För varmt

Vid frukost var det redan över tjugosex grader i solen. Nu innan lunch är det så jävla varmt att jag inte riktigt vill ha Elsa ute fast hon har solkräm och solhatt på. Så jag gör något förbjudet. Jag sitter vid datorn när det är sommar ute.

Juno

Isle of Capri

Härom dagen stod jag och snackade med grannen när min telefon ringde. Ta-da-da-ta-da-da...sjöng telefonen. Grannen föll ihop i ett asgarv och konstaterade chockat att "Näää, den där måste du bara byta ut". Och när hon kunde andas igen så trallade hon några strofer om något med dans på Capri ikväll, tra la la. Hm. Alltså, jag kände faktiskt inte igen det men det stämmer, ringsignalen heter faktiskt Capri så hon sjöng säkert rätt.

Det  var något med hur spontant det där skratten kom och det var något jag såg i hennes ögon som fick mig att lyda utan att knorra. Inte många som lyckas med det konsttycket kan jag meddela.

Sen måste jag förstås ta reda på vad det är för melodi jag har skämt ut mig med i över ett års tid. google.se och söker på "capri" hittar lite om Isle of Capri från 1934 av en Will Grosz. youtube.se och söker på "isle of capri" och hittar mycket riktigt en låt som heter exakt så med
Greta Keller. Jaha, okej ungefär så lät nog min telefon fast lite käckare liksom... men på svenska då, varför sjöng grannskan den på svenska?
 
Tillbaka på google och wikipedia och så här är det. 1948 släpptes filmen Främmande hamn på Grand i Stockholm. "Hjälten är ett kollektiv - besättningen på ett svenskt fartyg i Gdynia åren före världskriget" . Något oklart vad filmen faktiskt handlar om. DN recenserade: "En redbar svensk film, ambitiös i sin strävan att skapa en realistisk bakgrund åt det renhårigt svenska sociala patos som sprakar ur Josef Kjellgrens skådespel 'Okänd svensk soldat'. Jaha, det lät ju väldigt spännande. Not.

Filmen var Sveriges bidrag till filmfestivalen i Cannes 1949. Tyvärr var den ingenting som föll den internationella filmvärlden i smaken, den blev nämligen utvisad som kommunistpropaganda. Och vad det gäller den svenska texten av Isle of Capri så har den skrivits av Sven-Olof Sandberg. Jag lyckas inte lura ut var och hur i filmen den hör hemma men om filmen handlar om hamnar och Capri är en ö så ligger väl logiken där i krokarna. Sandbergs enda övriga verk jag kände igen är "Gamle svarten". Den skrev han 1935. Kära nån alltså.

Så om ni ringer till mig nu så spelar min telefon en liten gitarrsnutt istället. Mycket modernare får jag för mig.

Juno


Usch

Jag vill bara informera om att det var rätt segt att dra igång den lilla kvarten vid sju i morse, halv fem kommer bli direkt olidligt. Hoppet sjunker.

Juno

En kvart om dagen

När jag var femton hängde jag varje helg på discona i Upplandsväsby. En gång när vi stod ute och rökte och kände oss coola, kom det fram en kille som också kände sig cool. Det visade sig att den här killen var extra cool för hans brorsa var filmstjärna minsann. Ah mä va faan, filmstjärna...lägg av va. Din brolla är ju för helvete värsta värstingen. Han slår ju ner folk i Kungsan ju! Men min brorsa är bästa polare med Jocke Larsson, ah du vet han som sjunger i ett rockband va...

Från värstingen till värsta kändisen
Ja, ett namedrop är ett namedrop. Fast på den tiden hade Ian inget större impvärde av att vara lillebror till Paolo Roberto. Och jag vet, folk klagar över hur dåligt det är att han plötsligt kör matlagningsteve, kokböcker, träningsböcker, får vara med i Stieg Larssons böcker (vad hade han egentligen gjort för att förtjäna det?!), han som bara är en gammal värsting. Men tycka vad man vill, man behöver inte sitta och glo på hans program om man retar sig så. Det gör inte jag heller även om jag tycker det är positivt att se att alla ungdomsvärstingar inte är helt körda bortom allt hopp vid nitton års ålder.

Däremot har jag faktiskt köpt en av hans böcker. En kvarts träning om dagen (kan det ge rutor på magen?) och ikväll har jag till och med testat den. Nybörjarprogrammet naturligtvis. Det ger inte så många poäng på träningsguiden men varm blev jag och lite flåsig också.

En rätt galen idé
Jag har värsta ambitionen. Varje morgon när jag är tio dagar i Warszawa, men det kommer blir sjukt jobbigt för klockan nollsexnollnoll ska frukosten ligga i magen, ansiktet vara på utsidan av kroppen och kostymen likaså och fötterna ska stå på plats i kongresscentret. Min kvart kommer alltså att infinna sig ungefär nollfyrafyrtiofem. Om jag grejar det ska jag bjuda mig själv på skumpa när jag kommer hem.

Juno


Sex minuter per kilometer

Fem kilometer på trettio minuter blankt. Det är ju faktiskt lite vårrus (för en osprungen tant som jag). Jag är extremt stolt över mig själv!

Juno

Vårruset, ja eller vårlufset i alla fall

Ikväll ska springa vårruset. Inför det har jag tränat noll gånger. Häromdagen tänkte jag i alla fall ta mig i kragen och springa en gång innan det var dags för kärringrace. Men då sade min kompis på T22 att första gången brukar man känna sig hyfsat stark, andra gången har man träningsvärk och kroppen fattar vad man kommer göra. Då protesterar den. Så jag var inte sen att lyda hans rekommendation och åka hem och göra det jag oftast gör, ingenting.

Alltså gör jag ikväll till första gången. För då är jag stark. Med tanke på hur lite jag har lyckats träna den senaste månaden måste jag vara superstark!

Juno

Listoman = Mytoman

Varför har man listor? Det kan vara för att man ska komma ihåg att göra saker. Eller så kan det ha att göra med att man ska kunna få överblick och prioritera vilka saker som är viktigast. Det kan också vara så att man gillar att göra avslut, stryka allt som är klart liksom. För det känns så himla skönt när man har betat av en lång lista. Om man någonsin lyckas beta av en lång lista vill säga. Eller en kort för den delen.

Just nu svämmar min vardag över av alla listor. Jag lever i Listolands huvudstad Listköping. Jobblista, Saker att göra på huset listan, Saker att göra i huset listan, Saker att göra utanför huset listan, Saker att göra på-i-utanför huset i skogen listan, Barnens rum listan, Shoppinglistan, Roliga saker att göra i sommar listan. Listan över alla andra listor listan. You name it. I got it.

För att få stryka måste man ha delmål. Så istället för att ha en punkt på den enda listan som heter "Barnens rum" kan man ha "Rensa kontorets garderober", "Tömma kontoret på möbler", "Köpa färg och tapeter till Joars nya rum", Måla och tapetsera Joars nya rum", "Rensa Joars garderober", "Flytta Joars saker till nya rummet", "Köpa färg och tapet till Elsas nya rum"...ja ni fattar. Delmål, jag tackar ja. Att ha många listor betyder bara att man är bättre på att ljuga för sig själv. En lista tar aldrig slut, den förs bara över till en annan lista. I all oändlighet. Allt är ljug. Den enda som går på det är jag själv.

Juno


Äkta kärlek

Maken har klippt gräsmattan och frivilligt, utan att jag ens har bett honom, sparat partierna där prästkragarna börjar komma upp. Detta fast jag vet att det kliar i honom att få köra tvärs över de spetsiga små bladen. Det måste ju vara kärlek alltså.

Juno

gissa vem som bor här!

jag har hittat mitt eget klätterträd. för det är jag väldigt glad. och mamma tycker jag är duktig på att klättra, precis som fröken sa!sen har jag också visat mamma och pappa att jag kan skriva mitt namn själv. se här på dörren, gissa vem som bor här?! det tyckte mamma inte var riktigt lika bra...fast jo, jag var duktig...joar

På spåret

Björnarna har vaknat. De flanerar omkring i skogarna, det vet jag. Ändå får jag mig en lättare chock när jag på min lilla skogspromenad får syn på det här avtrycket av en tass i storlek trettiosju plus.

Jag har ettusentvåhundrafemtio meter ner till vägen. Jag kan informera om att det gick lite snabbare att gå hem än vad det gjorde att strosa hit. Tur att det är nedförsbacke hela vägen tillbaka.Juno

fan så ogint

jag har fått min veckopeng fast det bara är torsdag för det är redan helg säger mamma och pappa. en extra lång helg. då ska vi ska handla i los för det gör vi alltid när vi är här i sandsjö. och det som är bra med ica i los är att de har hulkenglass! så jag ska köpa hulkenglass för min veckopeng.

- - - - - -

jag har inte köpt någon hulkenglass. farbrorn i affären säger att det är strömavbrott och de har ingen el till kassaapparaten. mamma frågade om vi inte kunde få köpa en liten glass bara men han sa nej, kassaapparaten fungerar inte till en glass heller. men ta pengar, ge en glass och slå in i kassan när det finns el igen då? nä.

det är jättetråkigt och nu känner jag mej lite ledsen. mamma säger att farbrorn i affären var fan så ogin. man får inte säga fan men jag tycker också det var ogint. vad det nu kan betyda. det är så dåligt att det är en extra lång helg för nu kommer jag i alla fall att längta efter en hulkenglass jättelänge.

joar

Halvhurtigt

Nu, nu, nu. Nu ska jag ut i skogen och promenera tänkte mamman hurtigt. Det kan vara lerigt så jag tar kängorna tänker hon vidare. Precis när hon ska gå börjar regnet vräka ner men det stoppar henne icke sa nicke. Fem kilometer är sträckan fast efter en och en halv vänder hon om. Skavsår på hälarna. Minnet av en fjällvandring i de samma kängor som resulterade i blödande skavsår på båda hälarna lockar så där lagom. Men det var ett gott försök i alla fall.

Juno

Uslaste morsan

När mamman tittar ner på golvet och ser sin lilla tjej stå med armarna uppsträckta, tårar på kinderna och ropar "mamma, maammaaa" då vill hon dö. Världens uslaste morsa, hej. Upp i knät åker flickebarnet och där river hon förnöjt runt bland jobbanteckningar och viktiga papper medan uschliga mamman jobbar vidare med enhandsprincipen. Det är inte optimalt men det går. Mamman tänker asfaltsbarn, en upprorisk tonåring som söker falsk kärlek hos otäcka gubbar för att hon fick för lite uppmärksamhet av sin mamma när hon var liten.

Men sen tillslut är det dags att logga av. På dagis står sonens fröken och väntar. Terminens höjdpunkt. Att sitta ner en halvtimme och bara lyssna på hur förträfflig han är, artig, trevlig, empatisk, en bra kompis. Och han har utvecklats så mycket under det här året. Mera superlativ tack, det finns ingen bättre medicin mot en mammas dåliga samvete än ett utvecklingssamtal på dagis. Det visar att det finns hopp. Tack.

Juno


Ett glas vin kanske?

Efter en tuff period på jobbet vet jag att det går framåt. Det blir värt det och jag firar med ett glas vin till maten. Efter en tuff period på jobbet vet maken att det inte går framåt. Är det överhuvud taget värt det? Han dränker det med ett glas vin till maten. Det finns alltid en anledning att ta ett glas vin till maten. Skål då.

Juno


Det inte rådjuren tar...

...har man ändå inte kvar. Ett år blommade ett helt hav av tulpaner och vi var rätt så nöjda. Vi hade läst att de prickiga typerna inte gillar lavendel så vi kände att vi hade lurat dem genom att sätta tulpanlökarna i lavendelhäcken. Men året efter så bestämde de sig för att vår lavendel inte är farlig. Varenda knopp var avkapad och dessutom hade de krafsat upp och smaskat i sig alla lökarna också. Jamen kom an då så ska jag göra stek av er, era prickiga odågor!


en gång för länge sedan...

I år kom till vår oerhörda förvåning, och glädje, ett fåtal tulpaner upp trots allt. Men det är inte meningen. För rådjuren har skaffat sig en allierad, en förrädare på insidan. Det lilla de inte orkade ta rockade glatt vår tiomånaders loss på. Varför?

Juno

Vem bryr sig?

Det är Eurovision Song Contest ikväll. Och melodifestival har ju blivit så trendigt så man borde kanske titta. Men Sverige tävlar med en låt som jag inte ens noterade att den fanns innan den vann den svenska schlagerfestivalen, så jag orkar inte bry mig. Jag tror jag får mer valuta för pengarna om jag köper in mig på en extra timmes sömn. Ring och rösta från mig är ni snälla, ni trendnissar som jag vet sitter bänkade vid storbildsteve och surroundljud.

Juno

Vissa människor och andra människor

Vissa människor, sover när de är trötta. Och om de är extra trötta somnar de innan huvudet träffar kudden. Andra människor får något fel i kroppen när de är trötta. De ägnar en timme åt att städa, plocka disk, vattna blommor och vanka omkring i största allmänhet. När klockan är mitt i natten, när ögonen svider och de borde sova för länge sedan. Fast de inte kan.

Just nu är jag så avis på vissa människor.

Juno

Quebec calling

På mitten av nittiotalet åkte min kompis och dåvarande kollega och jobbade i landet down-under. Vi kunde då snacka med varandra via e-post förstås men skulle vi prata på riktigt så var jag tvungen att åka in till kontoret snortidigt och ringa på vårt företagsnät som var relativt billigt. Det fungerade men det hade alltid ett otäckt litet eko med sig så man hörde sig själv prata samtidigt som den andra försökte svara.

I dag bor den samma vän men inte längre kollega på andra sidan Atlanten istället. Nu för tiden ser jag direkt om hon är vid sin dator eller inte och med en webkamera och Skype kan jag se henne och hennes barn i en riktigt hyfsad bild. Ljudet är i det närmsta perfekt. Det är inte som att träffas på riktigt, verkligen inte. Men det är möjligt att se varandra och prata med varandra en timme utan att det kostar multum, förutom brebandsavgiften kostar det ju faktiskt ingenting.

Det är ju helt fantastiskt vad världen krymper på det här viset, men trots allt ger det en lite sur eftersmak. Jag vill ha mer. Jag vill att hon ska vara här i Sverige, bo här i Stockholm, sitta i mitt kök tillsammans med sina söta ungar och gegga runt med lite saft och bullar, jag vill att vi ska kunna pina runt ungarna på Skansen tillsammans och jag vill att vi ska kunna sitta ner och skvallra hela natten och hinka rödtjut när ungarna sover sött med sina pappor.

Lisa, jag saknar dig.

Juno


Snart kan vi sitta ute och äta...

När snön smälte från altanen kände vi att den blivit stickig. Nu är den slipad. Tvättmedel och olja är införskaffat. Och en pensel med skaft. Men underligt nog så händer det inget mer. Vad underligt. Nähä, inget underligt, någon måste alltså ta och olja den olja den också. Och imorgon är det jag som åker till jobbet medan maken är pappaledig. Vad lämpligt.

Juno


Tiden GÅR fortare ju äldre jag blir

Tiden går fortare ju äldre du blir. Så sa ju alltid alla vuxna till en när man var barn. Och man tänkte att vilket jäkla tjat om denna eviga klyscha. Men det är sant och det känns helt galet. Mina finaste kollega börjar bli lite rund om magen och snart ploppar det ut en bebis. Vilket ju är helt underbart! Men det drar igång lite minnen och tankar om livet. 

Så känns det inte alls länge sedan Elsa var en groda i min mage. Men nu är hon tio månader och klappar händerna, vinkar, säger ta-taaa när hon får något och kan nästan gå. Fast hur gick det till? Hon kom ju nyss, hon är ju bara en liten liten liten bebis?

Och Joar, egentligen var det inte längesedan han var en liten groda han heller. Men han ska fylla fem nu, han diskuterar och resonerar och är full av frågor om "hur funkar det?" och kan snart cykla och simma. Om ett år börjar han skolan och jag måste lära mig gångertabellen igen och Europas nya karta för annars kan jag inte förhöra honom när han ska ha prov.

Sen kommer han dundra runt på moppe och Elsa kommer dundra runt på någon bönpall och de kommer dricka öl i Skogås Centrum och....då vid den tiden är jag redan femtio år. Argh! Brun papperpåse hitåt fort, tanten måste hyperventilera. Och allt detta bara för att min fina kollega är lite rund om magen...

Juno


Tålamod är en dygd

Ett litet förtydligande bara. Det är väldigt tålamodsprövande att vara mamma åt en tiomånaders "det är jag som bestämmer, och jag kan allt själv" bebis. Det är en omständlig process att äta själv och om mamman alls ska få bistå till bebisens välbestånd så får hon anpassa sig och pilla in bit för bit med fingrarna i bebisens mun. I den här familjen tillämpas den naturliga ätstilen.

        
först bankar jag den så den dör........sen tar jag lite och undersöker.........det som verkar dåligt kastar jag.........

Mamman räknar långsamt långsamt till fyrahundra när bebisen en timme senare gör en andra sållning av maten på golvet. Sätter sig på det som inte verkar hålla måttet, pillar i sig lite godsaker och sen glatt kryper iväg med resten släpandes från rumpa, lår, vader, fotsulor och tår. Och då plötsligt är hon snabb som en jävla iller minsann.

Juno

Cykelstar

Tiden räcker aldrig till. Det vet ju alla. Men igår slets jag mellan ett måste och ett vill. Jag måste köra ett varv på träningscykeln om jag inte ska rulla fram i sommar. Jag vill leka lite med senast införskaffade singstarskivan. Vill maken tävla i singstar med mig? Med tanke på att han samtidigt frågade lillan om de skulle tävla i vem-somnar-först-leken tolkade jag det som ett nej.

Och inget bra gick det på teve heller, men varför skulle det göra det, det var ju lördagkväll så då är alla ändå ute och roar sig med annat. Typ. Jaha, och där i vardagsrummet stod jag ensam kvar. Leka eller träna? Leka och träna. Ja. En timme och femton minuter senare rasade jag av cykeln, hes och svettig. Det är asasasjobbigt att sjunga samtidigt som man cyklar. Om nu någon hade funderat på att testa någon gång. 

Juno


Blommor i sitt hår

Mamman sitter och jobbar i vardagsrummet. Den tio månader gamla flickan lullar runt på golvet. Hon sitter och leker lite, hon kryper en sväng, hon står och svajar en stund. Hon försvinner in bakom gardinen. Bang så kommer en ljusstake farandes ner i golvet. Krafs krafs så sprids lite blomjord ut runt hennes fötter. Sedan tystnad.

För säkerhets skull håller mamman ett halvt öga på gardinen och ett helt öra. När det efter en god stund hasar på fönsterbläcket säger mamman med sin nya sträng-för-bebis röst "neeej, låt blomman vara ifred". Ut från gardinen kommer ett rufsigt huvud. Rosa pelagonblad spretar ut ur hela munnen och ett litet blad har trasslat in sig i rufset. Hon ler stort. Jättestort. Skrattar och studsar upp och ner av iver över att få visa upp sin skatt.

Där rök den stränga rösten. En liten blommar har väl ingen dött av.

Juno


Upp i Arla timme

När jag åker till jobbet ringer väckarklockan 05.30 och det känns alltid lite tungt. Idag är det inte min jobbdag men en trappa ner låg min telefon och tjöt klockan 05.30. Så jag fick lydigt stappla upp och stänga av den. Men då var det redan försent, då var jag redan vaken. Så det blev te och jobbdator klockan 05.45 på min lediga dag...

Juno

En lugn matstund

Det är dags för mat. Bebis tittar lystet på skeden med grönsaker och lax. Mamman fintar och petar in mattuggan i munnen på bebisen. Bebis blir sur. Bebis viftar intensivt åt skeden. Mamman tänker att ja, det klart du kan äta själv, för du tror att du är fem år precis som storebror. Men mamma vet bättre så du blir matad. Bebis roffar åt sig sked med mat.

Snurra snurra skeden, vifta vifta med skeden. Inget händer, fy så trist. Vifta hårdare. Tjoss, där åkte visst lite lax och satte sig på väggen. Bebis skrattar lyckligt. Bang, där åkte sked med resten av maten ner i golvet. Små små kluttar med lax och oidentifierbara grönsaker på golvet, på väggen, på mammans fötter och byxor. Bebis tittar på förödelsen, hänger sig ut från stolen för att nå skeden men inser snart att det är kört.

Uäääh. Jag har tappat min sked tjuter bebisen argt. Mamman stirrar hålögt på henne. Men va? Ska jag tycka synd om dig menar du? Bebis får tillbaka skeden utan mat. Banka banka banka banka banka ihjäl en liten bit potatis som ligger på bordet. Mamman lämnar bebis som mördar potatis och gör en stark kaffe åt sig själv. Det här bara är början på en ny matrutin.

Juno

Ett pang pang spel

I vintras investerade familjen i roliga spel. Wii och PS2 till exempel. Som vi skulle spela roliga spel på. Fast det är som vanligt, först spelar man massor, det är nyhetens behag. Men efter ganska kort tid så ligger spelen på hyllan och samlar damm. Så vi bestämde oss för att istället för dålig teve på kvällen kanske vi kunde spela något spel istället. Så nu spelar maken pang pang spel medan mamman sliter på datorn. Mycket bättre kvalitetstid.

Juno

En helg på landet

Björnarna har vaknat nu. Ryktet säger att de förra året spenderade mycket tid inne i byn, fast vi såg ingen. Det gjorde vi inte nu heller. Ingen björn vågar sig i närheten när vi är där...

    spanar på blommor

    kör huset-runt-loppet

    syskonbus

    familjebus

Juno