För dig som gillar att skriva protokoll

Det kom en kurskatalog i brevlådan. Från något som heter Företagsuniversitetet. På fullaste allvar så har de en kurs som de tror att människor vill söka till:

Möten och protokoll - bli proffs på möten och en fena på protokoll!
En tvådagarskurs för att lära sig det som alla slåss om att slippa för elvatusen spänn.

Är de inte kloka?

Juno

Det finns ju så många tjejer!

Barnen pratar ganska mycket om kärlek på dagis. Mamman och pappan följer upp hemma:

- Är du kär i någon Joar?
- Ja det är jag
- Vem är du kär i då?
- Det vet jag inte. Det finns ju så många tjejer!

Barnen pussar ganska mycket på varandra på dagis. Mamman och pappan följer upp hemma när dagiskompisen Erica är på besök:

- Brukar ni pussas på dagis?
- Jag tycker om att pussas men Joar vill inte pussas på
- Nä för jag vill leka

Juno


Den som inga byxor har...

Oj, nu spatserar grannen runt på sin altan iförd endast en handduk runt midjan. Det känns som jag fick se lite mer av karln än jag egentligen behövde...

Juno


Räven raskar över...

Utanför huset står fyraåringen och passar vagnen med lillasyster i medan mamman ska hämta nyckeln och låsa dörren. I ögonvrån ser mamman något rött och yvigt sväva förbi framför den öppna ytterdörren. En räv som vill in! Han har sprungit runt i området ett tag men detta är första gången mamman ser en fri räv på så här nära håll. Den här filuren är totalt orädd, kommer så nära som en och en halv meter från mamman som håller ögonkontakt och står på helspänn. Attackerar rävar fyraåriga pojkar? Hoppar de in i vagnar och tar små bebisar? Han är fin, hon hoppas han är snäll också.

Två timmar senare sover lillasyster i vagnen på brokvisten. Mamman är där var tionde minut och kollar att den unga killen med lång svans inte är på friartåg igen.Juno


så tokigt det kan bli

idag har min pappa klätt på mej strumpbyxorna =)elsa

Jag - en tystlåten, idealistisk tänkare

Ägnar morgonen åt att surfa runt och på min före detta klasskompis blogg hittade jag en länk till ett personlighetstest. Japp, detta ska ägnas några minuter åt. Alltid lika kul att se vem man är:

Din personlighetstyp:

Tystlåtna, idealistiska tänkare. Vill tjäna mänskligheten. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Extremt lojala. Flexibla och avslappnade så länge de inte upplever att någon av deras grundläggande värderingar hotas. Oftast begåvade skribenter. Kvicktänkta, med förmåga att se nya möjligheter. Vill förstå och hjälpa andra.


Karriärer som skulle kunna passa dig:

Skribenter, artister, personalvetare, socialarbetare, svensklärare, bildlärare, förskole- och dagispersonal, präster, psykologer, forskare, fritidspolitiker, redaktörer, studievägledare, journalister, religionslärare.

Hm, jo jag är ju extremt tystlåten, det kan jag ju inte säga emot...och visst, jag passar nog utmärkt som präst också. Eller måste man vara med i Svenska kyrkan för att få bli prälle? Då är det kört...

Fast till testets fördel får man ändå säga att förutom det där med tystlåten så stämmer nog det mesta in ganska bra.
Gör testet, det går ganska fort och är helt okomplicerat, och berätta sedan vem du är!

Juno


Mess

När jag och min exkollega A.N. var i Thailand för många år sedan lekte vi en lek samtidigt som vi hinkade i oss Mekhong och cola. Leken går ut på att man skriver vykort åt varandra. Jag minns att hans farmor fick ett där jag skrivit "Allt väl, spriten slut, skicka mera pengar". Det gav just inga andra konsekvenser än att det förmodligen var lite pinsamt för honom att förklara detta när han kom hem.

 I Jens Ganmans bok Mess leks denna lek i modernare tappning, och med rejält mycket mer fylla i botten. Två killar skickar sms åt varandra, de måste vara grova, elaka och förolämpande. Resultatet blir en ganska trist huvudstory om den desperata trettioåringen som försöker få tillbaka sin unga flickvän men som alltså mitt bland alla söta sms drar iväg ett mindre sött och hon blir sur. Hela kärlekshistorien i boken är ganska platt och jag retar mig förstås på att huvudpersonen i boken är en sån tönt.

Men ibland glimrar det ändå till. Sidstoryn från sms-leken är i alla fall en rätt så lyckad humoristisk text. Och på det hela taget är det en lättläst bok, Jens har ett språk som är enkelt och som flyter bra. Han är jämnårig med mig själv och han lyssnade uppenbarligen på samma glammrockarband som jag själv. Det är en nostalgitripp bland Mötley Crue och Bon Jovi som roar mig, men om man inte var intresserad av pudelrock på åttitalet tråkas man nog ut av all överflödig information om deras musik nu.

Kontentan är alltså att vi snart medelålders borde veta bättre än att skicka sms hela dagarna, men jag tycker personligen att sms är en ypperlig uppfinning. Se här på en konversation mellan mig och L. Vi skalar liksom av dösnacket och går rakt på det väsentliga utan krusiduller. Som sagt, en ypperlig uppfinning:

L: Jag ser en naken kille i huset mitt emot!
J: Wow...
L: Nej han var inte wow..
J: Usch då?
L: Ja lite usch.

Juno

Acne verses H&M

Sitter och bläddrar i ett ex av tidningen mama och ramlar in i ett reportage om någon som heter Jonny Johansson. Han är tydligen någon kändis. Har skapat något jeansmärke som heter Acne läser jag. Fattar att hans klädmärke gillar att skapa liknande kläder för pappor och söner. I gammeldags amish stil. Typ. Jamen det låter lite halvcoolt, kanske något för mig?

Funderar på varför jag inte känner till hans kläder. Inser sen att det är för att jag inte är tillräckligt intresserad av kläder. Inte åt mig själv och egentligen inte åt mina barn heller. Designkläder för barn, varför det tänker jag, när de antingen växs ur efter ett par månader eller får gröna fläckar på knäna innan andra tvätten.

Efter några stycken in i artikeln kan jag lägga till en tredje orsak. Jag har inte råd. Designern själv ratar både H&M och Polarn o. Pyret till förmån Ralph Lauren och cashmirtröjor. Jag har aldrig ägt en cashmirtröja men det är inte så dyrt menar denna Jonny. Åttahundra spänn för en barntröja är helt okej pris.

Åttahundra spänn för en barntröja är inte helt okej. När han säger så undrar jag vad det kostar att klä sitt barn i ett par Acnejeans. Jag tittar på min bebis som ligger i sin ärvda vagn och har på sig en body, vantar, tossor och mössa vi ärvt av familjen R-C, en scarf jag köpt på REA, en tunika och strumpbyxor hon fått av sin kusin och en overall jag köpt på ICA Maxi. Hon ser precis lika fin ut som en bebis i Ralph Laruen eller Acne-utstyrsel. Så det så!

Juno

vad ska jag göra?

jag har varit pappas hjälpsnickare, jag har byggt med mitt lego, mamma har läst tidningen om ariel och jag har tittat på wallace & gromit på videon. vad ska jag göra nu? jag vill leka med någon... mamma, jag vet inte vad jag ska göra! mamma säger att jag ska gå och sova så dyker det säkert upp något roligt att göra imorgon igen.

och nu är det morgon igen. jag har tittat på barnteve, jag har gjort mannagrynsgröt åt mej och pappa, jag har busat med elsa och jag har spelat bamsespel på datorn. vad ska jag göra nu? jag vill leka med någon... pappa, jag vet inte vad jag ska göra! pappa säger att klockan bara är tio, jag kanske kan gå ut en stund.

nu ser jag att grannarnas bil står här, de har kommit på natten när jag sov. de har en flicka som tycker det är jätteroligt att leka med mej, hon är lite större än jag, tretton år tror jag. hon brukar visa mej hur man kör med deras tågbana. hej då mamma, hej då pappa, nu går jag till mina vänner!

joar

Svampodling

Hösten är här. Jag är sugen på en svamptoast. Helst ska det vara kantareller på. Men idag blir det ingen för jag har inte tagit mig ut i skogen på svampjakt. Egentligen behöver jag inte gå så långt för att hitta svamp. Hela underlivet...nä, vad äckligt. Var kom det ifrån? Jo men jag kom plötsligt att tänka på filmen Tillsammans där tjejen står utan trosor i köket med sin lurviga murva i vädret när det kommer besök. Alla ser rätt förebrående på henne och hon säger indignerat "Jamen jag har ju svamp ju".

Okej, det där var verkligen en parentes. Min tvistade hjärna som spelar mig ett spratt. Det jag skulle säga var att det växer fullt med svamp i vår gräsmatta. De är av varierande sort och ingen av dem liknar en kantarell. De ser inte ens särskilt ätliga ut. Så saken var att jag inte vill göra en svamptoast på dem. Men faktum är att nu är jag inte så sugen på en svamptoast längre. Inte alls faktiskt.

Juno


När ljuset är släckt i det lilla hjärtat

Min väns syster har råkat ut för det enda som aldrig aldrig aldrig får hända. Hennes lilla bebis har slutat andas. En liten människa som är det finaste man har. En liten människa som man har väntat på och längtat efter och som omedelbart är en självklarhet i ens liv. Hur kan den lilla människan bara försvinna igen?

Det är för svårt för mig att förstå. Att greppa. Jag kan inte greppa att världen kan få vara så grym att den tar tillbaka det här perfekta lilla livet som hade allting framför sig. Som inte fick uppleva sin fyramånadersdag, eller att uttala orden som redan finns lagrade men oförmögna att ännu formas i munnen, mamma, pappa, lampa. Benen som inte fick springa barfota i gräset och läpparna som inte fick uppleva smaken av den första kyssen. Tankarna och känslorna trasslar ihop sig i min kropp och mitt hjärta vill gå sönder för denna lilla killen och hans föräldrar.

Det ska inte kunna vara så här. En mamma och en pappa, eller en mormor, morfar, farmor eller farfar ska inte kunna överleva sina barn och barnbarn. Om det hände mig, jag vet inte hur jag skulle orka leva en enda dag till. Bara jag tänker tanken tar mitt liv slut. Men det är ju just det det inte gör. Livet tar inte slut. Inte för de här stackars föräldrarna heller. Även om jag är helt övertygad om att det känns så just nu.

Men, jag vet att  ni har så många människor omkring sig som älskar er och som gör allt de kan för att få er att forsätta andas. Och här sitter en mamma, som ni inte känner, och andas med er. Ett andetag i taget. Tårar och andetag och jag hoppas innerligt att en dag kommer det bli mindre tårar, lättare andetag och nytt ljus i era hjärtan.

Med all min kärlek. Till er som förlorat det viktigaste i livet. Men som alltid kommer ha minnet kvar av den mest perfekta lilla personen i hela världen.

Juno


Leksand såklart

 I tidiga år lärde min syster mig vilket lag man ska heja på. Vi tillverkade blåvita bollar av garn och hon stickade små blåvita halsdukar, både åt sig själv, mig och våra små snobbengosedjur. Det samlades på hockeykort och plastkassar som trycktes upp med hela laget och deras autografer på. Detta var under Leksands storhetstid när det vanns guld i elitserien och jag var väl en fem sex år ungefär.

Lite senare lärde jag mig även vad alla spelarna i laget hette och störst av alla var Christer "Abris" Abrahamsson, lagets målvakt. Honom skulle jag nog gifta mig med. Och nu ungefär trettio år senare är guldåren ett minne blott. Laget kämpar år efter år för att hålla sig kvar i elitserien, ibland lyckas de men ofta petas de ner och får spela allsvensk ishockey istället. Min syster har lämnat den blåvita ishockeyklacken för många år sedan för att istället heja på grönvit fotboll. Själv tycker jag inte det är så underhållande att speja efter den svarta pucken jag heller. Och jag kan inte namnet på en enda spelare.

Men trots allt. Mitt hjärta är i Dalarna och mitt medlemskap i klubben har jag kvar. Jag gifte mig med min Abris, det (en Per istället för en Christer) och idag när allsvenskans första matcher har spelats blir jag fortfarande glad när jag ser att Leksand spöade Troja/Ljungby med 10-2. Leksand forever.

Juno

och knapparna ser ut som kaniner

mamma har shoppat en ny klänning åt mig. hon säger att jag ser alldeles b-e-d-å-r-a-n-d-e ut i den. vad betyder det? att jag inte alltid är bedårande?elsa


Gamla bilder

Fick se foton från min 23-årsfest idag. He he. Alla ser så unga ut, jag med. Och smal var jag också...

Juno

PS. A, om du har scanner kan du ju maila över en bild som jag kan förstora och sätta tvärs över spegeln =)

Sextusen steg

För att hålla en god nivå på sin hälsa är rekommendationen att gå tiotusen steg varje dag. För att påverka sin vikt ska man öka med tvåtusen steg. Tolvtusen steg per dag, är det mycket eller asmycket? Mamman har ingen riktig koll på siffrorna och eftersom det är omöjligt att räkna alla steg man tar har hon investerat i en stegräknare. Det här ska bli lite spännande.

Igår skämdes mamman lite för hon var väl medveten om sin ringa insats. Bilen till och från dagis och sedan mest inne vid datorn gav endast fjortonhundra ynka steg. Men okej. Idag räknar hon med ett strålande resultat eftersom det är promenaddag. Men trots barnvagnsrally med vännen från Vega kom mamman inte upp i mer än sextusensexhundra steg på hela dagen. Stegräknaren kanske är trasig?

Juno

Varför ska det kompliceras så Huddinge?!

Om man bor i Stockholms kommun får det stora barnet gå trettio timmar i veckan på dagis när mamman eller pappan är hemma med den nya bebisen. Farsta ligger i Stockholms kommun. Farsta ligger också tio minuter från Länna. Men Länna ligger i Huddinge kommun och om man bor i Huddinge kommun får det stora barnet gå hälften så många timmar i veckan på dagis medan mamman eller pappan är hemma med den nya bebisen.

Det är skräp. Heder åt jämställdhet men...jag skulle gärna ha betalat lite mer för att sonen skulle få vara på dagis lite mer än fem timmar i tre dagar. När man är fyra år kommer kompisarna i första rummet. Så efter en vaken timme börjar han skanna marknaden efter någon kompis att gå till. Och då kan man lätt räkna ut att en mamma och en bebis inte är ett fantastiskt substitut precis.

Det ska inte vara lätt att få utökad tid, man kan jobba eller plugga men om man ska plugga ska det helst vara en utbildning som berättigar till studiemedel. För vaddå, annars är det inte relevant för mina arbetsuppgifter eller karriärsval? Vad är det som säger att studielån ger en mer relevant utbildning, tänk om jag inte har tillräckligt bra betyg för att läsa på Universitetet men har råd att betala för en likvärdig utbildning? Enligt kommunen så är det för många föräldrar som utnyttjar möjligheten att plugga bara för att få fler timmar på dagis, och så är det ju inte tänkt.

Men så förskräckligt. Varför inte vända på frågan och tänka att om det nu finns ett så stort behov av extra timmar på dagis, varför inte ta tillfället i akt att få in lite mer pengar till verksamheten och tillåta barnen att vara där några timmar till. Det är ju inte så att vi föräldrar inte vill vara med våra barn, det är ju snarare POSITIVT att så många föräldrar har ett starkt förtroende för förskoleverksamheten och ser att barnet får en bättre social stimulans och utveckling där än i det egna hemmet.

Nu har jag förmånen att ha en bra arbetsgivare som låter mig arbeta både på deltid och på distans för att underlätta min och sonens vardag men jag tycker det är rätt märkligt att jag ska behöva gå tillbaka till jobbet och be om att få arbeta två månader efter att min bebis har fötts, bara för att kunna ge min fyraåring tjugofyra timmar på dagis.

Juno


Desperate housewife

Jag var så glad. I fredagskväll. Över att ha på mig riktiga kläder istället för mina vanliga gå-hemma-och-sladdra mjukisar som har kräksfläckar på axlarna. Över att ha nytvättat hår och lite rouge på kinderna. Över att ha mina kära vänner och kollegor omkring mig. Över att kunna sitta i en mysig soffa och snacka om ditten och datten i normal samtalston (i motsats till att prata bebisspråk eller skrika åt döva fyrårsöron). Små saker som gör mycket i jakten på att få känna sig mänsklig.

Efter middagen somnade lillkråkan och då brukar det vara för natten så jag som inte hade bilen med mig in till stan passade på att dricka cava och vitt vin tills kinderna blev röda (det behövdes bara tre små glas för det). Sen tävlade vi i singstar och jag var sämst som vanligt men trots att jag är så dålig förlorare var jag glad. Det var rolig musik och lite action och jag trallade vidare hela vägen hem.

Resten av helgen har jag varit en fru som klippt och skuren för den gammeldagse karlen och städat, kokat plommonmarmelad och stekt pannkakor. Men mycket vill ha mer och nu drömmer jag redan om bubbliga viner och rosiga kinder...

Juno


Läsförståelseproblem

Jag kokade lite lingonsylt. Läste recept på nätet och sen ner i köket och blanda mina lingon med vatten och socker. När det det skulle ha kokat klart efter tio minuter låg mina lingon fortfarande och flöt i allt vatten. Klagar för maken som undrar varför jag hällde i tre och en halv liter vatten när det ska vara tre och en halv deciliter. Ja det kan man verkligen undra.

Nu står det plommon från mamma i mitt kök och jag ska koka plommonmarmelad. Jag läser recept på nätet och förundras över att det skiljer så mycket på recepten. Det ena med ett och ett halvt kilo plommon ska ha lika mycket socker och vatten och koka tio minuter, det andra ska ha en deciliter vatten och...vänta nu här, går tillbaka och läser igen. Nä. Det står en och halv deciliter vatten i det första receptet med.

Jag visste att man förlorade förmågan att tänka när man ammar men jag hade ingen aning om att man förlorar förmågan att läsa också!

Juno

Men det kunde ha varit jag!

Jenny var duktig och tog en promenad med båda sina barn till dagis idag. Detta trots att det regnade lite och var allmänt trist. Tyvärr var det en annan Jenny. Jennys son på Ekorren heter Noah och är kompis med min fyraåring. Den hurtiga Jenny kom körandes med sin vagn samtidigt som jag svängde in med min bil...

Juno

När det tar över en timme att äta frukost

Nu har allvaret börjat, pappan har börjat jobba igen och det är mamman och barnen som tjatar sig igenom morgnarna. När sonen äntligen fick plats på Lännas enda dagis tänkte mamman att "perfekt, en promenad varje morgon och eftermiddag plus att jag nog kommer ta en långpromenad på morgonen när jag ändå är ute och går med vagnen". 

Ha ha! Hur naiv får en människa bli? Tack och lov att mamman och pappan har varsin bil.

Juno


Totalt bombad

Mamman, sonen och dottern befinner sig alla i tevesoffan och tittar på stålmannen. Lillasyster käkar, storebror tjattrar och mamman är i ingentinglandet, hon har feber och känner sig lätt väck.

-----------------

Mamman befinner sig ensam i tevesoffan. Stålmannen är slut och teven avstängd. Förvirrat tittar mamman efter dottern på golvet men där ligger bara gängse dammråttor. Pip. Termometern visar på 39.4.

-----------------

Lillasyster återfinns sovandes i sin säng (tack gode Gud för det). Storebror härjar i tvättstugan på jakt efter galonbyxor och stövlar. "Vad ska du göra?" säger mamman fåraktigt. "Gå ut och det regnar, jag behöver din hjälp att ta ner mina regnbyxor" svarar fyraåringen redigt.

-----------------

Det stora barnet försvinner ut och mamman sätter sig med en ansträngning (träningsvärken efter lingonskogen är grym) i trappen och funderar vidare på ingenting. Hon känner sig ungefär som "Hej jag heter Berit men kallas för Beirut..."

Juno


Moment 22

För att bli av med sår och smärta i bröstet när lillasyster glufsar i sig middag ammar mamman mindre på den sidan. Då infinner sig istället mjölkstockning som är en annan men minst lika jävlig smärta. För att bli av med mjölkstockning måste man amma oftare på det igenproppade bröstet. Och när det ammas oftare så hinner såren aldrig läka och smärtan vid amning ökar. Då måste det luftas, men när det luftas blir det kallt och då frodas stockningen... Stoppa karusellen, jag vill hoppa av!

Juno


Lite lingonfeber

Mamman har inte tvättat några fönster. Istället har familjen har plockat lingon. Sonen plockade ett lingon. Pappan plockade säkert femton tjugo stycken. Mamman plockade under ett stort antal timmar, sittande på huk, repandes bär med händerna (eftersom ingen vet var bärplockaren är), glassförpackning efter glassförpackning med röda bär.

Att ryggen värker är ingenting som tar död på drömmen om rårörda lingon och sylt. Men tre gånger blev det paus. Först kom sonen och talade om att det var dags att äta lunch, sedan talade dottern om att hon ville äta mat och slutligen talade mammans egen mage om att det var dags att äta middag. Men då hade redan myggen ätit färdigt på mamman så då var hon ändå färdig att ge upp.

Denna oförmåga att ge upp (envisahet, tjurighet, målmedvetendhet, tålamod?) har mamman ärvt från sin pappa som ägnar sommar efter sommar krypandes på knä i jakt efter blåbär. Mamman har förutom sina sex-sju liter lingon plockat en liter blåbär till sin pappa som nu är för gammal för att krypa i skogen. Gud vad vuxenpoäng. Bara för att slippa tvätta fönster.

Juno

En jävla massa fönster

Jag drömde om en avkopplande långhelg på landet. Njuta av den sista sommarsolen/tidiga höstsolen, strosa runt i skogen och hitta massor av kantareller och lingon. Någonting sånt.

Det har regnat, det är tio grader och inte en solstrole tittar fram. Och det första jag får syn på är fönsterputsen. Gammalt hus med fönster som ska tvättas på insidan av sig själva ccskå. Det blir fyra fönsterytor per fönster. Om jag inte minns helt fel hade jag tvättat två fönsterytor av trettiotvå innan jag åkte härifrån sist.

Det är lite ångest här just nu.

Juno

Idag är en annan dag

Så tog jag sats. Tillslut. Trots allt mitt inre motstånd...

Jag har ägnat hela förmiddagen åt det tristaste inom tråkområdet städning som går. Ugnsrengöring. Dammsugning. Fönsterputs. BLÄÄÄÄH!

Ugnen är inte perfekt men det går att se in i den igen, fönstren är mindre än perfekta men det år att se ut genom dem. Och det är trots allt det viktigaste. Men nu när jag precis började bli trött, hungrig och sur på alla mina trista arbetsuppgifter kom min man hem som en räddande ängel och lagar lunch åt mig. Så nu är jag glad igen.

Juno

Mors lilla lathund sa...

...ni må tro jag gör det bra. Men vet du just idag, går det inte bra. Jag gör det nog en annan dag.

I morse kände jag att idag är det dags. Idag ska jag vara duktig. Jag ska motionera och röja och fixa och dona. Hepp hepp, hurt hurt.

Strax före middagstid känner jag att det inte alls är dags. Jag har inte varit duktig, jag är inte duktig och jag kommer med största sannolikhet inte att vara duktig. Seg seg, deg deg.

Juno