Julgodis

På söndag är det 1:a advent. Mamman påstår att det är för barnens skull det ska bakas pepparkakor, julgodis, fan och hans moster. I helgen var det lussebullebak och fyraåringen var med och gjorde en lussebulle, men bara om mamman först rullade en tjusig korv, han ville inte bli så kladdig. Döh.

Igår bakade mamman ut degen hon gjort i ordning i förrgår. Det resulterade i hur många pepparkakor som helst. Och fyraåringens kompisar var rara och bad att få smaka pepparkakor, både en och fler men sonen, han ville inte ha. Han hade tingat på att få äta upp den sista riskakan istället. Nyttigt men otacksamt kan man tänka.

Så den stora frågan idag är, varför har hon ägnat hela förmiddagen åt att baka ännu mer?! Nu finns det julgodis också. Mandelmassafigurer doppade i choklad. För att vara säker på att någon kommer äta julgodis har mamman redan proppat i sig ett gäng. Kom på fika, hjälp den arma småbarnsfamiljen att bli av med sitt julgodis!



Om ni vill göra mandelmassagodis själva:

500g mandelmassa
200g mörk choklad typ Marabou

Knåda ihop mandelmassan lite snabbt och kavla ut på mjölat bord. Tryck ut små figurer med en liten pepparkaksform. Kör i ugnen på 225 grader i cirka tre minuter. Här körs de i varmluft, utan kanske det behövs lite längre tid. De ska bli lite knapriga men inte stenhårda. Tänk på att de är små och tunna, en minut hit eller dit kan vara avgörande. Känns det lite osäkert med tiden så är det värt att stå och glo på dem så de inte bränns vid.

Bryt isär chokladen i en bunke och häll på en liten skvätt margarin, en klick fast margarin går också bra. Det har man för att choklade inte ska bli korning. Kör i micron en halv minut eller max en om chokladen är kylskåpskall. Rör runt så allt blandas och sen är det bara att doppa ett hörn av varje figur, dra av droppet med en sked och lägga för svalning på en plåt.

Hur mycket choklad det går åt varierar förstås, får man över kan man hälla ner en näve nötter eller havrefras eller rispuffar i det som är kvar. Röra om ordentligt och sen bara hälla ut på en plåt och få lite bonusgodis.

Perfekt till glöggen på söndag!

Juno

Kommentarer
Postat av: L

Jag och M paxar en varsin kaka till den 5!

2008-11-27 @ 16:03:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback