Scouterna firar Sankt Georg

Och de gör det bra. Med fanbärare, med eld, sång, märkesutdelning, fint väder och saft och bullar. Gitten förklarar för barnen varför han firas varje år.

"Den 23:e april infaller Sankt Georgdagen, men redan för hundra år sedan tog scouter till sig myten om Sankt Georg som dräote och räddade en hel stad ur drakens våld. Scouterna inspirerades av Sankt Georgs mod och medkänsla. Me historien handlar om något mer än dräpa drakar. Det handlar om mod och vår tids drakar bekämpas inte med svärd.

Idag ser vi hur människor hamnar utanför, behandlas olika beroende på hur de ser ut, vad de tror på, vem de älskar eller vilka traditioner de följer. Vi ser nätmobbing och människor som far illa här och i andra länder. Berättelsen om Sankt Georg är en påminnelse om att man inte bara kan blunda för sådant som inte står rätt till, en påminnelse om att man måste stå upp för andra och kämpa tillsammans med de stora problemen.

För scouterna i Sverige är det viktigt att alla får vara med och att vi kämpar för en bättre värld där rasism, mobbing och övergrepp inte existerar.

Den 23:e april firar scouter över hela världen Sankt Georgsdagen, men inte för att minnas något som varit utan för att skapa en dröm om framtiden, en framtid när alla vågar stå upp för våra värderingar och alla får vara med."




Juno

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback