Antingen det behövs eller inte

"Jag städar en gång om året, antingen det behövs eller inte" säger Bamses farmor när hon sopar så det ryker i sitt lilla hus på höga berget. Men så är hon också åttio år (gissningsvis) och har väl kommit både i och ur klimateriet för länge sedan. Vilket innebär att den inre städklockan har slutat att ticka.

Själv städar jag fortfarande en gång i månaden, antingen det behövs eller inte. Det känns inte helt sunt, nu är vi ju här i vårt lanthus och har med oss bra böcker, PS2:an, kusin Bell och hela helgen på oss att koppla av och ladda batterierna. Men allt jag kan tänka på är att städa diskhon, badrummet, köpa diskmedel, dammsuga och kanske hinna kasta i en tvätt i maskin. Denna städning när den blir som en mani medför dessutom finnar, skadligt på alla sätt och vis alltså.

Jag vet att jag inte är ensam om detta, miljarder andra kvinnor världen över lider av samma konstruktionsfel som jag. Så kan man inte bara bortse från denna lilla Guds misstag och gå och lägga sig och somna om igen? Tydligen inte för nu märker jag hur jag mot min vilja går jag och letar fram dammsugaren. God morgon.

Juno

Det är verkligen inte lätt...

...att vara en nyttig och hälsosam person. Inte under normala omständigheter, där jag slits mellan att vara ekonomisk och äta upp Castellon som maken köpt hem eller att vara nyttig och låta den bli mögligare så att den måste kastas. Jo, jag åt den. Ettåringen och jag delade lika, fast det var bara jag som tryckte i mig tillika onyttiga kex också... 

Man förstår då att med den karaktären så är det verkligen inte lättare att vara nyttig och hälsosam dagar när allt blir lite uppochner. Eftersom vi kom iväg tre timmar senare från stan än planerat blev det drive through till lunch. Och det går ju inte att äta sallad när man kör så jag svullade i mig en svampig QP, soggiga pommes och en helt överflödig milkshake. Till min heder får sägas att jag kastade äppelpajen som kom med på köpet. Vad det nu ger för tröst.

När man startar tre timmar sent så kommer man av naturliga skäl även fram lite senare än planerat. Så istället för hinna hem och laga "hälsomat" blev det ett av tre(?) hak i Orsa där vi valde mellan korvmojjen, gamla pizzerian eller nya pizzerian. För nu vara lite nyttig valde jag bort pizzan till förmån för kycklingfilé och ris. Fast inte ens jag är så snål att jag äter kryddad skosula bara för att få valuta för mina pengar. Så jag högg glatt in på makens enorma pizza.

Och så var det med det. Mitt fredagsmys består av ett glas vatten.

Juno

En riktigt taskig ursäkt

Mamman försöker skärpa sig. Det går lite si och så. Hon har förvisso tränat två dagar i rad. Men idag tog hon barnen och hälsade på sin egen mamma. Som bjöd på bullar och glass. Mamman tackar ståndaktigt nej till bullar men sen var hon visst tvungen att dela en minimagnum med lillan. Eftersom hon inte tycker att en ettåring behöver klämma i sig massor av glass mitt i veckan. Man får väl offra sig.

Juno


25 dagar

Så lång tid är det kvar innan vi lämnar kalla, gråa, ruggiga Svedala för en glimt av sol, vatten och värme. Det påstås vara mellan tjugofem och tjugosju grader varmt och noll regndagar i november. Det är nästan skitsamma, värre än det väder vi har här kan det ju knappast bli.

El Quseir ska vi till. Det ligger vid den lila stjärnan.


Och här ska vi bo (foto från: apollo.se).


Det känns inte så jobbigt.

Juno

Fy för folk

Inte van att åka hem efter klockan två på eftermiddagen. Fy vad folk klockan fem. Många, pratar högt, trängs, luktar...usch.

Juno

Samsung Jet

Gick in på the Phonehouse idag för att klämma och känna lite på SonyEricsson Satio som jag hade tänkt skulle bli min nästa telefon. Ut gick jag med drömmar om en helt annan telefon. Inte lika flashig kamera alls men den var mindre och verkade rolig, lite mer som iPhone. Billigare var den också, nu behöver jag bara spara till tretusenfemhundra innan jag kan sluta drömma.



Juno

Overalljakt

Nu har alla barnen nya rymliga varma vinterkläder på sig. Utom min stora pojke som går runt antingen i för små fodrade regnbyxor eller en för liten overall. Två gånger har jag gett mig ut på stan efter en overall men sen fallit på pris, storlek, färg eller design. Idag ska det bara bli klart, testerna är lästa och kontot länsat. Listan med Po.P butiker är utskriven och ligger i fickan. Nu blir det roadshow. Åh gud, jag har redan huvudvärk och magsår, önska mig lycka till.

Juno

vålk vitt dinosårs

jag har varit på globen. jag älskar att vara på globen. det finns alltid något koolt att se på globen. i sommar ska vi åka upp på taket. hissarna på utsidan blir klara i februari men mamma vill åka hiss på sommaren. min kusin anton säger att det ska bli fett koolt. då säger jag att det ska bli fett koolt.

men nu åkte vi ingen hiss, för nu har vi tittat på dinosaurier. mamma säger att showen heter vålk vitt dinosårs och det är engelska. men killen som var pytteliten pratade hela tiden på svenska. dinosaurierna var jättestora! först var det några pyttesmå för de låg i sina ägg men sen blev de lite större och då kunde man se att det var en människa i dinon för den hade människaben också. och efter det blev de superstora och det kom långhalsar. deras halsar var så långa att de nästan nådde ner till oss där vi satt. man kunde näääästan klappa dem lite på nosen.



äntligen efter pausen kom den koolaste dinon, t-rex. och när den hade rytit klar så var det slut. då åkte vi hem till anton och spelade skejtspel på hans xbox. det var också koolt.



joar


Är det inte svt är det mamman

Sonen är mörkrädd igen. Och så vill han inte gå och kissa själv, han är rädd för att varulvskaninen ska komma upp ur toaletten. Den här gången är svt oskyldig, mamman tar på sig skulden. Hon tittade inte efter att filmen var från sju år, för hon var själv så lycklig över att få se sina favoriter Wallace & Gromit på teven. Förlåt.

Juno

Vägen ut ur mörkret

Maken letar sistaminutenresa. Han tycker också det är mörkt och vill fara en vecka till ljus och värme. Jag tittar ner på min svampiga mage och får lite lätt panik över att ens tänka på en bikini just nu, även om jag faktiskt just kom från träningen. Men jag är låg, jag är godissugen och jag har usel karaktär just nu.

Sen tittar på tevetablån och ser att det är Lyxfällan om en timme. Då brukar jag automatiskt få ångest över hur dåligt det kan vara, skulle kunna vara, är, blir? Och spendera pengar på en resa, kan vi verkligen göra det nu? Jag vill. Jag panikar lite här i soffan och anstränger mig för att inte gå ner och hämta tunna potatisskivor med dill och salt på. Vägen ut ur mörkret är lång och slingrig.

Juno

Mörkt som fan

Nu är det bra mörkt. Precis kolsvart ute när jag kliver in genom dörrarna till jobbet. Och ganska mörkt är det även inne, inte i lokalerna för här öser energilamporna ut vitt ljus så det räcker för ett helt liv, men inne i mig. Ungefär någonstans mellan lungorna och ryggraden är det mörkt som fan. Det är tungt nu tycker jag.

Juno

Duoar - Accrorap

Maken, jag och systerbarnen har varit och spanat in några dansare på stan. En fransk-algerisk grupp bestående av åtta grymma grabbar. Två med hår, en med en lustig mage, en med röda kallingar och alla med en cool attityd. Det är inte helt självklart att förklara när man inte är så haj på dans men om jag säger street-, break-, modern-, snabb-som-satan-, dance och mystisk och rytmisk musik så hamnar jag rätt så nära.

Jag är imponerad. Jag är inspirerad. Jag är realist. Do not try this at home.



Juno


Schas mamma

Det var strålande väder i söndags och sonen hade till sin enorma förtet fått "inneförbud". Han försvann till grannpojken och efter en stund går mamman dit för att kontrollera att han inte lurat sig in för lek.

Det har han inte. Han bara väntar på att kompisen ska få på kläder. Mamman står och tjattrar en smula med grannfrun när sonen otåligt avbryter:

- Vi ska vara ute. Schas mamma.

Schas? Mamman blir så paff att hon lyder på fläcken. Hej då rå.

Juno

Vampyrskolan suger (inte bara blod)

Min femåring är lite mörkrädd av sig. Min femåring brukar komma traskandes till "familjesängen" på nätterna. Min femåring brukar dock alltid somna själv. Fast inte nu längre. För nu är han rädd för vampyrpojken. Va? Vilken vampyrpojke, när såg du vampyrfilm?

Bolibompa kvart i tre på eftermiddagen. Klassad som komedi för det handlar tydligen om en vampyr som inte tål att se blod. Fast så vansinnigt rolig var den visst inte om man är fem år. Och jag vet att jag som mamma borde kontrollera vad min son ser på teve, fast vid den tiden förväntar jag mig ingenting läskigt och jag är helt off-gard. Han vet också att han ska stänga av om det är läskigt. Problemet är att det inte var läskigt just då, mitt på dagen när det var ljust ute och kompisarna var här.

Det är ju sen på kvällen det blir läskigt. När man inte kan sluta tänka på det. Den lilla stackaren.

Juno

Lättlurade mammor

På dagis, torsdag eftermiddag och jag frågar Erica medan jag försöker få på Joar ytterkläder om hon ska följa med oss imorgon. Ja, det ska hon. Och ska hon, frågar jag vidare, sova kvar och ha fredagsmys med oss också? Ja, det ska hon. Och så ska vi ha "O", här illustrerar hon en liten ring med fingrarna. Jag undrar vad det är men hon ser bara finurlig ut. Så jag säger JA, oavsett vad det är så kör vi på det.

Hemma, fredag morgon och Ericas mamma ringer och bekräftar att flickan fortfarande vill sova över här. Hon har med sig en tandborste, pyjamas och ostbollar för det hade vi tydligen kommit överens om. AHA, nu vet jag vad det lilla o:et betydde. Det kan vara farligt att säga ja in blanco men ostbollar blir perfekt till fredagsmyset. Välkommen!

Juno


Hundra fort

Mamman och barnen är på väg hem från ett besök hos barnens mormor, tillfälligt i Södertälje. Snart blir två filer en för att direkt efter gå ut på motorvägen. Mamman gasar sig förbi ett par bilar och femåringen gapar i baksätet.

- Oj, vad fort det går mamma!
- Tycker du?
- Ja, nu kör du fortare än alla bilarna!!
- Näe inte riktigt, titta det är bilar framför oss
- Oj, man får köra hundra fort här! Gör du det mamma? Kör du hundra fort?
- Ja ungefär...

Juno

jag. en prinsessa.

idag hittade jag en fin glassko. om den passar är man en prinsessa och får en prins. det ska jag testa!



skon passar perfekt på mej. jag är en prinsessa.



det är nog bäst jag ringer efter min prins på en gång.



elsa

När dagis ringer...

...känner jag alltid en enorm oro. Efter ett kort möte på jobbet där jag inte haft telefon på ser jag missat samtal på min kontorstelefon och min mobil. Dagis som har ringt. Med hjärtat i halsgropen kontrollerar jag att de har fått tag på maken istället.

Det har de och han loggar precis av för att åka till dagis och hämta det lilla barnet som ramlat och slagit tänderna. Han ringer igen när han vet mer. Och jag kan bara sitta här och vänta. Våndas och vänta och försöka koncentrera mig på mitt jobb under tiden. Det är inte det lättaste i världen.

Juno

Har du köpt ett paket till mig?

Familjens gudson, ja makens i alla fall, fast enligt principen allt ditt är mitt så är han allas gudson, ja ja han i alla fall fyller år idag. Han hade förstås kalas och det kom förstås jättemånga kompisar och firade honom och han fick naturligtvis jättemånga paket också. Precis som sig bör.

När mormor och man kommer några timmar senare säger den nyblivna sjuåringen:

- Hej, har du köpt ett paket till mig?
- Nej, men grattis i alla fall, får han till svar tillsammans med en handskakning.
- ?!

Det stackars barnet vet inte riktigt hur han ska bemöta detta oerhörda besked men gör sitt bästa för att hålla god min. Det sägs att man inte förstår ironi fullt ut förräns man är tolv år, kanske gäller det samma för ovanligt dåliga skämt. Aldrig skoja om paket eller godis...

Juno


allt ditt är mitt

min storebror har en rolig manick med många knappar. om man trycker på knapparna så kommer det olika ljud. en del knappar spelar till och med en glad melodi. den här manicken är det bästa vi har i huset. och förra veckan när jag var ledsen kom han med manicken till mej. den spelade glada melodier och vi dansade. sen sa han att den roliga manicken är min nu. jag har fått den. vet man varför?

- elsa får min keyboard för hon älskar ju den!



ja det gör jag. tack joar, du är världens snällaste brorsa.

elsa

Hur svårt kan det va?

Jag har tagit ledigt idag. Men jag har svårt att hålla mig borta från jobbfilerna och jobbmailen. Det är ju knäppt, jag som har tusen andra saker på min att-göra-lista, och dessutom en knorrande mage och världens bästa bok (tack Gud för Arnaldur Indriðason). N.u.l.o.g.g.a.r.j.a.g.a.v.

Juno


Inte som planerat

Idag var det planerat att grannpojken skulle följa med hem från dagis. Sagt och gjort, femton nollnoll stod mamman på dagis och plockade ihop två femåringar och en ettåring. En liten sväng till affären på vägen hem och sen ser hon fram emot att överraska killarna med namnsdagsglass.

Fast det är mamman som blir mest överraskad. När hon inser att hon inte har några nycklar med sig. Pappan är i Nynäshamn och kan inte komma hem än på ett tag. Nehej nej. Och grannarna som har extranyckeln är inte heller hemma. Nej.

Desto bättre är grannpojkens pappa hemma och lånar ut sin frys, sin toalett och sitt hus om så behövs. Killarna leker där medan flickan och mamman leker ute. I en annan grannes sandlåda. Tills klockan är fem och det blir kallt och hungrigt. Pappan är fortfarande inte på väg hem än men lovar sushi när han kommer. Det går ju snabbt så mamman siktar in sig på att hinna till träningen.

Man undrar varför. Väntetid på sushi är långa trettio minuter så det kastas ihop makaroner och köttbullar. Dock inte så snabbt att det hinns till något gym. Alltså åker vinslatten som är kvar sedan helgen fram och familjen firar på namnsdagsglass även om namnsdagsbarnet redan gått hem till sig.

Det blir verkligen inte alltid som man tänkt sig.

Juno

Flickan som lekte med elden

Vi har haft den stora lyxen att komma iväg på bio mitt i veckan. Barnens fantastiska kusin har varit här och blivit nersnorad av en ylande ettåring och utbildad i Lego star wars II av en femåring. Förutom att det var taskig skärpa på bilden vilket störde en hel del så var den ju rätt okej. Den levde inte upp till mina förväntningar men den var okej. Michael Nyqvist är okej, han är inte "min" Blomkvist men han gör sitt jobb. Storyn är precis den andra boken, också okej men inte den bästa i serien. Noomi Rapace däremot. Hon är mer än okej, hon tar hela den här filmen framåt och hon får mig att se fram emot den tredje filmen trots allt.

Juno

Superhemligt

Hon följer med hem efter dagis idag. "Vad har ni gjort för något idag?" undrar mamman på vägen hem. Ingenting. Bara lekit. Han berättar motvilligt vem han har lekt med under dagen men hon står på sig och "Det tänker jag faktiskt inte berätta för dig". Nähä tänker mamman snopet, som två tonåringar fast åtta år för tidigt.

Han och hon leker fint nu för tiden. Fast, de stänger dörren och mammor är inte längre välkomna in. En lätt knackning på dörren och två femåringar ser överdrivet oskyldiga ut. "Vad gör ni då?" undrar mamman men får inte helt otippat till svar att de inte gör någonting. Under täcket i sonens säng ägnar sig han och hon åt att göra ingenting. Verkligen?

Detta ingenting måste först avslutas innan han och hon har tid att komma ner och äta middag. Samma ingenting ska sedemera fortsättas efter middagen, i badkaret. Mamman tycker ett bad låter som en rolig idé, fast hon får inte vara i badrummet. Ut bara ut. Lillasyster tycker att bad låter som en rolig idé men hon blir också utkörd. Under protest ska tilläggas.

Lillans tandborste i badrummet. Mamman smyger in i badrummet för att hämta. Han och hon leker (förvisso väldigt oskyldiga) snopp- och snippaleker. Precis som två tonåringar åtta år för tidigt. Superhemligt. Superjobbigt.

Juno


God morgon?

Tjugo över fem ringde klockan och jag var så trött så jag ville dö. Fast jag smög så väckte jag lillan på väg ner för trappen. Uääh uääh. Exakt min åsikt. Halvskrapar rutorna på bilen, halvsen till tåget. Helsen visar det sig. Samtidigt som jag låser bilen hör jag plinget som säger att "nu kommer jag". Springer som en galning upp för alla trappor och ramlar i princip ner för dem på andra sidan spärren. Hinner.

Fem över sju håller jag passerkortet mot larmdosan på jobbet. Klick och grönt ljus. Så långt så bra. Men, det finns ju inget handtag. Nähä, nästa våning har kanske handtag. Vänder om för att gå ut i trapphuset när pip pip pip pip pip pip. Oj, ska den larma nu? Vänder tillbaka, upp med kortet. Klick och grönt. Sedan samma procedur var tionde sekund fram till tjugo i åtta när smart kollega dyker upp.

- Du kan inte gå in där, det finns inget handtag.

När jag väl kom in i lokalen kom jag inte in i datorn. Omstart två gånger. Snacka om taskig förvaltning av tid, jag kunde ha sovit minst en och halv timme till för att logga på vid åttabläcket. Nå, nu kan jag rutinen, nu hämtar jag kaffe. Nu kan dagen börja.

God morgon.
Juno


Det är kört

Det jag behöver göra nu är två saker. Ingenting som är extremt tidskrävande och ingenting som är ett dugg avancerat, faktum är att det inte ens kostar skitmycket pengar. Med andra ord, det finns inga ursäkter.

Ett. Jag måste röra på mig mer.

Jag tänker på hur duktig jag var förra året och försöker hitta samma energi men det är inte lika lätt att motivera sig ett år och tre månader efter graviditet som efter tre månader. Då försöker jag tänka på att kläder ska sitta snyggt men sen inser jag att jag ändå inte har råd att köpa de snygga kläderna så då faller det korthuset ihop.

Två. Jag måste ge fan i att snatta i godisskåpet.

Jag försöker att inte handla godis men tänker hela tiden att vi äter så lite så det är ingen fara. Eller det är ju gott att ha något hemma i alla fall. Och sist på ICA Maxi var det extrapris på chips, jättebilligt faktiskt. Men problemet är nu inte att jag har godis i ett skåp. Problemet är att jag plötsligt har lite mindre godis i ett skåp.

Motivationen tryter och jag kastar mig ner i tevesoffan med en Anthon Berg istället för att kasta mig upp på motionscykeln medan jag glor på skräpteve. Varför? För att det ändå är kört. Så känns det ikväll, imorgon kanske det känns annorlunda.

Juno


Rocknight tonight

Av alla helger på hela året så väljer Länna och Mariefred att åka båt just när det är stormvarning. Det är två trötta - av barn, jobb, höst - morsor som är närmre fyrtio än trettio (i alla fall den ena) som ska ut och rocka lite. Den ena laddar med en fika med äldsta dottern, den andra laddar en tvättmaskin med färgad sextio. Regnet öser ner och det är svårt att bli riktigt taggad.

Men Lännagrannens band DuoJag lirar på båten och de rockar som fan. Mammorna räknar med lite jeansrock'n'roll senare ikväll, den lilla svarta hamnade inte ens på topp tiolistan över saker att packas ned. Åksjuketabletter däremot ligger överst på topp tiolistan, annars rockar väl Länna med sin polare Gustavsberg, som inte alls är lika festlig som Mariefred.

Men nu är det dags. Rock on eller rock av spelar mindre roll. Länna längtar efter Mariefred.

Juno

lilla melodifestivalen rockar fett

Till skillnad från den "stora" melodifestivalen så måste alla deltagare skriva sin egen musik i lilla melodifestivalen. De yngsta barnen som ställer upp är herregud nio år! Det är helt fantastiskt, de är helt fantastiska dessa unga små personer som helt modigt ställer upp i teve inför hela svenska folket och alla sina kompisar med sin musik.

Ettåringen dansar, och stampar med foten i takt till Rapparen Sophia, bra tryck på den låten tycker hon. Femåringen tycker om Skaffa en annan tjej med Rebecca. Jätteduktig och söt också tycker han. Mamman gillar nioåriga Love och hans Du. Mor och son SMS röstar på sina favoriter.

Förutom de som tävlar gillar mamman även att röstningen är billigare för att alla unga ska ha råd att rösta på sina favoriter - och så får man svar via SMS på sin röst också. Väldigt stiligt svt. Röstningen är snabbt avklarad och på en timme, mellan klockan sju och åtta är tävlingen avklarad. Precis lagom för små personer att rocka loss till. Och fredagströtta mammor!

Juno

Jag hade en gång en dröm...

Nu har jag slutat drömma om en W995, jag har till och med slutat drömma om en iphone. Nu är det Sony Ericsson Satio med kamera på 12.1 megapixel, blixt och massor av skojigheter som står på önskelistan. Det gäller att hålla drömmarna vid liv.




Juno

Det är vinter...

...mellan klockan sex och åtta på morgonen ungefär. Skrapa rutan på bilen, sätta på mössa och vantar på väg till jobbet och - tjoho! - åka på dojjorna nerför bron mot Karlbergs slott. Detta under barnsliga förtjusta pip och skratt och med tungan ute. Gubbarna och tanterna som jag åkte om måste trott att jag hade downs eller något annat fel som gjorde att jag betedde mig som en femåring ungefär. Skit i det. Jag blev i alla fall glad.

Och sen med en helt ledig eftermiddag framför mig sitter jag ute i solen och äter lunch och läser min halvkassa bok. Det gör ingenting att den är kass, det är härligt ändå. Hösten är bäst! Och dessutom är det fredag, det gör inte så ont det heller.

Juno


Skitpryl

För ett år sedan köpte jag en billig reklampryl. En liten digital fotoram som plötsligt dök upp i en kasse. Åh, foton på barnen på jobbet tänkte jag. Läser att den rymmer sexto bilder. Nåja. Jag minns inte längre vad jag betalade för den men nu vet jag varför den var billig. Den kan bara visa en enda bild, en blå som det står Connecting..... på.

Juno