Bajsfest

Familjen stannar och rastar i Gävlebro. På vägen ut ska alla familjemedlemmarna kissa och femåringen går med pappan medan ettåringen får följa med mamman. Som lite nonchalant slänger upp barnet på skötbordet md ena handen och börjar rota efter ny blöja med andra handen. Det är bara det att det är bajs. Överallt bajs.

Mammans nonchalans övergår snabbt till panik när den ena handen desperat letar bajspåse, tvättlappar, pappersservetter samtidigt som den andra handen än mer desperat försöker hindra barnets händer att utforska allt det härliga kladdet som återfinns på skinkorna, på låren, på ryggen...

En tant springer kurir ut i korridoren "Finns det någon Per här? Då måste han komma in hit och hjälpa till". Avlägset hör mamman någon som svarar "Det får jag ju inte, det är en tjejtoa". Ha ha, nice try honey men det gäller inte vid bajsfester som denna. För man måste vara två, och när man är två så klarade sig barnet med bajs upp på skulderbladen men tack och lov inte i håret. Sen duschade flickan i handfatet till alla tanternas stora förtjusning.

Så det blev ju ett ganska bra kalas trots allt.

Juno


Det är visst sommar!

Många tycker att det inte riktigt känns som sommar. För att det inte är stekhett och de inte ligger på stranden hela dagen. Men jag håller inte med. Det är visst sommar. Även om solen inte skiner hela dagen, även om vattnet inte uppnår tjugosju grader, även om jag jobbar så är det härliga dagar nu.

Jag kliver upp tidigare än önskvärt men när jag idag lämnade kontoret kvart över tolv så hade jag avverkat dryga fem timmar och behövde bara ta ut två och en halv timme i flex. Då har jag hunnit med en hel del på kontoret men ändå känns det som en ledig dag. En ypperlig kombination.

En spontan grillkväll med grannarna för att inviga nya Webern och nya utemöbelgruppen. Det är ett sommartecken. Även om klockan hann bli åtta innan vi åt middag så sken solen på oss, och ända fram till klockan tio satt vi ute och kurade i varsin filt. Grilla, härliga och trevliga grannar, rosévin, fleecefilt. Det är sommar.

Juno

Det är min födelsedag idag

Nä, det är inte min födelsedag. Men man skulle kunna tro det för när jag kom hem hade min man köpt en ny dator till mig. Min alldeles egna söta, fina lilla leksak.En HP mini. Den kan jag ha med mig överallt. Jag blev så där glad så jag plockade fram dammsugaren på en gång. Vilken märklig reaktion. Det är som kåt, glad och tacksam fast inte lika festligt. Jag undrar om han blev jätteglad för att jag dammsög huset...

Juno

Vill ha: en automat

Om jag inte får en motorcykel - vad ska jag med den till? Jag har inget körkort för den... Om jag inte får en motorcykel går det lika bra med en automatväxlad bil. Tack tack.
 
Juno

Vill ha: en motorcykel

Sitter helt stilla i min lilla bil och ägnar mig åt att inte hetsa upp mig över köer och idioter. Det går hyfsat tills en äcklig motorcyklist kryssar förbi. Medan jag kommit hundra meter har han passerat Globen. Orättvist, jag vill också.

Juno

en jättefin bild

mamma vill ta kort nu igen. sitt här joar säger hon, och så tar du din lillasyster i knät så tar jag en jättefin bild. och sen får du snart gå och leka igen. jaha, här sitter jag. och här kommer pappa med elsa. men sitt stilla då elsa så vi får gå någon gång. nä alltså hallå, vart ska du gå redan? om inte jag får gå så får inte du heller gå!mamma, blev det en jättefin bild?

joar

En bra chef

Det är lördag och pappan målar väggar och golv i källaren. Femåringe är hjälpreda. Fast efter en liten stund tyckte han att det var rätt kasst att vara hjälpreda så då befordrade han sig själv och blev chef istället.

Chefen: Om du jobbar bra idag så slipper du jobba imorgon
Pappan: - - -
Chefen: Vilken bra chef jag är va?

Det är söndag och pappan målar golv i källaren. Chefen kunde tyvärr inte hjälpa till, han kollar in Nickleodeon idag.

Juno

Det krävs så lite

Det spöregnade när bilen rullade genom Länna mot motorvägen strax före sju imorse. Så jag plockade upp en karl som stretade mot buss och tåg i ovädret och gav honom skjuts till pendeln. Det var Toma som bor helt nära mig, som är läkare, som har bilen på service och som blev ytterst förvånad och tacksam över gesten att bli tillfrågad lift i regnet.

Verkligen en liten insats för att göra en person glad. Och nu kanske jag kommer till himlen om femtio år.

Juno


Fett taggad

Att jag hade bestämt mig för att träna idag betyder inte att jag var så sugen på det. Den lilla bilen styrde i alla fall lydigt till gymet. Halvhjärtat. Ända tills jag såg mig själv i spegeln. Svampbob fyrkant, hej. Och sen blev jag fett taggad. Nu är det dags!

Juno

Fram för mera böter?!

Nu är jag ute på någon okänd radiokanal igen där någon ringer in sin fråga och efter en stund ringer en annan person in ett klokt svar. Lyssnade halvhjärtat på om snigeln som sover i sitt skal på vintern. Lystrade till lite extra när Tobias undrar varför Stockholmspolisen inte är bättre på att stoppa fortkörare på motorvägen. Han tycker det är kasst och slött av dem att bara åka upp jämsides och vinka lite med en skylt om att han ska sakta ner.

Jamen Tobias, ska det vara något att klaga över? Om du har några tusen över som du till din stora besvikelse inte fått betala i fortkörningsböter men absolut vill bli av med kan du höra av dig till mig.

Juno

Nu bara jävlar alltså

Jag har inte varit på gymet på hundra år. Jag har haft tusen och en ursäkter. Idag ligger väskan med träningskläder redo att packas i bilen. Direkt efter jobbet är det jag som åker till Farsta och går på Step up. No more excuses. Jag sätter det på print här för då blir det svårare att banga. Nu jävlar är det dags att ge jellot en match.

Juno

Imse vimse spindel...

...klättrar upp för tån......ner faller regnet, spolar spindeln bort......upp stiger solen, och torkar bort allt regn......imse vimse spindel klättrar upp igen...

Juno

Ett ynkligt bidrag till videobutikens fortlevnad

Idag har jag varit på videobutiken och hyrt film. Det var helt otippat och flera år sedan sist. Besöket  föranleddes av att sonen har sommarlov. Han, pappan och lillasyster är hemma tillsammans medan jag är på jobbet. Nästa vecka ska han gå på dagis men det är sååå lååångt dit. Nu skriker någon präktig morsa någonstans att det är fullkomligen vedervärdigt att ha barnen på dagis fast man själv är ledig (bara pappan, inte jag). Vill föräldrarna inte vara med sina barn, va? Och fram till dess att ungen ska spärras in på dagiset, mitt i sommaren, då ska han sitta kedjad vid teven. Han kommer bli förstörd för evigt.

Ja men säger jag då till mitt försvar. Det är ju inte så många andra barn som är hemma på sina sommarlov. Och eftersom den stackaren också har åkt på svinkoppor så vågar inte så många leka med honom. Så det blir ensamt. Och en pappa och en lillasyster står sig totalt slätt mot att få leka med kompisarna. Alltså, joo vi vill vara med honom men han vill inte vara med oss. Inte hela dagarna i alla fall. Han klättrar på väggarna här hemma och för att få väntan tills han får gå på dagis igen lite roligare har jag idag varit och hyrt tre filmer.

Om en Rövardotter, om en folkabil som heter Herbie och om jordens sista robot WallE. Och han ska inte lämnas helt åt sitt öde. Ikväll får han sällskap till Rövardotter av en myssugen mamma. Fast han och pappan redan har tingat på WallE imorgon. Tyck vad ni vill.

Juno

Ja jävlar

Pappan kör bilen på väg 72 mellan Sala och Uppsala. Det går inte att tjuvåka precis, inte för att han skulle....nejdå. Men det retar honom likväl.

- Men det var en jävla massa kameror här, muttrar pappan.
- Pappa! Vad har vi sagt om jävlar egentligen?! undrar femåringen strängt.

Juno


Vad kan man vinna då?

Radion står på i bakgrunden och jag lyssnar inte så noga men plötsligt är det något som tjuter gräsligt. Det visar sig att kanalen jag lyssnar på, jag vet inte ens vad det är för station, har en tävling om att man ska låta likt någonting. En tjej ringer alltså in och låter som ett litet brandlarm, det var tjutet det. En annan tjej ringer in och gnäggar, någon sjunger en låååång sång. Jag undrar alltid vad som driver folk att ringa in och sjunga i radio. Hoppas de vinner ett riktigt bra pris när de nu ställt upp på såna pinsamheter.

Juno

inträdeskraven är?

om en månad ska jag börja på dagis. mamma säger att det är helt galet, fast jag tror det är skoj. mina kompisar mejan och flippan går redan på det dagiset. de ska ta hand om mej och leka med mej hela dagarna. när man börjar dagis är det praktiskt att kunna gå säjer mamma och pappa. så nu tränar jag varje dag. jag vet att jag kan gå elva steg i alla fall. jag undrar hur många steg man ska gå för att få börja på dagiset.

elsa

Det är bara skit med jämställdheten

Jag valde alltid träslöjd i skolan, för jag hade fått för mig att jag inte kunde sy. Fast om sanningen ska fram så kunde jag inte snickra heller. Kanske att jag en gång lyckades svarva en skål som dög men annars kryllar mammas hus av fula träbåtar och skärbrädor. Jag ville nog bara slå ett slag för jämställdheten.

Och nu går jag här i vuxen ålder och tror att jag gillar att snickra, jag snackar ofta om att jag ska snickra ihop små blomlådor, eller gjuta lite betongkrukor någon dag. Vilken dag som helst faktiskt. Och så idag kom jag på att det skulle byggas en låda till jordgubbarna.

Maken hade koll på var brädorna låg. Kapen stod framme och han var till och med så bussig att han tog fram skruvdragare med skruv som passade till. Jaha, så vad då? Skulle han inte hjälpa mig mer nu? Jag mätte lite och räknade lite. Bra men fel informerade han mig om. Mät själv då om du är så himla bra surar jag. Och det gör han.

Sen skruvar jag lite men alla hejarop "du måste ha högre fart" och "den måste sitta högre upp" tog felskruv kan man säga. Skruva själv då om du är så himla bra surar jag. Och det gör han. Och sim salabim står det en färdig låda, perfekt för jordgubbar där. Så jag ger officiellt upp här. Jag är kass på att snickra men jag är en utmärkt hjälpreda och jag lagar rätt så bra spagetti med köttbullar.

Juno


en stoooor grop

det var en liten vattenpöl på vår gång. fast det regnade ju hela tiden så det var små vattenpölar överallt. men nu när solen skiner så ska alla vattenpölarna vara borta säger pappa. och det är de också, alla utom en liten vattenpöl på vår gång. det är inte bra säger pappa och hämtar gubbarna från kommunen. de hämtar grävmaskinen och ska fixa bort pölen.

först gräver de en liten grop, sen gräver de en liten större grop. och en av gubbarna står i gropen, undrar hur han ska komma upp igen? han kanske får åka på grävskopan upp! det är spännande att stå och titta men jag har inte tid för jag ska hjälpa pappa att samla små små små träd som han klipper ner. om jag samlar tjugo träd plus min veckopeng så kan jag köpa en bamsetidning sen. det vill jag!

   

joar

ps. mamma är sur på sitt bild-reddi-schering-s-programm säger hon. om någon är en fena (en fisk eller?!) på gimp så måste den personen ringa till min mamma och berätta hur hon ska göra en enkel kropp (crop säger hon)...

Tur för älgen

Svågern har en jaktstuga inte så långt härifrån. Där spenderade vi kvällen med att grilla korv över björkved och skjuta några hål i en CD skiva som hängdes upp i ett träd. På vägen hem stannade vi och tittade på en ungälg som stod i skogsbrynet och filosoferade.

- Vilken tur för älgen att den inte var där vi var förut, sa sonen, för då hade ni kanske skjutit den. Och vilken tur för älgen att inte farbror Rolf är med nu för han har ju ett gevär. Då hade älgen blivit död och det är synd om den då.

Svårt att se att de empatiska orden kommer från samma unge som brukar springa runt och ropa bang bang med varenda pinne som finns i skogen. Svårt men trevligt.

Juno

en hemlig godislåda

vad är det här för spännande låda? massor av saker att välja på. kanske den här?

 

nä, den är ju i plast, men vad kan det här vara för skoj då? den ska jag testa.nä. den var inte så rolig. jag lägger tillbaka den.undrar om det fanns något annat skoj. jaaaa, den här ser ju skojig ut. den ska jag testa.mmm. den var mycket roligare. jag testar lite till. u-um. mycket bra.oj, nu pratar min mamma med mej. om jag vet vem som har tuggat lite på en sukkiini, en gurrka och en purrjolök? har aldrig hört såna konstiga ord förut så det kan inte vara jag. kanske en liten råtta mamma...elsa


Öronbedövande tystnad

Nio personer låter mer och högre än fyra. Det är rätt enkel matematik men det blev helt absurt påtagligt för när fem personer efter middagen lämnade huset slocknade två av de kvarvarande omdelbart och tystnaden var öronbedövande. Jag strosade omkring och gapade för att få bort locket från öronen. Som inte var ett lock, bara en ny sorts tystnad i huset. Tyst och lugnt men ack så tomt efter vännerna på T22. Tur att semestern snart är slut så vi kan åka hem och få lite fart på tillvaron igen!

Juno

jag väger en räv

det bästa med björnparken i orsa var en stolpe med knappar. i varje knapp fanns ljudet av ett djur. näst bäst var djurvågen. jag väger en räv. alla mammor och pappor och ungar väger björnen sofia. fast vi lastade på alla bebisar och vagnar vägde vi inte björnen peter. han är den största björnen i parken. erica sa att hon tyckte det var bäst med godis.det har precis kommit isbjörnar till parken. de var ju bakom stängslet. bu bu bu vad dåligt för de var små och långt borta. dessutom var det tråkiga och sov mest. men jag kramade en annan björn och den var i alla fall supersnäll för det är ju björnarna när de inte sover.

 

mammorna tyckte det var bäst med tigrarna och papporna tyckte det var bäst att bara sitta i solen. jag vet inte varför det är tigrar i björnparken. men en utflykt till parken och lite sol var väldigt bra. tigrar eller inte.joar


Canasta

Vi spelade en testomgång och med lite goda råd och tips och tricks skrapade jag ihop trettonhundra poäng. Försten till femtusen vinner. Okej, verkar ju skoj och inte helt omöjligt. Men sen var det på riktigt och då gick man hundrafemtio plus i omgång ett och hundratrettio minus i omgång två. Ooookej...tjugo poäng efter två omgångar. Vi lär sitta här några timmar för femtusen poäng känns jävligt omöjligt.

Juno

Gissa bajset

Idag har vi tittat på björnbajs i skogen. Vill ni veta hur det ser ut?


Exakt. Som vilket annat bajs som helst fast lite större.


Juno


Som man bäddar får man ligga

"Mwoohahahahahaha" sa maken empatiskt när jag och J dyngsura av regn och svett kastade oss ner på trappen. "Va?" flåsar jag. "Men du kan ju bara inte säga nej" skrattar han vidare. Nej, det är ju förvisso sant. För jag ville verkligen inte springa idag. När jag är bakis och regnet vräker ner. Men när J tyckte att det var dags att dra på gympadojjerna så kände jag att jo, det var ju faktiskt jag som föreslog att han skulle ta med dem. Fast det var ju då. För flera dagar sedan, när det fortfarande tycktes vara en god idé.

Så nej, jag ville verkligen inte. Och nej, jag kunde verkligen inte säga nej. Men nu är det gjort. Nu ligger fyra kilometer bakom oss och nu har det slutat regna precis lagom till det är dags att tända grillen. Och nu har J knäckt en öl och solen skiner och det känns trots allt rätt så schysst.Juno

Finns det hjärterum så...

"Knack knack" på ytterdörren. Kikar ut och möts av tre främmande människor. En äldre dam och två yngre personer som har lust att komma in och ta sig en titt. Självklart, det visar sig att damen själv har bott i huset mellan 1930 och 1956. Fast inte i hela huset utan bara i ett av rummen, det som idag är vårt sovrum. Såväl vi som barnbarnen hon har med sig tycker att det verkar trångt för en hel familj att knöka in sig i ett ynka rum.

Men "vi var ju bara tre personer" svarar damen. Jo, ja. Då kan man ju utan problem bo i ett rum. I en del av ett hus där det för åttio år sedan bodde tre familjer. Och vi som funderar på om våra gäster kommer känna sig trångbodda här i vårt sommarhus, när de kommer upp och hälsar på några dagar. Det är ett verkligen ett i-landsproblem.

Juno

vilken fräckis

jag har en svart prick på huvudet. mamma och pappa tittar väldigt väldigt nära på den svarta pricken. sen säjer de att det är en fästing. vad är det? ska den vara där? nä säjer de. och den äter mitt blod också. nä säjer jag. urs vilken fräck typ. ta bort den mamma! på en gång tack.

elsa

Bikt

Lottas bikt var att hon läser Alex Schulmans nya blogg. Här kommer min bikt: Jag har roligt på fejset, jag får kontakt med gamla klasskompisar som jag inte sett sedan mitten på åttiotalet!

Juno

en riktigt bra dag

idag är det en sån där bra dag. en dag när mamma och pappa sjöng för mej på morgonen. och så hade de med sej macka med ljus i, fem stycken, varm choklad och ett stort paket.i det stora paketet var det jättebra smålego, en stor polisbil och en sambandcentral tror jag det heter. det har jag redan börjat bygga på såklart. fast allra bäst är att jag ska få åka till legoland. där har ju min kusin anton redan varit!

nu är jag jätteglad och därför sa jag till mamma och pappa att "nu har ni gjort så att jag älskar er" och då blev de också jätteglada. vilken bra dag!

joar


Jag är en Hedenhös

Mina bloggande vänner är lite kassa på att blogga. Det är sånt som jag kan sura över lite ibland, varför kan de inte logga på sina datorer och skriva lite? Så jag får veta vad det händer för roliga saker i deras liv. Tänker jag då.

Idag aktiverade jag mitt facebookkonto igen efter ett och ett halvt års envis tystnad. Och för att försöka fatta vad prylen är, vad jag ska göra där (förutom att titta på brorsdotterns studentfoton vilket föranledde min påloggning) så kikar jag runt lite på vänners profiler, eller sidor, eller väggar, eller vad det nu heter.

Och så fattar jag. Inte facebook. Det fattar jag inte men jag fattar en annan sak. Mina bloggande vänner är inte alls avloggade när de inte bloggar. De är bara kassa på att blogga. För de är på fejjan istället. Men jag hittar mest halvtänkta tankar där. Typ det regnar. Eller det är soligt. Eller jag ska koka kaffe. Eller åka till jobbet. Eller hej hej någon särskild kompis.

En anings förvirrande och ett mycket märkligt sätt att få inblick i sina vänner och bekantas liv. Totalt fragemtariskt och jag fattar fortfarande inte grejen. Vi får se hur länge det här gästspelet på världens populäraste sajt varar. Det får mig att känna mig väldigt gammal, inte så populärt faktiskt.

Juno


Den vilda musen

Jag trodde att Vilda musen var en liten rar bergochdalbana. Bara lite större och vildare än Nyckelpigan. Typ. Eller typ inte. Det var ju hur högt som helst och hur brant som helst och precis hur jäkla läskigt som helst. Elvaåringen och trettioåttaåringen satt bredvid varandra med sammanknutna kritvita knogar och tävlade i vem som först kunde ge den andra tinnitus. Jag blev både blind, döv och förlamad. Tårarna strömmade i vanlig ordning ner för mina kinder och låren krampade. Kul med en dag på Grönan =)

Fast det var kul. Joar körde Lustiga huset flera gånger på raken och var helt galen av lycka i Kvasten (som jag också tyckte såg rätt läbbig ut). Bella var en jäkel på dart där hon kammade hem en schysst nalle och själv vann jag för ovanlighetens skull två kilo kexchoklad på lotteri. Det blir en vända till i sommar, utan det minsta barnet och laddat med åkband för far och son. Jag anmäler mig som frivillig "passa prylar medan ni åker" vakt.


Två kusiner som virvlar runt på Grönan

Juno


Prettoklubben

Fast mamman ansträngde sig så för att inte gå med i klubben så...en rakettårta ska det i alla fall va om det är rymdkalas. Egentligen såg den mest ut som en groda men det låtsas ingen om. Inte högt och inte i mammans närhet. I övrigt var det mest spejsiga en månpalm med silverstam och självlysande armband och halsband. Mest poppis var utan tvekan alla presenterna! De små marsianerna tackar och jublar.Juno

Omväxling förnöjer inte

Barnens kusin har fått en teve av grannarna. Herr granne kom kånkandes på den i förrgår kväll och ställde in den i elvaåringensrum. Eftersom det är en sån där manick som har inbyggd DVD-spelare så följde det även med en lånefilm. Jag har sällan sett en lyckligare unge. Hon studsade upp och ner i sin säng och pep klädsamt hela tiden. Sen tittade hon som hastigast upp på mig och konstaterade "Nu kommer jag nog inte ner något mer ikväll".

Nej, eller så kommer hon knappt ner något mer på flera dagar. Igår var hon faktiskt på väg över för att lämna tillbaka filmen när fru granne sade att det är okej att låna den ett par dagar till. Så hon såg hon så där löjligt glad ut igen och försvann tillbaka in på sitt rum. Jag tror att hon som bäst sitter där uppe och ser High School Musical 3 för femte gången nu.

Juno

Så pretto

Surfar runt lite på Internet och söker inspiration till ett kalas med rymdtema. Suck. Jag blir helt överhopad av "titta på det här stora rymdskeppet, det tog mig flera dagar att sy" och "så här fint hade vi målat en tre meter lång rymdraket att hänga på väggen, det tog fem timmar att måla" och "titta vad söta barnen blev i de här autentiska rymddräkterna som jag har sytt i silvertyg och vadderat med...medan hjälmen är gjord av..."

Men för helvete. Jag ville väl inte bli nerklubbad i golvet av alla förbannade prettomorsor. Jag ville hitta på någon annan som jag, som vill göra lite rymdigt utan att behöva ägna en månad åt det. Nu har jag köpt flera rullar aluminiumfolie, det lär vara rymdigt, kanske jag bara rullar in båda mina barn i lite folie så blir det bra. Själv kan jag ta på mig vilka av mina kläder som helst och låtsas att jag är det "svarta hålet".

Nämen jag klagar, det är ju jag själv som har valt rymdtema. Och det är ju jag som gillar temafester. Så jag stänger min trötta mun och tuffar till Farsta nu, för lite mer orkar jag allt anstränga mig. Ett par stjärnor vore fint att ha i rymden i alla fall.

Juno

Jaha men såklart...

Efter två veckor av strålande sol vaknar jag på min första semesterdag till ljudet av regndroppar mot taket. Vad annars.

Juno