Det är så mörkt här nere

Vi ska köpa en gatlampa. Det är så mörkt på vägen utanför oss. Och så pratar vi om hur bra det kommer att bli och hur konstigt det är att inga andra grannar tycker det är förbaskat mörkt utanför deras hus.

Utanför ett av husen står en tomte och lyser. Men just över julen räknas nästan inte, då är det ju adventsljus i varje hus. Hos oss lyser alltid någon lampa. Dels är jag mörkrädd, dels är det trevligt tycker vi. När det lyser i fönstren.

Jag står i köket och spanar ner mot de grannar som bor längst in på gatan.
-Hus som har helt släkt blir verkligen kolsvarta nu på vintern, säger jag.
-Hm?
-Ja men kom får du se, det går knappt att se att det står ett hus där.
-Vems hus pratar du om?
-De på åttan.
-Tja, de brukar släcka ordentligt men nu lyser det ju både på brokvisten och utanför tvättstugan, svarar maken.
-Va?
-Ha ha, det står en bil i vägen va? Ställ dig på en stol så ser du också över pickupen, säger han och skrattar hjärtligt (läs: hjärtlöst)
-Va?

Jag tror inte det är sant. Jag lever i mörker för att jag är för kort. Om en månad fyller jag år. Då önskar jag mig ett par inomhustofflor med platåsula. Jag vill också se ljuset.

Juno


Tjuvläsning- http://juno.blogg.se/bok

Sophia är tjugofyra år. Hon är en tuff tjej som inte släpper allt för många inpå livet. De enda som står henne riktigt nära är hennes mor och far. När de två hastigt går bort tvingas hon se att saker inte är som de verkar. Är det ett svek eller är det omtanke, kärlek eller egoism? För att få svar på de frågor hon inte visste om att hon bär inom sig ger hon sig av på en resa. Ut i världen, in i sig själv. Och på vägen möter hon en oväntad vänskap.

Det här är något för Niclas Risberg att sätta tänderna i. Det är baksidan på en bok som inte finns än. Ni kära läsare av min blogg ska, efter mycket vånda och stora tvivel, få möjligheten att göra en Risberg. Varsågoda att tjuvläsa, recencera, risa och rosa boken utan titel allteftersom den växer fram.

Jag gör en copycat på min klasskompis K, han som skriver
Ensam mitt i flocken, och startar en bokblogg. Fast boken utan titel kan rimligtvis inte ha en egen sida, ni hittar den under den min vanliga blogg.

http://juno.blogg.se/bok

Observera att texterna som läggs ut är ett råmaterial och kan komma att genomgå smärre eller större ändringar när som helst och hur som helst, utan varning eller hänsyn till er som redan läst ett kapitel.

Juno

tomten låter som min moster ylva

igår var det söndag. då åkte vi ä-n-t-l-i-g-en till anton. först tittade vi på teve. det var ekorrar och en hund. och sen kom det bilar. alla traktorer stod och sov och då skrämde de busiga bilarna dem så de välte på ryggen. ha ha. vilken bra teve.

anton har ett träd i sitt hus. det är jättefint, det hänger glittriga saker i trädet. och bäst av allt. det ligger massor av paket under trädet. jag undrar varför inte vi har ett träd i vårat hus...

pling plong.
det ringer på dörren. anton rusar och öppnar. vänta anton, jag vill också komma med!

tomten kommer. tomten har ett stort skägg men låter precis som min moster ylva. jag hjälper tomten att dela ut paket. god jul mormor, god jul morfar, god jul anton, god jul joar. till mig. nu har jag inte tid att dela ut mer.

alla paket under trädet är borta. lotten fick en blank låda som man prata i. kim fick en blank låda som man kan lyssna i. gladast av alla blev nog anton som fick en hammarbymössa och ett halsband som ser ut som en fotboll. den fick han av mig. vakkogo!

jag blev jätteglad för alla mina nya saker. jag hinner nästan inte leka med allt. tack alla snälla. nu ska jag inte skriva mer. nu ska pappa, mamma och jag titta mer på bilarna som var på teve igår. nu ska vi titta på hela filmen säger pappa.

Joar

Snippan är försvunnen

Tidigt, tidigt en lördagmorgon. Barnet sätter sig kapprak upp i sängen.

- Var är mamma nippa?
- Va? yrvaket

Barnet drar obarmhärtigt av mamman täcket.

- Nippan borta!
- Joar, det är lite kallt, kan jag få tillbaka täcket?

Resten av täcket försvinner i en svepning.

- Där är nippan!
- Hej nippan
- Hej då nippan
- Hej då navel
- Hej då brötten

Täcket läggs på plats igen. Barnet lägger sig ner.

Juno


familjen sover middag mitt i julstressen

Det är dan före dan. Jag borde vara rätt så spattig och springa omkring och ha julstress. Ni vet, rimma på paketen, stjälpa i mig glögg, bränna mig på lackstången och spela asjobbig julskiva med Werner unt Werner.

Förra året hade vi bestämt oss för att inte ha en gran. Sen dan före dan kom jag på att jag nog ville ha en gran ändå. Så jag stressade desperat till Bauhaus en timme innan stägning. Där fanns det fyra granar kvar. Det var de mest erbamliga granar jag sett i mitt liv. Och de tänkte på fullaste allvar ta betalt för dem! Så desperat var jag inte.

Och i år har jag som ni vet bestämt mig för att skippa granen trots allt. Och de sista julklapparna köpte vi tillsammans (!) igår i Farsta Centrum. Så i år är jag ovanligt lugn så här dan före dan. Faktum är jag funderar på om min man kan ha lagt något flummigt piller i min tekopp i morse. Så måste det vara. Hur kan jag annars ha föreslagit att hela familjen skulle sova middag dan före dan? Två och en halv timme. Zzzzzzzz.

Sen lånade vi ut sonen till våra vänner Twinnie, J och dottern E. En liten turne med julklappsutdelning till våra fadderbarn, en tur till McD drive through, handla lite mat och så kaffe och karlasprit hos vännerna. Natta slutkörda sonen, Per spelar lite pang-pang spel, jag bloggar. En helt vanlig kväll.

Imorgon är det julafton. Kalle Anka, julgran, julmat och paket. Joar tror att paket är lika med födelsedag så han ska nog sjunga ja må han leva istället för hej tomtegubbar. Det går precis lika bra.

Juno

idag är det inte söndag

folk kan inte bygga någonting som håller. se bara på e6:an som plötsligt rasar samman som ett korthus. eller ska jag säga pepparkakahus.

efter att det har varit julafton ska vi äta huset säger mamma. fast det är aldrig julafton. på julafon ska vi åka till anton. vi ska åka till anton, kim och lotten, moster ylva, erik och så ska mormor och morfar vara där och marika, hjalmar och arvid med. och deras mamma också. och min mamma jenny. och min pappa per. jag frågar varje dag om vi ska åka till anton. på söndag säger mamma och pappa. på söndag ska vi åka till anton. för på söndag är det julafton. 

idag är det inte söndag. men titta på pepparkakahuset. vilket fuskbygge. folk kan inte bygga någonting som håller. mammas pepparkakahus är en pepparkakaruin. 

Pepparkaksruin

söndag eller inte. kom så äter vi upp det.

Joar

Han har nog bara haft tur

Brutus Östling, Årets naturfotograf  Brutus_Ostling EXPOSURE TIME: 1/100s | APERTURE: 6.3 | FOCAL LENGTH: 400.0mm

Jag kan utan att överdriva säga att jag inte tycker om fåglar. Av någon outgrundlig anledning är jag rädd för dem. De är på något vis lite opålitliga. Eller är det bara deras fantastiska förmåga att komma glidandes ljudlöst för att sedan flaxa till och skrämma livet ur en? En gång hade min kompis L dille på fåglar. En av hennes undulater flaxade till och fastnade i min enorma 80-tals-burr-frisyr. Jag vet inte vem som blev räddast, fågeln eller jag. Men vi låg sida vid sida på golvet, halvt avsvimmade båda två.

Men när jag tittar på bilder av Brutus Östling kan jag plötsligt förstå att inte alla känner som jag. Fåglar, javisst. Helt fantastiska bilder. Fåglar i snö, med små fågelungar, flyger, dyker. Till alla bilder har han skrivit vilka inställningar han har använt. Tid, bländare, lins. Upp till 1200 milimeter. Jag ser en glugg stor som en pizzatallrik framför mig. Mitt eget objektiv har en lins på upp till 70 milimeter. Syrran hade en gång en lins på 300 milimeter och den var rätt tung. Och svår att ta skarpa bilder med.

För många många år sedan ville jag bli fotograf. Jag gick en ettårig utbildning, knegade som assistent för 3300 kronor i månaden, och stod i begrepp att söka in till fotografhögskolan i göteborg. Men så fick jag kalla fötter och började läsa data istället.

Visst får jag ett sug ibland. Jag vill också ta bra bilder! Och om jag bara hade en kamera med objektiv som en pizzatallrik för någonstans runt ett-tvåhundratusen istället för tolv så kanske jag också skulle kunna ta så fina bilder. Eller om jag bara hade tålamodet skulle kanske min D70 duga lika bra. Men jag har varken eller. Och dessutom kan man misstänka att talang har något med saken att göra. Asch, karln har nog bara haft tur.

http://www.brutusostling.se/

Juno

gråt inte mamma, en dag blir den värd massor av pengar

idag är jag kreativ. när jag kom hem från dagis målade jag med vattenfärg. plaska plaska, måla måla. jag använde den röda färgen. det blev jättefint. sen förstår jag inte. mamma sade att hon inte orkar att jag målar mer. men vaddå, det är väl jag som gör allt jobbet. va?

och nu blev jag sugen på att måla igen. eftersom mamma är trött tar jag kritor. de kan jag måla med själv. här är en tom yta som ingen har målat på före mej. jag målar med grön färg. jag målar med svart färg. sådär. det blev jättefint.

Soffmålning

-hjälp! min mamma jagar mej.
-är det inte jättefint mamma?
-varför ser du inte glad ut?
-jaha, en soffa.
-nej, det ser inte bra ut.
-jooo, det är ju jättefint....
-tänk rubens sextonkommasexmiljarder
-mamma?

Joar

ps. är det någon som har sett mina kritor?

Trodde House var som Big Brother. Folk i ett hus liksom.

Jag har aldrig varit någon extrem tevetittare. I min ungdoms dagar skämdes jag över att vi var den sista familjen på norra halvan av jordklotet som hade svartvit teve. Samma sommar som jag skulle börja gymnasiet köpte mor en ny teve med färg. 1987 alltså.

Tio år senare köpte jag min första egna teve. En superbegagnad för femhundra kronor. Den använde jag till att se Ally McBeal på. Ingen text-tv men fjärrkontroll. För sapping mellan tv1, tv2 och tv4. När Joar kom fick jag för mig att jag skulle se massor på teve samtidigt som jag ammade. Alltså skaffade familjen ett dyrt och viktigt kort med många kanaler. Jag såg på OS. Eller läste en bok. Mest sov jag.

Nu har vi faktiskt en löjligt stor teve. Platt som en pannkaka hänger den på väggen. Vi har massor av kanaler. Och vi använder denna ohyggligt dyra investering till att se på CSI på. Och Pingu, Molly Mus, Lilla röda traktorn och en hackande Byggare Bob på DVD.

Och så råkade vi sappa in oss på House
Idag lämnade både herr och fru Abrahamsson datorerna för att klämma ihop sig i tevesoffan. Sappa sappa. Per hittade någon ny serie om en Doe som var allsmäktig snut, efterlyst och förvirrad. Bort med den. Nästa kanal. Först ser jag en kille som ser ut som Fonzie ungefär. Han äter biff. Fast han hade beställt pasta. Öh. Sen trillar han omkull och faller i koma. Nu ska han botas av -aha, doktor House. Inte hus. Argsint. Synisk. Arrogant. Bisarr. Och rolig. Jätterolig faktiskt.

Och nu har vi bestämt i budget 2007 att inte sälja teven, för vi får inget för den eftersom Joar har kört med leksaksbilen på den, utan istället ta bort de massvisa kanalerna. Så i vår blir det House in the house. Imorgon ska jag be min vän P som är på tv4 att övertyga dem om att köpa in CSI från kanal 5.

Juno
PS. Kille som ser ut som Fonzie blev räddad av argsint och synisk doktor som efter att ha dragit ut en polis, en brandman, en brandbil och en katt ur näsan på en unge förstod att Fonzie var gay och därför föll i koma efter att ha ätit biff. Slutet gott, allting gott.


knaperi knaperi knus

här är pepparkakahuset. det är inte färdigt än. mamma säger att vi ska måla på huset också. vi ska inte äta huset nu. först ska det vara jul. här är skruvmejseln jag fick i julklapp igår. hamra. spika. 

oj.

mamma? jag...huset är lite trasigt nu. mamma ser inte, hon lagar mat. bäst jag äter upp biten. då märker hon nog ingenting. knaperi knaperi knus...

där ligger stora kniven. jag ska bara känna lite lite på den. nä. mamma tittar med stränga ögonen. men nu vet jag. sågen jag fick igår ser nästan lika ut som kniven. såga såga.

oj.

mamma? nu...hm. sågen råkade ha bort lite till av huset. dumma sågen. nu skyndar jag mig att äta upp den här lilla biten också. det märks nästan ingenting alls.

pepparkakshus

Joar


Låt inte hunden tugga på engångskoderna

Häromdagen kom ett brev. I det står det ungefär så här:

Vår internetbank är inte säker. Därför måste du använda vårt nya system. Förutom ditt certifikat och personlig kod ska du nu lägga till en engångskod. Här har du 50 koder på ett papper. Lägg det inte i pappersinsamlingen. Lägg det inte i någon-annan-dag-högen. Låt inte hunden tugga på det. Låt inte barnet rita på det. Blanda inte ihop ordningen på koderna. Ring om du vill ha fler koder. Fortsätt vara glad och använd vår osmidiga internetbank!

Okej, det fungerar. Jag har provat. Två gånger idag. Men Gud så irriterande. Först ska man bara kolla en grej, sen ska man bara kolla en annan grej. Ni vet hur det är. Inte kommer man ihåg att kolla allt på en gång heller? Och nu, mitt i familjebudget för 2007. Många engångskoder blir det. Och många nedåtvända mungipor. För jag blir så sur över sånt här. Även om det är för att vara snäll på ett bakvänt vis. Ingen ska kunna komma åt mina pengar. Inte jag heller.

Tips på banker med höga räntor på låga summor och smidig internetbank emottages med tacksamhet.

Juno

Nu är julen slut

Vi skulle åka till Mexico. Hela jul och nyår skulle vi vara borta. En månad i sol och värme, bad, vila och äventyr. "Vi" innefattade mig, min man och vår son samt en annan familj som vi umgås mycket med och tycker mycket om. Men ibland blir det inte som man har tänkt sig.

Som det nu blev räckte pengarna inte riktigt ända fram till Mexico. De räcker hem till syrran på julafton och de räcker till norra Dalarna över nyår. Det är inte fel det heller. Jag älskar min syster och hennes underbara ungar. Mamma och pappa kommer också. Så det blir familjen, julmys och Kalle Anka.

Gnugga händerna
Kavla upp ärmarna. Här ska banne mig bli julfint. Jag förvandlades till värsta drakkärringen. Tjugofyra små paket i kalendern till sonen, baka baka till förbannelse, ljus överallt och städat ska det vara. Pepparkakshuset står halvklart. Paketen i kalendern är det ingen som kommer ihåg att öppna. Alla är trötta. På mig och mitt eviga pysslande som ingen har bett om och ingen vill ha.

En vecka kvar till jul och jag har glömt att köpa gran. Det är ju viktigt, ingen jul utan gran. Klar barnet ska ha en gran. Att riva ner barr ur. Dra i grenarna tills den välter. Pilla på kulorna tills de ramlar ner och går sönder. Snurra på ljusen så man inte vet hur man ska tända den igen.

Eller det kanske räcker nu
Den här hetsen över att trevligheternas trevligheter. Det är inte julens fel, det är jag som inte klarar av att vara lagom. Allt eller inget, liksom. Nu är det nog. På Bauhaus säljer de kungsgranar från nittionio kronor. Jag tar mina nittionio kronor och lägger i min hemliga spargris. Den som ska krossas nästa år och ta mig bort från julen. Vi kanske inte kommer till Mexico men vi ska väl ändå kunna ta oss lite längre än till Norrmälarstrand.

Juno


jag kan sjunga pepparkakasången men jag letar efter mamma och pappa

-mamma och pappa kommer!

men nu är de inte där längre. jag vet att jag såg dem genom fönstret. nu jagar lotta mig för jag ska ha kläder på mig. nej, jag vill inte lotta. nu har jag kläder på mig. vi ska gå ut.

1 lucia 
theodor är pepparkakagubbe. victoria är lucia. jag är tärna. alla fröknar har glitter i håret. jag har glitter på mössan. nu går vi ut. jag undrar var mamma och pappa är.

2 lucia
alla sjunger. jag står här bak med lotta. jag kan sjunga pepparkakasången men jag letar efter mamma och pappa. det är jätte-jättemånga mammor och pappor här. och det är starkt ljus i luften hela tiden. det är verkligen svårt att se.

nu är vi klara. det rusar fram mammor och pappor hela tiden men ingen av dem är min mamma nenny och min pappa per. var är de? lotta ska hämta kaffe. du går ingenstans utan mig, jag kommer också med.

3 lucia
där. jag ser pappa. jag ser mamma. nu kan vi äntligen åka hem.

Joar


En skrattande gruximux för 900 spänn

Mamman tog emot en filmsnutt från KH. Det ska vara en rolig film. Hon och barnet sätter sig tillrätta bredvid varandra på kontorsstolen. Och så trycker de på play. En röd gruximux dyker upp i bild. Ett finger petar den i magen.

Då skrattar den. Den skrattar så den nästan får spasmer. Den kastar sig hit och dit och hela tiden skrattar den. Och den kostar bara 900 spänn att köpa, står det. Det är inget att skratta åt, tänker mamman allvarligt. Barnet skrattar. Han talar också om tydligt vad gruximuxen gör för mamman, ifall hon inte skulle se det. Den skrattar, den sitter, den ligger, den sover, den skrattar igen.

Filmen är slut. För första gången. Mera! hojtar barnet bredvid henne. Mera skratta! hojtar han igen när den är slut för andra gången. Mera, mera, mera, mera. Mamman slutar räkna hur många gånger de tittar på skrattande gruximuxen.

En sak är klar. Det är oerhört irriterande. Hon är glad att barnet skrattar, självklart, det är ju det härligaste som finns och så vidare. Men är det värt vad som helst? Är det värt 900 spänn för att höra honom skratta? I kör med en röd gruximux.

Se. Begrunda. Och bedöm själva.Om ni nu hör till skaran som tycker att det är värt 900 spänn. Snälla ni, köp den i julklapp till något annat barn!

Juno


min farbror lars

en tvåårings dagbok. det är mina sidor, där jag kan skriva vad jag vill på mammas blogg. så därför ska jag berätta om det som är bäst i världen. en grävmaskin.

i flera dagar har det bott en jättestor grävmaskin hemma i mitt hus. den är gul. varje morgon när jag vaknar går jag till fönstret och tittar på den. idag var den vaken. då är det allra roligast.

men jag förstår mig inte på min mamma. hur kan hon tvinga mej till dagis när hon ser att grävmaskinen är vaken?! och idag när jag kom hem var den borta. mamma sade att den hade åkt hem till sig nu. jag undrar var den bor. hos bobben kanske. han har många fina bilar han.

idag ringde svarta telefonen. jag fick svara. "hej" sa jag. "hej det är lars" sade min farbror lars. "hur mår du?" frågade min farbror lars, "mår du bra?" ja jag mår bra. det berättade jag för honom. sen frågade jag "hur mår du?" då blev han så där omotiverat glad som vuxna blir ibland. han mår bra också. sen ville mamma prata så jag måste säga hej då. jag pussar på telefonen. visst är det konsigt att pussa telefonen när man ska pussa sin farbror lars. nu frågar mamma vem det är. "min farbror lars" svarar jag. då säger mamma i telefonen "är det farbror lars?" stackars mamma, hon är inte så bra på att förstå.

det är något konstigt med min mamma och min pappa. först säger pappa "ska vi gå och sova?" och jag svarar att  jag ska sova med mamma. då säger mamma "ska du sova med pappa?" hon kanske hör lite dåligt. men då säger pappa "ska vi gå och sova?" har han redan glömt att han frågade det nyss? jag svarar igen att jag ska sova med mamma. då säger båda mamma och pappa "ska du inte sova med pappa?"

va? de har problem. vad är det de inte förstår. jag säger det igen. sakta.

s.o.v.a m.a.m.m.a

nu. annars tar jag till mitt universalknep. uuäääähhhh.

så. där kom hon. natt natt.

Joar


Än finns det hopp

First there was nothing...
tomt1

Sen var det lite mer saker än önskat...
tomt2

Men titta nu, uppfyllt och fint. God jul!
tomt3

Jag är så glad.
Juno

Mitt eget tjuvlyssnat

Pappan och barnet spelar dataspel.

Barnet: Vad heter han Pappa?
Pappan: Han heter Charlie
Barnet: Charlie
Barnet: Charlie måtte flytta på tej
Barnet: Bort Charlie!

Pappan: Nu börjar det regna
Barnet: Ja, nu börjar det regna
Barnet: Det ter inte bra ut
Barnet: Ter inte bra ut allt

Barnet: Vad gör han Pappa?
Pappan: Vad säger vi nu?
Barnet: NEJ. Vi täjer NEJ
Pappan: Precis, vi säger nej bestämt
Barnet: Nej betämt
Barnet: Man får inte låss!

Nej precis, man får inte slåss...nu går mamman och lägger barnet.

Juno

Baby I don't care

Mamman satt på fredagskvällen och surade över en grej. Eller surade och surade, hon hade alldeles nyss blivit rejält förbannad på en liten grej. Det går så snabbt att bli upprörd över saker, ett pling i datorn bara.

Vems tur är det att göra kaffe ikväll? Nähä, ingen service där. Det är hennes tur. Hon minns motvilligt att pappan hade fixat kaffe sist, när hon också hade varit sur över något. Är hon alltid sur? Retorisk fråga som hon inte vill ha svar på.

Hon går ner i köket. Där står den nya radion som pappan har köpt och skvalar. Mamman tycker det är trevligt med en radio men hon tjatar på pappan att stänga av den när han inte är i köket. Irriterat går hon fram för att stänga av den med ett snäpp. I sista sekunden ångrar hon sig, den kan lika gärna stå på medan hon gör kaffe.

In med mjölk i micron, mala kaffebönor. Pressa, pressa. Och då. Då händer det. Nej, hon vinner inte på triss. Men radion spelar hennes favorit-Transvision-vamp-låt. Ja, jublar mamman, rusar fram och höjer volymen. Vickar på höfterna, sträcker armarna i luften och sjunger med, högre och falskare än möjligt. Skumma mjölk. "...if it seems like I'm acting cool..." Ah, perfekt crèma. "...and Baby, I don't care. Baby I don't caaaaare...."

Stänger av radion, går upp för trappan med två skummande latte och möts av pappan och barnet som busar och skrattar så de kiknar. Hon tar en klunk kaffe och torkar av skum från överläppen. Ler. Det går ganska snabbt att bli glad också.

Juno


Har inte råd att flytta hem längre

Jag skulle aldrig flytta tillbaka till Salem, till Rönninge. Det har jag alltid sagt. För några år sedan får jag erkänna att vi faktiskt kikade lite på hus i det som kallas gamla Rönninge. Lite mer posh än Salem så där. Men vi tyckte inte det var värt pengarna. Tre miljoner för att flytta hem.

Men nu ska ni veta att det har blivit väldigt populärt med Rönninge. Förutom alla de sorgliga personer som aldrig orkade ta sig därifrån finns det nu massor av människor som söker sig dit.

Nu säljer de ett drömhus på Rönninge Skolväg. Bra läge, inte vid vattnet dock, stort, ultramodernt, pool, jacuzzi. The works. Utbudspris sexochenhalvmiljonkronor.

Och det är tufft, men det är bara att inse. Det är dags att sluta skratta. Även om jag ville flytta hem igen så har jag inte råd.

Juno


Imorgon ska jag bli laglig

Häromdagen körde jag fort. Inte jättefort, bara lite snabbare än man lagligen får. Nu vet jag att det inte är så många som ens höjer på ögonbrynet. Det finns inte en dag på jorden som den människan inte har kört för fort tänker ni som känner mig. Men det är inte så, eller jo, det är precis så det är -men nu försöker jag verkligen verkligen att skärpa mig.

Ni kanske minns att min gubbe drabbades av akut klumpfot en gång på kymlingelänken i Kista? Två dagar innan vår semester började. Då var det synd om honom. Han hade inget körkort längre. Så vad innebar det då? Jo, vi stannade på en trevlig liten krog på västkusten. Åt god mat, romantik i solnedgången, ett glas vin, eller en öl kanske, och så självklart en whisky till kaffet. Åt honom. Jag fick inget, jag skulle ju köra hem oss till hotellet. Stackars stackars Per.

Ingen semester för mig
Om jag förlorade körkortet har jag inte någon semester framför mig precis. 30 minuters promenad till dagis, eller massa meck med bussar och byten och elände. Och till stallet måste jag gå genom en lång lång lång skogsväg där det är helt enormt mörkt och massor av troll.

Och om jag bara körde lite för fort då. Då är det höjda böter på fortkörning. Rejält höjda. Som den fattiga student jag nu är har jag inte råd med det. Alltså försöker jag köra laglydigt. Jag menar, hur svårt kan det vara?

Jättesvårt faktiskt. Helt otroligt nog är det jättesvårt.

* Något snabbare än 50 nedför en backe i Skogås, sen till dagis. 2000 kronor.
* 85 på väg 73, norrut där det blivit 70, sen till skolmöte i stan. 2000 kronor.
* 140 på den samma väg åt andra hållet där det är 110, sen till stallet. 3200 kronor om man är snäll, annars 3.600 kronor.
* Kört utan körkort, till dagis. 500 kronor.
* Kört skitiga passaten med antagligen oläslig registreringsskylt, till stallet. 1500 kronor.
* Glömde blinka när jag svängde in höger på Rondovägen, till dagis. 500 kronor.

Niotusensjuhundra kronor
På två dagar. Om man har maximal otur. Det är direkt oförskämt att jag har klarat mig utan en enda bot under alla dessa laglösa år.

Imorgon. Imorgon ska jag köra lagligt hela dagen. Bäst att ta passaten, den har farthållare.

Juno

När kontrollen blinkar blå -då är allt som det ska

Jag stirrar på tvättmaskinen. Gula och gröna lampor blinkar frenetiskt. När kontrollen blinkar blå –då är allt som det ska. Slutsats. Allting är inte som det ska. Något är fel. Maskinen borde ha varit klar för längesedan. Synar den lite närmre. E20. Låter som något från en innehållsförteckning på ett matpaket. Eller hemska tanke -en felkod.


Trycka trycka på alla knappar, sparka sparka lite också. Får tillslut igång den igen. Kör programmet från början. Gör en liten förträngning av problemet och går och lägger mig. Men morgonen efter är det där igen. Allt blinket och E20:t. Lyckas tillslut med konststycket att öppna luckan och kan dra ut dyngsura kläder. Även jag sur. Hänger upp tvätten i duschen, det lär ta flera dagar att torka eländet.


För min man svär jag över Electrolux och dålig kvalitet i största allmänhet. Han tar på sig ”mannen i huset” kepsen. Surfar lite på Internet, hittar felkoden, hittar en instruktion, kryper ner på golvet vid maskin och hittar en fiffig lucka. Som leder till tömningspumpen. Som är igensatt. Av hårnålar.

Aouch.


Mannen i huset: Har du saknat några hårspännen på sistone?

Frun i huset: Ja, faktiskt. Det är väl Joar som har knyckt dem.
Mannen i huset: Jag hittade ett gäng i tömningspumpen.
Frun i huset: Oj, jag visste inte att han kunde öppna den luckan…


Okej, så jag brukar fästa dem i kläderna. Kanske har jag glömt någon där någon enstaka gång. Det positiva är tvättmaskinen fungerar igen. Det negativa är att jag är skyldig reparatören massor av tvättar som tack för manligheten.


Juno


Kära kunder, handla inte i min butik

97 procent av alla gånger handlar familjen på ICA Maxi i Haninge. Idag var de på Willys i Länna. Där hade det möblerats om och grönsaksavdelningen såg trevlig ut. När mamman passerade en ung kille som jobbar där ger hon en spontankomplimang.

Mamman: Vad trevligt det har blivit när ni har gjort om.
Killen: Ja, men det är sämre för oss som jobbar här.
Förvånad tystnad.

M: Jaha?
K: Jo, för vi kan inte packa upp lika många varor längre.
M: Nä det klart, men det är ju lättare för oss som handlar när hyllorna är grundare. Och om det är lätt för oss att handla så kommer vi ju tillbaka och handlar mer.
K: Det är ändå så mycket folk här.
Förvånad tystnad.

M: Men så kan du ju inte stå här och säga! Vill du inte att folk ska handla här?
Pinsam tystnad.

Killen vänder sig om och går snabbt därifrån medan han muttrar.
P: Det är ju mycket folk här.

Så, kära vänner. På Willys har de så mycket folk att de inte vill ha fler kunder. Mamman rekommenderar ICA Maxi.

Juno

Vi har missat julkalendern

Idag är det den 1 december. Mamman kämpar med att göra 2006 till det ultimata julåret för sin lilla pojk. Så vad är det som händer den 1 december varje år? Just det. Julkalendern.

Och kom mamman ihåg att köpa en julkalender till sonen? niklas, erik, johan.
Och kom mamman ihåg att sätta på julkalendern på teve? niklas, erik, johan.

Hon skyndar iväg till Åhléns i Farsta Centrum och plockar på sig en liten Byggare Bob bok, superbra erbjudande på tre skivor med Mamma Mu, roliga strumpor, en söt kristall och så med famnen full ska hon bara hämta själva paketkalendern. Problemet är hon inte hittar någon. Tillslut frågar hon:

-Ursäkta, har ni en sån där kalender man hänger paket i? niklas, erik, johan.

Mamman köper allt annat i alla fall. Och går till Hemtex. Och går till BR Leksaker. Och till H&M. Och till Po.P och Werner & Werner, varför nu de skulle ha adventskalendrar. Sen går hon till bilen och åker hem.

Hemma sitter pappan vid datorn och mejar ner gubbar. Han är trött. Han har antagligen ärvt mammans snuva från igår. Han vill inte gå upp på vinden efter jullådan. Trots att alla vet att det inte finns några löpare med julmotiv där uppe vägrar hoppet överge mamman.

När pappan föreslår att de kan plocka fram jullådan till 1:a advent, om två dagar alltså, tittar mamman beskt på honom.

Fem minuter senare
Mamman gräver i kartongerna med julsaker. En tomte hon fått som barn. En julgris i plåt som hon fått som barn. En tomtetavla som pappan har sytt som barn. En julängel som barnet gjort på dagis förra året. Alltså en dagisfröken. Sen är det slut. Inga löpare med julmotiv att hänga upp adventspaket i. 

Gråter barnet efter sin paketadventskalender nu? niklas, erik, johan.
Han vet ju inte ens om att det är på väg att bli jul.

Juno

Ensam mitt i flocken

Jag måste göra lite reklam. Min klasskompis K eller C som han ibland föredrar att stava sitt namn med har startat en bokblogg.

Här skriver han en bok som vi får följa inlägg för inlägg. Gå och tjuvläs lite får ni se. Det är redan spännande, trots att det bara ligger en prolog och två kapitel än. Jag är bara lite sur över det inte var jag som kom på denna fantastiskt roliga idé först.

http://ensammittiflocken.blogg.se

Juno