Förortsslang

Elsa tre år vänder sig mot sin storebror Joar och frågar med inlevelse:

- Mannen, vad gjorde du?

Jeez...måste vi flytta bort från förorten nu?

Juno


Unisex

- Titta vilken snygg bil! ropar hon som snart ska fylla tre år och mamman noterar med en viss förvåning att dottern verkar gilla bilar. Det har inte märkts någonting av det draget tidigare.

- En lila bil! avslutar dottern och sätter därmed punkt på alla eventuella förhoppningar om barn som inte är stereotypa i den här familjen.

Juno


En dag i poolen

Idag har vi inte gjort något annat än att hänga vid poolen. Det känns som ett helt lagom projekt. Imorgon tar vi sats och drar till stranden.Juno

Semester. På riktigt.

Nu är det semester. På riktigt. Nu dräggar vi vid poolen. Det står att det är trettio grader om man läser väderprognosen men termometern visar på fyrtio grader. Inget sitta instängd mil efter mil i en varm bil. Inget "när är vi framme? - om många timmar", "hur långt är det kvar? - lååångt" eller "är vi framme snart? - näe".

Det är lätt att vara en snäll mamma här.

- Mamma, får vi bada?
- Javisst.
- Mamma, får jag välja pizza till middag?
- Absolut.
- Mamma, får vi glass efter maten?
- Självklart.

Det är ju semester. Jag börjar koppla av. Så sakteliga, jag ska bara tvätta klart reskläderna och se till att vi får ordentligt handlat till vårt stora hus. Sen ska jag coola ner. På riktigt.

Juno

Från ett intensivläge till ett annat

Hur underlig är inte känslan av att vara ledig? Det är ju nästan svårt att fatta att det är över nu. Att det redan gått en vecka av min semester känns direkt overkligt. Vad hände? Från intensivläge ett till intensivläge två, från Istanbul till Paris på två dagar. Från att knappt ha lämnat ögonen från datorn på hela våren till inget internet på fem dagar. En viss tomhet och en viss saknad mitt i allt det lediga.

Första hotellet med WIFI och jag internetknarkar en stund. Jag har saknat min lilla blogg =) Men det är sent så jag kör en snabbrepa. Bäst med Paris: Att vädret var okej så vi fick bra utsikt från toppen av Eiffeltornet. Sämst med Paris: Beslutet att ta trapporna ner från tornet. Inga väggar, inga golv typ. Bara högt och en rädd tant som blundande sig ner i snigelfart.

  

Disneyland i tre dagar. Joar, Bella och maken åkte allt som de kunde. Elsa och jag höll oss till de klassiska karusellerna, fast jag råkade köra en Nemo-berg-och-dal-bana som jag trodde skulle vara snäll. Big mistake. Jag säger som min kollega H "assumption is the mother of all fuck ups". Usch för allt som går snabbare än en karusell! Tur att jag matchas av en modig man som utan fruktan kastade sig in i fritt fall i nåt rysarhotell.

Bäst med Disneyland: Att det är försäsong och köerna är totalt överkomliga.  Sämst med Disneyland: Maten. Elsa tycker det är skräp att alls behöva äta mat för att få efterrätt och jag vill aldrig mer se en pommes i hela mitt liv.

     

  

Så var det med första delen av semestern. Imorgon är en ny dag med ny mat. Vi ska få laga vår egen mat och hoppas på att att handla hos lokala slaktaren och bagaren. Imorgon kommer vi ner till det hus vi hyrt tillsammans med vännerna som sluter upp med sina tre barn. Och kanske lyckas vi få till en date med syster och hennes familj som hyr ett annat hus inte allt för långt från vårt. Nu går vi från intensivläge två till intensivläge tre. Det ser vi mycket fram emot!

Juno


Sol, smog och Köfte

Nån som undrar hur jag har det? Istanbul bjuder på närmare trettio grader, sol, smog och köfte. Varje dag går vi (minst en gång) till ett litet kebabhak där det enda jag känner för att äta är något slags köttbullar i olika form. Med ris, i en macka, med pommes i mackan eller utan. Min kollega H är lycklig på det här stället. Jag är redan less på det.

Vi sitter i ett pre-office utan fönster så vi behöver inte bli suktade av det fina vädret. Vi njuter av att fortfarande ha sovmorgon och inte behöva ses till frukost förräns vid sju. När jag kommer till hotellet efter arton timmar kan jag inte sova. Då sitter jag på golvet på balkongen, borstar tänderna tills tandköttet nöts bort och läser Viveca Sten.

Det är helt okej när jag väl är här faktiskt. Men jag saknar barnen, maken och grannarna ;-)

Juno

En lila tånagel

Jag har inte blivit trampad på tån. Jag sitter här på mitt hotellrum i Istanbul och målar min vänstra lilltånagel med lila nagellack. Imorgon målar jag en till. Så är det sagt mellan mor och dotter. Om vi målar en tå -eller fingernagel om dagen så kommer jag hem på samma dag som vi målar den sista. En nagel i Stockholm och en nagel i Istanbul. Det funkar på mig. Tio tånaglar känns mycket mindre än tio dagar!

Juno

Nej tack

Oftast när jag reser bort så åker jag med något okristligt tidigt plan. Då är jag inte riktigt medveten om att jag lämnar familjen, då gäller det bara att vakna, att smyga och inte väcka. Den här gången åker jag med ett kvällsplan vilket innebär jag har lämnat av barnen på skola och dagis.

Skolan och stora killen gick ganska bra, vi räknar dagarna och vi ringer på Skype. Och han räknar själv, först är det sommarfest, sen är det kalas, och så Sandsjö, sommarfest till och sen är det bara två dagar kvar. Och om man inte räknar med lördag och söndag så blir det bara en vecka! Precis, smart tänkt där Joar!

Dagis och lillan var hemskt. Låta glad och käcka "Räkna på fingrarna att det är ett finger om dagen som ska räknas eller målas med knallrosa nagellack, och när alla naglarna är lila så ska mamman hämtas på Arlanda igen". Svosch kommer det bara att säga och alla andra klyshor om allt roligt barnen ska göra medan jag är borta. Elsa gick inte på mitt käcka yttre och jag grät när jag satte mig i bilen.

Och här sitter jag fortfarande med rinnande tårar. Jag vill inte det här, jag vill inte måla en nagel om dagen lila ensam på ett hotellrum. Jag vill måla alla naglar på en gång tillsammans med min lillkråka. Jag vill gå på skolavslutning och sommarfest. Jag vill göra som Elsa och bara skrika "Nej tack!" rätt ut. Funkar det tro?

Juno

The final count down

Två och en halv timme för att natta två barn. Och mamman ville verkligen göra det ikväll eftersom det är sista kvällen på tio dagar. Varmt, kanske lite stress som hänger i luften, mysa men inte för mycket, mamman har inte tid att somna med dem ikväll. Absolut inte, massor att göra sen när plutt och skrutt sover!

Det lilla barnet var övertrött och ville absolut inte sova. Logik på en treåring som är övertrött är inte helt självklart att det ska fungera. Nej just det. Ingen pyjamas, bara tröja, ingen tröja, pyjamas, dricka, snurra, kissa, välja bok, till bok, fel bok, annan bok. sjunga, nej inte du mamma - elsa sjunger, nej absolut inte - elsa har tyst mun stängda ögon still händer (yeah right).

Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull? Bä bä vita lamm, har du någon ulle-rulle-rull?

Det stora barnet hade däckat på vardagsrumsgolvet på eftermiddagen. Så han var väl inte helt trött. Jag vet att jag ska ligga i min säng och vänta men kan jag låna en bok av Elsa så länge? Självklart bara du inte säger det varje gång för det stör lite, bara smyg in och ta en bok du. Uuuuäääähhh det är miiiin booook, Joar taaaar miiiin booook. Så smyg ut nu så kommer jag snart. Mamma jag sätter på en skiva, jag kan inte sova annars vet du ju...

DU DU DU DU - DU DU DU DU DUUUUU, DU DU DU DU - DU DU DUU DUU DUU DUUUUU DUUUUUUU - DU DU DU....THE FINAL COUNT DOWN!!!! DU DU DU DU - DU DU DU DU DUUUUU, DU DU DU DU - DU DU DUU DUU DUU DUUUUU DUUUUUUU - DU DU DU....THE FINAL COUNT DOWN!!!! DU DU DU DU - DU DU DU DU DUUUUU, DU DU DU DU - DU DU DUU DUU DUU DUUUUU DUUUUUUU - DU DU DU....THE FINAL COUNT DOWN!!!! DU DU DU DU - DU DU DU DU DUUUUU, DU DU DU DU - DU DU DUU DUU DUU DUUUUU DUUUUUUU - DU DU DU....THE FINAL COUNT DOWN!!!!

Jag kan ändå inte sova. Nej det kan vara lite svårt när Joakim Larsson vrålar i ditt rum förstår mamman. Nu kommer jag och sitter hos dig, var ska du gå? Dricka, snurra, kissa, det är varmt, stänger av musiken. Det är tyst. Det är för tyst, mamma sjunga. Bä bä vita lamm, neeeeej annan sång!

Mamman är förvisso vaken efter det nattningsmaratonet men hon är inte pigg. Packa en annan dag.

Juno

Stackars pappan

Familjen går på Gröna Lund tillsammans med familjen T22 och ungefär resten av Sveriges befolkning. Han som snart ska fylla sju har längtat som en galning efter att åka Vilda musen. Men kön dit är extremt lång. Far och son står och stirrar på kötiden, tvekar, men bestämmer sedan för att hoppa över just den attraktionen.

- Joar, vi får nog hoppa över Vilda musen den här gången, säger pappan till sin son och förbereder sig på att få trösta...
- Stackars dig Pappa, svarar sonen, du som så gärna ville åka den!

Juno