Polis polis potatisgris

På väg hem från Haninge. Klockan är kvart i åtta på kvällen och jag vill hem för att natta barnen. Jag funderar inte på något särskilt. Först reagerar jag på något som rör sig snabbt. Ah, en cyklist susar ner för backen. Och där står det någon också...

Svarta kläder. Vapen! Vad fan? Det står en galning och skjuter på mig?! Jaha. Okej. Med laser. Polis. Fan, hjärtat i sken tvärs över Vega. Jag var nära att ringa polisen...

Juno

30576

Så många personer är anmälda till årets Tjejmil och det är fem dagar kvar. Jag var så taggad men nu har jag lite tappat sugen. Precis i tid va. Det måste vara tävlingsnerver, prestationsångest och en inbyggd förväntan om att göra mig själv besviken. Sextiofem minuter, sextio eller mindre. Vilket ska det bli på lördag?

Jag ska springa i en klunga av drygt trettiotusen andra tjejer. Ingen kommer att titta just på mig. Och med största säkerhet är det inte heller någon som blir besviken om jag springer på mer än en timme, eller ens bryr sig. Men ändå drabbas jag av lite hjärtklappning när jag tänker på det.

Jag drömde en mardröm om att jag sprang på sextiofem minuter. Hur gör eliten? Som Blixten McQueen? Jag stjäl hans mantra; jag är fart, jag är fart, jag är fart...

Juno


Utan min papperskalender, funkar jag?

Det tar tid att få struktur. Det har tagit drygt ett halvår att strukturera upp min mobil. Lite löjligt nästan, men jag har mina små listor och mina små översikter och sammanställningar och det är inte helt självklart var de ska ta vägen om de inte ska ligga i min papperskalender. Men jag hittar små hål och små appar som man kan peta in en lista här och där i. Så kanske kanske att jag börjar bli redo att göra 2012 till ett papperkalenderlöst år. Stora grejer på gång i mitt liv känner jag.

Juno

En dålig dröm

Inatt drömde jag att jag sprang tjejmilen på 1:05. Jag var otroligt besviken. Så frågan är nu, ska jag försöka ställa in mig på att sextiofem minuter är helt okej eller ska jag ge mig fan på att springa snabbare? Två olika sätt att bli av med känslan av att ha misslyckats...

Juno

Är detta slutet...?

Jag är helt knäckt nu. Slut som artist innan jag ens har börjat lira. Jag har ju den här tjejmilen framför mig om en vecka och jag förvånar mig själv med att få bättre träningstider än jag förväntat mig. Men nu har jag gjort lite tester och research, och jag undrar plötsligt om det är värt att kliva upp igen eller om jag bara ska ge upp på fläcken.


Ur boken Vem är död av Stina Wirsén

Nu vet jag ju att man rent generellt inte ska jämföra sig med toppligan i några som helst tävlingssammanhang men bara för att ge lite persepktiv på det hela...

Årets kvinnliga vinnare av Stockholm Marathon, Isabellah Andersson, sprang de 42118 metrarna på 2:37:28 vilket ger henne en snitt-tid per kilometer på tre minuter och fyrtiofyra sekunder. Det är helt sinnesjukt. Den här tjejen är tjugonio år vilket är en parentes. Hon når en snitt-tid som jag inte kan matcha ens under två meter, och hon håller det tempot i över fyra mil.

Lilla midnattsloppet, är för barn mellan åtta och femton år. Sträckan är 1775 meter och snabbaste tjejen, Alma Pihlblad, sprang på 6:15. Snitt-tid tre minuter och en sekund. Grannens yngsta dotter, Nathalie Björdell, som är åtta år sprang på 10:46 vilket ger henne en kilomtertid på fem minuter och elva sekunder.

Och jag tänker så här, att det är enklare att matcha lilla femtonåriga Alma eftersom hon är 1) ungdom 2) bara behöver hålla hög fart i knappt två kilometer. Och sen tänker jag att jag måste testa. Varpå jag kastar mig upp på löpbandet efter dagens styrketräningspass.

Tant-som-ändå-snart-ska-dö sprang alltså 1000 meter. Sprang fort för att vara tant-som-ändå-snart-ska-dö eftersom det nu var en så fjuttig sträcka och så vidare. Slut-tid 5:17. Catastroph Madame! Och då vet jag att den tiden (som är långsammare än grannens åttaåring), kommer jag inte orka hålla i tio kilomteter. Jag var nöjd med att inte springa milen på 51 minuter, utan kanske 58 om jag har tur. Ändå tills nu. Nu är det skit i milen, spring igen imorgon. Spring exakt 1775 meter och skärp för guds skull till dig tantskrälle!

Juno

Shoot me #3

Jag leker lite i Photoshop men just ikväll saknar jag ett mörkrum. När jag framkallade och kopierade i labb hade vi gjort mallar för att skapa ramar runt bilderna. När man brassade på ljus i ramarna blev de aldrig helt knivskarpa och färgen liksom flöt ut lite på papperet. Och jag letar efter ett sätt att återskapa den effekten digitalt.

Fick via en gammal skolkompis tips på en Photoshop app för mobilen där man kan slänga på en ram så påminner starkt om den hemmagjorda varan. Men av otaliga orsaker kan jag inte ha min mobil som verktyg för att redigera mina foton i. Alltså letar jag i Photohop i datorn. Och inser återigen att det är långt kvar...

 
Elsa, Mariefred 21 augusti 2011

Juno

Inget här att hämta

Mamman tittar på sina fina barn. Hon ger det stora barnet en kram och säger:
- Vet du Joar att jag tycker du är världens finaste kille?

Barnet ålar sig ur mammans famn och svarar:
- Tack mamma, kan jag gå till Anton nu?

Okej okej. Hon fattar att han vill leka med kompisarna. Det lilla barnet sitter för sig själv och donar med lite duplo. Mamman sticker in huvudet i hennes rum och säger:
- Vad söt du är Elsa, vill du ha hjälp att bygga?

Barnet bevärdigar inte modern med en enda blick när hon svarar, och nickar så den lilla tofsen vippar:
- Jag vet det. Jag bygger själv tack.

Mamman går och lagar mat.

Juno


Ettagluttare

Klockan åtta och trettio började sonen officiellt skolan. Riktiga skolan. Klass 1A ska han gå i. Ryggsäcken är bortbytt mot en axelbandsväska med Darth Vader på. Alla ungarna samlades i regnet först och sen i sitt nya klassrum. Föräldrarna var välkomna att vara med en liten stund...

Barnen sitter i ring i alfabetisk ordning på den röda mattan och fröken går igenom vad som ska ske under dagen. Raster, jobba hårt, lunch, sommarläxan som var att ta med en sten och berätta om... Barnen räcker lydigt och ivrigt upp händerna för att få prata.

Anton: Jag gillar att jobba hårt!
Julia: Jag har tappat min sten för det var ett hål i min väska.
Julias mamma: Jo, det är faktiskt sant...
Onur: Jag tycker också om att jobba hårt.
Robin: Måste jag sitta bredvid Onur?

Allt viktigt ska avhandlas.

Juno


Shoot me #2

Det lilla barnet vaknade nollfemtrettio i morse och ville inte somna om. För att inte väcka hela huset tog vi en promenad runt Gripsholms slott. Ljuset var härligt och barnet var härligt det med!

Juno

Fett najs

På väg hem från barnens morföräldrar och det är fight om brevduvan. Eftersom det stora barnet hade brevduvan i sitt knä på vägen dit så var det följdaktligen det lilla barnets tur nu. Mamman bestämmer sig för att låta det stora barnet spela på mobilen men undrar direkt hur hon tänkte när det lilla barnet direkt undrar "men vilken telefon ska jag spela på då???"

Sonen löser det hela genom att låta lillasyster ha telefonen mot en brevduva (och sen ska han fråga Lotta var hon har köpt den för han kanske ska investera i en egen brevduva) varpå mamman berömmer honom. "Ja men såklart mamma, jag vill hellre spara min tid till att spela lite på nya PS3:an och varför skulle då inte Elsa få spela istället?". Supersnällt och bra tänkt tycker mamman och syrran som glatt utbrister:

- Fett najs Joar!

Juno

Baglady

På måndag börjar det stora barnet skolan. På riktigt. Första klass. Ettagluttare. Detta stora ska såklart förberedas väl. Trasiga byxorna ska bytas ut mot hela snygga byxorna och pennfodralet måste vara med något coolt motiv på. Tyvärr är jag ju inte känd för att vara av den planerande typen i den här sortens frågor. Men idag är dagen som skolförberedelserna ska göras på. Idag är jag ledig och ingen annan kommer att trängas med mig runt barnkläderna alls. Jag är pepp på att shoppa barnprylar.

Hepp. Jag vet nu att barnet är etthundratjugosju centimeter lång och hans fötter är nitton komma två centimeter långa. Jag har mätt ben och armar och mage och näsa för att ha en chans att hitta saker som ska passa på honom. Vad mer? Just det, bäst att skriva ner vad det är jag behöver åt honom. Och när jag sitter där och ska göra detta rakar jag undan lite papper från bordet. Rafs rafs. Och då dyker det upp något underst i högen.

En rabattkupong på KappAhl. Tjugofem procent på ett barnplagg skriker kupongen. Okej då tänker jag, det kan ju bli bra. Och när jag rafsar vidare dyker det upp fler, och det är HM och det coop och det är fan och hans moster. Och jag river isär och lägger ihop och kommer ihåg sjutton SMS från Åhléns på min mobil om deras specialpriser...och jag känner mig som en baglady. Det är en rätt sunkig känsla. Men eftersom min största skräck i livet är att hamna i Lyxfällan tar jag mina äckelkuponger och drar. Inte fullt lika pepp, men hasa till affären funkar nog också.

Juno

Shoot me #1

Det är dags att börja slita på kameran. Jag har alla förutsättningar nu, nästan. Jag har en fin kamera. Jag har nytt objektiv. Jag har världens finaste modeller. Jag har tid. Tid att fotografera och lattja lite i Photoshop light.

Projekt Shoot me startar nu.Joar på släktträff i Hamra, innan han hittade kompisarna. Inomhus utan blixt, ljuset var fint men det har jag lyckats redigera bort =(Elsa har plockat blommor, det är sent, inomhus och utan blixt och fotografen är inte helt stadig på den långa tiden (jo nykter) och objektet är inte helt stilla heller.

Jag har alla förutsättningar att göra bättre än det här, men jag lägger ut ändå. Någonstans måste jag ju börja.

Juno

Om tjugo dagar...

...ska jag springa Tjejmilen. Alltså fick jag en akut attack av springpanik. Hur många gånger hinner jag träna? Hur långt måste jag springa varje vecka? Okej även om jag gör tolv till femton kilometer i veckan så är det ju uppdelat på två tre gånger och det är ju inte samma sak som milen. Inte alls. Hur snabbt måste jag springa? Med mina korta träningsdistanser så har jag ju nästan halva banan kvar när jag är klar. Det kan vara farligt. Och varför sprang jag inte i morse? Varför sparade jag det till jag kom hem? Och varför somnade jag i bilen när vi var nästan hemma? Då blev jag ju helt OFF och orkade inte ta mig ut. Och varför går jag inte och lägger mig så jag orkar upp i morgon bitti innan maken drar till jobbet? Och varför kan jag inte bara skita i vilken tid jag får och vara glad åt att vara långsam? Varför inte?

Juno

Tvärsnitt fredagkväll 12 augusti

Familjen gjorde en kvällsutflykt till Hamra. En riktigt fin och stilla kväll och typ lagom med knott.

Joar fiskar...

Elsa gungar...Per idlade mest omkring tror jag och jag, jag testade att springa till den nya appen. Fast det var nog något fel på den för det var hiskeligt vad långsamt det gick...

Juno


Förhandlingsläge

Pappan har tiggt, bönat och bett, kommenderat och hotat. Var är min morgonpuss? Ge hit min morgonpuss! Snälla snälla Elsa ge pappa en morgonpuss. Men nej. Flickan är helt obeveklig, här delas inte ut massa pussar i tid och otid.

Här ska lekas. Det delades ut lego och Polly Pocket efter frukost och den lilla gummidockan ska ha klänning, skor och väska. Treåringen är helt med på att klä av dockan kläderna men det är väldigt jobbigt att försöka tråckla på dem igen.

- Mamma, kan du ta på dockan klänningen?
- Du kan försöka själv!

- Pappa, kan du ta på dockan klänningen?
- Om jag får en puss först

SMACK! Och så har pappan fått sin morgonpuss och dottern fått på dockan kläder. Vad bra det blev.

Juno

Woho liksom!

Fjällrävarna har landat. Guldkillarna även kallade. De har klarat sina elva mil på sextiofyra timmar istället för sina planerade åttio. De har fått guldmedaljer istället för silvermedaljer. Jag som joggat sex kilometer och kände mig duktig för det bugar mig djupt. Barnen delade ut rosor och Norrlands guld - dynamit när vi hämtade dem på Arlanda.Jag är så glad att han är hemma igen, min guldräv. Hel och ren. Liksom. Hej!

Juno

Pappa kom hem, för vi längtar efter dej...

Maken är någonstans mellan Nikkaloukta och Abisko tillsammans med sitt tält, sina kängor, massor av renar, lite whiskey (eller det är inte säkert att den finns kvar i skrivande stund), två kompisar och typ tvåtusen andra vildmarksmänniskor. En etthundratio kilomter lång vandring i tävlingsformat är det som drar dit så många entusiaster, Fjällräven Classic. Jag hade ingen aning om att det fanns en sådan tävling men så är jag just ingen vildmarkstyp heller så det kanske har sin naturliga förklaring.

Folk frågar om det går bra för grabbarna, men jag då? Är det inte mig ni ska fråga om det går bra? Det går inte bra. Jag tycker inte det är okej att han är borta från mig. Jag är usel på att vara ensamstående mamma.

Jag vet inte vad det är för fel på mig men så fort jag är ensam hemma så får jag lite städpanik. Och så drabbas jag av ett rejält "åh barnen har så tråkigt med bara sin sura morsa hemma, så nu måste vi göra tusen miljoner roliga saker". Ända tills pappan kommer hem igen. Nu kan man ju räkna ut med lilltån vad som händer...jag städar, försöker roa barnen, har ångest för att jag inte är klar med städningen och för att jag jobbar för lite och för att jag inte ägnar mig tillräckligt åt barnen. Jag överaktiverar barnen och de blir tröttare än de orkar vara och jag med. Alla som är övertrötta skriker, surar och har svårt att sova. Hepp.

Nu sover barnen. Jag har sprungit mellan deras rum och sängar och badrum och vattendrickande och kissande och jag längtar intensivt efter att min man ska komma hem så ordningen återställs. Så han kan somna hos lillan och jag kan sitta i lugn och ro bredvid mitt stora barn och spela Angry birds på telefonen samtidigt som vi tar ett gemensamt beslut att skita i städningen just idag.

Jag vet att det är långt men skynda dig lite är du snäll. Vi längtar efter dig.

Juno


Ett svårt beslut

Alla vill bestämma... men ibland är det så jobbigt att ta beslut. Vi pratade om det på jobbet idag, om det är bra eller dåligt för barn att alltid ha ett alternativ att välja på. Vill du ha höger eller vänster, stor eller liten, blå eller rosa? Såklart barn vill välja saker och vara med i beslutsprocessen. Men kanske inte alltid, inte i vartenda beslut som ska tas.

Det kan vara svårt att välja. Man får lite beslutsångest, åh den blå är fin men det är ju den rosa också...eller så försöker de välja det som de tror att vi vuxna förväntar oss, eller blir glada av. Då kan det ibland vara skönt att någon har bestämt åt en, idag får du två vänstervantar så tar du högervantarna imorgon till exempel.

Och just nu har jag lite svårt att ta beslut här från soffhörnet där jag sitter med datorn i knät. Först trodde jag att jag skulle springa men så blev det inte så. Då blev det svårt. Då blev det ska jag cykla istället eller springa en kort sväng i alla fall? Eller ska jag bara sitta här i soffan och drägga? Fast jag borde passa på att ge mig ut medan maken är hemma, sen kan jag inte lämna barnen själva. Högertummar eller väntertummar? Springa, cykla, dega?

Vem ska bestämma åt mig? Jag låter slumpen bestämma. Nu, precis nu surfar jag in på tv.nu och kollar om det är något som verkar vettigt på teve. Om det är det ska jag cykla till det programmet. Om det inte är det ska jag sitta kvar vid datorn. Okej?

Vänta lite...

Så. Inga gamla avsnitt av Bones, eller CSI, eller Law and Order. Ingenting med Julia Roberts eller Julia Stiles eller Reese Whiterspoon. Inga blå och inga rosa program. Då så. Jag surfar vidare. Åh vad bra det blir man slipper bestämma allt själv.

Juno


Engångskläder för prinsessor

Jag förälskade mig på färjan mellan Puttgarden och Rødby. I en liten klänning. Och eftersom jag har fått ärva så otroligt många fina kläder till min prinsessa från hennes bästisar så är jag aningens svältfödd på att handla prinsessakläder. Alltså gjorde jag den visa bedömningen att jag skulle ångra mig för resten av mitt liv om jag inte investerade i denna lilla rosa skapelse.Jag vet inte riktigt hur jag tänkte. Men förälsken har svalnat och dunstat tillsammans med ångorna från strykjärnet. Engångskläder för små prinsessor...tur att hon blir så söt i den att det blir värt varenda centimeter av volangstrykshelsiket.

  

Juno