen blev så här. Lite oklart om det är objektet eller fotografen som tappat skärpan :)

Sep. 14, 2013

Jag har äntligen fått till att en tant berättar hur långt och hur snabbt jag springer, när jag springer. Det är tydligen bra. För då går det snabbare, i ren irritation över att snittiden sjunker ökar jag tempot även om jag är trött.

I veckan sprang jag runt Djurgårdskanalen tillsammans med före detta grannfrun. Det var otroligt trevligt. Då trodde båda att den andra egentligen ville springa lite snabbare och vi ökade tempot för varandras skull. "Du springer rätt fort för att hasa runt" flämtade hon. "Ja verkligen!" flämtade jag tillbaka.

Men ibland går det inte snabbt alls. Härom veckan var det dimma under min morgonjogg och det var helt magiskt! Jag stannade mest hela tiden för att ta kort. Underbar tur, det är då det blir värt vatenda skitjobbig första och andra kilometer någonsin!
Juno

Det där med genetik...

Min storasyster har vunnit utmärkelsen bäst i matematik i riksdagen på delad förstaplats. Sådant blir jag alltid djupt imponerad av.

Själv tyckte jag matte var roligt så länge man ägnade sig åt att memorera pluttifikationstanellen men det var ju länge sedan. Bertil som var min lärare i tre åt på gymnasiet lyckades inte pränta in en enda lite ynka derivataformel i mig. Glöm det.

Nioåringen gillar matte. Det är hans favoritämne och en dag för inte så länge sedan frågade han sin far:

- Pappa, var du bra på matte när du gick i skolan?
- Ja ganska, svarade pappan
- Ah, då har jag fått det från dig då!

Aouch. Sorgligt men sant. Ibland önskade man att barnen inte var fullt så insiktsfulla.

Juno

Varför är det alltid till oss mammor?

Samma år som sonen fyllde åtta kom det plötsligt en stor hög med reklam för att sälja jultidningar. Eftersom man inte får göra reklam riktad till barn så skickas det till en förälder och inte vilken förälder som helst utan mammaföräldern. Och nu var det tydligen dags att idka lite barnarbete igen. En två tre många paket med premier av alla de slag; tjäna till ett ridläger, pengar, DVD filmer, telefoner, rädda en panda (och tjäna en slant till dig själv också) eller bara för att det som Sveriges ÄLDSTA Jultidningsförlag hävdar "Det är roligt att sälja jultidningar!"
 
Förlag efter förlag adresserar sin reklam till mig, barnets moder. Varför? Helt enkelt för att jag de facto är barnets moder? För att det statistiskt är fler mammor än pappor som har vårdnad om sina barn? Kanske är det så att vi mammor tycker det är mer politiskt korrekt att barnet jobbar vid tidig ålder än vad papporna gör? Förmodligen så tror förlagen att vi mammor är mer lättköpta, vilket förmodligen också är helt korrekt.
 
Jag kan se framför mig hur barnet plöjer igenom alla erbjudanden och med allt större ögon börjar drömma om alla premier han eller hon kan få. Vidare kan jag se framför mig hur pappan inte orkar tjafsa om saken och hur mamman tillslut faller till föga om barnet bara lovar att sköta allting själv. Barnet lovar och i sista scenen ser man hur mamman tar med sig katalog och blankett till fikarummet på jobbet och mot hembakta bullar mutar sina kollefor att handla något, bara för att barnet i alla fall ska få något mer än en rosa högtalare som ser ut som en gubbe och kostar 59 kronor på Teknikmagasinet.
 
När jag rotar runt bland kuverten ser jag ett som skiljer sig lite från mängden. Det är inte jättebra, det är inte till pappan men det är åtminstone inte heller till mig. Till vårdnadshavare för... Sen återstår det att se vad barnet säger när han ser kuverten och vem som bakar bullarna i slutet av oktober...
 
 
Juno

Midnight crap

Netflix, viaplay, svt play. En av anledningarna är att man kan titta på vad man vill när man vill. En av baksidorna är att man tittar på vad man vill när man vill.

Till exempel dålig tjejfilm mitt i natten.

Juno

Abstinens

Att lägga upp "skrytbilder" på facebook är ju näst intill en autonom reflex. Det var en befriande känsla igår att skippa det och även digitalt inta min vanliga sunkiga position.

Men det är en vana som fastnat så nu är det svårt att inte logga på och se om det är någon som läst gårdagens inlägg. Saknaden av den blå knappen med en tumme kommer att blekna. Kan man leva vidare när människor man älskat försvinner kan man leva utan facebook. Jag inser det. Nu tränar jag.

Juno

Nu lämnar jag facebooklyckan

Min nioåriga son och jag skriker åt varandra. Det kan vara om allt och ingenting. Oftast om ingenting. Och det är ju extremt tröttsamt och ledsamt och inte så lite ångestframkallande. För att försöka undvika lite konflikter, för att få några dagar att kännas som en walk in the park så anstränger jag mig för att göra lite roliga saker, visa att jag visst hjälper honom och inte bara kräver och kväver.
 
Idag fixade jag tandborste medan sonen åt frukost, jag lade fram kläder igår för att det skulle gå smidigt på morgonen och jag packar hans gympapåse på söndagkväll och torsdag kväll. Jag ordnar lek på eftermiddagen och så vi har gott om tid att göra läxorna på kvällen. Curla heter det säger min man hjälpsamt.
 
Okej. Och ikväll är det just stora läxläsardagen, det kom vi ju överens om igår efter att skrikandet var avklarat. För att överraska köper jag pannkakor och kräftor att inleda med. En god start måste ju borga för en god fortsättning? Vad tror jag? Att jag kan köpa läxlust åt honom? Muta hjälper inte! Och så drar vi igång kvällens lilla skrik och tjat och bläkalas.
 
Och jag tänker att det är väl bara jag som är världens sämsta morsa för allt jag omges av är överlyckliga och konfliktfria familjer överallt. Det är den där jävla facebooklyckan som slår mig just i fejset varje dag. Varje morgon, varje kväll. Upp med bilder där man ser fin och trevlig ut och framför allt väldigt glad. Glada barn som tränar, som bakar, som tältar, som har fått en hamster eller är på Gröna Lund. God mat och massor av vinflaskor och en och annan lyxpryl flaxar förbi. Och missförstå mig inte nu. Jag unnar alla att vara glada och det är trevligt att se trevligheter men jag måste släppa lite på min egen klyschighet.
 
Ibland händer det att någon skriver om det riktiga livet och då ryggar vi tillbaka lite. Va? Varför måste hon lägga ut det på facebook av alla ställen, det blev ju jättejobbigt nu. Jag är precis som alla andra, eller som de flesta andra kanske man ska säga, har precis samma bilder och samma klämkäcka kommentarer till. Det ska vara lite roligt och någon måste väl i alla fall trycka gilla på mitt inlägg den här gången? Jag upptäcker mitt i mitt vuxna liv att jag har blivit en facebookbekräftelsejunkie (den kan ni lägga in i SAOL) och det känns så där.
 
Facebooksanningen:
Onaturligt glada barn, mat och sol. Ganska heltäckande bild förutom avsaknaden av rosévin då. Och den här var jag väldigt fokuserad att ta, enbart i syfte att lägga upp på facebook med en glad kommentar till...
 
Och den andra lite bistrare sanningen:
Utmattad mamma efter ett glas lingonsaft i brist på rosévin. Den här hade jag ju inte alls tänkt göra så mycket reklam för...
 
Så hej på er, jag tar en paus från glada facebook, och vem vet, jag kanske överlever eller jag kanske får abstinensbesvär. Vi ses väl här eller där eller varför inte på stan rentutav?
 
Juno

Blodet droppar

Det lilla barnet är hemma för hon har kräkts. Hamsterhagen är uppbyggd, hamstrarna springer omkring och barnen roar sig med att titta på dem medan mamman försöker jobba lite.
 
I bakgrunden hör mamman lite egensnickrad sång och lite gull-gull-ljud så hon läser mail och tänker på annat. Ett hamsterhjul snurrar, några frön prasslar...och så plötsligt tränger ett helt annat ljud igenom:
 
Blodet droppar, blodet droppar, bloooooooodet droppar....
 
Hm. Nu måste jag nog hämta en kaffe.
 
Juno

Jag är ingen kändis

Jag är ingen kändis men jag har potential att bli en. Enligt min femåring är det nämnligen så att man ska sjunga, man ska vara tjej och man ska vara två för att vara en kändis.

Så för att sätta någon slags referens på detta frågade vi om jag och maken kunde sjunga tillsammans och jag blev en kändis? Nej. Och Anders, grannen, som vi var och lyssnade på tillsammans med tretusen andra fans när han sjöng i somras? Kan inte han vara en kändis? Är Anders en tjej kanske? Eh nej...

Juno