2009 - 2010

2009 är slut. Det kan i korthet sammanfattas så här:

Januari - nyttig mat, träning och höga ambitioner
Februari - lilla jobbmötet i Warszawa
Mars - en liten bebis vi inte hanna lära känna fick bara leva tio dagar och en tant vi känner har levt i hundra år
April - tidig sommar med +20 grader och fullt av blommor i rabatten
Maj - bästa boken: En värld utan slut av Ken Follet
Juni - stora jobbmötet i Warszawa
Juli - rymdkalas för en ettåring och en femåring
Augusti - Legoland
September - Elsa har blivit stora tjejen och går på dagis
Oktober - sämsta boken: En bra dag att dö av Simon Kernick
November - El Quesuir
December - förkyld och fet

2010 är på G. Nu kan man börja spekulera i hur det nya året ska bli. Inga nyårslöften om beach 2010, inga löften om att bli en bättre mamma som aldrig skriker på sina barn, inga löften om sex på fredagkvällarna istället för att däcka i soffan till Skavlan. Inga nyårslöften. Men dock vissa ambitioner.

Gott slut och gott nytt. Vi ses på andra sidan.

Juno


Crazy Frog

Vägen upp till landet är lång. Familjen stannar och köper en skiva till femåringen. Hits for kids, greatest hits. Tre CD:s. Det kan räcka länge tänker mamman och sätter i skiva ett. Den första låten visar sig vara en cover på Axel F från nittionhundraåttiofyra. Ja, Crazy Frog tjoar femåringen och sen spelar det ingen roll om det är tre CD:s, nya EMD eller något annat. Vi lyssnar på moderniserad filmmusik från Snuten i Hollywood om och om igen.

Di. di. dididididi....

Juno


Fem grader varmt är kallt

Ute är det tjugo grader. Kallt. Det är förbaskat kallt. Så vi skyndar oss in i huset för att värma oss.

Inne är det fem grader. Varmt. Det är också förbaskat kallt. Nu eldar vi i spisen och de två braskaminerna. För fullt. Det är mysigt att elda.Juno

Nu är glada julen slut. slut. slut.

Det känns väldigt bra att jag har kastat ut granen. Men. Det känns inte riktigt lika bra att jag har mer än halva pepparkaksdegen kvar i kylen. Jag kommer nog vara jättesugen på att baka ut den nästa år när jag kommer hem från landet. Not.

Juno


Dagens depp

Kollar in vårterminens träningsschema och ser till min djupa sorg att Thereses step up är borta. Och att jag själv kanske har bidragit till att den tagits bort. För i och med världens mest elakartade förkylning tillsammans med en semesterresa och makens kvällsaktiviteter så har jag inte kunnat gå dit på två månader. Sist jag var där så var vi tre personer. Och jag kan ju själv räkna ut att det inte verkar helt lönsamt. 

Men! Jag ville verkligen gå på dessa världens härligaste träningspass. Det var ungefär den enda anledningen till att jag köpte förnyat kort på halvsunkiga Farsta simhall. Så idag sörjer jag. Låt oss hoppas att snålhet är en lika stark motivator som glädje för annars kan jag inte se att jag kommer ur vassen 2010 heller.

Juno

Så var det slut, tillslut

Efter sex veckor är det slut. Slut på Jo Nesbøs sju böcker om den långa, småfula, arroganta, alkoholiserade och såklart briljanta Oslopolisen Harry Hole. Jag har totalkonsumerat böckerna. Jag har läst på morgonen på vägen till jobbet, jag har suttit ensam vid ett bord i matsalen på jobbet med min bok, jag har legat vaken på nätterna för att avsluta stycket, kapitlet eller boken.

Vad ska jag göra nu, när mitt korta men intensiva förhållande till Harry Hole är slut?

Juno

Rudolf med röda mulen

Min näsa är precis illröd så jag kan vara tomtens ren i år.

Juno

Andra julklappen

Kära Snortant.

Tyvärr är min förmåga begränsad. Jag kan inte ta bort din förkylning men jag kan ge dig en julklapp i förskott.

Hälsningar TomtenJaha, tack så mycket då. Dubbelt storpack och jag har redan förbrukat två förpackningar.

Juno

Första julklappen

Jag har insett en sak om mig själv. Att det är viktigt med mascara. Att det är viktigt vilken mascara det är. Att det är Cliniques vattenfasta mascara. Inte någon long lash, eller 38 grader eller curl. Bara denna enda vattenfasta fungerar på mina puckade ögonfransar. Och nu ska Clinique sluta tillverka den. Jag har farit runt hela stan på jakt efter den. NK, Åhléns, små Kicksbutiker, stora Kicksbutiker men alla har plockat ut den ur sortimentet redan.

Och just som jag kände mig som deppigast över detta fåniga problem så dyker svåger upp med en. Jo, han kunde beställa i närheten av sin arbetsplats. Så jag har fått en tidig julklapp. Tack! Och sen får jag beställa fler, de håller i tre år så nu kan jag skjuta den här sorgen framför mig ända tills jag är fyrtiotvå. Hurra!

Juno


Min önskelista

När jag vaknade i går morse hade jag ont i halsen. Ignorera. Ignorera. Men man kan bara lura sig själv sägs det, och det stämmer nog för nu sitter jag här och fryser och andas genom min vänstra näsborre. Varför just den vänstra kan man undra då. Jo, för att den högra är helt igentäppt med s.n.o.r.

Var tionde minut släpper det i ungefär sju sekunder. Varför just sju sekunder undrar man kanske vidare. Jo, det är den tid det tar att nysa och snyta sig. Suck. Varför kan det inte bara försvinna? Hur kan en människa vara konstant snorig, oftast hostig, halsond sex förbannade veckor i sträck?

Du tomten, jag har varit normalsnäll i år. Nu önskar jag mig att bli frisk. I alla fall för resten av året. Snälla?

Juno

Det kunde ha varit värre. Det kunde ha varit jag.

Det är många människor på stan, oavsett om det är måndag eller inte. Världens längsta kö på Åhléns för att länma igen en bok. Världens längsta kö på BR för att handla sista julklappen. Jag känner mig varm och trött och rätt matt på det hela taget.

Men ha ha! Plötsligt skär ett illvrål genom luften och jag vänder mig mot ljudet bara för att få syn på en person som är svettigare än jag, tröttare än jag är och förmodligen inte rätt matt utan schack matt. Nedanför henne, ligger ett rosa bylte och ormar sig. Sparkar och kastar sig runt medan hon oavbrutet skriker "Jag vill inte ge den till Lina, jag vill ha den själv! Uuuuuäääähhhhhh! Dumma mamma!"

Och förlåt mig nu. Men jag blev så glad. Glad för att jag inte var den mamman som hade valt eller varit så illa tvungen att ta med barnen till affären. Ja menar, vad är en kö för problem? Den står jag så gärna i. Och så himla varmt är faktiskt inte.

Juno

En kraftansträngning

Jag har handlat alla mina julklappar utom en. Till barnen. Till maken. Till mamma och pappa. Till barnens bästa kompisar. Till barnen och maken från mamma och pappa. Jag har till och med handlat min egen julklapp till mig från mamma och pappa. Och nu har jag en enda kvar till sonen att köpa.

Ett star wars lego. I lördags var jag (inte helt ensam) i Farsta Centrum och shoppade och jag stod ut med köer på Åhléns, på H&M, på Clas men på BR Leksaker var det helt sjukt mycket folk. Kön till kassan gick nästan ända ut till entrén och jag är ingen fakir så jag åkte hem.

Och därför har jag fortfarande en julklapp kvar att köpa. Det kan ju inte vara värre tänker jag,  så jag ska testa BR i Gallerian på vägen hem. Nu mobiliserar jag upp kraft.

Juno

Ebb i min själ

Det är lågvatten igen. Varför kan man undra? Jag vet inte. Kanske beror det på att jag skriker åt min femåring. Kanske beror det på att femåringen vill flytta hemifrån. Kanske beror det på att jag skriker åt min ettåring. Kanske beror det på att det är veckan före mens. Kanske beror det på att jag inte har några pepparchips i mitt skåp. Kanske beror det på att jag har en halv pepparkaksdeg kvar att baka. Kanske beror det på att det är söndag kväll. Kanske beror det på att människor dör i boken jag läser. Kanske beror det bara på att det är jul igen. Jag vill också flytta hemifrån. Fast det är antagligen jul i något annat hus också...

Juno

Dåligt Sweden Sports Academy

Vet ni vad som är helt galet? Jag. Jag är helt galet sur. Aldrig någonsin har jag stött på en organisation som så illa stämmer överens med ordet. Totalt oorganiserade och med tränare som gång på gång inte dyker upp. Dagens träning var en ersättning för utebliven träning vecka 47 och sen blev det visst en ersättning för utebliven träning vecka 49 också. Men hur ska de ersätta den uteblivna träningen för den uteblivna träningen då?

Jag har ett förslag. Med pengar. Pengarna tillbaka tack. Jag kunde ha lite roligare än att skotta fram bilen, slira hela vägen till Tyresö på oplogade vägar med två motvilliga ungar i baksätet bara för att konstatera att Korpen ska ha julkul där vi trodde att killarna skulle ha avslutning. Utan meddelande om annan lokal, utan meddelande om inställd träning, utan telefonnummer dit jag kan ringa och gorma när jag behöver det som bäst. Inga rekommendationer till Sweden Sports Academy från mig.

Juno

En häxa och en bitch

Det har skett en olycka vid Södra station varför det inte går några tåg från Karlberg när jag ska hem vid femtiden. Visst, det är fredagkväll, folk är trötta och alla vill hem. Men allvarligt talat, vad kan personen i biljettkassan göra åt det rent konkret? 

- - -

Nej, precis. Ingenting. Vilket folk inte verkar förstå för de står där tre meter från luckan och hojtar om reseersättning. OCH NÄR FAN SKA TÅGEN BÖRJA GÅ IGEN? skriker en tjej. Tjejen i luckan vet inte, hon har tyvärr inte mer information just nu, vi kan bara vänta och se. Eller försöka hitta alternativa resvägar hem.

Det tänker jag göra och börjar bana mig ut för att gå till S:t Eriksplan istället varpå förbannade bruden vrålar i mitt öra. JAG SKITER I OM DET HAR VARIT EN OLYCKA - JAG SKA HEM! Men vad fan! "Full av empati hör jag" säger jag ironiskt.

SKIT I MIG. BITCH. Ja, det gör jag ju faktiskt. Jag skiter i henne högaktningsfullt men likväl..."Jeez, du får väl ta kvasten och flyga hem" muttrar jag till vrålet och går till tunnelbanan.

Jaha, blev man inte sur över att tåget är inställt så fick man en till chans. Tack.

Juno


Mycket snö blir det

Satan vad det snöar. För en timme sedan skottade jag jättemycket snö. Nu syns det inte att någon har gått ut genom dörren ens, allt är redan översnöat. Totalt översnöat. Väldigt otacksamt var det att skotta idag.

Juno

vi bakar stora vi bakar små...

mamma och jag bakar pepparkakor som vi ska bjuda resten av familjen på. jättefina pepparkakor, både barnpepparkakor och storpepparkakor.

 

fast det verkar som att pappa och elsa tycker det tar lite lång tid.joar


Man är inte så ensam som man tror

Imorse när jag klev upp tyckte jag att jag klev upp först av alla i hela världen. Då var klockan kvart över fem och det var precis kolsvart ute. Några minuter senare hörde jag en av grannarna starta sin bil och åka till jobbet. Så helt ensam var jag visst inte. 

En kvart senare när jag stod i köket och bredde min frukostmacka drog granne två iväg i sin bil. Uppenbarligen varit uppe tidigare än jag. Jag vinkar åt granne nummer tre som hämtar tidningen när jag åker hemifrån vid tio i sex. Vad gör alla uppe i ottan, har varenda en blivit helt galen eller?

Juno

Snö snö snö

Det har snöat. Jag skottar. Mellan klockan tio och kvart i elva på kvällen skottar jag. Jag undrar lite varför jag inte kan göra som normala människor någon endaste gång?

Juno


Sushi åt folket

På begäran av sonen äts det sushi till middag. Mor, son och dotter delar på tjugo bitar. Femåringen äter hälften av dem, mamman får till sin oerhörda förvång hela sju stycken för ettåringen tar bara tre. Det måste bero på febern för sist klämde hon i sig sex bitar! Mamman funderar på om det kan vara barnens koreanska gener som lyser igenom.

Juno


Luciatåg på dagis

"Sankta Lucia, skänk mig en tia.
Inte en femma, för det har jag hemma."

Sonen har tränat på luciasånger. Fast just den låten kvalade inte in till luciashowen. Den lilla har också övat "tipp tapp tipp tapp" och sen lite fortare "ti ti ti ti". Men hon tyckte det var roligare att titta på idag när det var dags för det årliga luciatåget på dagis.

Och roligt tyckte jag också att det var. Mitt mammahjärta smälter när det mitt i sången hörs "Hej Anders, hej Emma!" och sonen har fått syn på grannar som han ivrigt vinkar till med sin stjärna. Sen var det inte bara min son som hördes, bästisen kom på att han var extra duktig på Sankta Lucia så då kom pappans Rock'n roll gener fram och han klämde i från tårna. Ha ha, söta ungar.

Söta. Och duktiga. Trots att det var skitkallt stannade alla föräldrar och fikade på fantastiskt fina och goda pepparkakor och lussekatter som barnen har bakat. Mums!

 

 

 

Juno

Lost and found

Maken har förlorat en fjärrkontroll till en värmemogrunk på landet. Den är helt spårlöst och jag säger: Kolla i frysen! Jag tappade bort mina nycklar för många år sedan. Jag letade precis överallt men de var borta. Ända tills jag en dag hittade dem bredvid ärtorna i frysen. Jag hade lagt in dem samtidigt som jag packade upp matkassen.

Här i huset har en osthyvel varit saknad. Den dök upp i lådan med presentpapper, snören och rosetter. Allt ligger såklart någonstans. Ibland har man själv varit kreativ, ibland har man fått lite hjälp. Den försvunna pepparkaksdegen lär inte ligga någon annan stans än i magen. Frågan är bara vems mage...

Juno


Svar på tal

Måndag morgon och pappan säger:

- Men varför ska jag ta på dig din jacka när du kan göra det själv?

Varpå sonen svarar:

- För att jag är kungen och du är min slav.

Juno

Ung pessimist

Lördag morgon. Och pappan sa:

- Vad duktig du har varit idag Joar. Jag tycker vi har haft en jättebra start på dagen!

Varpå sonen svarar:

- Tack pappa. Men vi vet inte om den kommer att sluta lika bra.

Juno


Fredagsmys

Det ska va fredagsmys...pappan fixar räkor, lax, avokado och goda såser. Mamman skalar räkor åt hela familjen och pappan häller upp vinet.

Det stora barnet är trött och ligger halvvägs under bordet men äter tillslut en macka. "Ooooost" ropar han ut till den som råkar bry sig. "Neeej, inga räkor - ooooost". Det ska vara mysigt på fredagsmys så femåringen äter ost.

Det lilla barnet är trött och hänger i stolen. "Wrrrrr" säger hon och pekar på blåmögelosten. Mamman gör en macka med blåmögelost. Barnet pillar upp osten ur mackan och hojtar "Mmrrrrr" till den som råkar bry sig och pekar vildsint på ostpaketet. Räkorna kastar hon i golvet. Ja, det ska vara mysigt...så ettåringen äter upp resten av blåmögelosten.

Pappan häller ut vinet och mamman mölar i sig de räkor som inte ligger på golvet. Sen är alla trötta och måste gå och sova klockan åtta. Räknas sova som mysigt?

Juno

Ett kisstjut

Ettåringen pratar inte så många ord men hon har speciella läten för olika ändamål. Ett jag-är-arg yl, ett ge-mig-mer grymtande och ett speciellt litet tjut som hon använder om hon kissar på golvet när hon är utan blöja. Det är bra, för då vet föräldrarna när det är dags att springa dit hon är.

Som igår till exempel. Kvart över sex i köket - iiihhh, tjugo över sex i tvättstugan - iiiiih, kvart i sju på femåringens legobord (tack och lov nystädat) - iiiihhh och...

...men hur mycket kiss kan det finnas i en så liten mage?!

Juno

Plötsligt händer det - en bra sak till

Det är inte ofta det händer att jag kommer ihåg våra årsdagar. Men ibland glimrar det till och plötsligt står det ju där. I min agenda på telefonen...vad som ska hända under dagen. Torsdagen den tionde december tjugohundranio.

Sophämtning
Per och jag 11 år
Personalmöte
SCI-möte
Joar utvecklingssamtal
Joar simskola
Step up

Och jag kommer ihåg. Ända tills jag kommer hem kommer jag ihåg och tro det eller ej men djupt där inne döljer sig en lätt romantisk ådra även i mig.


Röda rosor, en puss, kärleksmums och pepparkakshjärtan. Det är ju inte så illa för en hopplös antiromantiker.

Juno

Plötsligt händer det

Det är inte ofta men ibland händer det. Igår var jag till min ena chefs stora förtret bättre än henne på bowlingen. Faktum är att jag var bäst av alla mina kollegor. Åh det är rock'n roll. Jag ska gotta mig åt det hela dagen.

Juno

Jill och jag

Igår hälsade jag på en kändis. Det var Jill Johnson som var trevlig och sa hej på Grand hotel. Det var ju trevligt. Hon skulle uppträda och jag skulle titta. Eller alltså, hon var på väg in för att sjunga och jag på väg ut för att kissa. Sen titta. Nu var det inte så mycket mer med det. Jag sa hej jag med. Sen uppträdde hon och jag tittade.

Juno


nu är det jul igen

erica och jag tog med oss mamma in till stan. vi skulle kolla på NK:s julskyltning. det låter ju inte så skoj men det var skoj för vi åkte tåg in till stan. och i farsta strand såg vi ett ånglokomotiv. ett riktigt alltså med röken som sprutade ut ur skorstenen och vi vinkade och en lokförare vinkade till oss också!

och sen var det skoj i stan med för från en bro såg vi jättemånga taxibilar. det var flest svarta men vi hann inte riktigt räkna dem för precis när vi räknat klart kom en till bil eller så åkte just en. och så såg vi en polisbil också, då ropade jag farbror lars så högt jag kunde men han hörde inte. eller så var det inte farbror lars, det finns ju fler poliser än farbror lars faktiskt.

längs hela gatan stod det fullt med små hus och alla hade olika flaggor. greklands flagga, frankrikes flagga och hollands flagga. där stannade vi och köpte minipannkakor med choklad och jordgubbsylt. sen tillslut var vi framme. vi och halva sverige sa mamma. men fint var det i alla fall, och när man har tittat klart får man käka på mackan. så vi skyndade oss.joar


Bakvänt

Jag har fått ont i min högra handled. Varpå jag har flyttat min mus till vänster sida om tangentbordet, och för att förenkla det hela har jag även programmerat om styrknapparna på den. Men det är svårt. Dels går det sakta, och dels glömmer jag bort att jag har finessat till det och får upp en "högerklick meny" mest hela tiden. Jag tycker synd om alla vänsterhänta, vad svårt att alltid leva ett så bakvänt liv ;-)

Juno

Två flugor i en smäll

Sonen går på simskola. Medan han plaskar passar mamman på att simma några längder, 32 närmare bestämt. Och så förnyar hon sitt årskort på gymmet/simhallen i ett anfall av optimism och framtidstro. Det känns bra.

Juno

Lite falsk lycka

Och så mitt i allt elände, mitt i allt det mörka, det gråa och dimmiga. Mitt i allt det så tittar plötsligt solen fram och lyser på vita, rimfrostade ängar från en klarblå himmel. Jag lyssnar på hur det droppar ner på fönsterbläcken. Det känns som vår!

Juno

Jag vill äta!

Nu vill jag veta. Vem uppfann magsjuka och matförgiftning? Om någon vet vem det är så ro hit med adressen. Jag vill skriva ett argt brev och berätta att det var en usel uppfinning.

Juno