Mer valuta för pengarna, tack

Aktuellts huvudnyhet är att koloxidutsläppet inte har minskat. Trots att det är en målsättning så har utsläppen tvärtom ökat. Och gissa tre gånger vad den stora boven är. Nyhetsuppläsaren får svaret "bilarna" att låta som en stor överraskning. Hallå?

Vi vill att stockholmarna, som exempel, ska åka mer kollektivt och mindre med sina bilar. Alltså inför vi biltullar. Och vart går de pengarna? Till bättre kollektiva medel? Nä. De går till att bygga ut lederna runt stan. Så att infrastrukturen ska klara av att hantera just fler bilar.

För ett år sedan höjdes SL-kortet från sexhundra kronor i månaden till sexhundratjugo. I mars ska man höja korten med ytterligare sjuttio kronor. Är det värt pengarna? Får vi mer för dem? Större och fler infartsparkeringar kanske, eller fler miljöbussar, eller tätare avgångar i rusningstrafik? Eller så blir det bara som vid förre höjningen. Dyrare.

Det blir dyrare att åka tåg till jobbet, det går inte snabbare och det är inte bekvämare. Ändå blir regeringen bestört över att folk inte lämnar bilen hemma. Incitamentet är miljön men jag röstar för att pengarna från biltullarna ska gå till dem som låter bilen stå och kastar sig in i stadens tunnelbanesystem.

Juno

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback