Baby sleep version 9.2

Varför kan man inte bara köpa någon liten fix som gör att de små människorna sover lite längre än till 05.30? Baby sleep version 9.2 eller något liknande. Beställes via webb och levereras som en länk att klicka på bara så uppgraderas bebisens sovvanor. Jag hann för all del jobba två och en halv timme innan pojkarna i familjen vaknade, men jag vet inte om jag känner mig så lyckig för det. Jag är ju trött. Jag vill sova nu.

Juno

En förlorad skogstur

Vi tog en minisemester och drog till huset i skogen fast det bara var tisdag. Med mig i packningen tog jag en träningsbh. Kanske ta mig en liten joggingtur mellan träden tänkte jag optimistiskt. Eller kanske inte. Kanske langar vi på lite kol på grillen, och medan vi väntar öppnar vi en flaska bubbelvin istället.

Om tanken var att springa bort lite daller så har jag den glädjande nyheten att nästa gång jag försöker ta mig ut i skogen så kommer jag fortfarande ha massor av daller att spendera. Inget förlorat med andra ord. Skål.

Juno

Rosa pantern


Kungsan, Stockholm. 27 April 2009.

Juno


Mitt i natten

Host host host. Mamman sneglar på klockan. Den är noll.fem.noll.två. Stackars unge som har hosta, tänker hon medlidsamt. Da da ta ta taaaaa. Lyckliga bebisljud som eskalerar. Mamman sneglar på klockan igen. Den är noll.fem.noll.sju. Jävla skitunge som inte somnar om, tänker hon trött och kliver ur sängen.

När det stora barnet kommer upp klockan kvart i sju har mor och dotter redan ätit frukost, klätt på sig och lekt. Mamman har också hunnit jobba drygt en timme. Hurra, eller nåt.

Juno

Dagen efter

Börjar dricka vin klockan sju på kvällen. Slutar dricka vin klockan två på morgonen. Babblar oavbrutet däremellan. Sover ostört, ingen bebis som hostar eller tjoar, ingen storebror som drar mig i håret. Vaknar klockan tio, ligger och funderar på hur bakis jag är till halv tolv. Äter frukost klockan tolv. Snabbmakaroner och köttbullar. Känns nästan som förr i tiden.

Juno


Istället för en drink

Istället för att slänga mig i soffan med chips och drink tvingade jag upp mig själv på träningscykeln. Och där stannade jag i en hel timme. Jätteduktig känner jag mig nu. Och trött.

Juno

Grillafton

Det är sol, det är fredag och varenda grill i hela grannskapet är tänd. Utom våran. För precis när vi skulle lägga på våra hamburgare så tog gasen slut. Så det blir spisgrillade burgare ikväll. När solen skiner.

Juno

The Producer

Jag måste erkänna att jag hade väldigt låga förväntningar på föreställningen. Eller låga och låga, inte på kvaliteten, utan mer på det faktum att det är en Mel Brooks. Och han är inte helt sund, det vet man ju. Men ska det vara galet roligt eller bara galet?

Storyn var ju lite bekant. Broadwaykung Bialystock (Clas Malmberg) som är helt kass möter revisor Bloom (för mig okända Kim Sulocki) som drömmer om Broadway. De raggar fram den sämsta storyn av alla, Det våras för Hitler, och den sämsta regissören (Magnus Härenstam) av alla. Det ska tjäna grova pengar på årets flopp. Som såklart blir succé.

Men sen visar det sig att det överhuvudtaget känns lite bekant. Först lite i början, sen mycket och i pausen funderar vi på om vi har sett den förut. Men varför i hela fridens namn skulle vi ha gjort det? Och var? Och när? Vem går och ser en Mel Brooks två gånger utan att minnas det?

Okej. Starten var trög, den var rörig och gapig i största allmänhet. Men det tar sig. Malmberg är utmärkt i rollen som Bialystock och plötsligt dyker Claes Månsson upp som författaren till storyn, hängiven sina duvor och det tredje riket. Underbar. Det enda jag kan säga är att han är helt underbar. Med sin långa sprattliga kropp och glada ansikte. Jag skrattar bara jag tänker på honom.

Visst är det Mel Brooks. Ibland går ögonen i kors och händerna åker upp och täcker öronen för jag står inte ut med kakofonin, men på det hela taget - ja. Vem förutom en jude kan skriva en hel föreställning om att hylla Hitler (även om andemeningen aldrig är att Hitler är bra) och få det att fungera? I vilken annan föreställning kan man klämma in en tjugosekunders lyteskomik om en döv som ska sjunga en Hitlersång och det fungerar?

Vi går hem, vi känner oss nöjda. Vi betalde ingenting förutom vår barnvakt, inte ens parkering i garage i city kostade några stora pengar, så det var prisvärt. Kanske hade vi inte gått och sett den annars säger vi men kommer samtidigt ihåg. Vi har sett den tidigare. Betalat för att se den. I New York för fem år sedan. På Broadway. Där ser man, nu vet vi vem som går och ser en Mel Brooks två gånger utan att komma ihåg det.

Juno

Generation Q-omputer

Jag är mitt emellan den gamla och den nya skolan. På mammas tid så hade de maskinskrivning. I med ett papper i maskinen och så fram med en text som ska skrivas av. Svart på vitt. Antalet korrekta nedslag på en minut. Min kollega A är snabb som vinden när hon skriver på dator. Det är för att hon hade likadana lektioner som min mamma, fast med dator och inte skrivmaskin.

Själv hade jag inga sådana lektioner. Det fanns nog data som något slags tillval men jag hade foto istället. Fast på något vis har jag ändå tänkt att jag är hyfsat bra på att skriva på dator. Jag använder alla fingrarna, eller sex, sju kanske åtta av dem i alla fall, när jag skriver.

Jag gör ett skrivtest och med mina tvåhundra poäng och 32 klarade ord på den avtalade minuten kommer jag på plats nittiotusen eller något sådant. Det säger mig ingenting. Jag behöver lite att jämföra med. Vilken generation är du?

Testa dig här

Juno


Ett vårtecken och ett hösttecken

Det är helt schitzofrena dagar. Jag vet vad det är för årstid egentligen. Men på samma dag, i samma trädgård är dessa bilder tagna. Man känner sig splittrad.


Det är vår.

Det är höst.

Det är förvirrande.

Juno

snällaste tjejen

idag hjälper jag min mamma att städa. först ska jag byta ut den här gamla toarullen för den är nästan slut. sådär ja, nu är den slut. nu ska jag bara sätta dit den här nya med mera papper på. jag tror att mamma kommer bli jätteglad.elsa

Det ultimata vårtecknet

Det är skitkallt ute. Jag fick lite symboliskt skrapa rutan på bilen. Och min sommarjacka är på gränsen till vad som är behagligt. Enligt väderlek ska det bli varmt som fan så när jag går hem är förhoppningsvis jackan för varm. Men oavsett om det är kallt eller varmt så är det vår. För nu har de japanska körsbärsträden börjat blomma i Kungsan. Vem vill äta en vårlunch med mig där denna eller nästa vecka?

Juno


En otäck gubbe

En kväll i vintras knackade det på köksfönstret. Lillan som sitter i sin stol och äter vänder sig om vid ljudet och skymtar i mörkret utanför en otäck gubbe. Det var grannen som roade sig lite. Det stackars flickebarnet får hjärtslag, flyger i luften så att knäna flaxar och gråter hysteriskt. Fortfarande, efter ett par månader, så gråter hon när hon ser honom.

Ikväll när jag i godan ro står och plockar lite med disken känner sig grannen plötsligt lite sugen på en favorit i repris. Knack knack på rutan. Jag får hjärtslag och flyger i luften så att ben och armar flaxar. Jeez. Knock and die. Jag misstänker att min granne lider av någon bisarr slags dödslängtan.

Juno


Hårt fånget, lätt förgånget

Det tog mig en hel höst av träning tre till fyra gånger i veckan för att känna mig fin. Sedan tog det mig i princip bara en vecka utan träning för jag skulle känna mig lite svullen. Efter två veckor skulle jag gå så jag slapp känna mig så där ledset småfet igen. Och nu, efter nästan fyra veckor av ingenting, har liksom lusten att träna försvunnit. Så nu måste jag ta mig samman. Ikväll går jag och låter Therese plåga mig. Om jag inte gör det så får ni kasta stenar på min plufsiga mage.

Juno

Bra tänkt

Sonen, fyra år och nio månader får beröm av sin far.

- Bra tänkt Joar, säger pappan.
- Tack pappa, svarar sonen. Den som är smart, han tänker.

Precis.

Juno

Nä, vi leker en annan lek idag

Det finns en nackdel med att ha en niomånadersbebis i huset. Härom dagen hade det lilla barnet på sig ett par vita byxor. Det tog inte mer än en timme så var byxorna allt annat än vita. Mamman hade fullt upp med att rusa runt och fånga upp de största dammråttorna innan de skulle bli bebisgodis. Och varje gång hon böjde sig ner för att ta upp ett skräp såg hon hur skitigt golvet var. En dag när inte solen skiner så härligt ska hon ta och skura golvet. Det lovar hon.

Det finns en nackdel med att ha en fyraåring i huset. Eftersom det regnar lite och är grått ute idag så tänkte mamman att det skulle vara rätt gött att bara kura ihop sig i fåtöljen med sin bok och en hink med dillchips hela dagen. Fast när man har barn som är fyra år kan man inte obemärkt äta en hink med chips. Och om man inte vill att de också ska klämma i sig det samma (och det vill man ju inte, för då får man så få själv ;-)) får man lydigt låta chipsen stå i fred.

Crap. Chips och bok mot skurhink och mopp. Mamman undrar om de inte kan leka mamma, pappa barn en annan dag istället.

Juno

Mer vår, ge mig mer vår

När man väl har börjat spana efter dem så är det svårt att ge sig. Och om man inte ser några naturliga vårtecken får man skapa sig sina egna. Nytvättade kläder som hänger på tork i solen är vår.Juno

Vårtecken

Det är påskafton. Familjen befinner sig i norra Dalarna. Softar. Solen skiner från en klarblå himmel. Om en stund vaknar lillasyster och då blir det en enkel påsklunch på altanen. I solen.

   
Snön ligger fortfarande kvar runt huset...


Men om man tittar riktigt noga så smyger sig några vårtecken in nära husväggen...

Juno

Ett öga på pekfingret

En kompis berättade en gång för flera år sedan om en föreläsning hon hade varit på. Jag minns inte längre vem föreläsaren var men kontentan var att barn tänker i friare banor än vi vuxna. På frågan om var de skulle placera ett extra öga föreslog majoriteten, ja vad tänkte du själv just nu?, i nacken. För då kan ju se både framåt och bakåt samtidigt. Vad praktiskt. Ett barn lär ha svarat "på pekfingret". Självklart. Det sitter längst ut på en rörlig led, och då kan du ju se åt vilket håll som helst. Mycket mer praktiskt.

Och just nu skulle jag behöva det där extra ögat. På pekfingret. För då skulle jag kunna sitta kvar här i vardagsrummet och utan att behöva resa på min tunga bakdel, bara sträcka fingret runt hörnet och se direkt att det lilla barnet precis var på väg upp för trappen. Eller hänga ner handen under bordet och se hur hon hastigt närmar sig hörnet med alla sladdarna. Eller höja armen lite och berätta för det stora barnet vad det står på skärmen när han spelar dataspel.

Men nu har jag bara mina två vanliga ögon som ser rakt fram och ingen annan stans att hålla till godo med. Så jag försöker hänga med så gott jag kan och hoppas att det tillslut ska ge effekt på den tunga bakdelen så den blir en bakdel delight.

Juno

Ett par miniskor

Helt oemotståndligt tänkte mamman när hon fick syn på världens sötaste minikängor i affären. Storlek 16/17 vilket är helt galet litet och insikten om att barnet skulle växa ur dem på ungefär tre-fyra veckor fanns någonstans långt bak i medvetandet. Att det en vecka efter inköp skulle bli sommar hade hon däremot inte tagit med i beräkningen.

Och dessutom så har även barn nummer två ärvt sin moders varma fötter med spretiga tår. Det är såna fötter som helst inte vill ha varken strumpor eller skor på. Så var det med det. Barnet hittar nu nya användningsområden för sina skor, ett par extra bitringar har man alltid behov av.

   

Juno


Knäck i kolan

Kola är lika med knäck. Mamman har knäck i kolan. Och nu är hon dessutom knäckt. Av ett gäng ungar. För vid en närmare titt på det förbannade bamsespelet ser hon att siffran tio inte är början på tiotusenpoäng utan indikerar vilken svårighetsnivå man befinner sig på. Och den som leder topplistan har alltså etthundrasextusen poäng. Herrejävlar alltså.

Och själv satt hon nöjd med sina toppade fyrtiosextusen poäng fast det alltså är mer än femtiotusen poäng kvar till att ens kvala in på någon topplista! Det är ju jäkligt förmätet att ens tänka att man kan klå barn i dataspel, det vet mamman. Men, ändå tänkte hon att ungar som gillar Bamse är så små. Att kanske man kan ta ett gäng femåringar. Eller kanske inte. Uppenbarligen inte.Den stora frågan är egentligen inte varför mamman försöker knäcka ungarna på bamsewebben. Även om det måste erkännas är en hyfsat relevant fråga trots allt. Den stora frågan är varför hon berättar det för någon idag levande själ. Kanske gör man sånt när man har knäck i kolan.

Juno

Glad Påsk

Det är påsklov. Jag brukar aldrig skicka påskkort, tror inte att jag någonsing har gjort det. Jag har inte skickat några påskkort i år heller, men idag när jag fick det här blev jag glad. Kort gör människor glada, så i år vill jag nog skicka ett påskkort känner jag just.

   

Juno

Det enda som saknas...

...när jag med grannens hjälp har lyckats ragga fram ett drägligt trädgårdsverktyg för att klippa resterande trettio lavendelbuskar med, är lite sol. För idag är det regn =(

Juno

Det enda som saknas...

...när solen gassar är en vettig sekatör eller trädgårdssax. För det är ett trälgöra att klippa ner lavendelbuskarna med en avdankad hushållssax. Men det är helt fantastiskt att det äntligen är dags att städa i trädgården så lite blåsor på fingret är det trots allt värt. Barnen jublar över att grannens studsmatta står uppe igen,  mamman jublar över att kunna äta lunch i solen och middag lika så.

Det enda som saknas efter en härlig dag i solen är maken, som är i Dalarna.

Juno


Hjärncellerna försvann ut i cyberrymden

Läste i en artikel att man blir dum av sömnbrist. Och nu för tiden sovs det aningens för lite mest varje natt. Härom dagen åkte jag till jobbet efter dryga fyra timmars sömn. Jag är egentligen inte så här korkad men jag hade ju sovit så lite inatt. Okej i alla fall så langar jag upp datorn jag tillfälligt har lånat på det skrivbord som jag lika tillfälligt lånar. Och sen gör jag det man oftast gör med en nyuppslängd dator på ett skrivbord. I med strömkabel, i med extern mus, trycker in startknappen och Ctrl + Alt + Delete för att logga in.

Efter detta ruckar jag lite på musen men inget händer. Funderar inte mer på det utan konstaterar bara att okej, ibland funkar det inte så jag kör med styrplattan istället. Fast det funkar inte att logga in heller. Varför inte? Ja men, jag är ju bortskämd med trådlöst. Här ska det in en kabel till såklart! Ut med kabel ur kollegas docka, in med kabel i laptop framför mig. Nähä. Inte i med kabel heller. Varför inte?

Lutar mig för första gången över datorn och kikar ner på baksidan av den. Konstaterar att uttaget för nätverkskabeln är för liten. Vad konstigt, är datorn så gammal att den har en annan standard? Den känns inte så gammal alls ju. Rotar runt i lådan med diverse kablar och fiskar till slut upp en som ser ut att passa. Den är väldigt tunn den här kabeln tänker jag förbryllad. Men den passar i alla fall i uttaget. Drar kabeln över annan kollegas arbetsplats och jackar in andra änden i väggen. Ingenting.

Surar lite och hämtar motvilligt företagets IT pro. Som tar sig en lite närmre blick bakom skärmen. Tar sig en jäkligt nära titt på mig. Ruskar på huvudet och säger med sin bästa mammaröst. Det här är en telefonkabel, den kan du kasta någonstans, och det här är för fan en USB kabel! HA HA, fy fan vad pinsamt. Jag bara dör. Årets pucko har satt in kabeln till musen i nätverksuttaget. Inte konstigt att datorn inte beter sig som förväntat. Men jag hade ju sovit så lite i natt! Världens mest missbrukade bortförklaring har blivit legaliserad av våra svenska proffessorer. Det tackar jag för.

Juno

Äggspelet

Den trettioåttaåriga mamman ska göra en snäll sak mot den fyraåriga sonen. Hon ska låta honom spela på Bamsewebben på hennes dator. Det är bara det att när hon väl har startat upp sidan så väljer sonen att spela Myror i brallan med pappan istället.

Här är visst ett spel som är passande nu inför påsken, klicka och dra likadana påskägg så de hamnar i korgen. Aha, lite taktik a'la Tetriskänsla här. Mamman ska bara testa lite. Ja men det är ju ett spel precis i hennes smak och bra går det ju också. Rekordet ligger på tiotusen poäng och hon är redan uppe i sjuttontusen. Hon spelar en gång till. Och en gång till. Och...Så när sonen väl kommer och vill spela så är det för sent. Då håller mamman på och skrävlar som bäst över att hon slår alla barnens rekord. Nej faktiskt inte, hon behåller glädjen för sig själv och skaffar inte ett krossa-alla-barnen-konto. Men det finns ju dagar när man är lite låg och inte känner sig på topp. Mamman tipsar om
www.bamse.net för bättre självförtroende!

Juno

En lurig eftermiddag

Jag skulle bara natta lillan men sen låg det plötsligt två klumpar i sängen och småsnarkade. En liten och en stor. Så jag har inte gjort någon nytta alls idag. För det har jag lite dåligt samvete, men bara lite.

Juno