Jag ska inte berätta vad jag äter

Kära Dagbok. Idag har jag ätit spagetti till middag. Det var en av de få saker jag från början bestämde mig för att hålla bort från min blogg. Ingen på jorden kan ju rimligtvis intressera sig för jag äter.

Men tydligen är det ganska intressant ändå. Aftobladet mat & vin har en artikel om Filippas matvanor. Åh, frossa frossa, vad äter egentligen Sveriges Hillary Clinton?! Kaffe Latte såklart. Och sen följer hela hennes veckoschema, från morgon till kväll, från måndag till söndag.

Linda Skugge skriver på sin blogg idag "Jag blev så inspirerad av Filippas (sjukt snygg) matvecka att jag skrev en egen." Och sen följer hela Lindas matvecka. Jag hoppas innerligt att hon har gjort det med ironi.

För ärligt talat. Vem bryr sig?

Juno


Starta en bokklubb med mig!

Min kompis K är med i en liten bokklubb. Det är några kompisar från Universitetet tror jag. De träffas en gång i månaden, dricker vin och diskuterar månadens bok.

Igår skulle jag åka till stallet men försov mig när jag nattade lilleman. Istället kröp jag upp i soffan där brorsdotter S satt och tittade på O.C. När den mörkhåriga pinsamma killen dök upp i bild dök jag ner i Akademibokhandelns reklamtidning, Läslust.

Och det var precis vad jag fick. Läslust.

- Sara Kadefors, Fågelbovägen 32 om svart städhjälp och icketacksamhet
- Stephen Kings nya roman Lisey's story är ju extremt omtalad
- Johanna Tyrell längtar jag efter att läsa. Sägs vara ungdomsböcker men jag tror de passar alla. Det fattas en tärning heter hennes senaste bok.

För att inte nämna alla svenska deckardrottningar som nu släpper böcker på löpande band. Mari Jungstedt, Åsa Larsson, Liza Marklund, Karin Wahlberg...

Och alla utländska deckarkungar. Michael Connelly, Dennis Lehane, Arnaldur Indridason (favorit). Alla kommer de med en ny roman lagom till tomten kör förbi med sin släde.

Okej, här fick jag nästan lite fnatt. Men ni förstår väl, i år kan vi inte skippa julklapparna. I år måste vi ge varandra en bok. Och sen kan vi bytlåna av varandra. Och starta en bokklubb där vi ses en gång i månaden och dricker vin och tjattrar om vilken bok vi ska läsa nästa gång.

Nu kommer en fråga på riktigt, är det någon som vill vara med?

Juno


Något är dödligt

Åtta minuter kvar. Sen får jag ta på mig jackan och gå till tåget. Allt är olidligt just nu. Sitter instängd i en klaustrofobisk lokal utan fönster, utan luft. Nu också utan hjärnceller. Den enda luft som når in hit verkar komma utifrån gatan där bilisterna står på tomgång. Det borde finnas skottpengar på såna.

Några har rest sig och gått redan. Avundsjuk. Den enda som fortfarande orkar prata är läraren. Alla andra här inne har gjort som jag. Kastat sina hjärnceller och fallit i koma.

Har aldrig varit med om att en dag varit så fruktansvärt lång. Vi ska lära oss att bygga en webbsida. I ett verktyg som snart ska försvinna. När det var tjugo minuter kvar av passet öppnade vi verktyget, men då var det inte längre någon som kunde förmå sig att agera längre.

Vi håller på att gasas ihjäl. Om inte något annat tar kål på oss först. Kan man dö av leda?

Juno

Tjugoåtta dagar kvar

Jag är ingen fan av julen. Har aldrig varit. Jag har aldrig bakat pepparkakor, helst åkt långt långt bort och julklapparna har jag handlat på Åhléns den 24 december klockan 11-13.

År 2004 ändrades allting i ett slag. Mitt barn ska ha en riktig jul. Så det bar iväg, långt innan den 24:e för att handla julklappar, en Bamse CD med käcka julsånger, inbjudningar till familjen om att fira jul i huset. En gran, knäck, pepparkakor, stenhårda lussekatter. You name it.

Och på den vägen är det. För ett par dagar sen läste jag att det hade varit fullt av köande barn till NK:s julskyltning. Ah men gud, redan, tänkte jag då. Fast visst, det är lika bra att vara ute i god tid. Från en av fröknarna, pedagog heter det idag, på Joars dagis fick jag -ytterligare- ett säkert recept på fluffiga lussebullar.

Vårkänslor...
Har ni förresten lagt märke till att något är ju fel med vädret? Idag vaknade jag och det var sol ute. 12 grader varmt och sol. Vårkänslorna poppar omkring i kroppen och det känns helt galet att byta till vinterdäck (läs: att Per byter till vinterdäck) på min bil. Hur som helst, vår eller inte. Här ska det bakas lussekatter och pepparkakor. Det är min mammagrej. ICA Maxi, here I come. 

Tio tusen andra människor ska också ignorera våren och baka pepparkakor. Mjöl, slut. Mandel, slut. Mandelmassa, slut. Russin, nästan slut. Sirap, nästan slut. O-c-h s-å v-i-d-a-r-e. Vad är det för fel på folk? Varför ska alla vara så ambitiösa och baka själva? Tycker ni inte att Annas pepparkakor är det juligaste som finns? Va?

Jag tyckte synd om mig själv ända till min syster ringde och berättade om sin dag på IKEA. Om mina lussebullar blir fluffiga ska hon få en påse -även om jag vet att hennes alltid blir godare än mina.

Juno


Alla popcorn till mamman

Fredagkväll med en tvååring är som att vara i Limbo. Innan barnet kom och mamman och pappan bodde i Birkastan var en självklar fredag någonstans runt St:Eriksplan, en pub eller en trevlig restaurang.


I alla tidningar för målgruppen småbarnsföräldrar finns det alltid en fråga som heter "vilket är erat bästa fredagsmys?" och så svarar alla mammor, för det är oftast mammor i de här tidningarna, att de myser vid teven och ser någon familjefilm och äter popcorn hela familjen. Och sen när barnen sover dricker mamman och pappan lite vin och äter upp resten av popcornen.


Fast tvååringen har inte börjat med familjefilm och popcorn än.

Så, när mamman hämtar barnet på dagis vill han inte gå hem och han förstår inte att de ska fredagsmys. Särskilt inte eftersom mamman inte kan locka med en bra film. Eller popcorn. För att få med barnet ut från dagis måste hon ringa till S som bor på deras gata och fråga om hennes son vill leka med barnet en stund, för annars måste mor och son sova på dagis inatt.


Okej, så det är fredag. Barnet däckar utmattad efter all lek med N. Pappan tar en öl. Mamman hoppar upp på cykeln och slår på Idol på teve. Och sen börjar Love actually, brittisk fjamsig romantisk tjejfilm. Pappan skjuter ner några virtuella gubbar. Mamman sitter i soffan med datorn och fjamsiga tjejfilmen.


Limbo. Ingenmansland. När man inte är kvar i krogsvängen längre och inte har kommit in i familjemyset än. Ägna fredagen åt att titta på pinsam film. Men mamman tycker det är helt okej. Hon gillar tjejfilmer. Och dessutom får hon alla popcorn för sig själv.


Juno


Oj, vems barn är du?

Barnets mormor och morfar hjälper mamman och pappan att hämta från dagis en dag i veckan. Det är lika fantastiskt varje gång.

Det slår liksom aldrig fel. Barnet möter sin mormor och morfar med glada tillrop och armarna högt i luften varje gång. Han har nu börjat utveckla ett bättre minne än mamman, vilket tyvärr inte kräver så mycket, och kommer ihåg att imorgon kommer mormor och morfar.

Mormodern och morfadern tycker det är underbart att vara med minsta barnbarnet, de låter sig med glädje utnyttjas till 100 procent av den ivriga tvååringen. De har sina rutiner, de äter smörgås, de läser böcker, lägger pussel och bygger med klossar. Ibland lagar barnet mat åt dem på sin spis. Oftast vankas det sköldpaddasoppa, fint ska det vara.

Mamman och pappan tycker förstås också att det är suveränt, det handlar ju inte bara om att de får lite extra tid att vara på jobbet eller i plugget. De är glada över att barnet har en så fin och viktig relation med sina morföräldrar.

Inte alla har en så bra relation
I de glada tankarna över barnets goda relation med morföräldrarna sitter mamman på tunnelbanan när hon i en av gratistidningarna får se en notis som är helt otrolig. Ett par mor -eller farföräldrar har hämtat fel barn från dagis! Okej att man tar fel på håll. Alla barn är inpackade i tjocka vinterkläder, alla ser likadana ut på håll. Men de upptäckte det inte på nära håll heller. Och inte när de kom hem. Slutligen var det barnets kusin såg att det ju inte var hans eller hennes kusin! Oj, kära nån.

Nämen hallå? Hur kan man ta med sig fel barn? Det är helt obegripligt.

Juno


Lilla fröken duktig

Så känner jag mig. Släpade mig upp 06.00, knölade i mörkret på mig lite kläder och ett par skor. I öronen stoppade jag mp3-spelaren. Sen klättrade jag sömndrucket upp på motionscykeln och undrade varför i hela fridens namn jag måste plåga mig på detta vis.

Men okej, i sakta mak vaknar jag till liv. Balladerna får ge plats för lite mer rock'n roll. Trampa trampa, flås flås. Matta fram. Stretch och sit-ups till tv1:s morgonnyheter. Dusch, macka, te, kläder, tandborste. Jag är helt klar när det är dags att väcka barnet kvart över sju. Otroligt!

Vad som händer under resten av dagen har jag haft en ovanligt bra morgon.

Juno


Vad ska vi göra nu när barnet äntligen sover?

När barnet lär sig somna själv ska mamman och pappan få tid att vara tillsammans på kvällarna. Istället för att den ena sover med barnet ska de nu samtala och dricka te. Kvalitetstid.


Operation nattning har varit relativt framgångsrik. Barnet somnar vid åttatiden ensam i sin säng. Precis det resultat som de önskade.


Kväll efter kväll sitter de nu mitt emot varandra. Och dricker te. Mitt emellan dem står två datorer. Han surfar på hemnet, på blocket eller så kravlar han omkring i den digitala djungeln och mejar ner gubbar. Hon läser för henne helt okända människors bloggar, gud vad ointressanta saker folk skriver om. Vem vill läsa det? Hon måste genast skriva egen ointressant blogg.


De samtalar.
-Jag har hittat drömhuset. Vad sägs om 700 kvadratmeter slott i södra Frankrike för endast 980 000, säger han
-Men alltså, hur dålig svenska får folk skriva egentligen?! undrar hon upprört
-Kom och kolla på huset vi ska köpa då
-Kolla, nu är det en helt okänd människa som har kommenterat min blogg! Vill du höra?
-Nej, ska du inte komma och kolla in huset vi ska köpa då?
-Nej, skaffa ett msn-konto och skicka hit länken, tycker hon


Ytterligare en kväll full av kvalitetstid.

Juno


Ute öser regnet ner men inne är det fest

En liten kräftskiva lyser upp novemberrusket för mamman och barnet. Avokadon får ätas med händerna, små kex med tapas på slinker ner med ett nam-naM-nAM-NAM i barnets gap. Smörgås med ost och kräftor toppat med fetaost. Eftersom det är kräftskiva sjunger de hej tomtegubbar och skålar sedan ljudligt med äppeljuicen.


Efteråt läser de Totteböcker och tittar på teve och leker med mammans dator på samma gång. Barnet somnar utan protester i sin säng. Det är en fin torsdagskväll.

Juno


Vikarierande IT-support sökes -eller kinesisk tolk

Men hur dum får man bli? Så fort jag behöver göra något annorlunda på min dator brukar jag ropa på IT-support. Det är min man det. Det möts ofta av:
-Det kan du väl fixa själv, det är ju bara att läsa vad du ska göra
-Nej men jag är så rädd att det ska bli fel, brukar jag gnälla

Den här hösten har jag utmanat mig själv. Jag har laddat ner program från Internet. Jag har börjat skriva en blogg. Jag har börjat använda msn. Små saker som får mig att känna mig lite modig och lite med så där. Alltså, när jag då hittade en programvara i en låda med massor av roliga typsnitt tvekade jag inte en sekund. Det var bara i med skivan och trycka på Install.

Och sen är det bara att läsa. Stäng av alla windowsprogram. Okej, hej då M som jag hade på chatt, vi hörs om en stund. Listan med alla fonter dyker upp, jag ägnar mer tid än nödvändigt för att plocka ut dem jag verkligen tycker är tjusigast. Verkställ.
-Det går inte att hitta fonten "vad fan den nu hette", säger datorn
-Det gör inget, säger jag. Kör på resten bara
-Inga andra fonter installerades, säger datorn

Eh? Så här skulle det väl inte bli. Jag blir lite misstänksam och avbryter installationen. Här känner jag ett intensivt behov av min älskade IT-support, kommer han hem snart? Tittar på klockan och ser att den inte ens är 12 på dagen. Och dessutom är han ju borta över natten. Djupt andetag. Jag kan väl klara mig utan spännande fonter tills maken kommer hem i morgon. Plockar ur skivan ur läsaren och öppnar min mailbox. Den ser rätt konstig ut. Den har JÄTTESTORA bokstäver plötsligt. Nej, varför? Andas. Tänk. Något har installerats trots att jag avbröt,  leta upp det halva programmet, avinstallera och bota PC:n.

Okej, löste jag ju rätt så bra. Nu ska jag kontakta M igen. Öppnar msn men kan inte logga på. Får ett felmeddelande -på kinesiska. Öppnar mail, ska spara ner en fil som S har skickat. Får ett meddelande -på kinesiska. Något mer spännade font än jag hade tänkt mig. Orkar inte ens lägga mig ner och dö. Skicka aldrig mer några roliga filer till mig, jag vågar inte öppna dem och kan ändå inte läsa kinesiska.

Juno

kinesiska

Tycker du jag är fet eller?

Min kompis L har precis introducerat mig till en underbar site! Här kan man läsa om sånt som ambitiösa människor hör på stan, lägger på minnet och sedan rusar hem till datorn och skriver om.

Hämtat från:
www.tjuvlyssnat.se

Kafé på Linnégatan, Göteborg
(Två kvinnor ~30 sitter och diskuterar.)
Kvinna 1: Nej, det går fetbort.
Kvinna 2 (förvirrad): Vaddå "fetbort"?
Kvinna 1: Ja, du vet som kidsen säger. Fett, du vet...
Kvinna 2: Tycker du att jag är fet eller?
Kvinna 1: Nää, vaddå?
Kvinna 2: Ja, för att om det är så, så tycker jag att du ska säga det rakt ut!
Kvinna 1: Jag tycker väl inte att du är fet!
Kvinna 2: Men då ska du sluta hålla på så där!

Juno


Mamma Mu bär inte Prada

Det är snyggt med kjol. Jag avundas alltid tjejerna i klassen som kan gå i kjol och se så där avslappnande ut. Idag fick min våg hemma fnatt och visade att jag bara har 200 gram kvar till matchvikt –och då var jag ju också tvungen att ha lite glädjefnatt. Så idag smygfirar jag med att ha kjol.


Problemet är bara att jag känner mig så där onaturligt fin, jag skruvar på mig och känner mig förlägen och plötsligt börjar jag gå konstigt. Med lite mer stolpiga steg liksom. Klamp klamp här kommer Mamma Mu. Åh nej, barnet ramlade på gruset. Nu gråter han och vill bli kramad. Men det går ju inte, då smutsar han kanske ner min fina kjol. Ja ja, jag får väl bära honom på tvären, en tvärkram är ju också en kram. Fan, det går inte att böja sig ner i det här tygeländet heller. Vänta Joar, sluta gråt, mamma kommer så fort hon har dragit upp kjolen över rumpan.


Människan har som regel två ben. Alla som någon gång har klivit i eller ur en bil vet att man flyttar sina ben, ett i taget. Om man inte har kjol. Då måste man plötsligt flytta dem samtidigt. Det är inte så enkelt som det låter. Sätet på bilen är nämligen djupt skålat, det har jag aldrig tänkt på förut men det är en hög kant som måste forceras på sidan av sätet för att man inte ska bli fast i skålen. Varje gång jag försöker ta mig ut hånar kjolen mig med ett knak. Gråtfärdig och totalt oelegant, med kjolen återigen upphasad till rumpan hävde jag mig ur bilen på dagis. Pappan i den svarta Audi A8 som kom samtidigt glodde lite misstänksamt på mig.


Min känsla av att vara lite extra fin har reducerats kraftigt. Och då har kjolen bara suttit på i ca 30 minuter.

Jag är en anings sen till skolan. Vi har en ”stängd dörr regel” som säger att man inte får komma in i klassrummet om man är sen. Jag kanske måste utmana kjolen att springa om en liten stund. För jag antar att det inte är en giltig ursäkt att bli insläppt för att man har en kjol på sig…


Juno


Myror i benen –en folksjukdom som heter RLS

Jag har ett tydligt minne från min barndom. Det är kväll och jag ska sova men jag kan inte. Det kryper i benen och jag sparkar med dem för fullt för att få krypet att försvinna. Tillslut springer jag in i badrummet och sätter upp fötterna mot det kalla badkaret. Det hjälpte för stunden men myrorna har byggt en stack i mina ben. Där bor de och lever ett glatt och aktivt liv.


För några år sedan åkte jag till Avesta för att vara med i en undersökning för en folksjukdom som heter RLS, Restless Legs Syndrome. Där träffade jag en läkare som heter Jan Ulfberg som konstaterade att jag mycket riktigt hade medelsvår RLS. Det var en lätt märklig känsla att något som jag alltid sett som ett barndrag –att inte kunna sitta stilla –faktiskt hade ett namn. Och att det dessutom är en vanlig folksjukdom.


Ibland kan det gå flera veckor utan att jag tänker på det nämnvärt. Det bara ligger där i bakgrunden och småpirrar. Andra gånger kan det vara helt otänkbart att gå på bio, om det inte finns några kantplatser. Inte en chans att jag kan sitta stilla i två timmar!


Varför ligger det ett paket ärtor i sängen?

En gång blev jag ordinerad en sömntablett för jag hade så svårt att somna. Då hade myrorna världskrig i benen på mig. Som en galen kastade jag mig omkring i sängen och somnade tillslut stående mot en vägg -på huvudet. När jag var i slutet av min graviditet vaknade jag mitt i natten av att mina fötter brann. I panik letade jag mig ut till köket, rotade fram första bästa ur frysen och gick och lade mig igen. Morgonen efter undrade min man befogat varför i hela fridens namn det låg ett paket ärtor i sängen?


Någon som känner igen sig?

Nedan följer några vanliga symptom, biverkningar och saker man kan göra själv för att ge lindring. Mina tolkningar från boken Rastlösa ben –sömnlösa nätter av Jan Ulfberg och Sten Sevborn, Bauer Bok.


Krypningar, stickningar eller smärta är vanligast i benen, runt eller under knäna. Känslan sitter djupt inne i benen, där man inte kan klia. De flesta är symptomfria på morgonen och har mest besvär på kvällen. Krypningarna dyker gärna upp när kroppen slappnar av.


Vanliga följdverkningar
- Sömnbesvär, problem att somna eller frekvent avbruten sömn

- Spänningshuvudvärk eller migrän.


RLS kan bland annat framkallas av:

- Brist på järn

- Brist på folsyra

- Brist på B12 vitamin


RLS kan lindras av:

- Akupressur, akupunktur eller yoga men var försiktig med avslappningsövningar då de kan framkalla symptom

- Borsta benen med en hård borste

- Massage med eller utan liniment

- Fysisk aktivitet och stretch men helst inte på kvällen, bäst senast fyra till sex timmar före sänggående

- Vandra omkring i rummet

- Växelbad, fotbad i omväxlande kallt och varmt vatten

- Gå barfota på något svalt


Besök RLS förbundets webbplats http://www.restlesslegs.nu/ för mer information. Här finns också möjlighet att göra ett självtest.


Juno
Man måste vifta med tårna

Barnet tycker inte om att bli tillrättavisad. Vid minsta antydan till stränghet i föräldrarnas röster börjar blicken flacka till höger och vänster för att slutligen stanna någonstans på himlen. Mamman brukar då vrida barnets ansikte mot sig och säga åt honom att titta på henne medan hon pratar.


En eftermiddag när det var varmt ute skulle mamman och barnet gå hem från dagis. Hon frågar upprepade gånger om han inte skulle ta på sig sina skor. Som svar sprang barnet runt som en yr höna och flaxade med armarna. Tillslut tröttnade hon och sade med den stränga mammarösten:

-Joar älskling, nu får du gå och hämta dina skor!
Barnet stannar upp, går fram till mamman och lägger sina små händer på hennes kinder och svarar:
-Mamma äkkli, titta mig. Inga skor.

Mamman skrattade högt hela vägen hem. Barnet viftade lyckligt med tårna.


Joar, november 2006

-Nej, NEJ, NEEEEJ!!! ropar barnet, jag bli GALEN!
Det får man tacka Inger och Lasse Sandberg för (barnboksförfattare).


-Men vilka puckon, säger pappan om gubbarna i dataspelet
-pucko, ekar barnet


-Aj fan, säger mamman vid olämpligt tillfälle
-fan fan, ekar barnet


Mamman städar toaletten.
-Aha, säger barnet. Potta borstar tänderna!


JunoShow me...

Jag fick ett mail av min kompis A. Det innehöll illustrationer om att bli gammal. När jag såg den här kom jag att tänka på en sak min son sade när han precis hade lärt sig prata.

Familjen har morgongos i sängen när sonen plötsligt drar undan täcket, grabbar tag i ett bröst och drar hårt i det så att blir obehagligt långt och smalt. Så säger han med en ettårings vishet:
-Mamma nopp! 

Show me...

Juno

Jag har inte insett hur gammal jag blivit

Det händer att jag känner mig lite gammal, eller som igår asgammal. På messenger hade jag min brorsdotter 16 år. (Eftersom jag bara har en syster så innebär det allt som börjar med brors- och svägerskor i mina texter refererar till personer på min mans sida.) I hennes signatur läser jag <3 :’D och tänker att jag borde ha ägnat mer uppmärksamhet på mattelektionerna. Men sen kan man ju undra, varför har hon en matematisk formel i sin MSN-signatur?


Det är så obegåvat och trots att jag inser att jag nu aldrig kan få jobb inom IT-branschen igen så bara måste jag fråga:

J: Vad betyder <3 :’D egentligen? Borde man veta det?

S: Javisst, det borde man. En glad gubbe med tår


Jag stirrar på krumelurerna igen. Jag känner ju igen : D som en glad gubbe men…

J: Eh, vaddå tår? frågar jag och tänker på tår som något bihang längst ut på fötterna

S: : = ögon, ’ = tår D = glad mun


Jag stirrar på figuren igen. Okej. Gubbe som skrattar så tårarna rinner.

J: Men vad är det han har på huvudet? frågar jag fast jag inser att det är så dumt så det borde vara spöstraff på frågan


Det är nästan så jag hör hur S storknar i andra änden av linan.

S: Ha ha ha ha! Vadå har på huvudet?


Det visar sig att jag har missat en del av hennes svar tidigare, där hon tydligt talar om att <3 är ett hjärta. Här förstår jag nu att jag är en pinsamt gammal cybertönt till faster. Och jag som tyckte jag var så modern som hade skapat en blogg. Men okej. Vi lär så länge vi lever. Någon som har fler smileys på lager som man bara måste kunna?


Juno


Jag har några italienska skor att sälja

Jag drabbades av trötthetsbomben när jag nattade barnet ikväll. För att avleda mig själv från att somna i hans säng började tänka på saker som kräver en förändring i mitt liv.

Lyxfällan
För ett tag sen zappade jag in på ett förfärligt program som handlade om det här paret som tänkte att de kanske eventuellt spenderade lite väl mycket pengar. De var rätt glada tills det visade sig att de låg jäkligt back. Tjejen fick med tårar i ögonen skicka sina dyra skor och jackor med fluff till second hand butiken. Sportbilen och de två motorcyklarna åkte också iväg på försäljning ögona böj.

Jag tänkte att hjälp, det kunde ha varit jag. Som en struts med huvudet i sanden lämnar jag fram mitt kreditkort när plånboken är tom. Fattar jag inte att jag har gått från 100 procent lön, 75 procent lön, a-kassa med inkomstförsäkring, utan inkomstförsäkring, föräldrapeng fyra dagar per vecka till studielån. På en termin skiljer det ungefär 17 000 kronor mellan a-kassa och studielån, inte till studielånets fördel.

Slutsats: Det här går inte, jag måste sälja mina skor.
Problemet är att jag hatar att köpa skor, därför har jag bara såna som är misskötta och från hedenhös ungefär. Min man. Han köper skor. Massor av italienare. Han kommer nog inte ens märka om några av dem försvinner ur hans garderob.

Från koja till slott
Det är mycket populärt att göra teve om människor i nöd som får sina hus omgjorda av fantastiska designers, killar som gapar i en megafon eller Martin Timell. På något program fick stackars familjen sex bilar och ett hus i Beverly Hills stil. Här inser jag att vi mitt ynka studielån till trots inte platsar som människor i extrem nöd. Ingen gaphals kommer och förvandlar vårt halvfärdiga hus och bombnedslag till trädgård till ett fantastiskt slott.

Slutsats: Jag får göra en fantastisk förändring själv.
Sagt och gjort. In i sovrummet, snurra snurra på sängen. Så där ja, nu ser visionären i mig var den utlånade teven ska hänga och...oj då, det får visst inte plats några sängbord längre. Någon som vill köpa två sängbord billigt?

Det är nu jag ser det. Det förfärliga. Med sängens nya position hamnar jag mot rummet. Jag som har siktat in mig på platsen närmast fönstret. Kan inte sova på andra sidan sängen. Efter en snabb prioritering över det som blir bra, pengar in för sängbord och sånt beslutar jag mig för att satsa hårt. Med sorg i hjärtat överlåter jag nu höger sida av sängen till min man.

Som ett kinderägg
Blev det. Tre önskningar i en.
- Jag har förädlat vårt hus, undrar om Per kommer märka något?
- En personlig utmaning, kan jag somna i natt på vänster sida av sängen?
- Vår tvååring kommer säkert sin vana trogen fortsätta dra personen på höger sida av sängen i håret!

Imorgon kommer maken hem. Han blir nog stormförtjust när han får höra att jag äntligen har en plan på hur jag ska få svarta siffror på kontoutdraget...

Juno

Barnet löser sina problem själv

Barnet har fått en film med Byggare Bob. Det är en mycket spännande film med traktorer i. Dagens ungar föds med något slags inbyggt "trycka på rätt knappar" kunskap. En framforskad gen kanske. Den här lilla finurliga genen resulterar i att familjens tvååring själv kan sätta på TV och DVD med önskad film i. Fast hans teknik är inte fulländad än. Filmen läggs inte i hållaren med någon större precision utan den liksom gnids fram och tillbaka tills den ramlar på plats. Resultat: en supermegarepig Byggare Bob.

Men det ska ändå ses på Byggare Bob. Trots att den bara fungerar en liten stund innan den ställer sig och hackar.

Just den här morgonen när mamman och barnet fortfarande var solokvist vaknade de (läs: barnet) klockan 07.06 för att äta frukost och gå ut och leka. Men det regnar och är trist så mamman ville inte gå ut. Det är mutdags.
-Du kan få titta en liten stund på teve om du vill, säger mamman
-JA, Bobben! ropar barnet lyckligt

Efter tre visningar av trasiga Byggare Bob ger mamman upp
När det inte går att se filmen längre blir det lite panik i hemmet. Vi ser den hela snutten en gång till. Tre gånger. Men sen orkar inte mamman se den längre.
-Nu får du titta på en annan film, säger mamman vänligt
-Bobben
-Nä, den är så trasig, vill du se Pingu istället?
-Nä. Hä.
-Vill du se Molly mus då? Nu låter hon en anings stressad
-NEJ
-Lilla röda traktorn, du älskar ju traktorn, säger hon nu med desperation i rösten
-NE-EJ, Bobben mamma

Mamman lämnar surande barnet själv och bestämmer sig för att inte fastna i en så fånig diskussion. Och då slår barnets IT-gener till igen. Han slår själv av trasiga filmen, slår på svt och Bolibompa där det visas Babar. Duktiga unge: Barnet är glad. Mamman är glad. Det blir nog en bra dag trots regnet!

Juno

Vem ska få en stekpanna i huvudet?

Somna-själv-kampanj pågår i den Abrahamssonska familjen. Den syftar inte till att föräldrarna ska somna själva medan de nattar barnet, vilket är ett förargligt vanligt förekommande beteende. Tvärtom alltså. Barnet ska lära sig att somna själv i sin säng. En gång i tiden gjorde han alltid det. A-barn. Sen en dag ville han inte det mer och sedan dess har de under ett års tid somnat före barnet i hans säng.

Men nu får det alltså vara nog med det. Fram åkte den modifierade varianten av Anna W igen. Första gången den hjärtlösa metoden beprövades var när barnet var knappt ett år. Det funkade lite grann, en smula bara men de var för blödiga för att stå ut. Metoden går i princip ut på att mamman eller pappan eller båda två istället för att ligga och sova gott i barnets säng står på post utanför barnets dörr. När han ropar eller gråter säger man bara:
-Sov gott Joar, allt är bra.
Sedan upprepar man detta tills barnet har somnat av uttråkning eller utmattning. Det har fungerat överraskande väl den här gången, det är bara pappan som en gång har glömt bort sig och somnat i barnets säng. Mamman har inte varit lika sur på Anna W den här gången.

Får man slå sitt barn med en stekpanna i huvudet?
Ikväll är mamman och barnet ensamma hemma. Efter en timme vaknar han och gråter. Räknas det in i metoden nu när han har somnat och sen vaknar igen, undrar mamman. Ska hon gå in och krama eller stå ute och ropa?
-Sov gott Joar, allt är bra, hojtar hon utanför dörren.
Barnet gråter högre och högre och får tillslut något panikslaget i rösten. Anna W säger att man inte får ge upp, det är bara att härda sig. Om man ger sig idag blir allt värre imorgon. Aga är förbjudet i Sverige, man får inte slå sin son i huvudet med en stekpanna även om det skulle lösa problemet.

Då är det enda sättet att stå emot att slå sig själv med en stekpanna i huvudet. Hon tuppar av och hör inte längre sin sons hjärtskärade skrik. Fast det har egentligen inte löst problemet. Men nu står inte mamman ut längre. Hon gör det alla mammor i ett sånt här läge gör. Hon går in. Hon sjunger, först lågt för att lugna barnet, till slut högt för att överrösta honom. Man får anta att han inte uppskattar hennes sång.

Det blir dags för välling, det sista knepet. Det funkar! Lättad smyger hon ur rummet. Halvvägs genom flaskan hörs ett ylande som kan väcka grannarna. Upp med barnet. Vagga, vyssja. Ingenting hjälper. Efter en lång timme somnar han av utmattning i famnet på henne. Försiktigt försiktigt bär hon in honom i hans säng igen. Där ligger han nu lugnt och snusar med Panda hårt i famnen. Hon tänker att imorgon är nog allt förstört, då måste hon börja om. Vad gör det?! Det är en mänsklig rättighet att få lämna dörrposten och trösta sitt barn som gråter. Och om Anna W kommer med några beska inlägg om att barn mår bra av gränser, när de är hysteriskt ledsna på natten, kan hon få en stekpanna i huvudet.

Juno


DINK

Double Income No Kids. Två personer som tjänar hyfsat med pengar, har en 3:a i Birkastan, inte Vasastan utan Birkastan och kör en sportig Peugeot 307. [efterkonstruktion: det var en Peugeot 406 coupé, maken blev galen när han läste om min okunskap -förlåt alla ni som kan bilar och blev förorättade, jag vet i alla fall att den var snygg, snabb och silverfärgad...] Men vi började prata om hus. Åkte runt på visning efter visning och budade på gamla härliga ruckel med "potential för den händige". Men var ska huset ligga, det måste ju vara nära till jobbet. Statiskt sagt. Som om man skulle jobba på samma ställe för resten av sitt liv.

Nä, det gör man ju inte. Hux flux tog jag en promenad in i den berömda väggen, var fan kom den ifrån?, och då var det ju inte mycket bevänt med att jobba. Det tyckte inte arbetsgivaren heller. Men vilket lämpligt tillfälle att göra två till tre. Sagt och gjort. Slut med drömmarna om fantastiska ruckel. Lika bra det, varken jag eller maken är så där överdrivet händiga. Plötsligt tedde sig det hemska området bortanför Farsta som riktigt trevligt.
-Titta, nu har de små fina gräsmattor och det verkar ju leka många barn här.

Son av Himladrottning
Och sen kom barnet. Joar. Son av Himladrottning. I tre månader satt jag bara och tittade på underverket. -Titta nu blundar han!
-Nej, kom skynda dig, nu tittar han!
-Ha ha, nu kräks han visst rätt ner i min urringning. Vad sött!

Som tur är kommer man ur den där första dvalan men det tar några år. Nu har det gått några år. Två år och fyra månader för att vara exakt. Barnet har passerat kryp och gåstadiet och fastnat i klätter-och-springstadiet. Han sjunger, pratar och resonerar. Om han inte vinner sina resonemang blir det ett jäkla liv, pappan påstår att det måste vara mammans gener att skrika och tjura på det viset. Men jag har mina kvar så det kan inte stämma.

Okej, jag är fri -var är alla jobben?
Efter dvalan ville jag börja jobba igen. Se världen utanför barnbajs och kräks. Det blev ett kort inhopp i yrkeslivet . Tyvärr. Eftersom jag inte ville skriva arbetslös på visitkorten, och arbetssökande var inte mycket bättre det, verkade det lämpligt att ta tillfället i akt att förkovra sig lite extra. Valet blev en tvåårig utbildning inom kommunikation nya medier.

Men målet är ju att få ett jobb, så om ni känner någon som har nytta av en hårt arbetande småbarnsmamma, erfarenhet från stort IT-företag och litet och en kommunikatörsutbildning på IHM i bagaget -tveka inte. Ring!

Juno