Go å rund -rondellhund

Historien kan ni. Men i korta drag tar vi det igen. Våren 2006 ställde Stina Optiz ut sitt konstverk "Cirkulation II" i Nygpårdsrondellen i Linköping. Konstverket var en stålcirkel med en betonghund i. En dag hade någon usling halshuggit hunden. Konstnärinnan gör en ny hund i metall.
Rondellhund_orginal Världens första mördade rondellhund

Skandal! Stackars hund. För att visa sina sympatier med hunden ställer någon okänd person ut en trähund i rondellen. Som sällskap. Denna följs av ett hundben i betong.
Rondellhund_rondellben Sympatihund och sympatiben

Sedan dess har begreppet rondellhund spridit sig över hela Sverige, men det här vet ni. Ni har antagligen själva börjat spana efter små voffsingar i rondellerna. Jag kan inte låta bli. Det står rondellhundar i Kiruna, Jokkmokk, Ystad, Visby, Örebro. Överallt. I trakten runt Stockholm förökar sig dessa hundar med rekordfart, gatukorsningar dyker upp i vareviga rondell.

Hos oss i Länna, har vi två infarter till vårt bostadsområde. Den ena rondellen är inte ens klar. Men en spretig liten byracka har minsann lyckats infinna sig på stenhögen i mitten.
Rondellhundar_lanna Rondellhundar på Gamla Nynäsvägen i Länna

Men rondellhundarna stannar inte i Sverige. De vill också vara globala, hänga med husse och matte ut i världen. De finns att skåda i Norge, Barcelona, Piccadilly Circus i London och till och med i Sydafrika.
Rondellhund_sydafrika Rondellhunden Felix i Sydafrika

Och på nätet, the cyberdog. Självskriven är sajten
http://www.rondellhund.se/ eller www.roundaboutdog.net. Det är också möjligt att skriva en hyllning till rondellhunden på http://www.rondellhundspoesi.se/. Helt galet. Men härligt.

Ett uppdrag till alla vänner som är ute i världen: Finns det rondellhundar i Kina, i Nya Zeeland, Australien, Kanada, USA?

Juno

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback