Derek Paravicini, en musikalisk savant

Derek Paravicini är en musikalisk savant. Superförenklat sagt är en savant en person med någon form av utvecklingsstörning och autism med en superförmåga à la Rain Man. Rain Man, eller Kim Peek som var Rain Man's förlaga, hade fotografiskt minne och en fenomenal matematisk förmåga.

Derek Paravicini föddes 25 veckor tidigt, för att rädda hans liv fick han extra syre men en överdosering medförde att han blev blind och fick en hjärnskada. Han kan idag som vuxen knappt bre sin smörgås själv, han räknar med svårighet till tio och han behöver ständig hjälp för att klara en normal tillvaro.

Men han spelar fantastisk musik. Och han har absolut gehör. Han kan höra de enskilda tonerna av femtio olika samtidigt spelade instrument - och återge alla tonerna på sitt piano. Det är obeskrivligt. Anledningen till att jag skriver om det här är att det visades en dokumentär på teve härom veckan om detta stackars musikaliska underbarn.

Med hjälp av EEG kunde vi som tittade tydligt se hur hans hjärna reagerade på musik. Femtio snuttar av klassisk musik, och några toner som medvetet var felaktiga. Hans hjärna reagerade omedelbart på vartenda fel. Som en dator programmerad bara för musik. Men hur jag än har önskat mig en musikalisk talang så vill jag sjävklar inte vara en savant, inte ens en halv savant. För varje perfekt ton som spelas är ju en försakning av någonting annat.

Känslomässigt är det sorgligt. Ur det vetenskapliga perspektivet är det otroligt intressant och faschinerande. Är denna tonsäkerhet en kompensation för bristen på syn, är det något som vi alla kunde uteckla om vi inte behövde använda våra hjärnor till något annat än musik, inte ens att äta själva eller är det helt enkelt en missbildning i hjärnan?

Det går att se hela dokumentären på
You Tube, jag har bifogat första delen här och den som vill läsa ännu mer kan besöka Dereks egen webbsida. Go ahead, get faschinated.



Juno

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback