Det är dags för en OP snart

När jag klippte gräset höll jag på att köra på en mördarsnigel. Höll på får jag säga, för jag tog en liten liten omväg runt den. Det kan ju verka lite ologiskt eftersom den lilla rackaren är ett otyg i alla trädgårdar, slemmar sig, vägras ätas av andra djur (utom den där galna kocken som gjorde toast på dem), föder fyrahundra ungar och följdaktligen finns i överflöd.

Men så är det, jag kan inte förmå mig att köra över den, eller kliva på den, eller klippa sönder den, eller ens ta i den. Det sistnämnda är synd för idag sade en kollega att de är fina som kräftbete. Plocka alla sniglar och ta sin snigelhink och gå på nattligt kräftfiske. Mmmmm. Kräftor, det bästa som man kan äta. Koka, vrida av nacken, krossa kroppsdelar och sätta läpparna mot alla håriga spindellika benen för att slurpa saft.

Hur, hur kan jag inte köra över en liten slempropp i gräsmattan när jag utan problem kan gräva i hjärnan på vad som är vattenvärldens motsvarighet till gråsuggan?

Jag vet inte. Jag har kanske en felande kromosom. Eller så får jag börja snapsa när jag ska klippa gräset.

Juno


Det ligger en hundbajs här

Treåringen tittar ner på fyra svarta små saker på marken.

Mamman tittar på barnet: Vad är det?
Barnet tittar på pappan: Vad är det?
Pappan: Hundbajs
Barnet: Vilken jävla hund är det som har bajsat här?

Mamman tittar på barnet: Vad sa du?
Barnet tittar på pappan.
Mamman tittar på pappan: Vad sa han?
tystnad.
Barnet tittar på pappan: Vilken hund har bajsat här, ta jag

Jaha, var det det du sa. Garv.

Juno

Ett stort tomt hus

Och när jag nu har kommit hem till mitt stora, tysta, mörka hus hjälper ingenting mot känslan av ensamhet och saknad av man och barn. Strosar omkring och vattnar blommor, plockar lite i en hög med tvätt och samlar ihop barnets leksaker i en annan hög. Inser att det är två veckor tills han ska leka med dem igen och kapitulerar till tevesoffan. En gammal CSI repris, Rovdjuret 2, 24. Nu är det ryssar och kineser och Jack Bauer som ihärdigt räddar världen, trust me mr President. Men vem ska rädda mig?

Juno


Imorgon är min semester slut

En veckas semester är självklart bättre än ingen semester men det är nästan helt omöjligt att begripa hur lite tid en vecka egentligen är.

Man läser lite böcker, Stieg Larssons första del av Millennium triologin till exempel, så bra att det är omöjligt att sluta förräns den femhundrasextiosjunde sidan är slut. Man klipper lite gräs, bjuder över ett par grannar, man hinner baka Malins kladdkaka, en gång med taskigt resultat och en gång med perfekt resultat.

Och man hinner skriva sitt tvåhundrade blogginlägg.
Sen hinner man inget mer. Sen är det dags att boka biljett hem. Sorg.

Juno

nalle puh är en nalle men det här är ju en björn

pappa säger att björnen bor i skogen utanför vårt hus men vi åkte till en stor park där björnarna också bor. först såg vi många fyrhjulingar men jag får inte åka dom. jag är för liten. jag är ju stora killen. inte stora killen säger mamma.

först såg vi en stor uggla. den heter berguv säger sara. ho ho. sen ser vi björnar, en heter norbert. norbert va. sen går vi upp för en jättelång backe och ut på en bro och där ser vi först en björn som ser trött ut. det är björnmamman. sen ser vi tre små björnar som leker och busar. och sen kommer en annan stor björn men den får inte komma dit, det är ett nät emellan. pappa säger att det är björnpappan som vill äta upp björnungarna. vilken knäpp pappa, tur att den andra björnen inte är min pappa.

när vi hade gått jättehögt på berget gick vi in i ett hus och där inne låg två jättestora katter. randiga. det var de s-i-b-i-r-i-s-k-a tigrarna. mjao, de var inte roliga för de bara ligger där. mamma tror att de har jettlagg men jag hoppas inte det för det låter läskigt. de har nog bara tråkigt.

det fanns en stor våg i parken. mamma, pappa, sara och jag är lika tunga som en liten björnpappa! mamman, pappan, flickan och tjocka tanten som stod där före oss var lika tunga som en större björnpappa. jag är lika tung som en lokatt.

innan vi vinkade hej då till björnarna såg vi fler katter. det var lokatten som hade tre små bäbisar. kattmamman såg inte lika trött ut som björnmamman, jag är också en liten kattbäbis, du är en kattmamma mamma. nu ser mamma trött ut fast det är fel. kattmamman är pigg ju.

pannkaka, glass och puss. sara får puss, pappa får puss, mamma får puss. nu kan vi åka hem. jag är klar nu.

joar


Någon klyver ved och någon kokar saft

Mamman tjatar om jämställdhet, att sonen ska växa upp med att killar får leka med dockor och tjejer bygga hus.

För någon vecka sedan berättade en grannmamma att hennes dotter fyra år fått en vattenpistol. Då hade hon glatt utbrustit att "vad bra, den kan jag ha när jag tvättar fönstren i min lekstuga". Men kära lilla vän, du får också säga bang bang och spruta vatten på dina föräldrar, som vår pojke gjorde när han fick sin vattenpistol.

Hur, tänkte mamman, blir det så här?

Idag är sonen och pappan ute på gårdsplan och klyver ved. De kopplar in kompressorn och fyller skottkärrans däck med luft, de kör lite med traktorn (åkgräsklipparen). Mamman sitter vid köksbordet och rensar vita vinbär. Det ska bli en paj när pålandetgrannarna kommer och fikar och det ska kokas saft minsann!

Och så undrar hon hur det blir så här...

Juno

Motorsågsmasakern

Är det alltid härligt med kreativa barn?

Äldre herre ~70: Har du några bus på gång idag?
Liten pojke ~7: Nej?
Pojken vandrar sakta iväg. Det går en liten stund men sedan kommer han tillbaka igen.
Liten pojke (upprymd): Vi skulle kunna jaga mamma med motorsågen!

...hämtat från tjuvlyssnat.se...det här barnet bor tack och lov långt från Länna.

Andra saker som ter sig skrämmande just nu är att det finns modemuppkopplingar på 42k (jeez, vet ni hur långsamt det går?!), det finns de som säljer en liten 12'' cykel för sexhundra spänn och att imorgon är det redan onsdag vilket innebär att snart är mammans semestervecka slut.

Juno


Je l'aimais

Eller Jag älskade honom, som Anna Gavaldas denna underbara bok heter i svensk översättning. Det är en liten bok, ungefär etthundrafemtio sidor och den är utläst på ungefär lika många minuter.

"Jag var sugen på en cigarett. Det var inte klokt, jag hade ju inte rökt på flera år. Ja men så är det, sånt är livet...Man visar en formidabel viljestyrka och sen en vintermorgon tänker man plötsligt promenera fyra kilometer i kylan för att köpa ett paket cigaretter, eller så älskar man en man, med honom får man två barn och en vintermorgon får man veta att han ska gå sin väg eftersom han älskar en annan kvinna. Med tillägget att han är förvirrad, att han har misstagit sig.

Som i telefon: "Ursäkta mig, jag har visst kommit fel." Javisst, det gör ingenting...

En såpbubbla."

De etthundrafemtio sidorna handlar om Chloé, ensam och övergiven av sin man, och hennes samtal med svärfadern, även han ensam i sitt hjärta. Fast han tycker att det var positivt att sonen lämnat Chloé och fast hon tycker han är otillgänglig gammal idiot så uppstår under natten en ny vänskap.

Och även om jag när jag läst de sista orden utbrister "jävla bok" med en gråtmild suck så undrar jag hur det kan vara lagligt för en så härlig författarinna att skriva en bok med så få sidor.

Juno

med pappa på boytoy

jag tycker om att handla. det är ganska roligt att handla mat. det är inte så roligt att handla kläder. det är jätteroligt att handla leksaker men allra bäst är det att handla såna saker som vi pojkar gillar.

gräsklippare, motorsågar, tumstockar, bräder och spikar.
pojkleksaker.

och det är jättebra för vi bor nära en sån affär och jag och pappa åker ofta och handlar där.
på boytoy.

joar

ps. mamma säger att det heter b-a-u-h-a-u-s men pappa säger att boytoy är ett mycket bättre namn. det har jag uppfunnit!

Bara för att...

...min semester har börjat har hela min hjärna fyllts med snor. Det var ju Joar som skulle bli sjuk, inte jag. Fy så orättvist.

Juno

Snigeltoast med bacon, lök och färsk chili

David Kallós i Lund har lessnat på sina mördarsniglar. Han har nu utövat den optimala hämnden, och lagat mat på dem. Tydligen krävdes det sju förvällningar innan slemmet försvann. Och rätt mycket vitlök för att dölja smaken. Men han påstår att det blev goda toast tillslut.

DN har receptet om någon är sugen.

Själv är jag sån att jag inte ens kan ha ihjäl mina spanska skogssniglar, det är makens uppgift, och laga en toast på dem? Jag kan nästan inte tänka mig något äckligare i hela världen.

Juno

Varför jag hatar Alyssa Milano

Eftersom det är hemskveckan så avslutade jag gårdagen med en chokladbit och jag har inte ens tittat åt ett träningsredskap på flera dagar. Och nu sitter jag här i soffan och degar och framför Förhäxad medan jag väntar på att våra vänner ska komma på besök. Så att vi kan klämma i oss sommarglass och svälla en storlek till.

Och jag hatar Alyssa Milano alias Phoebe för hon måste ju ha den snyggaste kroppen i världen. Utan någon som helst anstränging som det verkar.

Blö.

Juno


Smultron är ett svårt ord

Barnet håller upp ett smultron.

- Är det här en jordgubbe?
- Nej det är ett smultron.

Barnet håller upp ett smultron.

- Är det här en jordgubbe?
- Nej det är ett smultron.

Barnet håller upp ett smultron.
- Vad är det här?
- Det är ett smultron.

Barnet håller upp ett smultron.
- Vad är det här?
- Det är ett smultron.

Barnet håller upp ett smultron.
- Vad är det här?
- Det är ett smultron

Barnet håller upp ett smultron.
- Vad är det här?
- Det är ett smultron.

Barnet håller upp ett smultron.
- Titta mamma, det här är ett multron.

Juno

Folk med dåligt minne...

...ska inte ha Ford Focus. 

Sätter mig i bilen och ser att bensinlampan lyser gult. Funderar på hur maken kunde åka ända ner till Nynäs på den lilla soppa som det var redan igår. Man kunde tycka att han borde ha behövt tanka, eller velat tanka min bil ändå, bara för att vara snäll. Nåja, jag åker och tankar på en gång.

Åh, jag blir så irriterad på den där pumpen, den bara slår av hela tiden och dessutom verkar den skvätta lite. Går in och klagar, pumpen är paj! Tjejen som jobbar på macken kommer med ut och testtrycker pumpen, tittar på mig och säger:

- Men du har redan mer än full tank, ser du inte att det inte ens rinner ner längre?

(jo, jag tyckte ju att det skvätte)

Hon tittar en gång till på mig, försöker antagligen avgöra om jag har en mörk peruk, och tillägger:

- Har du kollat mätaren?

Tack för hjälpen ropar jag och springer in och betalar de stackars fyra liter som jag med våld lyckats pressa ner i min överfulla tank.

Ford Focus gör så ibland, visar tom tank fast den är nytankad. Det vet jag, därför nollställer vi räkneverket varje gång vi tankar. Igår tankade uppenbarligen min snälla make bilen. Och nollställde räkneverket. Det fungerar jättebra, för alla som har minne nog att minnas alla sina figgiga knep.

Juno

Måndagmorgon

Barnet har ägnat morgonen åt att gråta, vara en bebis, bäras runt i huset men till slut är det ändå dags att ta på skorna och åka till dagis.

Barnet: Du ka hämta mej mamma
Mamman: Idag ska jag lämna dig och pappa hämtar dig
Barnet: Nej, du ka hämta mej!

---

Barnet: Jag vill äta frukot med dej mamma
Mamman: Jag har redan ätit frukost och du ska ju äta frukost på dagis
Barnet: Ne-ej, jag vill äta frukot hemma!

Mamman: Okej, då kan du äta frukost med pappa så lämnar han dig och jag hämtar dig istället
Barnet: Nej, Du ka lämna mej mamma!

---

Barnet: Jag har en ticka i foten
Mamman: Ja, jag vet din lilla stackare
Barnet: Då kan jag inte gå till dagit
Mamman: Jo, du måste gå till dagis en liten stund

---

Barnet: Jag har feber
Mamman känner barnet på pannan
Mamman: Nje, gubben du har ingen feber
Barnet lägger demonstrativt handen på pannan och låter dramatisk
Barnet: Jo-o, jag har feber
Mamman: Nej. Du har ingen feber
Barnet: Men jag vill ha feber

Mamman sätter med en klump i magen fast barnet i sin stol och far till dagis och hoppas att pappan ska kunna hämta barnet lite tidigare just idag.

Juno

När man får oväntad energi

Igår sken solen. Då passade pappan på att bygga lite grann, mamman tog sig för första gången i år samman och drog ogräs ur lavendelhäcken. Och inte nog med det, sen började hon för första gången i år att dra lite ogräs även ur gräsmattan. På kvällen tog familjen med sig sallad, kött, glass och dunken med rödtjut till grannarna där T redan hade dragit igång grillen.

När mamman trött bar hem sonen i ösregnet var hon inställd på att somna före honom som vanligt. Men så hände något ovanligt. Barnet somnade av sig själv innan mamman ens hann lägga sig bredvid. Och vips, där fanns massor av tid kvar av lördagen. Då blev mamman hastigt pigg igen. Nu har hon för andra kvällen i rad hastigt och lustigt fått egen tid till något roligt.

Fram med dammsugaren, det är en stor fördel att ha hus när man får dammsugsbehov klockan halv tolv på natten, sen disken och...nej, sen kom pappan hem och tyckte:

- Är du inte riktigt klok? Du är trött, gå och lägg dig!

Hm, lydiga mamman gick och lade sig. Och när barnet hade ramlat ur sängen och krävde mammans plats i vuxensängen så lommade mamman till nittiosängen och sov gott hela natten. Klockan halv åtta var hon pigg och gick upp och sorterade tvätt och sydde nya gardiner till barnets rum. 

Säg att hon är duktig.

Juno


Jag lider inte av paraskevidekatriafobi

Paraskevidekatriafobi är en sjukdom som människor får som är maniskt rädda för just fredagen den trettonde. Herrejösses. Inget fel på den här dagen. Trevligt som attan med L på Grappa. Men det klart, om det hade varit fredagen den tolfte hade jag kanske vunnit i bowling istället för att bli utklassad.

Paraskevidekatriafobi. Går ju inte ens att uttala, hur kan man då lida av det?

Juno


En tuff tjej

Ester och hennes pappa delar inte alltid åsikt. Till slut tittar pappan tvååringen strängt i ögonen och säger:

- Ska vi göra det här på det lätta sättet? Eller på det svåra sättet?

Svar:

- Det svåra sättet

Hon är en tuffing, min guddotter.

Juno


Höst i New York

På teve visas en smörig film om den gråhårige hjärtekrossaren som möter den tjugotvå år yngre oförstörda och döende kvinnan tillsammans med kärleken. Det är Wyona Ryder som ska dö. Det är sorgligt. Men vad som är än mer sorgligt är att Richard Gere återigen gestaltar den gråhårige hjärtekrossaren. Varför? Jag tycker han är ett slime.

Juno


Inga armar - inga kakor

När jag var barn cirkulerade historien om barnet som ville ha en kaka. Hans mamma sade hela tiden, "javisst får du det" och när pojken för tredje gången bad "snälla mamma, kan jag inte få en kaka" svarade hon "du får ta en själv" varpå pojken säger "men jag har ju inga armar".

Möjligen har historien ett ursprung från tiden när det föddes många så kallade neurosedynbarn. Ni vet då på 50-talet när det var så populärt att knapra dessa piller som tog bort illamående hos gravida kvinnor och som dessutom fick dem att bli lugna och harmoniska. Tyvärr visade det sig att Astra inte hade forskat färdigt utan pillren gav fosterskador som resulterade i ungefär 150 svenska barn som föddes utan armar och ben.

Förra veckan kom jag i alla fall att tänka på historien igen när jag läste om
Dawn Larson i Illinois som lider av Holt-Orams syndrom och inte har fullt utvecklade armar. Däremot som kompensation har hon utvecklat ben som är extra viga och tår som kan gripa om saker istället för de obefintliga händerna. Då tänker i alla fall jag att vilken stark tjej, som inte ligger inne och väntar på att bli matad. Hur coolt är det inte att kunna ta bilen till McDonald's när man bara har fötterna att fixa lunchen med.

Men så tänker uppenbarligen inte ack så trångsynta amerikanska McDonald's robotar. Nej, de tänker att fan vad äckligt att äta med fötterna, det tänker inte jag gå med på. Och då ska det tilläggas att Dawn inte hade tänkt skylta med sina talanger och äta bland restaurangens övriga gäster utan hon handlade på drive through. Antagligen tänker personalen helt enkelt, sorry tjejen, inga armar -  inga hamburgare.

Fan, fan, fan. Jag blir så förbannad. Vilken kränkning, och för detta erbjuder McDonald's henne $10. Tio dollar. TIO DOLLAR, det är sjuttio ynka spänn som plåster på såren. Och det värsta av allt, det som får mig att fullkomligen gå i spinn är att i den första luckan tog de utan att tveka emot hennes pengar som överlämnades med fötterna medan de i andra luckan hade mage att inte lämna över hennes redan betalda mat.

Nu har Dawn Larson stämt McDonald's på fyra miljoner dollar. Jag säger bara go girl!

Juno


Prickar önskas

- Hej, Emily har fått vattkoppor.
- Jihoo!
- ?
- Gå ingenstans, vi kommer dit på en gång. Jag plockar upp Victoria på dagis samtidigt med Joar.
-Eh, okej välkomna då

Om vi kan smitta sonen nu blir han prickig lagom till semestern. Timing!

Juno


stora killen

jag har fyllt år. en, två, tre. så många år har jag fyllt. jag är stora killen nu och när man är tre år som jag, då kan man stå och kissa i toaletten, inte sitta på pottan heller.

jag hade världens största och bästa kalas. (jag är starkaste björnen)

mamma och jag hade handlat jordgubbar till tårtan fast jag hade inte tid att äta något. (men jag fick smaka på tårtan idag, mamma och pappa hade sparat en bit till mej! (kärlek)) för jag hade fått jättejättejättemånga paket som vi fick hjälpas åt att öppna - tack tack alla snälla och bästa kompisar - jag och nathalie har lekt jättemycket med alla sakerna idag!!!

nu vill jag fylla år igen men mamma och pappa säger att jag måste vänta. ett helt år, hur långt är det? jag tror det är jättelång tid. varför ser mamma så glad ut när hon säger att: ja, det är jättelång tid.

135435-36

joar

jag ska ha tre ljus och jättemånga ballonger

det är min sista dag som tvååring. när man fyller år får man önska sej något. av mormor önskade jag mej en bil i ett blått paket. och innan mormor och morfar åkte till sitt land fick jag en polisbil i ett blått paket. jihoo. vid bordet och stolarna som jag också fick har jag och nathalie ätit pannkaka som jag har lagat till henne i mitt kök.

av mamma har jag önskat mig en lillasyster. men då sade hon att det inte bara var att önska. nehej, i så fall önskar jag mig blixten mcqueen. världens snabbaste racerbil.

idag när jag lekte med nils berättade han att jag ska få en motorsåg av honom. och sen ska han låna den av mej.
det blir imorgon när jag ska ha kalas. då kommer nästan alla mina kompisar hem till mej. jag ska ha en tårta med tre ljus och jättemånga ballonger. och jag får äta jordgubbar fast jag får prickig kind.

joar


jag får ledigt idag!

tut tut låter det i telefonen. nu svarar det på dagis. vad var det jag skulle säga nu då?

-får jag komma med mamma jobbet?

jag får det, gun säger att jag får vara ledig från dagis och följa med mamma till jobbet! nu måste jag ta mig kalsongerna och den vita tröjan med bob på. gälldåf säger mamma att han heter, inte byggare bob fast jag tycker han är bättre. men jag har ingen tröja med byggare bob.

pappa och jag äter frukost. pappa får inte åka till mammas jobb. bara jag och mamma.

joar 


Moment 22

När man tränar och aktiverar sig blir man pigg. Vill gärna träna men gäspar stort bara jag tänker på träningscykeln. Om jag går och sover nu blir jag då ännu tröttare imorgon för att jag inte aktiverar mig? Eller om jag går och trampar cykel nu, blir jag då så pigg att jag inte kan sova sen?

Juno


Lisa för själen

När jag kom till jobbet idag fick jag mail i en jobblåda om en sammanställning som jag jobbat jättemycket med:
- This was not very useful

Man kan lugnt säga att jag kände mig rätt tillplattad. Men då när allt är som mörkast hittar jag ett mail i min alldeles egen låda.

J ordnära på hög höjd
E ldig och varm själ
N år rakt in i hjärtat
N ummer ett på allas topplistor
Y tterst få är så vacker, klok och begåvad

Lotta, älskade vän, hur kunde du veta att det var just det här jag behövde som mest just just nu? Tusen tack.

Juno

Ska Will Smith bli USA:s nästa president?

Igår kände jag mig så dum så jag ville gråta av ren självömkan. Det var en skitgrej förstås, en borttappad timme på Fältöversten, en spenderad tusenlapp på Polarn och Pyret och en bil i Farsta fast jag själv stod i Trångsund. Vilket resulterade i en halvsur men mest förvånad make, en hungrig unge och att familjen kom en och en halv timme senare till vännerna än beräknat. Ingen fara på taket med andra ord. Men tröttheten slog ut alla mina sinnen för proportioner och jorden blev platt.

Idag försökte jag peppa mig själv. Är jag dummast i världen? Såklart inte. Jay Leno show visade en gång dumskallarnas jeopardy. Typ. Då var det en tjej som trodde att Bangkok var en maträtt, en annan tjej trodde att Tjernobylolyckan var samma sak som Pearl Harbour och vaddå, vem som kandiderar för USA presidentskap, jo men är det inte han som ser ut som Will Smith? (Barack Obama syftade hon till, inte Hillary Clinton).

Ungefär som jag själv och Bruce Lee alltid brukar bli förväxlade med varandra. Duh. Äntligen proportioner. Nu är jorden rund igen.

Juno

Sommarmorgon

I juli stänger Sverige hette det förr. Då tar alla semester. Idag vet jag inte hur väl det stämmer. Pendeltåget 06.20 från Trångsund mot Centralen var det ingen vidare semesterstämning på. Det var knökfullt och inte en sittplats i sikte. Men hallå, flytta på er, ta semester, ta åtminstonde sovmorgon! Vad är det med folk egentligen?

Juno


En sockerfri helg

Ska vi inte köpa något gott alls? Min klagan var tämligen högljudd där vi stod på Willys i Orsa i lördags. Min man var ståndaktig och påpekade överflödigt att det var mitt påfund att äta lite sundare. Ja ja medgav jag och tänkte redan på att vi i alla fall skulle bjuda över svärmor på en fika och då måste det ju få ingå något socker. Rimligtvis.

Lördag kväll och jag rotar igenom alla skåp efter någonting, vad som helst att festa på. Noll och ingenting. Söndag förmiddag och svärmor orkar inte komma och fika. Halvt desperat gör jag en ny genomlysning av köket på söndag kväll. Det enda jag hittar är tre paket riskakor utan smak, som gick ut förra månaden. Eftersom vi dessutom glömde köpa med pålägg, inget smör, ingen ost, ingenting, gick riskakor tvärbort.

Måndag förmiddag och jag ska förbereda en fika/efterrätt efter lunchen. Äntligen rabarberpaj. Men det är verkligen inte meningen, rabarbern vi hade med är inte så rolig och de ynka spret som står i vårt land är sura som en gammal käring, ingen nämnd -ingen glömd. Så jag slänger allt och tänker sockerkaka. Vilket hade varit trevligt om vi inte hade smällt i oss alla äggen till frukost.

-Älskling, jag har hittat en burk med sylt. Vad tror du om sylt med mjölk till efterrätt?

Juno